Leasingul operational. Ce inseamna leasing operational Ce avantaje si dezavantaje implica

Autoturismele sunt elemente ce s-au transformat intr-o necesitate, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru o multitudine de entitati care desfasoara activitati economice. In cazul persoanelor fizice, masina reprezinta un element care contribuie la inlesnirea multor activitati din viata de zi cu zi. Transportul copiilor la scoala sau la gradinita, transportul personal la locul de munca sau chiar vacantele si calatoriile sunt facilitate prin intermediul unei masini. De cealalta parte, entitatile care desfasoara activitati economice pot avea nevoie sa creeze o flota de autoturisme, pentru a veni in sprijinul angajatilor implicati in activitati ce presupun deplasare pe teren.

Una dintre metodele prin care atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice pot ajunge sa beneficieze de masinile dorite este reprezentata de leasingul operational. Acesta operatiune implica o serie importanta de avantaje pentru persoanele care decid sa apeleze la ea, insa exista si alternative. Inclusiv din punct de vedere al asigurarilor de tip RCA sau CASCO, leasingul operational vine cu anumite caracteristici specifice. In acest articol, vei putea sa descoperi care sunt cele mai importante aspecte legate de leasingul operational auto pentru persoane fizice si juridice, precum si care este alternativa cea mai des intalnita.

1. Leasingul operational - Ce inseamna?

Leasingul operational reprezinta o operatiune prin care dreptul de utilizare pentru unul sau mai multe autoturisme detinute de catre o firma specializata sunt transferate catre un beneficiar. In schimbul obtinerii acestui drept, beneficiarul achita o rata lunara fixa. Valoarea acestei rate nu este menita sa acopere doar valoarea costului de functionare a autoturismului, ci si alte servicii pe care le implica utilizarea acestuia.

Este vorba despre plata asigurarilor RCA si CASCO, a taxelor si impozitelor aferente masinii si a cheltuielilor de reparatie. In baza ratei de leasing operational pe care o achita beneficiarul, compania de leasing se obliga sa se ocupe de toate aceste obligatii sau optiuni, in cazul asigurarii CASCO, pe care le are orice posesor de masini.

Asadar, leasingul operational reprezinta un serviciu de finantare prin care persoanele fizice, dar indeosebi cele juridice, au posibilitatea de a externaliza responsabilitatile implicate de intretinerea si mentenanta flotei de autoturisme pe care o utilizeaza in cadrul activitatii lor.

Cele mai bune firme care asigura servicii de leasing operational ofera, pe langa serviciile mentionate anterior, si garantia achitarii taxelor de rovinieta. De asemenea, firma de leasing se va ocupa si de gestionarea anvelopelor masinilor si a oricaror altor lucrari de mentenanta necesare. La nivel international si nu numai, leasingul operational este cunoscut si sub denumirea de inchiriere pe termen lung (long-term).

Leasingul operational. Ce inseamna leasing operational

1.1. Leasing operational sau financiar?

Pe langa leasingul financiar, exista si o alta varianta care poate sa acorde celor interesati dreptul de a beneficia de autoturismele de care sunt interesati. Este vorba despre leasingul financiar. Diferenta majora dintre cele doua tipuri de contracte, din punct de vedere al definitiei acestora, este reprezentata de ceea ce se intampla la sfarsitul perioadei de leasing.

Concret, cei care apeleaza la leasingul financiar vor avea posibilitatea de a intra in posesia autoturismelor preluate, odata cu finalizarea contractului. Ei vor trebui sa achite si o suma reziduala, stabilita in momentul intocmirii contractului. Leasingul operational nu permite achizitionarea bunului inchiriat, la momentul finalizarii contractului.

Exista si alte diferente semnificative intre cele doua tipuri de contracte, acestea vizand aspecte esentiale pentru activitatea beneficiarilor. Este vorba despre diferente la nivelul responsabilitatilor, implicatiilor financiare si nu numai. Iata care sunt cele mai importante diferente:

  • Oportunitati la final de contract: leasingul financiar permite trecerea autoturismului in posesia beneficiarului, la finalul contractului. Acest lucru este echivalent cu preluarea de catre beneficiar a responsabilitatilor legate de mentenanta masinii si de plata tuturor taxelor si politelor necesare in vederea utilizarii acesteia. De partea cealalta, leasingul operational permite doar prelungirea contractului pentru o perioada de cel mult 5 ani.

  • Responsabilitate pe parcursul contractului: in cazul leasingului operational, riscurile aferente utilizarii masinilor sunt asumate in intregime de catre compania care le da in folosinta beneficiarilor. Acesta este un avantaj deosebit al leasingului operational si unul dintre principalele motive pentru care acest tip de contract a crescut foarte mult in popularitate.

    Leasingul financiar, in schimb, trece in seama beneficiarului obligatiile implicate de mentenanta si de administrarea flotei de masini sau a autoturismului. Inclusiv taxele, precum CASCO pentru persoane juridice si gestionarea oricaror daune auto sunt trecute in responsabilitatea beneficiarului.

  • Leasigul operational. Leasing operational sau financiar
  • Gestiunea situatiei financiare: in cazul leasingului operational, este vorba despre o rata fixa stabilita in momentul intocmirii contractului de leasing. Nu se percepe niciun fel de avans, iar rata acopera toate cheltuielile de intretinere si administrare a autoturismelor. Fireste, desfasurarea operatiunilor din aceasta categorie va intra in responsabilitatea firmei de leasing.

    In cazul leasingului financiar, in momentul intocmirii contractului se stabileste si un avans. Acesta are caracter obligatoriu. In plus, rata achitata lunar pentru obtinerea dreptului de folosinta a masinii are caracter variabil.

  • Timpul dedicat intretinerii: leasingul financiar poate sa incarce beneficiarul cu o multime de responsabilitati care l-ar putea impiedica sa se concentreze pe activitatile sale economice sau personale. De exemplu, in situatia defectarii autoturismelor, leasingul financiar presupune ca beneficiarul sa se ocupe in totalitate de reparatiile acestora.

    El nu primeste masini la schimb din partea companiei de leasing, ceea ce poate sa ii afecteze productivitatea. De cealalta parte, leasingul operational pune in sarcina companiei de leasing toate aceste responsabilitati. De asemenea, prin contract, firma se obliga sa puna la dispozitia beneficiarului autoturisme de schimb, pentru ca activitatea acestuia sa poata continua pe parcursul desfasurarii reparatiilor.

2. Leasing operational pentru persoane fizice si leasing operational pentru persoane juridice

Exista si posibilitatea de a incheia un contract de leasing operational pentru persoane fizice, fara avans. Foarte multe companii ofera aceasta varianta, insa o parte importanta din ceea ce este leasingul operational pentru persoane fizice consta in valoarea ratei. Aceasta este considerata destul de mare de catre potentialii beneficiari, comparativ cu cea implicata de traditionalul leasing financiar.

Una dintre diferentele dintre leasingul operational si cel financiar consta, insa, in caracterul fix sau variabil al acestei rate. In ciuda faptului ca rata presupusa de leasingul financiar este variabila, ea este initial mai mica decat cea fixa presupusa de o achizitie in leasing operational.

n schimb, conceptul de leasing operational pentru persoane juridice este mult mai popular. Unul dintre motivele principale pentru care multe firme aleg sa opteze pentru aceasta varianta de contract, in vederea intocmirii flotei de autoturisme, consta in deductibilitatea costurilor.

Concret, firmele platitoare de TVA sau/si impozit pe profit beneficiaza de deductibilitatea partiala sau totala a cheltuielilor implicate de ratele de leasing operational. In situatia in care autoturismele sunt luate in leasing pentru scop de business si personal, deductibilitatea este de 50%. Daca masinile se folosesc exclusiv in scop de business, valoarea deductibilitatii ajunge la 100%.

2.1. Avantajele leasingului operational

Pentru a putea stabili daca este justificata alegerea achizitionarii unor masini in regim de leasing operational, este necesar ca orice persoana fizica sau juridica sa stie care sunt beneficiile pe care le presupune acest tip de operatiune. Acestea sunt, pe scurt, cele mai importante avantaje pe care le castigi de pe urma conditiilor de leasing operational:

  1. Masinile sunt alese in functie de preferintele beneficiarului. Flota se va intocmi in functie de nevoile acestuia, iar valoarea ratei fixe va fi influentata de dorintele sale.
  2. Rata fixa va include inclusiv deprecierea masinii, taxele administrative, taxele aferente eventualelor reparatii si revizii etc.
  3. Asigurarile sunt incluse in contract, iar cheltuielile aferente politelor RCA si CASCO sunt acoperite de catre compania de leasing operational. Este important de stiut ca si reinnoirea politelor, pe toata durata contractului, intra tot in responsabilitatea companiei de leasing si este acoperita prin valoarea ratei.
  4. Daunele sunt gestionate de catre firma de leasing, care ofera asistenta pentru deschiderea dosarului de dauna, programare la service si monitorizarea reparatiilor. De asemenea, spre deosebire de leasingul financiar, in cazul celui operational se ofera masina la schimb pe parcursul reparatiilor.
  5. Leasingul operational. Avantaje leasing operational
  6. Mentenanta autoturismului sau a autoturismelor este suportata de catre firma de leasing. In categoria lucrarilor de mentenanta intra si schimbarea anvelopelor atunci cand acestea ajung la nivelul de uzura maxima admis de catre producator. Totodata, la capitolul lucrarilor de mentenanta se incadreaza serviciile de stocare a anvelopelor, de montare a acestora precum si celelalte actiuni de revizie a autoturismului.
  7. Flexibilitate, pentru ca un contract de leasing operational are avantajul de a putea fi modificat pe parcursul desfasurarii sale. Modificarile pot sa vizeze modificarea numarului de masini incluse in contract sau a perioadei de inchiriere. In plus, masinile pot sa fie returnate inainte de atingerea termenului stabilit prin contract pentru incheierea efectelor acestuia.
  8. Confortul beneficiarului este la cele mai inalte standarde. Cu o inchiriere long-term, atat persoanele fizice cat si persoanele juridice vor putea sa se bucure de avantajele pe care le ofera masinile in activitatile lor de zi cu zi, fara a avea in grija si responsabilitatile implicate. Acestea revin, in intregime, companiei de leasing. Practic, tot ce trebuie sa faca persoanele care apeleaza la aceasta forma de leasing este sa alimenteze autoturismele cu tipul de combustibil necesar.
  9. Avantajele financiare sunt si ele unele remarcabile. Cheltuielile cu chiria sunt partial sau total deductibile, in functie de destinatia autoturismelor. De asemenea, in lipsa inregistrarii masinilor in patrimoniul companiei, creste capacitatea de finantare a acesteia.
  10. Predictibilitatea cheltuielilor aferente utilizarii masinilor asigura liniste beneficiarilor, care pot sa faca planificari financiare precise. Acesta este un avantaj major mai ales in cazul entitatilor economice care apeleaza la acest tip de leasing. Rata lunara este stabilita luandu-se in calcul doar Costul Total de Proprietate (TCO) pe care il are masina. In TCO sunt incluse toate cheltuielile de administrare. Acesta, precum si rata, pot fi reduse prin alegerea unor vehicule mai eficiente din punct de vedere al costurilor si prin optimizarea comportamentului pe care il au soferii la volan, in vederea diminuarii nivelului de uzura.
  11. Siguranta este un element important, de care trebuie sa tina cont orice entitate care utilizeaza autoturisme. In categoria elementelor ce garanteaza siguranta acestora se incadreaza inclusiv serviciile de reparatie.

    Multe dintre companiile care ofera servicii de leasing operational colaboreaza cu service-uri de top si cu firme de asigurare de calitate, asa cum este Asirom. Aceste detalii ofera garantia beneficiarilor ca masina sau masinile lor vor fi mereu tratate cu cea mai mare grija de catre cei responsabili.

2.2. Dezavantajele leasingului operational

Lista avantajelor pe care le ofera un contract de leasing operational este, asadar, destul de stufoasa. In acelasi timp, nu trebuie ignorate dezavantajele pe care le presupune acest tip de contract de inchiriere pe termen lung a autoturismelor. Este vorba despre urmatoarele elemente:

  1. Rata fixa poate sa aiba o valoare destul de ridicata, in comparatie cu cea variabila pe care o presupune leasingul financiar. Lipsa avansului platit la momentul incheierii contractului, precum si toate elementele acoperite de catre firma de leasing conduc la calculul unei rate care poate ajunge sa aiba o valoare destul de importanta, indeosebi pentru o persoana fizica. In cazul persoanelor fizice, nu poate fi valabil avantajul deductibilitatii cheltuielilor implicate de rata masinilor luate in leasing operational.
  2. Durata de inchiriere este limitata la o perioada care poate sa varieze de la 12, pana la 57 de luni. Desigur, odata cu expirarea contractului, acesta poate fi reinnoit, insa nu exista posibilitatea ca autoturismele sa treaca in proprietatea beneficiarului la finalul perioadei de leasing. Altfel spus, acesta are doar drept de folosinta a masinilor si nu poate sa ajunga sa aiba si drept de proprietate, in baza contractului de leasing operational.
Leasingul operational. Dezavantaje leasing operational

Asadar, numarul dezavantajelor presupuse de leasingul operational nu este atat de mare precum cel al avantajelor. Acestea pot fi, insa, mai importante pentru potentialul beneficiar. In functie de specificul activitatii sale si de planurile de viitor pe care le are, in privinta masinilor, beneficiarul poate sa puna mai mare pret pe avantaje sau pe dezavantaje.

Leasingul operational este o solutie considerata a fi foarte convenabila pentru multe entitati juridice si persoane fizice. Daca esti interesat sa obtii dreptul de folosinta a uneia sau a mai multor autoturisme, fara a te preocupa personal de administrarea si mentenanta acestora, cu siguranta aceasta varianta este una pe care o vei gasi foarte avantajoasa!

Sursa foto: Unsplash.com