Oricat de atent ai fi la volanul masinii tale, exista oricand posibilitatea ca un alt sofer neatent sa te loveasca si sa produca un accident. Desi nu vrei sa te gandesti la un astfel de scenariu, este bine sa afli, din timp, toate informatiile de care ai nevoie despre dosarul de dauna. Desigur, vrei ca amintirea neplacuta a accidentului sa fie de domeniul trecutului, asadar, din articolul urmator vei afla care este termenul de solutionare a dosarului de dauna RCA.
Asigurarea RCA te protejeaza atunci cand esti implicat intr-un accident auto. Daca acest accident s-a soldat cu pagube materiale sau cu vatamari fizice, atunci victima este indreptatita sa primeasca despagubire de la asiguratorul celui responsabil de accident. Trebuie sa retii faptul ca, in cazul in care cel responsabil de accident are masina inmatriculata in strainatate, atunci BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) iti poate oferi ajutor in vederea solutionarii problemelor provocate de accident. Nu uita: este important sa notifici dauna cat mai rapid in vederea solutionarii prompte a problemei.
Metoda prin care primesti despagubiri pentru a-ti repara masina in urma producerii accidentului este de a deschide un dosar de dauna la asiguratorul soferului vinovat de accident.
Te poti bucura de beneficiile unei clauze care se numeste decontarea directa, pe care o poti obtine atunci cand iti iei polita RCA. Avantajul decontarii directe se refera la faptul ca, in urma accidentului auto, daca tu esti victima accidentului, atunci te poti duce direct la asiguratorul tau RCA pentru a primi despagubirea. Mai tarziu, asiguratorul tau va recupera suma de la asiguratorul soferului vinovat de accident.
De obicei, un dosar de dauna RCA trebuie sa contina:
Nu esti responsabil de accidentul auto, insa masina ta are nevoie de reparatii. Vestea buna este ca iti poti repara masina la orice service doresti, chiar daca acesta nu are o conventie de colaborare cu firma de asigurare.
Dupa ce ai inaintat cererea de despagubire, asiguratorul are la dispozitie 30 de zile pentru a-ti oferi un raspuns. Asiguratorul poate sa aprobe cererea si sa realizeze o oferta de despagubire ori poate sa refuze partial sau total cererea ta.
Oferta de despagubire trebuie sa contina calculul detaliat al costurilor de reparatie si tarifele dupa care s-a calculat manopera. In cazul fericit, cand cererea a fost aprobata, iar tu esti satisfacut de valoarea cuantificata, atunci asiguratorul are la dispozitie 10 zile pentru a realiza plata. Retine si faptul ca, daca asiguratorul nu isi indeplineste obligatiile de plata, atunci va trebui sa achite penalitati de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere, penalitati care vor fi calculate fie dupa despagubirea convenita, fie dupa diferenta de suma neachitata.
Asiguratorul are dreptul de a efectua propria investigatie, chiar daca la dosarul de dauna ai inaintat si formularul de Constatare amiabila de accident. Dupa deschiderea dosarului de dauna, asiguratorul are la dispozitie 5 zile lucratoare pentru a te anunta de intentia sa de a realiza o investigatie proprie. Totusi, comunicarea rezultatului nu trebuie sa depaseasca cele 30 de zile care au trecut de cand ai inaintat cererea de despagubire. Investigatia are loc atunci cand asiguratorul are anumite suspiciuni in privinta factorilor responsabili de producerea accidentului.
In concluzie, desi nu este deloc placut sa fii implicat intr-un accident, este esential sa cunosti toate aceste reguli pentru a solutiona cat mai repede dosarul de dauna RCA si pentru a putea reveni la drumurile tale zilnice, alaturi de masina ta!
Sursa foto: Shutterstock.com