Primul zbor cu avionul - calatorie fara emotii de la imbarcare si pana la aterizare

Primul zbor cu avionul este de cele mai multe ori un moment memorabil pentru majoritatea oamenilor. Nerabdarea si nelinistea, emotiile contradictorii si fluturii in stomac sunt la ele acasa. Practic, aventura aeriana incepe cu mult timp inainte de zborul propriu-zis, mai exact inca din momentul in care incepe planificarea lui. Pentru a scapa de ele, insa, specialistii recomanda o informare amanuntita cu privire la tot ce presupune pregatirea adecvata pentru primul zbor cu avionul. Aceste informatii se pot obtine foarte usor, astfel incat totul sa decurga in mod optim, fara griji si stres inutil.

Daca va aflati la primul zbor cu avionul si aveti nevoie de astfel de informatii pentru a va bucura de o calatorie placuta, lipsita de peripetii, articolul de mai jos va pune la dispozitie un scurt ghid despre cum sa fiti pregatiti pentru a face fata cu succes acestui moment. In continuare, veti afla ce trebuie sa stiti si sa faceti cand zburati prima data cu avionul, de ce este important sa semnati o asigurare de calatorie, ce tipuri de astfel de polite puteti incheia pentru a avea o calatorie linistita si sigura, dar si cateva reguli si sfaturi utile in acest sens.

1.Informarea si pregatirea inainte de primul zbor cu avionul: acte necesare, varsta minima si alte aspecte esentiale

Primul zbor cu avionul - calatorie fara emotii de la imbarcare si pana la aterizare-2

Poză de Ashim D’Silva pe Unsplash

Inainte de primul zbor cu avionul, sunt esentiale informarea si pregatirea corespunzatoare, aceste doua elemente oferind incredere sporita, o reducere a anxietatii si posibilitatea ca pasagerul sa se bucure din plin de noua experienta. Astfel, calatorul aflat la prima calatorie cu avionul trebuie sa cunoasca in detaliu diferite informatii utile: documentele necesare pentru calatorie, rezervarea biletului, ambalarea lucrurilor necesare in bagajul de mana si cel de cala, efectuarea check-in-ului online, reguli de securitate, incheierea unei asigurari de calatorie.

Rezervarea pentru primul zbor cu avionul

Cum se face rezervarea pentru primul zbor cu avionul? Pentru inceput, trebuie sa se aleaga destinatia si data la care se va face plecarea. In acest sens, se pot folosi platformele diferitelor companii aeriene pentru a se cauta zborurile disponibile. Una dintre ingrijorarile cu care se confrunta un calator aflat la prima calatorie cu avionul este cea legata de banii pe care ii va da pe zbor.

Pentru a nu avea un zbor prea scump, este recomandat sa se achizitioneze biletul cu ceva timp inainte, o perioada de aproximativ sase luni fiind ideala in acest sens. Totusi, nu orice calatorie poate fi planificata din timp, asa ca o buna idee ar fi apelarea la o agentie de turism pentru a putea avea acces la cele mai accesibile oferte. Compararea preturilor diferitelor companii este o alta modalitate de a economisi in acest sens.

Dupa ce au fost alese toate detaliile, se va trece la achitarea zborului cu cardul sau cu alte mijloace de plata ce sunt disponibile. In perioada urmatoare se va primi e-mailul de confirmare despre zborul achizitionat, precum si alte informatii importante, cum ar fi cele legate de imbarcare.

Pregatirea psihica, a bagajelor si actele pentru zborul cu avionul

Pregatirea psihica nu trebuie uitata, mai ales atunci cand este vorba despre o persoana care vrea sa stie la ce sa se astepte exact atunci cand zboara pentru prima data cu avionul. Astfel, o scurta informare cu privire la modul in care functioneaza acest aparat de zbor poate fi foarte folositoare, la fel si o discutie mai aprofundata cu persoane care pot oferi diferite sfaturi sau care stiu deja totul despre zborul cu avionul. Exista si anumite tehnici de gestionare a stresului, care pot reduce foarte mult anxietatea de care este cuprins un calator aflat la primul zbor. In acest sens, se pot aplica diferite tehnici de respirat sau cele de meditatie.

Pregatirea bagajelor trebuie sa aiba in vedere faptul ca persoana care calatoreste va dori sa aiba cu ea toate obiectele necesare. Totusi, cum acest lucru nu prea este posibil, se vor avea in vedere necesitatile stringente si regulile companiei de zbor cu privire la marimea si numarul bagajelor pe care le poate avea calatorul. In acest sens, la bord este vorba despre bagajul de vacanta cu dimensiunile 55 x 40 x 20 cm si cu o greutate de 10 kg. Uneori, biletul poate cuprinde un bagaj de bord gratuit sau care poate sa necesite o taxa in plus. In bagajul de cala pot intra si alte obiecte necesare calatorului, acesta putand fi mai mare (intre 20 si 40 kg, in functie de compania aeriana).

Actele necesare pentru zborul cu avionul trebuie sa fie la indemana si sa fie complete. Astfel, pasaportul sau actul de identitate trebuie sa fie valabile. Vizele (daca se cer) trebuie sa fie obtinute in timp util, altfel calatorului nu i se va permite intrarea in tara respectiva. Biletul de avion poate fi imprimat sau salvat electronic, la fel si alte documente ce tin de rezervarea hotelului pentru destinatia aleasa.

Inregistrarea si imbarcarea pentru primul zbor cu avionul

Urmatoarele etape importante in zborul cu avionul sunt inregistrarea si imbarcarea. Check-in-ul se poate face si online, pe site sau pe aplicatia companiei, cu pana la 24 de ore inainte de zbor si este gratuit. De asemenea, se poate realiza si in aeroport, unele companii oferindu-l gratuit sau contra cost - depinde de politica fiecareia.

Imbarcarea se face cu cel putin doua ore inainte de ora decolarii. In plus, acest timp poate fi extrem de important pentru ca persoana in cauza sa gaseasca poarta de care are nevoie si pentru a trece de toate verificarile in aeroport. Dupa toate acestea, se poate patrunde in sala de imbarcare, unde se va astepta ora stabilita pentru a intra in aeronava. Drumul pana la avion poate fi efectuat pe jos sau cu autocarul special, daca avionul este unul mare. In interior, pasagerul va fi ghidat de insotitorii de zbor spre locul sau.

2. Asigurarea de calatorie ce poate fi incheiata la primul zbor cu avionul

Primul zbor cu avionul - calatorie fara emotii de la imbarcare si pana la aterizare-3

Poza de Marten Bjork pe Unsplash

Pentru o deplasare in siguranta cu avionul, este indicat sa se incheie si o asigurare de calatorie, si nu doar la primul zbor, ci de fiecare data. Desi unii romani pun la indoiala necesitatea acestei polite, adevarul este ca foarte multi s-au confruntat cu diferite situatii nedorite, in care au avut nevoie de interventii medicale, spitalizare sau alte servicii medicale. Costurile legate de spitalizare si serviciile medicale, in cazul in care nu ar fi avut incheiata o asigurare de calatorie, ar fi fost foarte mari, avandu-se in vedere faptul ca peste tot in lume ele sunt foarte scumpe.

2.1. Importanta si beneficiile incheierii asigurarii de calatorie la primul zbor cu avionul

Importanta incheierii unei asigurari este mare din mai multe motive. In primul rand, este vorba despre protejarea financiara a calatorului in cazul in care se intampla ceva, iar in al doilea rand ofera asistenta in fata unor evenimente neprevazute sau situatii de urgenta ce pot aparea pe durata calatoriei. Printre beneficiile generale aduse persoanelor care sunt la primul zbor sau cu mai multe calatorii la activ pot fi enumerate:

  • cheltuieli mai mici cu serviciile medicale;
  • protectia obiectelor personale;
  • asistenta in caz de pierdere a documentelor;
  • protectie impotriva intarzierilor de zbor;
  • liniste sufleteasca;
  • asistenta in situatii de urgenta etc.

In cazul in care este nevoie sa se apeleze la asigurare, se va suna la numarul de telefon existent pe polita, in maximum 48 de ore de obicei, pentru a anunta problema (se poate face si prin e-mail). Asigurarea poate fi incheiata cu putin timp inainte de data la care se pleaca in calatorie. Desigur, nu este nicio problema daca acest lucru se face chiar si in ziua cu pricina, insa specialistii recomanda sa se puna in aplicare cat mai devreme posibil.

2.2. Tipuri de asigurari de calatorie ce pot fi incheiate la primul zbor cu avionul

Astfel, imediat ce calatorul si-a ales destinatia si data la care va dori sa plece in vacanta sau in interes de afaceri, este vital sa aleaga si o asigurare de calatorie. Printre tipurile de astfel de polite se numara: asigurarea de calatorie Easy Travel (se adreseaza persoanelor intre o luna si nouazeci de ani, cu exceptia celor care calatoresc in SUA si Canada si a caror varsta trebuie sa fie de maximum 60 de ani) si asigurarea de calatorie in strainatate Arosan Forte (potrivita pentru calatorii cu varsta cuprinsa intre unu si saptezeci si cinci de ani).

Asigurarea de calatorie Easy Travel este ideala in urmatoarele situatii: probleme medicale, aparitia unui accident sau pierderea bagajelor. Foarte interesant este faptul ca poate fi adaugata rapid in portofelul electronic, direct de pe mobil, prin scanarea QR code disponibil pe asigurare. Printre avantajele acestei asigurari se numara posibilitatea de a fi personalizata, asistenta 24 din 7, despagubirea in cazul in care se pierd bagajele de vacanta, acoperirea pentru un an la cel mai bun pret.

Printre riscurile ce sunt acoperite pot fi amintite:

  • asistenta medicala de urgenta;
  • cheltuieli cu cautarea sau salvarea;
  • repatrierea;
  • cheltuieli funerare;
  • deces;
  • pierderea bagajelor;
  • pierderea, furtul, deteriorarea documentelor;
  • raspundere civila;
  • intarzierea zborului;
  • sporturi recreative;
  • acoperire suplimentara pentru sporturi de agrement;
  • acoperire suplimentara pentru anularea calatoriei - Storno.

Asigurarea de calatorie in strainatate Arosan Forte este o polita de sanatate care ofera protectie in urmatoarele circumstante: boala, accident, deces. Exista diferite tipuri de pachete pentru aceasta asigurare, printre cheltuielile ce sunt acoperite putand fi amintite: transportul cu salvarea, repatrierea, tratament stomatologic de urgenta etc. Aceasta este potrivita si pentru sportivi.

3. Reguli si sfaturi utile pentru calatoria cu avionul

Aflata la primul zbor cu avionul, orice persoana trebuie sa stie exact ce trebuie sa faca pentru a nu avea surprize neplacute si a nu se simti stresata pe tot parcursul calatoriei sale. Astfel, este bine sa se cunoasca in detaliu cateva reguli si sfaturi utile pentru a se simti in siguranta:

  • Inainte de a face rezervari, trebuie sa se stie care este varsta minima sau maxima pentru zborul cu avionul, admisa de compania aeriana sau de tara de destinatie. Uneori, bebelusii pot calatori imediat dupa nastere, alteori se recomanda sa se astepte cateva zile, saptamani sau luni. Copiii pot calatori singuri, fara insotitori, in functie de regulile companiei (intre 5 si 14 ani). In ceea ce priveste seniorii, nu se mentioneaza o limita superioara de varsta la care nu se mai poate calatori. Cert este, insa, ca acestia trebuie sa aiba o sanatate buna pentru a putea face fata conditiilor de zbor;
  • Incheierea unei asigurari de calatorie este imperios necesara din motivele prezentate mai sus. In cazul in care se doreste siguranta totala, se pot aduce completari suplimentare pachetului de baza ales, care se refera la asigurari pentru activitatile sportive, asigurare pentru anulare motivata, pentru intreruperea sau extinderea calatoriei sau pentru bagaje de valoare ridicata;
  • Cand se ajunge la aeroport, se va face check-in-ul (daca nu s-a facut deja online) si se indreapta spre poarta de imbarcare. Se poate opta si pentru a face check-in in aeroport de la un automat instalat inainte de portile de securitate. Veti avea nevoie de numarul rezervarii si de datele personale. Urmeaza controlul de securitate, verificarea bagajelor si trecerea prin detectorul de metale;
  • La sosirea pe aeroport se vor urma alte proceduri specifice, acestea asigurand securitatea, siguranta si buna desfasurare a tuturor lucrurilor. Pasagerul se pregateste de debarcare, trece prin controlul pasaportului, apoi prin punctul de control al securitatii, isi recupereaza bagajele si iese din zona securizata;
  • Uneori se poate intampla ca avionul sa aiba intarziere sau zborul sa fie anulat, iar calatorul trebuie sa stie cum sa faca fata situatiilor. Astfel, este imperios necesar sa aveti in permanenta informatii actualizate, sa comunicati cu personalul aeroportului si sa va cunoasteti drepturile. In cazul in care zborul a fost anulat, se contacteaza compania aeriana, se reprogrameaza calatoria sau se ramburseaza biletul. Exista si situatii in care compania aeriana pune la dispozitia calatorului cazare si transport. Excelent ar fi ca persoana in cauza sa aiba incheiata o asigurare de calatorie in care sa se specifice acoperirea acestui risc;
  • In cazul in care calatorul si-a pierdut bagajele, este pus la dispozitie un birou de asistenta, unde se completeaza un formular oficial. Aici se descrie continutul bagajului, marca, diverse caracteristici, culoarea, forma, modelul geamantanului. Se obtine un document in care se atesta pierderea, al carui numar de referinta va fi folosit pentru a urmari starea bagajului;
  • Pentru a petrece timpul usor si frumos, este indicat ca pasagerul sa aiba la dispozitie carti, reviste, jocuri, muzica preferata sau sa desfasoare o activitate care sa-l binedispuna sau sa-l relaxeze. O perna ergonomica poate fi de folos pentru a putea dormi intr-o pozitie confortabila. Cateva exercitii usoare pentru circulatie vor preveni senzatia de amorteala. Utile sunt si dopurile de urechi, mai ales atunci cand in preajma se afla si un bebelus;
  • Este recomandat ca alimentatia pe avion sa fie una moderata. Anumite alimente nu sunt indicate pentru ca pot provoca balonare sau indigestie, asa ca se recomanda consumul de mancaruri usoare si sanatoase, dar si de apa suficienta.

In concluzie, primul zbor cu avionul poate deveni o experienta minunata pentru orice persoana daca si-a luat toate masurile de precautie in acest sens. Pregatirea corespunzatoare este vitala si trebuie sa preintampine eventualele probleme, indiferent de ce natura sunt ele.