Urgente medicale - cum identifici corect o urgenta medicala, care sunt cele mai comune tipuri si ce poti face in astfel de situatii

Urgentele medicale reprezinta situatii grave care necesita obtinerea unui ajutor medical de specialitate. Acestea sunt intalnite frecvent in spitale, clinici, in unitati de primiri urgente, locuri in care persoanele instruite le pot gestiona mult mai eficient, dar pot aparea si acasa, la locul de munca sau in alte spatii. Primul ajutor acordat pana la sosirea personalului medical este extrem de important in cele mai multe cazuri. De aceea, este esential sa recunosti care sunt diferitele tipuri de urgente medicale si sa stii ce ai de facut in cazul in care intampini astfel de situatii. In acest articol vei afla aceste informatii, plus alte lucruri utile despre cum te poti proteja pe tine si pe cei dragi, dar si despre serviciile medicale pe care le poti include intr-o asigurare privata de sanatate, pentru a putea beneficia de solutii complete de diagnosticare si tratament in caz de imbolnavire.

1. Urgenta medicala - definitie si clasificare

O urgenta medicala reprezinta o situatie delicata in care se poate afla cineva drag, o persoana necunoscuta sau care ti se poate intampla chiar tie. Din pacate, astfel de situatii exista in viata oamenilor, putand pune in pericol sanatatea. Care este definitia unei urgente medicale si cum identifici un astfel de moment, astfel incat sa poti acorda primul ajutor si sa chemi personalul medical calificat, vei afla in randurile de mai jos.

1.1. Urgenta medicala si definitia acesteia

Urgenta medicala reprezinta o conditie de sanatate aparuta brusc sau agravarea unei conditii medicale cronice existente, care poate pune in pericol viata unei persoane, prin alterarea functiei respiratorii si circulatorii si a starii de constienta.

Primul ajutor reprezinta un ansamblu de practici si tehnici terapeutice care, atunci cand sunt puse in aplicare, asigura asistenta persoanelor aflate in pericol si le acorda primele ingrijiri.

urgenta medicala - accident, bandaj, sangerare

1.2. Tipuri de urgente medicale - clasificare si criterii de care trebuie sa se tina cont in identificarea lor

Urgentele medicale sunt omniprezente, fiind situatii care se intampla destul de des. Asadar, fiecare individ ar trebui sa stie cum sa detecteze o urgenta si cum sa reactioneze la aceasta intr-un moment anume. Adesea, o urgenta medicala apare atunci cand te astepti cel mai putin si se poate petrece intr-un magazin alimentar, pe strada sau la serviciu.

In identificarea si rezolvarea urgentelor medicale, un criteriu fundamental de care trebuie sa se tina cont este cel al gravitatii. Recunoasterea si abordarea rapida si corecta a unor astfel de situatii este extrem de importanta. Exista mai multe tipuri de urgente medicale, care pot afecta diverse functii vitale ale organismului. Printre acestea se numara:

  • Urgente cardiovasculare: sindromul coronarian acut, disectia de aorta, urgenta hipertensiva, tulburarile de ritm, ischemia acuta periferica, tromboza venoasa.
  • Urgente respiratorii: edemul pulmonar acut, insuficienta respiratorie acuta, criza de astm bronsic, embolia pulmonara
  • Urgente medicale gastroenterologice: colecistita acuta, pancreatita acuta, ulcerul gastro-duodenal, ocluziile intestinale.
  • Urgențe renale și urologice: colica renală, pielonefrita acută, insuficienta renala acuta.
  • Urgențe medicale endocrinologice și metabolice.
  • Urgențe neurologice: sincopa, sindromul convulsiv.
  • Socul septic, anafilactic, cardiogen.
  • Urgente hematologice: anemia, hemoragia.
  • Urgente toxicologice.
  • Urgente datorate agentilor fizici si chimici: insolatia, arsuri, degeraturi.

In continuare, iata cateva cazuri de urgente medicale pe care le poti experimenta oriunde si oricand:

Hemoragii - desi hemoragiile pot incepe chiar si de la cele mai mici taieturi, exista si situatii in care sangerarile reprezinta urgente medicale care necesita atentie imediata. Acestea pot avea loc in urma unui accident de munca, rutier sau domestic. Sangerarile trebuie gestionate in functie de severitatea si gravitatea lor. Astfel, se pot aplica comprese sau bandaje sterile pana la sosirea personalului medical sau se poate aplica un garou deasupra vasului de sange lezat. Aceasta este insa o metoda mai avansata si presupune cateva cunostinte de specialitate. De asemenea, situatia se transforma intr-o stare de urgenta in momentul in care sangerarea nu poate fi oprita in ciuda primului ajutor acordat sau in cazul in care un corp strain se afla implantat la nivelul ranii.

urgente medicale - trusa de prim ajutor, ambulanta, medic

Crize sau convulsii - convulsiile sunt frecvente mai ales la persoanele care au diagnostic de epilepsie, dar pot aparea si in caz de febra ridicata la copii mici. Crizele convulsive pot avea ca simptome pierderea starii de constienta, spasme, tremuraturi sau sacadari ale corpului. In cazul acestei urgente medicale se va incerca protejarea victimei prin mentinerea acesteia intr-o pozitie de siguranta si se solicita cat mai rapid ajutorul medical.

Infarctul - din intreaga clasificare a urgentelor medicale, infarctul reprezinta o situatie extrem de grava, care pune viata in pericol. Printre simptomele unui atac de cord se numara dificultatile de respiratie, transpiratie, durere toracica severa, durere in bratul stang pornind de la piept, senzatie de rau si ameteala. Daca nu este identificat si tratat la timp, infarctul poate duce la stop cardio-respirator, o urgenta medicala in care inima poate avea nevoie de resuscitare.

Accidentul vascular cerebral - este o alta urgenta medicala severa si amenintatoare de viata, care apare atunci cand sangele nu poate ajunge in mod corespunzator la creier. Poate fi provocata de o hemoragie sau un cheag de sange intern. Atunci cand o persoana sufera de un accident vascular cerebral, vorbirea sa se schimba si devine greoaie sau unul dintre brate devine amortit. Timpul este esential in aceasta situatie, de aceea ajutorul medical trebuie acordat in cel mai scurt timp.

Probleme bruste de respiratie - in spatele acestor probleme, pot exista numeroase motive precum reactia alergica, anafilaxia, atacurile de astm, gripa. Simptomele principale pot fi senzatia de lipsa de aer, respiratie zgomotoasa cu suierat sau durere in piept. Daca tu sau o persoana pe care o cunosti prezentati astfel de semne, apeleaza imediat la ajutor medical.

Traumatismele oculare - se datoreaza loviturilor la nivelul ochilor, iar simptomele tipice sunt vanatai si durere, miscare limitata a ochilor sau sange pe globul ocular. De regula, aceste leziuni sunt consecinte ale accidentelor rutiere sau sportive si reprezinte urgente medicale.

Arsuri - sunt leziuni care pot fi cauzate de apa clocotita, abur, ulei fierbinte, foc sau de surse de electricitate. In functie de gravitate, semnele unei arsuri includ inrosirea pielii, formarea de vezicule sau distrugerea tesuturilor mai profunde, in cazuri grave. Pana se ajunge la spital, este important sa se evite atingerea zonei afectate, sa nu se aplice niciun fel de crema sau lotiune si, daca este posibil, sa se acopere zona cu un pansament steril uscat.

Insolatie - in caz de insolatie, persoana in cauza trebuie plasata intr-un loc racoros, incercandu-se racirea acesteia prin indepartarea hainelor, dus rece sau aplicarea de comprese cu gheata pe gat, umeri sau axila.

Fracturile - se manifesta prin durere intensa la nivelul zonei afectate. Fracturile pot fi de mai multe feluri si prezinta simptome precum rigiditate, tumefiere, durere sau vanatai. Pana se ajunge la o unitate medicala, imobilizarea membrului afectat poate preveni complicatiile.

2. Urgentele medicale si cum te poate ajuta asigurarea privata de sanatate

La un moment dat, orice persoana se poate confrunta cu taieturi, entorse, arsuri sau alte urgente medicale, minore sau mai grave, in functie de situatie. Chiar daca nimeni nu si le doreste, aceste situatii sunt inevitabile si pot aparea atunci cand te astepti mai putin. Nu pot fi evitate, dar macar pot fi prevenite prin vizite regulate la medic, analize medicale frecvente sau alte masuri care ar putea contribui la o stare de sanatate generala mai buna. Asigurarea privata de sanatate este si ea o optiune, deoarece iti ofera acces la servicii medicale complete de diagnosticare si tratament in sistemul privat. Iata ce acopera o astfel de asigurare si cui ii poate fi de folos.

2.1. Urgenta medicala este acoperita de asigurarea privata de sanatate?

Asigurarea individuala de sanatate este destinata protectiei tale si a familiei, in calitate de coasigurati, impotriva unor riscuri care pot aparea in caz de accident sau de imbolnavire. Astfel, in cazul producerii unor riscuri acoperite prin asigurare, poti beneficia de suportul financiar necesar pentru unele servicii medicale. Spre exemplu, o asigurare de sanatate Confort MED include si transportul cu ambulanta, lucru extrem de important in cazul unei urgente medicale. Pe langa acest lucru, ea poate acoperi si alte situatii precum:

  • Consultatii si investigatii medicale;
  • RMN, CT, Ecografii;
  • Spitalizare de zi sau proceduri chirugicale in ambulatoriu;
  • Servicii stomatologice generale si de urgenta;
  • Monitorizarea bolilor cronice si preexistente;
  • Vaccinari;
  • Acoperiri pentru afectiuni mai grave.

De asemenea, pentru angajatorii care vor sa le asigure angajatilor lor cele mai bune conditii de munca, exista si o asigurare de sanatate de grup GrupMED, special gandita pentru nevoile companiilor. Aceasta poate fi incheiata pentru grupuri de minimum 10 persoane, ce au o varsta cuprinsa intre 16 si 70 de ani impliniti. In pachet este inclus si serviciul de telemedicina, prin care angajatii pot avea acces la asistenta medicala, online si telefonic, oriunde si oricand. Acest sistem contribuie la obtinerea mai usoara a aprobarii serviciilor medicale, la efectuarea programarilor in clinica dorita sau la obtinerea de sfaturi prin discutii cu asistenti medicali.

Riscurile de baza acoperite de asigurarea de grup sunt consultatiile medicale, investigatiile medicale si imagistice, transportul cu ambulanta, procedurile chirurgicale in ambulatoriu si serviciile stomatologice generale si de urgenta. In plus fata de acestea, mai pot fi acoperite spitalizarea si interventiile chirurgicale in sistemul privat sau de stat, monitorizarea bolilor pre-existente, tratamente stomatologice extinse, vaccinari, acoperire pentru afectiuni grave.

tipuri de urgente medicale - incheiere polita asigurare de sanatate

2.2. Cum ajuta o asigurare de sanatate cand apar probleme sau urgente medicale?

In contextul actual, oamenii simt nevoia din ce in ce mai mult sa fie protejati de boli si incearca sa reduca la minimum riscul imbolnavirii sau al aparitiei unor urgente medicale. De aceea, multi apeleaza la o asigurare de sanatate, care ofera sprijin financiar in caz de imbolnavire sau accident. Aceasta ajuta oamenii sa se concentreze mai bine pe tratarea problemelor de sanatate, mai usoare sau mai grave. Pentru a afla mai multe despre acoperirile asigurarilor medicale private si cum te pot ajuta acestea in cazul unei urgente medicale, poti discuta direct cu un expert de la Asirom.

clasificare urgente medicale - stetoscop, medic

Dar, cu siguranta, spitalizarea sau acoperirea costurilor pentru afectiuni severe sunt beneficii pe care le poti avea incheiand o astfel de polita. In plus, procesul de obtinere al acesteia este foarte simplu, prin contactarea unui specialist care sa te ajute sa inchei contractul in cel mai scurt timp.

Asigurarea privata de sanatate este de un real folos si iti poate oferi numeroase avantaje in momentele in care pot interveni evenimente neplacute. Utilitatea acesteia este evidenta, avand in vedere ca te ajuta sa-ti protejezi sanatatea si sa ai acces la servicii medicale indispensabile unei persoane.

Asadar, urgentele medicale nu trebuie ignorate, ba dimpotriva, trebuie apelat la ajutor medical adecvat cat mai curand posibil. In functie de gravitatea si localizarea acestora, se poate acorda primul ajutor pana la sosirea medicilor sau pana la transportarea persoanei respective la o unitate medicala. Pentru un plus de protectie in ceea ce priveste sanatatea, o asigurare medicala privata poate fi o buna optiune atat la nivel individual, cat si la nivel colectiv, pentru angajati. Din cauza expunerii tot mai mari la diverse situatii epidemiologice, oamenii au devenit tot mai vulnerabili la boli si afectiuni. De aceea, este important sa te asiguri ca te protejezi pe tine si pe cei dragi. Verifica impreuna cu un expert riscurile acoperite de o asigurare privata medicala si alege pachetul care ti se potriveste cel mai bine. Chiar daca nu poti preveni o urgenta medicala, cel putin poti fi asigurat in ceea ce priveste pagubele materiale care pot surveni in urma unui eveniment negativ.

Referinte:

https://www.healthforteens.co.uk/health/in-an-emergency/7-most-common-medical-emergencies/

https://www.umft.ro/wp-content/uploads/2021/10/Urgente_medicale_si_prim_ajutor_medical_ebook.pdf

Sursa foto: pexels.com.