Poza de Tim van der Kuip pe Unsplash
Peisajul economic romanesc este unul dinamic, plin de provocari si riscuri ce trebuie sa fie gestionate astfel incat sa se asigure succesul si stabilitatea afacerilor. Printre problemele cu care antreprenorii se intalnesc deseori se numara insolventa si falimentul, doua aspecte confundate uneori, dar care se refera la fenomene diferite, fiecare dintre ele trebuind sa fie abordate corespunzator in vederea minimizarii riscurilor si a stabilirii celor mai bune metode de rezolvare a lor.
Insolventa si falimentul sunt etape succesive, ce apar in situatiile in care finantele unei companii nu sunt manageriate in mod adecvat. Totusi, intre cele doua aspecte exista o serie de diferente ce trebuie sa fie luate in calcul in vederea acelor variante de interventii, cum ar fi evaluarea fluxurilor de numerar, analiza datoriilor si evaluarea solvabilitatii pentru prevenirea escaladarii problemelor financiare.
Articolul urmator este destinat antreprenorilor preocupati de starea financiara a companiilor, care vor sa cunoasca modalitatile recomandate de interventie in cazul in care situatii de tipul insolventei sau falimentului pot aparea. Informatiile de mai jos ofera posibilitatea intelegerii fenomenelor economice prin definirea conceptelor si prin prezentarea asemanarilor si diferentelor dintre ele. In plus, se vor consulta cateva practici si masuri optime pentru rezolvarea problemelor de acest tip si se va descoperi ce rol indeplindesc asigurarile diverse pentru managementul optim al riscurilor.
Sistemul economic romanesc este caracterizat, printre altele, de o mare volatilitate si de schimbari rapide, antreprenorii si liderii de afaceri fiind obligati sa detina informatii utile in ceea ce priveste insolventa si falimentul. Adeseori, acesti termeni sunt folositi interschimbabil, insa de fapt reprezinta situatii distincte, ce implica folosirea unor procese diferite pentru gestionarea activelor financiare ale unei firme. Cunostintele in aceasta directie contribuie la luarea deciziilor recomandate intr-un mod informat, atat pentru prevenirea situatiilor de criza, cat si pentru diminuarea efectelor negative aparute.
Poza de Jakub Żerdzicki pe Unsplash
Conceptele de insolventa si faliment sunt des intalnite in lumea antreprenoriala, deoarece contextul actual economic este unul plin de provocari, dificil de abordat mai ales de catre intreprinzatorii mici si mijlocii. Consultarea definitiei celor doi termeni poate aduce aspecte pozitive in managerierea firmelor, deoarece in acest fel fenomenele vor putea fi identificate inca de la aparitia primelor aspecte, ceea ce permite luarea rapida a unor decizii corecte.
Termenul de insolventa este definit ca acea situatie in care se afla o companie ce nu mai poate sa isi indeplineasca obligatiile financiare curente. Totusi, intreprinzatorii au posibilitatea de a lua deciziile potrivite pentru remedierea problemelor prin aplicarea diferitelor masuri de salvare. Pentru intelegerea mai facila a definitiei, insolventa este situatia in care o companie nu are la dispozitie suficient flux de numerar pentru a plati datoriile imediate, dar exista suficiente resurse si optiuni utile in vederea reechilibrarii finantelor.
Printre masurile de folos in aceasta directie se numara restructurarea datoriilor, renegocierea termenilor de plata sau obtinerea de finantari suplimentare de la investitori, parteneri de afaceri sau banci. In functie de masurile luate, insolventa poate fi rezolvata daca se aplica metode corecte sau se poate merge catre faliment, in cazul in care nu sunt aplicate solutii viabile.
Falimentul, pe de alta parte, este cel mai avansat stadiu al problemelor financiare ale unei companii. Acest fenomen apare atunci cand o firma nu are la dispozitie nicio metoda de achitare a datoriilor, urmand sa intre intr-un proces legal care presupune lichidarea tuturor activelor companiei in vederea platirii datoriilor catre creditori. In majoritatea cazurilor, rezolvarea falimentului se face prin deschiderea unei proceduri juridiciare si prin inchiderea definitiva a firmei.
Termenii de insolventa si faliment sunt folositi in vederea descrierii starii financiare complicate a unei firme. Uneori se face confuzie, considerandu-se ca ambii au acelasi inteles, insa, de fapt, exista o serie de diferente, important de luat in considerare in vederea alegerii metodelor de rezolvare a problemelor financiare.
Printre asemanarile dintre insolventa si faliment se numara:
Intelegerea diferentelor dintre insolventa si faliment este esentiala, pentru ca prin stabilirea corecta a situatiei se poate alege modalitatea de gestionare a problemelor financiare. Ceea ce trebuie facut in cazul insolventei nu este util daca apare situatia unui faliment, si invers. Printre deosebirile dintre insolventa si faliment, ce trebuie abordate in mod corespunzator se numara:
Viabilitatea afacerii din Romania este pusa in pericol uneori, problemele financiare grave fiind cele care au capabilitatea de a provoca pierderi ireparabile. Antreprenorii care se lovesc de dificultati financiare trebuie sa cunoasca diferentele dintre faliment si insolventa pentru a alege strategiile corecte de redresare, fiecare dintre ele avand anumite modalitati de interventie, care ofera rezultatele cele mai bune. Prin aplicarea acestor masuri, toate partile implicate isi au interesele protejate, iar urmarile negative vor fi minime, atat asupra proprietarului afacerii, cat si asupra altor parti interesate (creditori, angajati, parteneri de afaceri).
Aparitia unei situatii in care fluxul de numerar nu este suficient pentru plata datoriilor poate provoca pagube insemnate, in special daca nu sunt luate cat mai rapid masurile recomandate. In cazul neglijarii acestei probleme, firma va functiona deficitar, putand sa se ajunga la situatia in care activitatea sa fie oprita in intregime. In cazul in care sunt identificate semnale care arata un parcurs catre insolventa, este necesara abordarea situatiei prin aplicarea unor masuri, printre care se numara:
Falimentul este un fenomen economic des intalnit in mediul de afaceri din Romania, ceea ce obliga antreprenorii sa aiba la dispozitie informatii in vederea prevenirii lui sau a gestionarii eficiente daca aspectul este inevitabil. Incapacitatea totala de achitare a datoriilor si inchiderea operatiunilor sunt provocari majore care pot avea urmari devastatoare asupra persoanelor interesate daca nu se aplica masuri proactive sau daca lichidarea nu este facuta intr-un mod corect.
Trecerea printr-o activitate de lichidare a unei firme necesara pentru declararea falimentului sau trebuie sa fie facuta intr-un mod recomandat in vederea obtinerii unor rezultate satisfacatoare pentru patroni, angajati si creditori. Printre masurile ce trebuie sa fie folosite in aceasta directie se numara:
Gestionarea riscurilor financiare este o modalitate optima de prevenire a unor situatii dificile, cum ar fi insolventa sau falimentul. Un rol important in aceasta privinta revine politelor de asigurare destinate mediului de afaceri care ajuta la abordarea acestor riscuri, astfel incat pierderile financiare sa nu duca la inchiderea firmei.
Asigurarile de acest fel sunt esentiale in managementul riscurilor de insolventa si faliment prin rolurile pe care le indeplinesc:
Cele mai utile tipuri de asigurari destinate mediului de afaceri, care isi arata valoarea pentru prevenirea insolventei si a falimentului sunt:
In concluzie, abordarea corespunzatoare a riscurilor de insolventa si faliment prin utilizarea unor metode recomandate reprezinta o metoda de minimizare a riscurilor de aparitie a fenomenelor sau de rezolvare a acestora intr-un mod cat mai corect.