Poza cover

In ultimii ani, odata cu dezvoltarea tehnologiei, companiile si bunurile produse de acestea sunt prezente permanent in mediul online, asadar si clientii au acces la o piata raspandita pe intreaga planeta. Cu siguranta iti dai seama ca o firma creste si are succes atunci cand incepe sa aiba contact nu numai cu clientii din intreaga lume, ci si cu furnizorii din alte arii geografice. In consecinta, transportul de bunuri si marfuri a devenit o retea fiabila, la care poti apela oricand pentru a trimite si pentru a primi bunurile si materialele de care ai nevoie. Descoperi ca acest fenomen are efecte benefice pentru afacerea ta, pana cand are loc primul accident neprevazut! Un transport important, de mare valoare, poate disparea cat ai clipi, iar in final iti ramane o pierdere financiara uriasa pe care trebuie sa o gestionezi cat mai eficient, altminteri viitorul companiei poate fi in mare pericol!

Solutia cea mai potrivita pentru a evita o asemenea catastrofa este incheierea unei asigurari cargo ce protejeaza valoarea bunurilor asigurate. Asa cum o asigurare auto, de sanatate, de calatorie ori o asigurare a locuintei sunt importante pentru viata de zi cu zi, si o asigurare cargo este importanta pentru compania ta. Nu poti controla toate aspectele din timpul unui transport, dar poti controla din timp ce se va intampla dupa un accident. Astfel, elimini pericolul unei crize financiare pentru companie!

1. Asigurarea cargo: definitie

Asigurarea cargo, definitie

Asigurarea cargo este o asigurare facultativa care acopera riscurile de distrugere sau pierdere a marfurilor si a bunurilor in timpul transportului. Acest tip de asigurare te protejeaza din punct de vedere financiar in momentul in care bunurile parasesc spatiul tau de depozitare. Daca sunt pierdute, deteriorate, furate ori complet distruse in timpul transportului, asigurarea cargo iti da siguranta ca nu vei suferi pierderi financiare, iar compania ta primeste compensatiile prevazute in polita de asigurare.

2. Asigurare cargo pentru bunuri si marfuri

Asigurarea cargo pt bunuri si marfuri

Atunci cand administrezi o companie, alegerea angajatilor potriviti si modul in care iti desfasori afacerea sunt printre aspectele cele mai importante de care trebuie sa tii cont. Dar un accident poate avea loc in momentul in care te astepti cel mai putin: astepti ca marfa sa soseasca la destinatie, insa a avut loc un accident si nu mai poti recupera obiectele pierdute sau distruse. Iar in acel moment, te confrunti cu o alta dilema: daunele financiare ar putea pune in pericol afacerea! Astfel, trebuie sa gasesti cele mai potrivite modalitati prin care iti protejezi angajatii si afacerea, precum asigurarea de accidente de grup, asigurarea bunurilor pentru transport ori asigurarea de raspundere a transportatorului.

Reteaua vasta de transportare a bunurilor, care este raspandita pe intreaga planeta, a reusit sa genereze numeroase beneficii pentru companiile din intreaga lume. In acest sens, containerele pentru marfa pot fi utilizate nu numai in transportul maritim, ci si in cel terestru: prin intermediul camioanelor si al cailor ferate. De asemenea, pot fi transportate bunuri industriale, de mari dimensiuni si cu gabarit depasit, care nu ar putea fi niciodata expediate catre destinatar folosind transportul aerian. Insa, din nefericire, toate mijloacele de transport presupun riscuri de aparitie a accidentelor. In cele din urma, luand in considerare atat punctele pozitive, cat si punctele negative, realizezi ca afacerea nu ar putea prospera fara aceste mijloace de transportare a bunurilor. Dar, pentru a reduce cat se poate de mult efectele negative, provenite nu numai din distrugerea partiala ori totala a marfii, ci si din pierderea ori furtul acesteia, cea mai recomandata solutie este sa optezi pentru o asigurare cargo personalizata.

Asadar, o asigurare cargo prezinta multiple avantaje fiindca acopera diferite riscuri. Cu alte cuvinte, in functie de conditiile prevazute in polita de asigurare, marfa este asigurata in cazul in care:

  • este descarcata intr-un port de refugiu;
  • este deteriorata ori pierduta in urma unei explozii sau a unui incendiu;
  • este pierduta ori avariata ca urmare a sacrificiului in avaria comuna;
  • este pierduta ori avariata dupa ce a fost aruncata peste bord ori dupa ce apa a intrat in mijlocul de transport ori in locul de depozitare;
  • are loc o eruptie vulcanica, un cutremur de pamant ori un trasnet;
  • ambarcatiunea care efectueaza transportul este esuata, scufundata ori rasturnata;
  • are loc coliziunea ambarcatiunii sau a navei cu un obiect exterior.

De asemenea, exista si riscuri care pot fi asigurate suplimentar, precum:

  • riscuri de greve;
  • riscuri de depozitare;
  • riscuri de razboi.

Nu uita ca este necesar sa tii cont de faptul ca exista si situatii care nu sunt asigurate. De exemplu, acestea se pot referi la avariile, pierderile sau cheltuielile suplimentare rezultate din:

  • ambalarea necorespunzatoare a bunului asigurat;
  • deteriorarea ori distrugerea intentionata a bunului asigurat;
  • contaminarea radioactiva;
  • actiunile intentionat necorespunzatoare ale asiguratului;
  • uzura normala, scurgerea ori pierderea normala in greutate sau volum a bunului asigurat.

Transportul naval ofera multe beneficii pentru o companie care vrea sa se dezvolte si sa aiba contact cu pietele internationale. In comparatie cu alte mijloace de transportare a marfurilor, costurile sunt convenabile, tinand cont de cantitatea si greutatea bunurilor care trebuie sa fie transportate pe distante lungi. In plus, reprezinta si un mijloc de transport prietenos cu mediul datorita nivelului mai scazut de poluare. Insa, aceasta solutie pentru transportarea bunurilor prezinta si un dezavantaj care afecteaza viitorul oricarei afaceri: pericolul de a pierde valoarea bunurilor in caz de accident. Este adevarat ca poti transporta eficient un volum considerabil de bunuri, dar poti pierde intreaga marfa intr-o situatie neprevazuta! Asadar, incheierea unei asigurari cargo reprezinta cea mai adecvata solutie pentru a evita situatiile neplacute pentru compania ta.

Pentru un business este esential sa-si protejeze sursele de venit. Daca produsele nu pot fi livrate la timp ori sosesc la client intr-o stare neadecvata, atunci compania risca sa-si piarda resursele financiare. Asa cum o asigurare auto RCA protejeaza o masina in caz de accident, la fel si asigurarea cargo protejeaza bunurile fizice in situatiile neprevazute.

3. Asigurarea tip cargo: protejeaza valoarea bunurilor care fac obiectul transportului

Asigurarea tip cargo, protejeaza valoarea bunurilor care fac obiectul transportului

Din pacate, nu poti sa protejezi bunurile transportate impotriva deteriorarii, jefuirii sau a distrugerii. Atunci cand pierzi un transport, nu pierzi doar bunurile fizice, ci si valoarea lor financiara. Din fericire, poti lua masuri contra acestei situatii: ai posibilitatea de a proteja valoarea bunurilor prin intermediul unei asigurari cargo. Asadar, compania ta este protejata financiar in cazul in care au loc accidente, in timp ce bunurile se afla in tranzit. Pentru diferite cai de transportare: terestra, maritima si aeriana, compania este asigurata contra accidentelor care pun in pericol integritatea bunurilor transportate atat in tara, cat si in strainatate.

In cele din urma, asigurarea cargo potrivita este cea care poate fi personalizata pentru a se adapta eficient nevoilor companiei tale. De aceea, tipul acesta de asigurare este adresat pentru diferite companii, cum ar fi:

  • importatori;
  • exportatori;
  • producatori;
  • distribuitori;
  • case de expeditii.

Asadar, fie ca tu esti proprietarul bunului transportat, fie ca esti cel care organizeaza transportul, asigurarea cargo este una dintre cele mai eficiente solutii pentru a diminua pierderile care au loc in situatiile responsabile de aparitia problemelor financiare!

O asigurare tip cargo ofera diferite beneficii pentru afacerea ta:

  • ajutor eficient, profesionist si rapid pentru a recupera suma de bani;
  • protejarea fluxului de numerar contra situatiilor neprevazute;
  • metoda simplificata pentru raportarea pierderilor;
  • protejarea profitului in limita sumei prevazute in polita de asigurare;
  • minimalizarea pierderilor financiare daca bunurile nu mai sunt in starea potrivita ori nu mai ajung niciodata la destinatie;
  • mai putine griji atunci cand bunurile sunt preluate din depozitul tau.

De asemenea, este esential sa tii cont de faptul ca, atunci cand bunul transportat este asigurat, poti rezolva mai simplu si rapid diferitele dileme care apar din cauza regulamentelor, legislatiilor si a conventiilor. In acest sens, atunci cand ai o asigurare suplimentara:

  • ai o protectie sporita spre deosebire de politele de asigurare ce sunt incheiate de catre transportatori, fiindca acestia nu asigura valoarea bunului, iar astfel despagubirea poate fi mai mica decat valoarea marfii transportate;
  • beneficiezi de un proces eficient in relatia cu banca, fiindca aceasta solicita asigurarea daca bunul este vandut ori cumparat prin intermediul unui acreditiv;
  • beneficiezi de ajutor de specialitate din partea asiguratorului pentru a gestiona cat mai eficient daunele aparute;
  • scapi de grijile suplimentare, dat fiind faptul ca exista, in conventiile standard de transport, limitari care pot impune despagubirea la o anumita suma/kilogram.

Nu uita ca polita de asigurare trebuie sa includa, cu exactitate, mijloacele de transport, limitele teritoriale in cadrul carora bunul asigurat este transportat si depozitat, dar si intervalul de timp corespunzator. De exemplu, atunci cand transportul se realizeaza folosind o masina, durata asigurarii poate fi cuprinsa intre momentul incarcarii bunului asigurat in masina si momentul descarcarii bunului asigurat ajuns la destinatie. Ori, pentru un transport care se realizeaza folosind calea ferata, durata asigurarii poate fi cuprinsa intre momentul in care transportatorul primeste bunul asigurat si momentul in care bunul asigurat este primit de catre destinatar.

Asadar, inainte de a incheia o polita de asigurare cargo, trebuie sa iei in considerare anumite aspecte ale bunurilor pe care vrei sa le asiguri si sa le transporti. In acest sens, este util sa analizezi:

  • ce tip de bunuri vrei sa transporti (de exemplu: perisabile/neperisabile);
  • care este modul de ambalare al bunurilor;
  • care sunt mijloacele de transport utilizate;
  • care este ruta de transport (aceasta include si depozitele);
  • care este vechimea mijloacelor de transport;
  • daca pana acum bunurile transportate au suferit anumite daune si care sunt aceste daune;
  • ce suma ar trebui asigurata pentru un transport de bunuri.
Poza concluzie

In concluzie, asigurarea cargo este un aspect important de luat in calcul atunci cand vrei sa transporti bunuri si marfuri care au o valoare importanta. Mijloacele de transport a bunurilor te ajuta sa iti dezvolti compania in orice directie pe care o doresti, insa este esential sa te pregatesti si pentru scenariile mai putin optimiste. Pana la urma, paza buna trece primejdia rea, asa ca priveste cu optimism catre viitorul companiei, insa adopta masuri speciale care se vor activa atunci cand apare o problema!

Sursa foto: Shutterstock.com