Poza de John Arano pe Unsplash
Tot mai multi romani manifesta un interes din ce in ce mai sporit pentru un stil de viata sanatos, manifestat prin practicarea diverselor activitati care sa le asigure un trai lung si lipsit de boli. Fitnessul este unul dintre aceste elemente preferat pentru rezultatele obtinute, dar si pentru flexibilitatea in ceea ce priveste alegerea exercitiilor, in functie de profilul fiecarei persoane. Fie ca este vorba despre exercitii cardio, fie de pilates sau chiar de yoga, fitnessul este privit ca o ocazie excelenta de iesire din rutina si de imbunatatire a sanatatii fizice si mentale.
Deschiderea si managerierea unei sali de fitness reprezinta o oportunitate de afaceri ce poate imbina in mod fericit pasiunea pentru sport cu spiritul antreprenorial, insa pentru obtinerea succesului este necesara o planificare detaliata prin realizarea unui plan de afaceri urmata de punerea in practica a acestuia, in asa fel incat sa se reuseasca construirea unei afaceri competitive si atractive.
Articolul urmator poate fi considerat un scurt ghid ce ofera antreprenorilor incepatori informatii utile legate de importanta planului de afaceri in deschiderea unei sali de fitness, precum si despre aspectele practice semnificative ale acestui demers. In plus, se vor consulta cateva recomandari valoroase pentru protejarea investitiilor facute, cu ajutorul diverselor tipuri de asigurari.
Poza de Geert Pieters pe Unsplash
Chiar daca deschiderea unei sali de fitness pare o afacere usor de pus in practica, in realitate este o actiune provocatoare, multe din afacerile de acest tip fiind destinate esecului. Unul dintre motivele acestei situatii este insuficienta pregatire initala sau chiar ignorarea totala a acestei etape. O solutie viabila, ce permite evitarea unei situatii dificile este realizarea unui plan de afaceri solid, ce poate fi folosit pentru clarificarea directiei urmarite in dezvoltarea afacerii, pentru identificarea surselor de finantare necesare si pentru crearea unui model sustenabil de business.
Succesul initiativelor antreprenoriale depinde de numeroase elemente, unul dintre cele mai importante fiind accesul la un plan de afaceri bine intocmit, personalizat in functie de specificul afacerii. Un astfel de model de plan de afaceri poate fi privit ca unul cu valoare strategica, deoarece permite gestionarea tuturor aspectelor legate de functionarea unei sali de fitness, aspect ce vine in ajutorul tuturor intreprinzatorilor, in special celor aflati la debutul in lumea afacerilor.
Printre partile esentiale ale unui astfel de document se numara:
Initiativele antreprenoriale de succes se bazeaza pe anumite aspecte, printre care se remarca realizarea unui plan de afaceri solid, cuprinzator si adaptat realitatii. Un astfel de document contribuie la desfasurarea corespunzatoare a tuturor etapelor ce trebuie sa fie parcurse, de la gasirea spatiului pana la achizitionarea echipamentelor, angajarea echipei si deschiderea initiala a accesului, rolurile indeplinite de acesta fiind multiple:
Deschiderea unei sali de fitness reprezinta o oportunitate de manifestare in practica a spiritului de intreprinzator, completat de pasiunea pentru sport si sanatate. Succesul unei astfel de afaceri depinde de aspecte practice importante, cum ar fi realizarea documentatiei necesare pentru desfasurarea activitatii, gasirea unui spatiu adecvat, dotarea acestuia cu echipamentele necesare si formarea unei echipe de profesionisti ce impartasesc spiritul si pasiunea.
Poza de CATHY PHAM pe Unsplash
Prima etapa ce trebuie sa fie parcursa in deschiderea unei sali de fitness este cea birocratica, pe baza careia se vor obtine autorizatiile necesare, ce garanteaza legalitatea si siguranta afacerii. Principalele acte solicitate de legislatia romaneasca in vederea infiintarii unei sali de fitness sunt:
Antreprenorii pot decide ca firma sa fie organizata ca SRL sau PFA, in acest sens trebuind sa depuna la Oficiul Registrului Comertului un dosar care sa cuprinda cererea de inregistrare, actul constitutiv, dovada sediului social, specimenul de semnatura, dovada rezervarii denumirii si dovada depunerii capitalului social (doar pentru SRL).
Se obtine de la primaria localitatii prin depunerea unor documente cum ar fi certificatul de inregistrare a firmei, actul constitutiv, certificatul de urbanism (la care se include autorizatia de construire daca este cazul), planul de amplasament si de situatie si dovada detinerii spatiului.
Documentul dovedeste respectarea normelor de igiena si de sanatate publica, fiind obtinut de la DSP prin depunerea unei documentatii ce cuprinde o cerere, proiectul tehnic al spatiului, certificatul de inregistrare si contractele de deratizare si salubritate.
Salile de fitness pot gazdui un numar insemnat de persoane si, din acest motiv, este necesar avizul eliberat de ISU prin depunerea unei cereri, la care se adauga planurile cladirii, documentatia pentru sistemele de stingere si detectie a incendiilor.
Documentul este necesar doar in cazul in care sala este dotata cu spatii de dus, in acest caz fiind obligatorie o vizita la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, de unde se va obtine avizul prin prezentarea actelor care dovedesc conformitatea cu reglementarile de mediu.
Aceste acte sunt necesare pentru certificarea respectarii standardelor de siguranta ale utilizatorilor.
In cazul in care sunt angajati antrenori sau personal administrativ, acestora li se vor realiza contracte de munca in conformitate cu legislatia actuala.
Deschiderea unei sali de fitness este un business semnificativ, in special daca este vorba despre un spatiu capabil sa permita accesul la un numar mare de clienti concomitent.
Daca planuiesti sa iti deschizi o astfel de afacere, trebuie sa te informezi cu privire la conditiile si costurile necesare, pentru a sti de la inceput daca ai la dispozitie toate resursele:
Conditii legale si birocratice
Aspectele semnificative in acest sens sunt inregistrarea firmei, ce presupune costuri intre 300 si 1000 de lei, obtinerea autorizatiilor necesare intre 5000 si 10000 de lei si certificarile pentru echipamente si personal.
Conditii operationale
Pentru amenajarea salii este necesara alegerea unui spatiu asezat corespunzator, care sa dispuna de o parcare suficienta si care sa aiba o suprafata potrivita. Costurile in acest caz variaza intre 5000 si 20000 de lei pe luna, in functie de oras si de zona de amplasare. Tot in aceasta categorie a conditiilor operationale sunt introduse eforturile pentru amenajarea spatiului unde este nevoie de o investitie intre 20000 si 100000 de lei si pentru achizitia echipamentelor (50000 - 200000 de lei).
Costuri de functionare
Mentinerea activitatii zilnice presupune utilizarea unor fonduri destul de importante. Acestea vor fi folosite pentru plata salariilor personalului (intre 15000 si 40000 de lei), cheltuielile cu utilitati (intre 2000 si 10000 de lei) si cele pentru marketing (intre 3000 si 10000 de lei).
Conform datelor de mai sus, deschiderea unei sali de fitness, in special a uneia moderne si bine echipate, presupune realizarea unei investitii importante, intre 200000 si 500000 de lei. Desi suma pare una ridicata, modelul de afacere permite recuperarea investitiei intr-o perioada de aproximativ doi pana la cinci ani, in cazul in care afacerea este condusa pe baza unui plan de afaceri detaliat, ce contribuie la optimizarea costurilor si managerierea riscurilor.
Investitia intr-o sala de fitness este una destul de importanta si, din acest motiv, antreprenorii trebuie sa ia anumite masuri pentru protejarea ei pe termen lung. De real ajutor in acest sens sunt diferitele tipuri de asigurari pentru mediul de business, ce contribuie la protejarea echipamentului, dar si la managerierea altor riscuri ce pot pune in pericol desfasurarea activitatilor zilnice. Printre tipurile de asigurari ce pot fi incheiate de catre proprietarii salilor de fitness se numara:
In concluzie, deschiderea unei sali de fitness reprezinta o modalitate ideala prin care pasionatii de sport si sanatate isi pot monetiza preocuparile, cu conditia desfasurarii tuturor etapelor pe baza unui plan de afaceri personalizat si detaliat, prin intermediul caruia pot fi abordate corespunzator toate situatiile mai mult sau mai putin dificile ce pot aparea.