Accidentele de munca cum sa-ti protejezi angajatii si afacerea in situatii neprevazute

Accidentele de munca reprezinta, fara indoiala, unul dintre cele mai comune riscuri pe care o afacere le poate avea. Cu atat mai mult, atunci cand vorbim de o afacere mai mica in care cele mai multe dintre atributii sunt acoperite de aceleasi persoane. Astfel, pericolele comune pentru sanatate si siguranta pot fi trecute cu vederea – chiar si de catre cei care considera subiectul o prioritate.

Din fericire, multe accidente obisnuite pot fi evitate cu cateva verificari simple, precum si cu o strategie clara de a-ti proteja angajatii printr-o asigurare profesionala. Vei afla din acest articol care pot fi accidentele care pot aparea la locul de munca, cum pot fi clasificate si ce fel de polite acopera aceste evenimente neplacute. In acest fel, vei avea o perspectiva mai ampla asupra acestui subiect si vei putea lua cele mai bune decizii pentru angajatii tai si pentru afacerea ta.

1. Accidentele de munca: definitie, legislatie si clasificare

Accidentele de munca definitie, legislatie si clasificare

Indiferent de cat de bine pregatit este un angajator in ceea ce priveste siguranta in munca, accidentele se intampla mai des decat ne-am putea astepta. Tocmai de aceea, trebuie sa ai grija sa ai o constientizare realista a riscurilor si sa iei cele mai bune masuri pentru a controla situatiile in care apar aceste evenimente nefericite.

1.1. Legislatie pentru accidentele de munca si bolile profesionale

In Romania, accidentele de munca sunt reglementate in Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca. Conform art. 5 punctul g, este considerat accident de munca vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.

In cadrul aceluiasi articol, la punctul h, este definita si boala profesionala ca fiind afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.

Legea nr. 319/2006, prin art. 13, stipuleaza si felul in care angajatorii sunt obligati sa asigure conditiile optime de securitate si sanatate in munca pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale. De asemenea, prin art. 22 sunt prevazute si obligatiile angajatilor. Un angajat trebuie sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu pregatirea si instruirea primite, precum si cu instructiunile venite din partea angajatorului, astfel incat sa nu se puna in pericol pe sine sau pe colegii sai.

Tipuri de accidente de munca

1.2. Tipuri de accidente de munca

Conform legii mentionate, accidentele de munca se pot imparti in patru categorii in functie de urmarile produse si numarul persoanelor accidentate. Astfel, accidentele de munca se clasifica in:

  • accidente care produc incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice (confirmata prin certificat medical);
  • accidente care produc invaliditate (confirmata prin decizie de incadrare intr-un grad de invaliditate, emisa de organele medicale in drept);
  • accidente mortale (deces confirmat imediat sau dupa un interval de timp, in baza unui act medico-legal);
  • accidente colective, cand sunt accidentate cel putin 3 persoane in acelasi timp si din aceeasi cauza.

De asemenea, in Norma metodologica de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 din 11.10.2006 (parte integranta din Hotararea 1425/2006), sunt mentionate si accidentele de munca de circulatie (accident survenit in timpul circulatiei pe drumurile publice sau generat de traficul rutier, daca persoana vatamata se afla in indeplinirea indatoririlor de serviciu), precum si accidentul de munca de traseu.

Acesta din urma este considerat accidentul survenit in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers si care a antrenat vatamarea sau decesul, precum si accident survenit pe perioada pauzei reglementare de masa in locuri organizate de angajator si accident survenit pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde isi incaseaza salariul si invers si care a antrenat vatamarea sau decesul.

Exemple de accidente la locul de munca

2. Exemple de accidente la locul de munca

Exista numeroase accidente la locul de munca, multe dintre acestea minore, dar din pacate si foarte grave. Chiar daca exista medii de lucru mai predispuse la astfel de evenimente neplacute, cele mai multe dintre ele sunt accidente care puteau fi acoperite de o asigurare a angajatorului.

De exemplu, in Uniunea Europeana au existat doua tipuri de leziuni deosebit de frecvente in 2019: rani si leziuni superficiale (28,9% din total) si luxatii, entorse si intinderi (26,2%), urmate de alte doua tipuri relativ comune – comotia si leziuni interne provocate de comotie (18,8%), precum si fracturi osoase (10,6%).

Conform statisticilor publicate de Uniunea Europeana in ianuarie 2022, in spatiul european au existat 3 408 accidente de munca mortale in 2019, o crestere cu 76 de decese fata de anul precedent. In 2019, mai mult de o cincime din toate accidentele mortale la locul de munca din UE au avut loc in sectorul constructiilor. Intre 2018 si 2019 s-a inregistrat o crestere a numarului total de accidente de munca nemortale in UE, cu aproximativ 16 122 mai mult (echivalentul unei cresteri de 0,5%).

Printre cele mai comune accidente de munca la nivel international se pot mentiona:

  • Alunecari, impiedicari si caderi.Oricare ar fi mediul tau de munca (un birou, o fabrica, un santier) este posibil sa ai o suprafata alunecoasa care sa puna probleme intr-un moment nepotrivit. Un alt risc mare pentru multi este caderea de la inaltime, cele de pe scari fiind cele mai frecvente.
  • Dureri musculare.Muschii incordati sunt o alta accidentare obisnuita legata de mediul de munca, mai ales daca angajatii exercita munca fizica. Aceste leziuni pot fi evitate cu usurinta prin diverse masuri ale angajatorului (program mai scurt, timp de repaus mai lung etc.)
  • Accidente rutiere.Accidentele rutiere sunt destul de frecvente la locul de munca. Indiferent daca implica masini, camioane sau chiar vehicule mai mici, cum ar fi stivuitoarele, ele pot avea consecinte neplacute. O asigurare facultativa de tip CASCO va oferi protectie pentru nenumarate riscuri, de la lovituri si furt, pana la fenomene meteo si incendii.
  • Inhalarea vaporilor toxici.Desi numarul celor care lucreaza cu substante chimice periculoase este limitat, acestia sunt expusi riscului de reactii cutanate sau oculare, precum si de rani mai grave atunci cand sunt expusi la diverse substante fara protectie.
Polite care acopera accidentele de munca

3. Polite care acopera accidentele de munca

In zilele noastre, exista cateva forme prin care iti poti asigura afacerea de anumite riscuri, prin protejarea angajatilor tai. Fie ca vorbim despre o asigurare privata de sanatate, cu un serviciu de telemedicina, fie ca optezi pentru o asigurare de grup pentru angajati de tip Grup Forte sau de una individuala Profesional Asig Forte, este esential pentru afacerea ta sa intelegi modalitatile prin care poti acoperi aceste riscuri. Astfel, nu numai ca iti protejezi investitiile si munca, dar creezi un spatiu sigur pentru angajatii tai, crescand astfel productivitatea.

Asigurarea de grup

Daca specificul companiei tale ajuta, poti opta pentru Grup Forte, asigurarea de viata destinata angajatilor tai. Aceasta polita a fost gandita pentru protectia si confortul angajatilor. Se adreseaza asiguratilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, impreuna cu un dependent sot / sotie si copii, cu varsta intre 5 si 25 de ani, asigurarea fiind valabila atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate.

Grup Forte se poate incheia de catre orice persoana juridica cu sediul in Romania, ori in numele reprezentantelor firmelor straine, pentru angajatii acestora, cetateni romani sau straini, dar cu rezidenta in Romania.

Este important de stiut ca acest tip de asigurare acopera riscurile de baza pentru asigurat (deces din orice cauza – suma asigurata inscrisa in polita se plateste beneficiarilor desemnati sau mostenitorilor legali ai asiguratului / coasiguratului), precum si riscurile suplimentare. Printre acestea din urma se pot mentiona: deces din accident; invaliditate permanenta din accident, totala sau partiala; invaliditate permanenta din boala; fracturi si arsuri din accident; spitalizare din accident / boala.

Acest tip de asigurare poate fi un adevarat atu in recrutarea, fidelizarea si protectia angajatilor, precum si pentru acoperirea membrilor de familie ai acestora (in calitate de coasigurati).

Asigurarea facultativa Profesional Asig Forte

O asigurare facultativa de tip Profesional Asig Forte este dedicata angajatilor tai oferind protectie atat asiguratului, cat si familiei acestuia, in situatia unui accident la locul de munca. Aceasta asigurare se adreseaza asiguratilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, impreuna cu un dependent (sot/sotie si copii cu varsta intre 5 si 25 de ani) si este valabila atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate.

Acest tip de asigurare poate fi incheiat de catre persoanele juridice cu sediul in Romania sau in numele reprezentantelor firmelor straine pentru angajatii acestora. Acest lucru se aplica tuturor angajatilor, fie ca sunt cetateni romani sau straini, atat timp cat au rezidenta in Romania.

Este important de stiut ca Profesional Asig Forte acopera riscul de baza, deces din accident, precum si riscuri suplimentare cum sunt decesul din cauze subite in timpul executarii obligatiilor de serviciu, invaliditate permanenta totala sau partiala din accident, fracturi / arsuri. De asemenea, poate acoperi cheltuielile medicale impuse de tratarea invaliditatii permanente, indemnizatie in suma fixa pentru interventii chirurgicale, precum si invaliditate permanenta totala din accident si din boala, deces sau invaliditate permanenta totala din boala profesionala.

Indiferent de mediul de lucru in care firma ta isi desfasoara activitatea, este esential sa fii constient de riscurile la care se supun angajatii tai, sa le oferi o pregatire corespunzatoare si conditiile prin care acestia pot munci in siguranta.

Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com