Asigurarea Românească
Un secol de traditie si inovatie

Celebrăm un secol de la înființarea celei mai longevive companii de asigurări din România

Se înființează societatea Asigurarea Românească

Societatea „Asigurarea Românească" a fost înființată în anul 1923 ca o prestigioasă companie de asigurări, aliniată la standarde internaționale, avându-l ca director general pe N. Gâlcă. Primul Consiliu de Administrație al Societății, condus de Constantin Garoflid, ministrul agriculturii la acea vreme, reunea importante personalități, precum Gr. Dimitrescu, administrator delegat al Băncii Românești, M. Berceanu, profesor universitar, I. Cămărășescu, fost ministru de interne, I. Călciurescu, avocat, fost deputat, C. L. Constantin, mare proprietar rural, ing. C. N. Dacu, director al Rafinăriei de Petrol „Vega" din Ploiești, George Georgescu, cenzor al Băncii Naționale a României, F. Javitz, director general al Băncii de Industrie și Comerț din București, M. Josefache, avocat, fost senator, A. Lazaris, bancher, președintele Comunității Elene din București, C. T. Teodorescu, director al Băncii Românești și M. Zentler, director general al „Societății Distribuția de Petrol".

Asigurarea Românească si Lloyd's Corporation

Societatea „Asigurarea Românească" a avut ca reasigurator cea mai veche instituție de asigurări din lume, „Lloyd's Corporation din Londra", prin firma „Mattews, Wrightson&Co., Ltd".

În anul 1925, Societatea „Asigurarea Românească" devine fondatoarea Societății „Asigurarea Țărănească", societate ce aducea o nouă formă de asigurare: „Asigurarea unică Țărănească", ce conținea „toate asigurările agricole la un loc, precum și o asigurare asupra vieții". Scopul „Asigurării Țărănești" era acela de „a pune la îndemâna populației rurale o asigurare simplă, ieftină, completă și la îndemâna oricărui gospodar, astfel ca, pentru o mica plată, gospodăria lui să fie la adăpost, și în caz de nenorocie, să găsească o instituție la care să ceară un drept și să nu mai colinde ușile autorităților cerând milă sau ajutor".

La sfârșitul anului 1926, la doar trei ani de la înființare, cele mai numeroase asigurări încheiate de Societatea „Asigurarea Românească" vizau asigurările împotriva incendiilor și asigurările de viață. Cifra asigurărilor de viață era cea mai mare cifră obținută vreodată în România de o societate de asigurari.

Palatul Societății Asigurarea Românească si blocul ARO

Palatul Societății „Asigurarea Românească" a fost construit după planurile arhitectului I. Niga, lucrările fiind executate de inginerul Gh. Ignat. Arhitectura simplă, dar majestuoasă prin această simplitate, îi conferă imobilului un aspect deosebit, fiind considerat „o bijuterie a Capitalei".

Inaugurarea palatului Societății „Asigurarea Românească" a avut loc pe 20 noiembrie 1927, în prezența autorităților și a reprezentanților celor mai de seamă instituții financiare ale țării. Noul sediu găzduia atât Societatea „Asigurarea Românească", cât și afiliatele acesteia: „Asigurarea Țărănească", Banca de Depuneri și Credit, precum și Institutul de Arte Grafice „Al. Vlahuță", ce tipărea publicația Vestitorul Asiguratului, cunoscut ulterior doar sub numele de Vestitorul.

Blocul ARO, construit la începutul anilor ’30 după planurile arhitectului Horia Creanga, a rămas cunoscut drept prima realizare a modernismului în arhitectura românească. Imobilul a adăpostit de-a lungul timpului sediul societății Asigurarea Românească, dar și îndrăgitul cinematograf ARO, inaugurat în ianuarie 1935.

Perioada interbelică a fost propice dezvoltării cinematografului românesc, atrăgând din ce în ce mai mult public. Asigurații Societății „Asigurarea Românească” beneficiau de un bon cu o reducere de o treime din prețul biletului. După cel de al Doilea Război Mondial, cinematograful ARO își va schimba denumirea în cinema Patria, așa cum a rămas cunoscut până în zilele noastre.

Se înființează Administrația Asigurărilor de Stat (ADAS)

Administrația Asigurărilor de Stat (ADAS) a fost înființată în anul 1952, în subordinea directă a Ministerului Finanțelor, întreaga piață de companii de asigurări fiind restrânsă, până în anul 1990, sub această unică instituție cu capital exclusiv românesc ce oferea clienților săi asigurări auto, de bunuri, de viață și de accident.

ADAS a avut ca reasiguratori companii din Elveția, Germania și Marea Britanie, fiind astfel la curent cu cele importante aspecte din lumea capitalistă. De asemenea, Administrația Asigurărilor de Stat participa anual, în cadrul congresului în domeniul asigurărilor din Europa de Est, la întâlnirile reasiguratorilor de la Monte Carlo și Baden Baden. Tot în cadrul activităților pe plan extern, ADAS a făcut parte din Uniunea Internațională a Asigurărilor Maritime și din Uniunea Internațională a Asigurărilor de Aviație.

Administrația Asigurărilor de Stat încheia atât asigurări obligatorii, numite „prin efectul legii", cât și numeroase tipuri de asigurări facultative, ce s-au bucurat de un veritabil succes. Din categoria asigurărilor prin „efectul legii" făceau parte: asigurări pentru persoane fizice și asigurări de bunuri precum clădiri, utilaje, materii prime, animale sau furaje pentru cooperativele agricole de producție.

În categoria asigurărilor facultative intrau asigurările de bunuri pentru riscurile de avarie, distrugere sau furt, asigurările de persoane pentru riscurile de invaliditate și deces și asigurările de răspundere civilă pentru riscurile de vătămare.

Asigurarea Românească ASIROM

În 1990, odată cu desființarea Administrației Asigurărilor de Stat (ADAS), portofoliul său a fost împărțit în trei societăți de asigurare nou înființate: „Asigurarea Românească" ASIROM, „Astra" și „Carom". Astfel, ASIROM a fost societatea care a preluat activele aferente asigurărilor facultative de viață, de vehicule precum și ale asigurărilor obligatorii. „Astra" urma să preia activitatea de asigurare și reasigurare externă, respectiv cea aferentă societăților mixte din străinătate la care ADAS avea participații, iar societății „Carom" îi revenea activitatea de constatare a daunelor, stabilirea și plata despăgubirilor pentru pagube produse în România și în străinătate.

Societatea Comercială Asigurarea Românească – ASIROM a fost înființată la 1 ianuarie 1991.

Asirom Vienna Insurance Group

Din anul 2007, Asirom a devenit parte a Grupului Vienna Insurance – VIG, companie cu peste 200 de ani de experiență în domeniul financiar și lider pe piața asigurărilor, atât în Austria, cât și în Europa Centrală și de Est.

În prezent, Asirom este una dintre cele mai importante companii de asigurari de pe piață cu un portofoliu complex de asigurari de viata și asigurări generale. Principiile companiei sunt reprezentate de integritate, credibilitate, oportunități egale și cele mai înalte standarde de calitate a produselor și serviciilor, oferind asigurări adaptate nevoilor și cerințelor clienților.

De-a lungul istoriei noastre, am înțeles că întoarcerea la lucrurile simple creează valoare. Ne folosim de tehnologie şi experiența în industrie pentru a oferi produse de asigurare modern pentru o lume într-o continuă transformare.

În Asirom găsești un partener care își poate oferi siguranța de a te bucura de lucrurile simple, protejând ceea ce contează pentru tine.