Intreprindere individuala - informatii utile pentru organizarea unei afaceri cu riscuri minime

Fotografie de Scott Graham pe Unsplash.com

Intemeierea unei intreprinderi individuale reprezinta o modalitate recomandata de a patrunde in lumea afacerilor, aceasta varianta oferind antreprenorilor o flexibilitate sporita in gestionarea activitatii si necesitand costuri reduse, factori care pot facilita construirea unui business profitabil. Aceasta varianta de structura juridica este ideala antreprenorilor aflati la inceput de drum, care vor sa transforme expertiza sau pasiunea lor intr-o activitate independenta, pe care o pot manageria dupa bunul plac, fara a avea parteneri sau asociati.

Intreprinderile individuale sunt preferate, deoarece prin intermediul loc afacerile pot fi personalizate dupa bunul plac al proprietarilor, iar libertatea de decizie este maxima. Cu toate acestea, din cauza caracteristicilor specifice ale intreprinderilor individuale, acestea sunt expuse unor riscuri, precum raspunderea nelimitata. Acest fapt necesita ca antreprenorii sa adopte masuri preventive pentru a gestiona eficient eventualele probleme care pot aparea in timpul desfasurarii activitatii.

Articolul de mai jos este destinat persoanelor care vor sa infiinteze o afacere de dimensiuni mici. Acestea vor afla totul despre intreprinderea individuala, inclusiv definitia acestei forme juridice de organizare si principalele caracteristici ale acesteia. De asemenea, se va descoperi procedura necesara infiintarii unei intreprinderi individuale, responsabilitatile pe care antreprenorul le va avea din punct de vedere legal si fiscal si avantajele si dezavantajele intreprinderii individuale comparativ cu alte forme juridice (PFA sau SRL). In plus, intreprinzatorii vor consulta informatii cu privire la rolul esential al diferitelor tipuri de asigurari in managerierea riscurilor la care sunt supuse intreprinderile individuale.

1. Intreprinderea individuala - ce inseamna intreprindere individuala si cum se infiinteaza

Intreprindere individuala - informatii utile pentru organizarea unei afaceri cu riscuri minime-2

Fotografie de Razvan Chisu pe Unsplash.com

Legislatia economica din Romania permite infiintarea diferitelor tipuri de societati comerciale, antreprenorii avand astfel posibilitatea sa o aleaga pe cea mai potrivita, in functie de momentul si tipul afacerii deschise.

Printre variantele disponibile exista si una recomandata celor care vor sa inceapa o afacere pe baza unor investitii minime si a unei structuri simplificate. Datorita acestor caracteristici, forma de organizare este recomandata persoanelor fizice care intentioneaza sa desfasoare o activitate economica pe cont propriu, fara eventuali parteneri sau asociati.

1.1. Ce este si care sunt caracteristicile unei intreprinderi individuale

Intreprinderea individuala, prescurtata II, este o entitate juridica, adica o forma de organizare distincta de persoana fizica ce o detine, utila desfasurarii diverselor activitati economice in mod individual de catre proprietar. Spre deosebire de alte variante, cum ar fi SRL sau SA, intreprinderea individuala poate fi infiintata fara a se depune un capital minim si fara a exista o restrictie cu privire la numarul de angajati.

Intentia legiuitorilor a fost de a oferi persoanelor interesate sa organizeze o afacere o forma simplificata de inregistrare si administrare, fiind astfel ideala antreprenorilor care desfasoara activitati de mica amploare, cum ar fi cele de tip freelancer. Definitia poate fi extinsa prin mentionarea faptului ca proprietarul are o raspundere nelimitata pentru datoriile si obligatiile firmei. Astfel, in cazul unei astfel de situatii, proprietarul este responsabil cu bunurile personale, care pot fi utilizate pentru acoperirea datoriilor neplatite.

Principalele caracteristici ale intreprinderii individuale rezulta din definitie, printre acestea meritand a fi amintite usurinta infiintarii, administrarea simpla si raspunderea nelimitata a proprietarului.

1.2. Pasii necesari pentru infiintarea unei intreprinderi individuale

In urma schimbarilor legislative din ultimii ani, s-a realizat posibilitatea infiintarii unei intreprinderi individuale (II) pe baza unui proces simplu, dar precis. Parcurgerea tuturor pasilor presupune o investitie minima din punct de vedere financiar si al timpului necesar, tocmai pentru a incuraja persoanele fizice sa dezvolte afaceri care sa ofere avantaje tuturor. Procesul de inregistrare a unei intreprinderi individuale presupune parcurgerea unor pasi exacti si a detinerii actelor urmatoare. Principalele etape si acte necesare pentru infiintarea unei intreprinderi individuale sunt:

  • Alegerea domeniului de activitate (se recomanda ca acesta sa fie ales in functie de existenta unor cunostinte, calificari sau pasiuni);
  • Obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare (numarul si tipul lor depinde de domeniul in care va fi desfasurata activitatea);
  • Inregistrarea intreprinderii la Oficiul Registrului Comertului pe baza unei cereri si a unei documentatii specifice;
  • In urma inregistrarii, antreprenorul va obtine un act esential - certificatul de inregistrare al intreprinderii individuale pe baza caruia ANAF va elibera codul de identificare fiscala a firmei (CIF);
  • Decizia pentru plata impozitului pe venit, fie in sistem real, fie in sistem forfetar (optiunea se va face in concordanta cu volumul veniturilor preconizate);
  • Deschiderea unui cont bancar ce va fi utilizat la tranzactiile financiare ale firmei;
  • Inregistrarea eventualelor contracte de munca ale angajatilor.

Un aspect ce nu trebuie pierdut din vedere in aceasta etapa administrativa este legat de alegerea tipului de contabilitate ce va fi folosit. In acest sens, se poate opta pentru contabilitatea in partida simpla, care este mai putin complexa si care poate fi realizata cu mai multa usurinta prin intocmirea unor documente justificative.

1.3. Obligatii in cazul detinerii unei intreprinderi individuale - responsabilitatile legale si fiscale ale proprietarului

Antreprenorii care vor sa infiinteze o intreprindere individuala au sansa de a obtine un profit insemnat insa, pentru desfasurarea fara probleme a activitatii, este obligatoriu sa cunoasca exact ce responsabilitati legale si fiscale cad in sarcina lor, elemente ce trebuie sa fie respectate intocmai pentru evitarea sanctiunilor legale. Printre aceste elemente pot fi amintite urmatoarele:

  • Obligatia realizarii unei evidente contabile in legatura cu toate tranzactiile;
  • Depunerea declaratiilor fiscale periodice;
  • Plata contributiilor si impozitelor datorate statului;
  • Respectarea legislatiei muncii in cazul in care exista angajati;
  • Raspunderea personala a proprietarului (creditorii pot cere recuperarea datoriilor prin executarea silita a proprietarului);
  • Respectarea legislatiei cu privire la protectia datelor cu caracter personal.

Toate aceste elemente trebuie sa fie luate in considerare intr-un mod cat mai serios, deoarece urmarile pot fi complexe in cazul in care autoritatile statului identifica situatii ilegale. O grija deosebita trebuie sa fie manifestata fata de acel element care presupune raspunderea nelimitata, proprietarii putand sa-si piarda intreaga avere daca nu isi gestioneaza corect resursele financiare si fac angajamente financiare care depasesc capacitatea de plata a afacerii.

2. Intreprindere individuala vs PFA vs SRL - avantaje si dezavantaje

Cele mai comune forme de organizare juridica ce pot fi folosite de catre antreprenori incepatori sunt intreprinderea individuala, persoana fizica autorizata (PFA) si societatea cu raspundere limitata (SRL). Fiecare dintre acestea sunt avantajoase cu conditia alegerii in mod informat a variantei potrivite (se va lua in calcul natura activitatii, intentiile de dezvoltare si preferintele personale ale antreprenorului).

Intelegerea diferentelor dintre cele trei forme de organizare juridica pe baza luarii in calcul a avantajelor si dezavantajelor poate contribui in mod decisiv la selectarea corecta intre o intreprindere individuala sau PFA sau SRL.

2.1. SRL, PFA sau intreprindere individuala - avantajele intreprinderii individuale fata de PFA sau SRL

Infiintarea unei intreprinderi individuale ofera intreprinzatorilor ce opteaza pentru aceasta varianta in detrimentul PFA sau SRL mai multe avantaje utile, in special daca respectiva persoana nu are experienta in afaceri. Printre avantajele ce merita amintite in acest sens se numara:

  • Costurile reduse implicate in infiintarea si operarea intreprinderii individuale;
  • Administrarea simpla a tuturor activitatilor implicate;
  • Infiintarea fara solicitare a unui capital minim;
  • Posibilitatea solicitarii unui numar mai mare de coduri CAEN (zece clase de activitati la intreprinderea individuala fata de cinci la PFA);
  • Numarul mai mare de angajati (opt salariati la intreprinderea individuala fata de trei la PFA);
  • Detinerea de catre intreprinzator a statutului de asigurat la sistemul public de pensii, la cel al asigurarilor de sanatate si pentru somaj;
  • Contabilitatea usor de intocmit (in sistem real sau ca norma de venit);
  • Plata trimestriala a taxelor;
  • Posibilitatea preluarii firmei de catre mostenitori in cazul decesul titularului;
  • Perioada scurta necesara inmatricularii (trei zile);
  • Controlul total asupra deciziilor de afaceri.
  • 2.2. Intreprindere individuala vs SRL vs PFA - dezavantajele intreprinderii individuale fata de PFA sau SRL

    Intreprinderea individuala nu este, totusi, o forma juridica de organizare lipsita de dezavantaje. Antreprenorii trebuie sa le ia in considerare pentru a fi constienti de riscurile la care se expun. Printre dezavantajele importante se numara:

    • Responsabilitatea financiara legata de obligatiile asumate revine in primul rand bunurilor din patrimoniul intreprinderii. Totusi, daca acestea nu sunt suficiente, se pot folosi si bunurile personale ale persoanei fizice. In cazul unui SRL, raspunderea este limitata doar la bunurile firmei, protejand bunurile personale ale proprietarului;
    • Un dezavantaj este faptul ca intreprinderile individuale nu pot fi denumite liber de catre proprietar, existand o regula stricta care impune ca numele sa fie format din numele complet al proprietarului sau din numele si initiala prenumelui, urmat de expresia "intreprindere individuala";
    • Intreprinderile individuale au credibilitate mai scazuta in comparatie cu SRL-urile, investitorii si partenerii de afaceri putand fi astfel mai putin dornici sa desfasoare relatii de afaceri cu proprietarii acestora;
    • Finantarile de la institutiile bancare sunt mai greu de obtinut decat in cazul unui SRL;
    • Costuri suplimentare in legatura cu angajarea si gestionarea personalului (in cazul PFA, acestea sunt limitate datorita numarului mic de angajati).

    3. Rolul asigurarilor pentru managerierea riscurilor la care sunt supuse intreprinderile individuale

    Intreprindere individuala - informatii utile pentru organizarea unei afaceri cu riscuri minime-3

    Fotografie de Amy Hirschi pe Unsplash.com

    Proprietarii intreprinderilor individuale se confrunta constant cu riscuri financiare, fiscale si legale, a caror gestionare poate fi complicata, mai ales avand in vedere ca acestia raspund cu propriile bunuri in situatia in care nu isi indeplinesc diversele obligatii (practic, antreprenorii pot ramane fara averea personala in cazul in care exista litigii).

    Aceste riscuri semnificative trebuie sa fie abordate intr-un mod profesionist, una dintre variantele la indemana, care ofera intotdeauna rezultate viabile fiind investitia intr-un portofoliu de asigurari. Portofoliul indeplineste un rol esential in minimizarea urmarilor financiare sau de alt tip, in cazul in care apar evenimente neprevazute (litigii, accidente, pierderi financiare) si asigura continuitatea afacerii.

    Printre tipurile de asigurari pe care proprietarii de intreprinderi individuale le pot folosi cu succes in activitatea proprie se numara:

    • Asigurarea pentru afaceri mici si mijlocii SME este un tip de asigurare dedicat intreprinzatorilor aflati la inceput de drum, ce activeaza in diverse domenii, cum ar fi unitati turistice si hoteliere, birouri si activitati administrative, activitati comerciale, agricole, de administrare a proprietatilor imobiliare, educationale si de invatamant, centre de sport si fitness, activitati de depozitare etc.;
    • Asigurarea de raspundere profesionala este utila deoarece prin intermediul ei se pot evita pierderile financiare din cauza unor daune provocate tertilor in urma desfasurarii activitatilor economice ale firmei. Acest tip de asigurare este recomandat in special pentru activitatea firmelor ce implica o interactiune sporita cu clientii si furnizorii si unde pot aparea adesea reclamatii cu privire la calitatea serviciilor oferite;
    • Asigurarea facultativa complexa a afacerii Business IMM este varianta modulara ce ofera protectie in ceea ce priveste folosirea diverselor tipuri de cladiri implicate in activitate, precum si a bunurilor din interior;
    • Asigurarea bunurilor Phoenix este un tip de asigurare destinata protejarii cladirilor in care se desfasoara activitatile economice in fata unor riscuri precum incendii, inundatii, trasnete, caderi de obiecte, vandalism, furt etc. Pe langa acoperirile generale, exista si o serie de optiuni suplimentare, utile proprietarilor de intreprinderi individuale, cum ar fi spargerea si craparea bunurilor casabile, raspunderea chiriasului fata de proprietar, daune ca urmare a revarsarii apei de conducta;
    • Asigurarea de garantii ASIBOND este un instrument de garantare pe baza caruia antreprenorii pot participa la diverse licitatii in sectorul achizitiilor publice.

    Asigurarile reprezinta un element esential in gestionarea eficienta a intreprinderilor individuale, oferind o protectie extinsa impotriva diverselor riscuri ce pot afecta afacerea. Pentru a selecta portofoliul de asigurari adecvat fiecarei afaceri, este importanta colaborarea cu o firma de asigurari de incredere, ai carei specialisti au cunostinte vaste despre riscurile specifice si pot recomanda cele mai potrivite polite disponibile.

    In concluzie, antreprenorii care vor sa deschida o afacere pot alege varianta intreprinderii individuale cu conditia unei informari adecvate cu privire la avantajele si dezavantajele sale si la modalitatile potrivite de manageriere a diverselor riscuri ce pot aparea in timpul desfasurarii activitatilor economice.