Procedura in caz de accidente usoare. Ce trebuie sa faci daca esti implicat intr-un accident usor

Masina a devenit un element esential pentru o buna parte a membrilor societatii. Atat in scopuri personale, cat si pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu, este foarte important sa ai acces la un autoturism. Din nefericire, folosirea masinii nu este intotdeauna o activitate 100% sigura si, dintr-o multime de motive, poti ajunge in situatia de a fi victima sau persoana care a cauzat un accident auto.

Exista mai multe tipuri de accidente, in functie de natura sau de gravitatea lor. Daca ghinionul tau este unul minor, atunci va trebui sa rezolvi doar un accident usor. Procedura in caz de accidente usoare nu este deloc una dificil de inteles si, daca respecti cativa pasi, ai toate sansele sa rezolvi rapid si fara complicatii situatiile de acest tip.

Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este important sa respecti termenul de declarare pentru accidente usoare si sa stii ce implica o intelegere amiabila in aceste cazuri. Aceasta poate fi adusa in discutie, in cazul in care esti implicat intr-un accident alaturi de un alt sofer. Intr-o situatie de aceasta natura, rolul pe care il are o asigurare RCA este esential. Exista si situatii in care accidentul implica exclusiv autoturismul tau, iar in acest scenariu te va ajuta doar o asigurare CASCO. Pe langa documente, este important sa te bazezi pe informatii precise despre procedura amiabila la accidente usoare. Cu ajutorul informatiilor din acest articol, vei putea face fata tuturor provocarilor intalnite intr-o astfel de situatie!

1. Procedura in caz de accidente usoare. Ce sunt accidentele auto?

In Romania, accidentul rutier este definit, din punct de vedere legal, ca fiind un eveniment care s-a produs sau si-a avut originea pe un drum public. Pentru a putea fi catalogat drept accident rutier, evenimentul trebuie sa indeplineasca una dintre urmatoarele conditii: sa provoace pagube materiale, sa provoace avarierea a minimum un vehicul, sa provoace ranirea sau decesul unui numar minim de o persoana. De asemenea, un accident este catalogat drept accident rutier doar daca a fost implicat cel putin un vehicul aflat in miscare, iar cauza incidentului este reprezentata de incalcarea unei reguli de circulatie.

In functie de caracteristici, accidentele se impart in accidente usoare si accidente grave. Accidentele usoare sunt acele incidente petrecute in trafic, rezultate exclusiv cu pagube materiale. Accidentele grave sunt incidentele in care este implicat cel putin un autoturism si in urma caruia au rezultat si victime umane. Chiar daca este vorba doar despre o persoana ranita usor, accidentul in urma caruia au rezultat victime poate fi considerat grav si se impune interventia autoritatilor competente.

Este vorba despre Politie, Ambulanta si, daca este cazul, serviciul de Pompieri. Prin Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 s-a stabilit obligatia conducatorilor vehiculelor implicate in accidente de circulatie cu victime de a anunta imediat autoritatile, de a nu modifica urmele accidentului si de a nu parasi locul in care s-a produs evenimentul. Daca vrei sa afli mai multe detalii, ai aici toti pasii de urmat in caz de accident rutier. In caz de accidente usoare, procedura este una simpla. Pentru a putea fi trecute in categoria accidentelor usoare, evenimentele din trafic trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa implice minimum un vehicul care sa se afle in miscare la momentul producerii accidentului;
  • sa nu genereze decat pagube materiale.
Procedura in caz de accidente usoare. Ce sunt accidentele auto

Pentru a sti ce sa faci in caz de accident usor, este foarte important sa cunosti cateva detalii esentiale. Este vorba, in primul rand, despre care este timpul de declarare al accidentelor usoare si care sunt actele necesare pentru a beneficia de o rezolvare pe cale amiabila a situatiei, in asa fel incat solutionarea sa fie una convenabila pentru toate partile implicate.

2. Declararea accidentelor usoare. Ce termen trebuie respectat?

In cazul producerii evenimentelor nedorite din trafic, timpul joaca un rol esential. Daca vorbim despre accidente grave, soldate cu victime, este foarte important ca autoritatile competente sa fie anuntate in cel mai scurt timp posibil. Astfel, victimele vor putea sa beneficieze de ajutorul de care au nevoie intr-un termen rezonabil, iar viata lor poate fi salvata ca urmare a actiunilor prompte ale salvatorilor. Daca ne referim la accidente usoare, cum se procedeaza in materie de timp este foarte important.

Dupa producerea unui accident usor, indiferent de cat de putin complex este acesta, ai la dispozitie 24 de ore pentru a-l declara. Nedeclararea in acest termen poate sa conduca la amenzi sau la retinerea permisului de conducere, in cazul in care solutionarea incidentului este efectuata cu ajutorul politiei. Aceeasi regula este valabila daca, de exemplu, iti gasesti masina lovita in parcare. Daca te afli intr-o astfel de situatie, trebuie sa te deplasezi la cea mai apropiata sectie de Politie si sa declari evenimentul, in maximum 24 de ore de la sesizarea avariei.

Exista si situatii in care accidentele usoare nu se declara la Politie. Un caz de exceptie este cel al accidentelor in care se produc pagube la nivelul unui singur autoturism, apartinand unui sofer care detine polita de asigurare facultativa CASCO. Daca este vorba despre un accident usor in care sunt implicate doua autoturisme, cei doi soferi implicati pot sa incheie o constatare amiabila, iar daunele vor putea fi remediate cu ajutorul politei de asigurare RCA. Constatarea amiabila ii ajuta pe conducatorii auto implicati intr-un accident usor sa scape si de declaratiile date in fata politistilor, precum si de alte implicatii legale precum amenzile sau retinerea permisului de conducere.

Procedura in caz de accidente usoare. Declarare accidente usoare. Ce termen trebuie respectat

Sunt si accidente in cazul carora soferii implicati nu se pun de acord cu privire la constatarea amiabila. In aceasta situatie, lucrurile se complica. In cazul ambilor conducatori auto, revine in actualitate obligatia de a se deplasa la cea mai apropiata sectie de pe Politie. Agentii vor redacta un proces verbal si vor determina cine este vinovat de producerea accidentului. In baza acestei decizii, se elibereaza o autorizatie de reparare a autoturismului, iar pagubitul va primi copia asigurarii RCA a partii vinovate.

Daca nu se completeaza formularul de constatare amiabila, indiferent daca esti vinovat sau nu de producerea unui accident in care ai fost implicat, trebuie sa te prezinti la cea mai apropiata sectie de Politie in maximum 24 de ore. In caz contrar, risti sa ti se retina permisul pentru 30 de zile si sa primesti si o sanctiune de 4-5 puncte de amenda. Asadar, declararea accidentelor usoare trebuie sa se faca in maximum 24 de ore, daca nu te incadrezi in exceptiile prezentate anterior. In cele ce urmeaza vei afla de ce este de preferat, totusi, ca soferii sa opteze pentru constatare amiabila.

3. Accident usor. Ce sa faci dupa accident si alte recomandari in caz de accidente usoare

Solutionarea pe cale amiabila a accidentelor usoare este cea mai buna solutie pentru soferii implicati in astfel de evenimente. De cele mai multe ori, accidentele usoare nu provoaca pagube grave sau avarii care sa fie foarte greu de remediat. Accidentele de acest fel se produc, in mod statistic, cel mai des in medii urbane. Cauze comune sunt nerespectarea distantei regulamentare, nerespectarea prioritatii sau schimbarea in mod gresit a benzilor. Sunt erori care pot aparea in viata oricarui sofer, iar intelegerea este calea optima pentru rezolvarea rapida a situatiilor, chiar si in cazul in care nu esti tu cel vinovat de accident.

Pentru a avea o imagine mai clara asupra procedurii amiabile la accidente usoare, iti vom prezenta in detaliu fiecare pas pe care trebuie sa il faci, imediat dupa producerea evenimentului in trafic. Iata recomandarile si elementele de care sa tii cont:

  • Pastreaza-ti calmul - pentru foarte multe persoane, chiar si cele mai usoare incidente petrecute in trafic pot sa provoace o reactie de panica. Ca sofer, trebuie sa iei in permanenta in calcul ca exista riscul sa fii implicat in accidente usoare. Acestea nu sunt mereu provocate din cauza ta, deci pot fi cauzate si de elemente pe care nu le poti controla. Aminteste-ti asta si incearca sa reactionezi cat mai calm!
  • Asigura-te ca nu sunt victime - dupa producerea accidentului, cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci este acela de a verifica existenta victimelor. Daca nu este cazul, atunci poti concluziona ca este vorba despre un accident usor.
  • Discuta cu celalalt sofer - daca si tu si celalalt sofer sunteti calmi, cu siguranta veti putea sa ajungeti rapid la un acord in privinta incheierii unui formular de constatare amiabila. Acesta se poate completa si semna pe loc. Tot pe loc veti putea sa faceti schimb de copii ale politelor de asigurare.
  • Procedura in caz de accidente usoare. Accident usor. Cum se face raportarea accidentelor usoare in baza unei constatari amiabile
  • Notifica dauna auto - contacteaza firma de asigurare de la care a achizitionat polita celalalt sofer, prin intermediul call center-ului acesteia si anunta dauna, in vederea obtinerii avizarii acesteia.
  • Obtine avizarea daunei - avizarea si constatarea sunt elemente diferite. Pentru ca reparatiile sa poata fi acoperite de catre firma de asigurari, este necesara avizarea daunelor. In acest sens, trebuie sa furnizezi informatii despre persoanele implicate in eveniment, cauzele producerii accidentului (ora, data, loc), date despre masinile implicate, detalii despre starea masinii avariate etc. Aceste informatii pot fi obtinute folosind polita de asigurare, cartea de identitate a soferilor implicat in accident, permisul tau de conducere, certificatul de inmatriculare a masinii si formularul de constatare amiabila.

Odata ce ai incheiat discutia cu firma de asigurari, vei obtine si avizarea daunei, astfel ca ai garantia ca vei beneficia de decontarea cheltuielilor de reparatie. In functie de politica fiecarei firme de asigurari, poti alege sa colaborezi cu un anumit service. Exista service-uri care au contracte de decontare directa cu anumite companii de asigurari, ceea ce te va ajuta sa scapi mai rapid de griji. La service se va efectua si constatarea daunei si se va face si o estimare a cheltuielilor de reparatie. Este important de stiut faptul ca avizarea unei daune se face in ziua producerii acesteia, in vreme ce constatarea poate fi realizata si la o data ulterioara acestui termen.

Alte recomandari in caz de accidente usoare

Viata de sofer este una care iti ofera privilegii, dar care vine la pachet si cu o serie intreaga de provocari. Printre provocari se regasesc stresul din trafic, consumul psihic presupus de concentrarea permanenta la drum si la ceilalti soferi, precum si potentialele incidente pe care ai putea sa le ai de infruntat. Tocmai de aceea, trebuie sa tii cont de cateva repere importante, atunci cand te inscrii in trafic, in asa fel incat experientele tale sa fie unele cat mai pozitive. Iata cateva recomandari pe care merita sa le iei in considerare:

  1. Fii mereu atent - este foarte important sa adopti o conduita preventiva la volan. Aceasta poate face diferenta dintre accidente usoare si accidente grave pentru ca, si daca nu esti tu de vina atunci cand esti implicat intr-un accident, atentia te poate ajuta sa atenuezi efectele greselilor celuilalt soferi.
  2. Asigura-te ca esti… asigurat! - asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru orice autoturism din Romania. In cazul in care faci accident si nu ai polita RCA, risti amenzi foarte mari. Poti cumpara polita RCA de la Asirom. Oferim inclusiv servicii pentru persoane juridice.
  3. Tine in masina modele de formular de constatare amiabila - birocratia este un motiv important pentru care este de preferat sa faci o constatare amiabila, in caz de accident usor. Implicarea politiei poate sa taraganeze procesul de reparare a daunelor. Daca vrei ca lucrurile sa se miste si mai rapid, asigura-te ca ai mereu in masina modele de formulare de constatare amiabila.
  4. Procedura in caz de accidente usoare. Alte recomandari in caz de accidente usoare
  5. Fii tolerant - riscurile sunt mereu prezente in trafic si oricine poate gresi. Daca esti implicat intr-un accident auto usor, fii calm si acorda-i intelegere soferului vinovat, daca nu esti tu acela. Lucrurile se rezolva usor si rapid in acest mod si, cu siguranta, ti-ai dori sa beneficiezi si tu de clementa daca ai fi cel care a gresit.
  6. Fa poze si filmari - ca masura de precautie, este foarte bine sa pozezi si sa filmezi locul in care s-a petrecut accidentul si masinile implicate. Acestea pot ajunge sa conteze, in cazul in care o alta parte implicata vrea sa creeze situatii neplacute pentru tine.

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre procedura in caz de accident usor. Incidentele de acest gen care pot sa apara in trafic pot fi solutionate fie prin intermediul autoritatilor, fie apeland exclusiv la firmele de asigurare, in baza unui formular de constatare amiabila. Daca decizia ta sau a celuilalt sofer este aceea de a apela la autoritati, asigura-te ca respecti termenul de 24 de ore in care trebuie sa te prezinti la cea mai apropiata sectie de politie. In cazul in care se incheie un formular de constatare amiabila, respecta pasii pe care ti i-am prezentat in articol, iar problema ta se va remedia rapid si fara timp si bani pierduti!

Sursa foto: Unsplash.com.