Simplu si sigur, notifica dauna ta online! In doar 10 minute, completezi informatiile despre partile implicate in accident, desenezi schita evenimentului, incarci documentele si fotografii cu avariile suferite, iar oferta de despagubire o primesti pe email. Semnezi si ai banii in cont. Simplu. Sigur.
Tot online poti completa cererea de despagubire si cererea de reconstatare, in 3 pasi simpli.
Nu uita ca in cazul unui accident auto (in mers sau stationare), trebuie completat un formular de
constatare amiabila ori intocmit un
proces verbal de accident, dupa caz.
Pentru a notifica dauna auto, online sau prin call center, este nevoie de urmatoarele documente si informatii:
- Persoane implicate in accident: permis de conducere, act de identitate, certificat de inmatriculare al vehiculului si talon, documentele de transport (conform legilor in vigoare), contract de asigurare RCA (sau Cartea Verde daca unul dintre autovehicule este inmatriculat in strainatate).
- Informatii despre eveniment: data, ora si locul exact de producere a accidentului, directia de mers a autovehiculelor implicate si numerele de inmatriculare, fotografii, formularul de constatare amiabila sau documente eliberate de organele abilitate sa cerceteze evenimente rutiere – anexa 2 de la politie, autorizatia de reparatie, proces verbal de constatare a contraventiei eliberat de organele de politie; alt document incheiat de autoritatile competente, potrivit legii.
Daca ai contractat clauza suplimentara de Decontare Directa si ai calitate de pagubit in accident, te poti adresa pentru constatare si plata despagubirilor asiguratorului tau RCA, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: accidentul auto s-a produs pe teritoriul Romaniei, vehiculele sunt inmatriculate / inregistrate in Romania, ambele masini au asigurare RCA valabila la data evenimentului si prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor, fara vatamare corporala.
Pentru instrumentarea si plata dosarului de daune sunt necesare, dupa caz, urmatoarele documente: cererea de despagubire, cont bancar, documentele depuse la dosarul de dauna, documentele fiscale (in original) ce dovedesc reparatia autovehiculului si dupa caz, documente suplimentare (ex. declaraţii sau copii ale actelor relevante) solicitate de Asirom, in vederea stabilirii cauzelor si imprejurarilor producerii evenimentului.
In cazul formularii de pretentii de despagubiri (daune materiale şi / sau daune morale) pentru vatamari corporale sau deces, sunt necesare documente din care sa rezulte, dupa caz, prejudiciile suferite, cheltuielile efectuate, documente medicale, certificat de deces, etc.
IMPORTANT:
Nu se va completa formularul
Constatare amiabila de accident daca in evenimentul rutier sunt implicate trei sau mai multe parti, ori daca au rezultat vatamari corporale sau deces.
Pentru constatarea daunei poti alege: : constatare electronica self service, proces pe parcursul caruia vei fi asistat de operatorul din call center, constatare electronica in unitatile de constatare sau programare la centrul de constatare, pe baza unui numar de programare. In centrele de constatare daune, documentele necesare notificarii vor fi prezentate in original.
Procesul-verbal de constatare se intocmeste de catre specialistul constatare daune si se semneaza de catre toate persoanele care iau parte la intocmirea acestuia. Eventualele obiectii ale partilor cu privire la prejudiciile constatate, precum si la solutiile tehnice adoptate, vor fi mentionate in procesul verbal de constatare sau intr-o anexa.
Despagubirile se platesc de catre asiguratorul RCA persoanelor fizice sau juridice prejudiciate, in contul indicat sau in numerar, in conditiile legii. Daca conduci un autovehicul cumparat in sistem de leasing sau prin alta modalitate asemanatoare, poti primi despagubirea doar cu acceptul societatii care a garantat financiar leasingul sau al proprietarul de drept al autovehiculului.
Pentru acoperirea prejudiciilor suferite in urma producerii unui accident, pagubitul se poate adresa: asiguratorului RCA unde vinovatul are incheiata asigurarea obligatorie RCA, propriului asigurator RCA in cazul aplicarii decontarii directe sau catre BAAR, in calitatea acestuia de birou gestionar.
Avizarea daunei auto reprezinta notificarea asiguratorului de catre persoana prejudiciata, asigurat sau mandatarii acestora, cu privire la producerea unui eveniment asigurat, insotita de documentele necesare stabilirii raspunderii asiguratorului RCA.
Asiguratorul RCA are obligatia deschiderii dosarului de daune la data inregistrarii avizarii de dauna. La deschiderea dosarului de dauna, asiguratorul va: efectua constatarea prejudiciilor in termen de 3 zile lucratoare de la data avizarii sau la o data ulterioara convenita de catre parti, va informa in scris prejudiciatul cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru solutionarea pretentiilor de despagubire si va solutiona cererea in termenul legal.
Contractul de asigurare de raspundere civila auto obligatorie pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie este reglementat de Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto si de Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr.20/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
GHID RCA