Poza de John Schnobrich pe Unsplash
Societatile comerciale joaca un rol major in economia Romaniei, contribuind la dezvoltarea economica, la prosperitatea antreprenorilor si la crearea a numeroase locuri de munca. Persoanele care doresc sa participe la lumea afacerilor din perspectiva initiatorilor de intreprinderi pot opta din multiplele variante disponibile in ceea ce priveste tipul potrivit, alegerea trebuind sa fie facuta in functie de imprejurarile specifice si de avantajele si dezavantajele oferite de fiecare dintre acestea. Legislatia economica a tarii noastre permite organizarea mai multor tipuri de structuri juridice dintre care se remarca, datorita frecventei, cele de persoane si cele de capitaluri.
Antreprenorii pot decide liberi, in functie de propriile interese, ce tip de societate comerciala vor infiinta, aceasta alegere influentand modul de desfasurare al activitatii, dar si riscurile la care se expun in viitor legate de relatiile intre asociati sau de gradul de raspundere a acestora. Articolul de mai jos ofera informatii utile viitorilor antreprenori care sunt pe cale sa infiinteze o societate comerciala si care vor sa afle ce este o societate comerciala, care sunt tipurile disponibile, ce caracteristici financiare are o societate comerciala si care sunt avantajele si dezavantajele la care se expun in functie de optiunea facuta. De asemenea, se va descoperi rolul major al asigurarilor pentru persoanele juridice in managerierea corecta a riscurilor ce ar putea dauna succesului in afaceri.
Poza de bruce mars pe Unsplash
Viata economica din Romania este caracterizata de un dinamism accentuat, ceea ce obliga la luarea deciziilor de afaceri intr-un mod informat. Una dintre deciziile semnificative, ce influenteaza major sansele de succes este cea cu privire la forma de organizare juridica aleasa. Legile si regulamentele ce guverneaza mediul de afaceri din Romania ofera posibilitatea de alegere dintre mai multe variante, pe baza caracteristicilor distincte ale fiecareia. De exemplu, se poate opta pentru societatea comerciala pe persoane, ce pune accent pe increderea si relatiile dintre parteneri sau pe cele de capitaluri, ce ofera o protectie sporita datorita limitarii raspunderii asociatilor.
Societatile comerciale sunt entitati juridice organizate de catre persoane fizice sau juridice cu scopul de a realiza diferite activitati economice si comerciale, principalul scop al activitatii fiind obtinerea de profit. Infiintarea acestora si activitatea lor ulterioara sunt reglementate de o legislatie specifica, ce stabileste printre altele ce drepturi si obligatii cad in sarcina asociatilor, care este structura lor de conducere si cum functioneaza in mod obisnuit.
O societate comerciala romaneasca este caracterizata de urmatoarele elemente:
Societatile comerciale din Romania au caracteristici financiare distincte in functie de tipul ales. Aceste caracteristici trebuie sa fie luate in considerare, deoarece influenteaza organizarea capitalului, distribuirea profiturilor si gestionarea riscurilor financiare. Antreprenorii care sunt in pozitia de a infiinta o societate comerciala trebuie sa se informeze in aceasta directie pentru ca varianta aleasa sa le ofere maximum de avantaje si minimum de riscuri:
Poza de Scott Graham pe Unsplash
Mediul de afaceri din Romania este reglementat de o legislatie specifica, printre masurile prezentate fiind si posibilitatea alegerii dintre multiple variante de societati comerciale. Fiecare tip are propriile caracteristici in ceea ce priveste raspunderea juridica, distribuirea profiturilor, flexibilitatea operationala sau accesul la resurse, alegerea urmand a fi facuta prin luarea in considerare a avantajelor si dezavantajelor. Printr-o alegere informata si strategica, antreprenorii pot beneficia la maximum si pot gestiona riscurile intr-un mod corespunzator.
Antreprenorii romani care vor sa desfasoare o anumita activitate sunt obligati prin lege sa infiinteze o societate comerciala. In functie de necesitati si de tipul de activitate ce va fi desfasurat se poate opta pentru variantele disponibile, fiind indicat sa se urmareasca acel tip ce ofera cele mai multe avantaje:
Lumea afacerilor nu este una ferita de riscuri, dezavantajele putand aparea chiar din momentul organizarii societatilor comerciale. Fiecare tip are astfel de anumite deficiente ce trebuie sa fie luate in considerare pentru a pune la punct niste proceduri care sa limiteze daunele ce pot aparea. Instrumente extrem de valoare in aceasta privinta, prin intermediul carora este micsorata posibilitatea unor pierderi financiare sunt asigurarile pentru persoane juridice ce pot fi accesate prin incheierea unor polite variate, in functie de necesitati.
Principalele dezavantaje la care se expun antreprenorii in functie de tipul de societate comerciala organizata sunt:
Lumea afacerilor este adeseori imprevizibila, putandu-se desfasura evenimente distructive, care sa afecteze financiar sau operational o afacere, indiferent de cat de bine este organizata si condusa aceasta. Protectia recomandata in fata acestor situatii nedorite este reprezentata de asigurarile pentru persoane juridice puse la dispozitie de societatile ce activeaza pe piata din Romania. Printre cele mai utile variante de astfel de polite se numara:
Indiferent de tipul de asigurare pentru persoane juridice, antreprenorii ce utilizeaza aceste instrumente obtin beneficii valoroase printre care pot fi amintite protectia impotriva unor pierderi financiare neasteptate (accidente, catastrofe naturale, daune materiale), stabilitatea financiara pe termen lung, atragerea investitorilor si a partenerilor care au incredere in stabilitatea firmei, imbunatatirea imaginii publice, protectia angajatilor si accesul la servicii de consultanta si preventie.
Dimpotriva, in cazul in care nu se ia decizia incheierii politelor de asigurare, investitorii se expun la riscuri majore, cum ar fi instabilitatea financiara, pierderi financiare insemnate, riscuri legale, cum ar fi cele legate de raspunderea civila si de costurile asociate cu procesele, riscuri operationale (intreruperea activitatii si pierderea reputatiei), riscuri competitive si riscurile pentru angajati (vatamari si accidente, costuri legate de tratamente medicale, pericolul unor procese civile).
In concluzie, antreprenorii din Romania care vor sa organizeze o afacere de succes trebuie sa aleaga varianta personalitatii juridice in functie de interesele si asteptarile lor si sa utilizeze instrumentul asigurarilor pentru persoane juridice in vederea unei corecte managerieri a riscurilor la care se expun.