Nimeni nu isi doreste sa treaca prin experienta unui accident rutier – totusi, frecventa cu care se intampla astfel de evenimente este destul de mare. Principalele cauze ale accidentelor sunt neadaptarea vitezei la conditiile de drum, traversarea neregulamentara, neacordarea prioritatii fata de pietoni, depasirile neregulamentare si abaterile comise de biciclisti. Chiar si in cazul in care tie nu ti s-a intamplat inca, este bine sa cunosti pasii de urmat pentru a-ti putea acoperi daunele partial sau chiar total, in cazul in care esti implicat intr-un accident rutier.

Accidentul rutier - Cei mai importanti pasi de urmat pentru recuperarea pagubelor
Cuprins:
1. Ce este accidentul rutier?

Conform Codului Rutier, se considera accident rutier un eveniment care are loc pe un drum public, in care este implicat cel putin un vehicul aflat in miscare si in urma caruia rezulta pagube materiale si/sau victime umane. Aceste conditii trebuie sa fie indeplinite cumulativ. În functie de caracteristici, accidentele se impart in accidente usoare si accidente grave.

1.1. In cat timp se declara accidentul rutier la Politie?

Statisticile arata ca majoritatea accidentelor se produc in zonele urbane, iar zilele de sambata sunt cele in care au loc cele mai multe astfel de evenimente. Costurile sociale ale unui accident rutier grav sunt foarte ridicate.

Exista, insa, si situatii in care unii proprietari de autoturisme sau autovehicule observa ca vehiculele au fost lovite in parcare sau in timp ce erau stationate. În acest caz, in care nu se cunoaste autorul, proprietarul este obligat sa se prezinte cu vehiculul la cea mai apropiata unitate de Politie pentru a declara cele intamplate. Organele abilitate vor intocmi actele de constatare si vor face demersurile necesare pentru a identifica soferul si autovehiculul implicate in accident.

Este necesar sa te prezinti la Politie in decurs de 24 de ore de la constatarea avarierii vehiculelor, inclusiv cele agricole, forestiere sau destinate transportului in comun si in situatia in care acestea au fost avariate intr-un alt context decat cel al unui accident de circulatie.

În situatia mai grava a unui accident care are ca urmare vatamarea sau decesul uneia sau mai multor persoane, autorul accidentului trebuie sa anunte imediat evenimentul prin intermediul serviciului telefonic de urgenta (112). De asemenea, este interzisa parasirea locului faptei, schimbarea pozitiei autovehiculului si stergerea urmelor accidentului.

Daca in cazul producerii unui accident soldat doar cu pagube materiale se poate atrage raspunderea civila a conducatorului auto, accidentele cu victime intra in sfera penala.

În cazul in care un accident are ca urmare doar avarierea vehiculului sau vehiculelor, este necesar sa se incheie constatarea amiabila intre cei doi conducatori auto implicati.

Declararea accidentului la Unitatea de Politie competenta pe raza careia s-a produs accidentul trebuie sa fie facuta in termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare. Soferii sunt obligati sa scoata imediat vehiculele avariate in afara carosabilului sau sa le deplaseze cat mai aproape de marginea acestuia si sa le semnalizeze corespunzator.

Totusi, persoanele implicate nu mai sunt obligate sa se prezinte la unitatea de Politie de pe raza localitatii in care s-a produs accidentul in urmatoarele situatii:

  • conducatorii auto incheie constatarea amiabila de accident;
  • conducatorul de vehicul care detine o asigurare auto facultativa de avarii auto, iar accidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Constatarea amiabila

Completarea Formularului de constatare amiabila nu este obligatorie, insa te scuteste de drumul la Politie pentru intocmirea unui proces-verbal de constatare. Cu alte cuvinte, este o solutie care poate rezolva situatia din punct de vedere legal, pe loc. Pentru a putea incheia aceasta constatare, daunele trebuie sa fie exclusiv materiale, sa nu fie implicate mai mult de doua autovehicule si acestea sa aiba polite obligatorii RCA valabile.

Ce este de facut in lipsa constatarii amiabile?

În cazul in care cei doi soferi implicati in accidentul de circulatie nu reusesc sa se puna de acord si nu se accepta completarea Formularului de Constatare Amiabila, ambii trebuie sa se prezinte la sectia de Politie de pe raza careia a avut loc evenimentul.

Organele abilitate vor intocmi un proces-verbal, vor stabili cui ii apartine vina si vor elibera autorizatia de reparare a masinii. Persoana considerata vinovata trebuie sa ii dea pagubitului o copie dupa asigurarea RCA. Atunci cand te prezinti la Politie, este bine sa te asiguri ca prezinti cat mai multe dovezi: filmari, fotografii, declaratii ale martorilor.

In lipsa completarii Formularului de constatare amiabila, trebuie neaparat sa te prezinti la sectia de Politie intr-un interval de 24 de ore. În caz contrar, poti fi sanctionat cu 4-5 puncte de amenda si cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioada de 30 de zile.

1.2. În cat timp se anunta accidentul rutier la asigurari?

Pentru a putea elibera documentele necesare repararii autovehiculului, compania de asigurari va avea nevoie de Formularul de constatare amiabila de accident completat corespunzator sau, in lipsa acestuia, de procesul-verbal intocmit de Politie.

Oricare dintre cei doi conducatori auto implicati poate depune acest formular la compania de asigurari. Procedura este considerata avizare de dauna. Ulterior, reprezentantii acesteia vor constata si evalua pagubele, respectiv vor stabili a cui este responsabilitatea. Este bine sa stii si ca, odata ce ai decis sa depui Formularul de constatare amiabila, nu mai poti apela la Politie, in situatia in care nu esti multumit de decizia asiguratorului.

Pentru a putea obtine despagubiri de la asigurator, trebuie sa te mai prezinti si cu cartea de identitate, permisul auto, cartea de identitate a masinii si certificatul de inmatriculare.

Dupa ce inspectorul de daune va face constatarea, va fi intocmit dosarul aferent si vei primi nota de constatare. Abia apoi iti vei putea duce masina intr-un service auto, pentru reparatii.

Asiguratorul RCA trebuie sa fie notificat despre accident in termen de 5 zile lucratoare de la producerea acestuia. Totusi, este recomandabil ca depunerea constatarii amiabile sa fie facuta cat mai curand, de preferat intr-un interval de 24 de ore de la incident.

In urma depunerii documentului care atesta constatarea amiabila, asiguratorul va elibera actul necesar pentru efectuarea reparatiilor.
Notificarile cu privire la daune auto adresate asiguratorului pot fi facute si online, prin intermediul unui service partener sau cu ajutorul unui consultant de la compania asiguratoare.
Dupa ce ai facut notificarea, poti sa completezi cererea de despagubire si cererea de reconstatare.

Polita obligatorie RCA

Polita obligatorie de asigurare pentru Raspundere Civila Auto RCA poate fi incheiata pe o perioada cuprinsa intre 1 si 12 luni. Riscurile pe care le acopera acest tip de asigurare sunt:

  • vatamarea corporala sau decesul;
  • eventualele cheltuieli de judecata ale persoanei cu calitatea de pagubit, in cazul in care aceasta decide sa apeleze la Justitie;
  • pagubele materiale;
  • pagubele derivate din imposibilitatea utilizarii vehiculului avariat.

Polita RCA poate oferi si posibilitatea decontarii directe, in cazul in care optezi astfel. Clauza este una suplimentara si o poti folosi in cazul in care nu vrei sa apelezi la polita de asigurare a celuilalt conducator auto implicat in accident.

Polita facultativa CASCO

Polita facultativa CASCO acopera mai multe riscuri, fata de cea obligatorie. Printre acestea se numara furtul, lovirea, incendierea si daunele provocate de fenomenele meteo extreme. Aceasta poate fi incheiata de orice persoana fizica sau juridica detinatoare a unuia sau mai multor autovehicule inmatriculate pe teritoriul Romaniei. In cazul transportatorilor, prin acest tip de polita poate fi asigurata si marfa transportata.

Prin polita facultativa pot fi acoperite si situatiile in care ti se fura sau pierzi cheile masinii. De asemenea, poti beneficia de asistenta rutiera de urgenta. Poti opta, printre altele, si pentru clauza de autoturism la schimb sau pentru cea care asigura daunele produse exclusiv suprafetelor vitrate.

Daca decizi sa notifici online asiguratorul cu care ai incheiat polita de asigurare CASCO, pot fi suficiente si 10 minute pentru completarea si incarcarea datelor necesare. Acestea sunt: informatii despre partile implicate in accident, fotografii si documente din care sa reiasa tipul de avarie, o schita desenata care sa reprezinte circumstantele accidentului.

Tot online poti completa si cererea de reconstatare si cererea de despagubire. Ulterior, vei primi la adresa de e-mail pe care ai furnizat-o oferta de despagubire. Dupa ce semnezi, suma respectiva iti va fi virata in cont.

2. Documente necesare pentru intocmirea dosarului de dauna in urma accidentului rutier

Indiferent ca decizi sa notifici daunele prin call center sau online, vei avea nevoie de urmatoarele documente, astfel incat sa poata fi instrumentat dosarul de daune:

  • datele de identificare ale conducatorilor auto si ale vehiculelor implicate: carte de identitate, permis de conducere, talonul si certificatul de inmatriculare ale autovehiculului, contractul prin care a fost incheiata polita RCA si copie dupa polita CASCO. În cazul in care unul dintre autovehicule este inmatriculat in strainatate, este necesara si Cartea Verde.
  • date despre accident: data, ora, localizarea exacta, directia de mers, numerele de inmatriculare ale autovehiculelor, fotografii relevante, Formularul de constatare amiabila completat (sau documentul eliberat de organele de Politie abilitate sa investigheze evenimentele rutiere – Anexa 2), autorizatia de reparare, procesul-verbal de constatare a contraventiei eliberat tot de Politie, dovada de furt eliberata de Politie (daca este cazul) sau un raport de expertiza eliberat de Pompieri, in cazul in care autovehiculul a fost avariat in urma unui incendiu.

Formularul de constatare amiabila va fi completat exclusiv in situatiile in care nu au fost implicate mai mult de doua vehicule si nu au avut loc vatamari corporale sau decese.

Pentru constatarea daunei poti opta pentru:

  • self service, proces care se deruleaza electronic si pe parcursul caruia vei fi asistat de un operator din call centerul asiguratorului;
  • constatare electronica in unitatile de constatare sau programare la centrul de constatare, pe baza unui numar de programare;
  • prezentarea fizica la un centru de constatare- in acest caz, documentele vor fi prezentate in original. Specialistul in constatarea daunelor va intocmi un proces-verbal si va fi semnat atat de catre acesta, cat si de catre persoana prejudiciata.

În cazul in care in accident a fost implicat un autoturism cumparat in leasing, pentru a putea primi suma destinata despagubirii ai nevoie si de acceptul societatii care a garantat financiar leasingul sau al proprietarului de drept al autovehiculului.

Asadar, procedurile de urmat sunt mult simplificate in prezent fata de cum erau cu 30 de ani in urma, spre exemplu. In cazul in care te confrunti cu una dintre situatiile expuse mai sus, nu intarzia si anunta organele de ordine (dupa caz) si asiguratorul.

Desi incidentele care se pot produce in parcare sau in timp ce masina stationeaza nu pot fi nici prevazute, nici preintampinate in totalitate, este important ca atunci cand te afli in trafic sa conduci preventiv. Nu uita ca o clipa de neatentie va poate costa chiar viata!

Sursa foto: Pixabay.com