Despre asigurare
Asigurarea obligatorie RCA se incheie la inscrierea in circulatie a autovehiculului si acopera daunele provocate de un accident produs din vina asiguratului unei terte parti.

Asigurarea RCA de la Asirom te protejeaza si pe drumurile din afara Romaniei, prin documentul international de asigurare Carte Verde, valabil in statele membre ale Spatiului Economic European si pe teritoriul Confederatiei Elvetiene.

Ca urmare a prevederilor legale privind incheierea politelor RCA pentru Asiguratii cu risc ridicat, pentru a putea emite polita pentru vehiculul alocat de catre BAAR, va rugam sa transmiteti solicitarea pe adresa de mail riscridicat@asirom.ro.
Cui se adreseaza asigurarea
Asigurarea RCA se poate achizitiona de catre o persoana fizica sau juridica, pe o perioada cuprinsa intre 1 si 12 luni si este obligatorie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau inregistrate in Romania, aflate sau nu in uz.
Avantajele asigurarii
01. Decontare directa (optiune suplimentara)

Cand esti parte vatamata intr-un accident si ai optat pentru clauza de decontare directa de la Asirom, dauna ta este rezolvata simplu si sigur. Tot ce trebuie sa faci este sa anunti dauna, iar noi vom avea grija ca masina ta sa fie reparata, fara sa apelezi la asiguratorul celui vinovat de accident.

02. Despagubiri pentru pagube materiale, vatamari corporale sau deces

Asigurarea RCA acorda despagubiri pentru pagube materiale, vatamari corporale sau deces, readucerea vehiculului la starea de dinaintea evenimentului, cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata si pagube reprezentand lipsa de folosinta a vehiculului avariat, doar în condițiile stabilite de lege.

Intrebari frecvente

Asigurarea RCA este obligatorie chiar daca proprietarul nu mai intentioneaza sa conduca vehiculul (chiar si pe o perioada scurta de timp) si a decis sa-l parcheze pe teren privat. Contractul RCA poate fi suspendat la cererea Asiguratului pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat; in acest caz, Asiguratul are obligatia ca, pe toata durata suspendarii contractului RCA, sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public.

Nerespectarea obligatiei de incheiere a asigurarii RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si cu retinerea certificatului de inmatriculare/ inregistrare a vehiculului. In plus, in cazul unui accident, proprietarul vehiculului va suporta financiar prejudiciul creat.

Chiar daca ai pierdut asigurarea RCA, ea este valabila si poti cere oricand o copie in format fizic (pe hartie) sau electronic (pe email). Pentru a verifica daca exista o polita RCA valabila pentru un anumit autovehicul acceseaza site-ul https://www.aida.info.ro/ro/polite-rca, completeaza la criteriile de cautare numarul de inmatriculare sau seria de caroserie si data la care verifici valabilitatea.

Tarile in care asigurarea RCA este valabila sunt statele membre ale Spatiului Economic European si pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, acestea precizate in polita (pe documentul „Carte Verde”).

Nu ai gasit raspunsul?
Contacteaza-ne!

call center:021 9146
whatsapp:0741 44 77 99
Cere oferta
Informatii utile
Plan de afaceri pentru o sala de fitness - recomandari si sfaturi pentru un business profitabil

Tot mai multi romani manifesta un interes din ce in ce mai sporit pentru un stil de viata sanatos, manifestat prin practicarea...

citeşte mai mult
Freelancer - ce inseamna, in ce domenii poate activa, cat castiga si ce provocari poate intampina?

In ultima vreme activitatea de freelancer a capatat o tot mai mare amploare, mai ales in randul tinerilor care vor sa-si valorifice...

citeşte mai mult
Subvirarea si supravirarea: despre pericolele ascunse ale sofatului si cum sa ramai in siguranta la volan

Subvirarea si supravirarea sunt termeni de care multi soferi au auzit, insa nu toti inteleg pe deplin ce inseamna sau cum sa reactioneze...

citeşte mai mult
Conducerea defensiva - afla de ce este importanta pentru prevenirea accidentelor

Multi romani parcurg zilnic drumurile publice in calitate de soferi, dar si ca pasageri, in vederea indeplinirii unor sarcini diverse, cum ar fi deplasarea...

citeşte mai mult