Foto cover Masina lovita in parcare - Sfaturi utile pentru conducatorii auto amatori sau profesionisti

Aglomeratia tot mai mare din orase face ca numarul de locuri de parcare sa fie tot mai mic pe zi ce trece, desi numarul masinilor este intr-o continua crestere. Multi soferi incearca sa se strecoare cum pot in trafic, sa gaseasca sa parcheze undeva, fie cand merg la shopping, la serviciu, in vizite la muzee si monumente istorice, fie la intoarcerea acasa, in fata blocului. De foarte multe ori, se intampla ca masinile sa sufere zgarieturi, infundari de aripa, spargerea farurilor, iar pagubele, desi poate nu sunt foarte mari, presupun anumite cheltuieli importante la service. Cand automobilele sunt noi - noute, un astfel de eveniment atrage dupa sine suparare si stres cat cuprinde. Totusi, situatia nu este una fara iesire, din fericire, pentru ca exista diferite solutii la indemana, care sa reduca stresul aparut brusc la vederea masinii zgariate.

In articolul de mai jos vei afla ce faci daca iti gasesti masina lovita in parcare de un autor cunoscut sau necunoscut, cum poti rezolva o situatie in care portiera unei masini stationate in vecinatate iti zgarie propria portiera, vei sti care sunt conditiile de despagubire in acest caz, ce ofera RCA-ul, decontarea directa si asigurarea CASCO si vei descoperi cateva sfaturi utile intr-o astfel de situatie.

1. Ce faci daca gasesti masina lovita in parcare

1 masina lovita in parcare

In societatea de astazi omul a ajuns sa considere automobilul ca un adevarat apendice extern al propriului organism, nemaiconcepandu-si existenta fara acesta. Din pacate, vehiculul aduce cu sine si aparitia unor incidente si accidente neplacute, unele dintre ele banale, altele care pot provoca moarte chiar sau pagube materiale extrem de mari. Neatentia la volan inseamna pe deasupra litigii costisitoare si de lunga durata, precum si diferite tipuri de sanctiuni pentru persoana vinovata. Astfel, este vital ca atentia la volan sa fie principala prioritate a tuturor conducatorilor auto.

Un incident des intalnit, insa, este gasirea masinii lovita in parcarea unde este lasata pentru anumite ore. Multi soferi se resemneaza cu situatia si prefera sa plateasca din banii proprii, fara sa stie ca, desi autorul faptei a fugit demult si nu este cunoscut, pot sa primeasca despagubiri importante, care sa le acopere daunele suferite.

1.1. Masina lovita in parcare de autor cunoscut

Cine s-a trezit intr-o situatie de gen si cunoaste autorul, pentru ca acesta a avut bunul simt sa-si lase datele personale pe geamul masinii, atunci trebuie sa urmeze cativa pasi importanti:

  • Evaluarea prejudiciului se impune de la sine inteles, indiferent ca este vorba despre o zgarietura profunda sau despre un far spart, apoi se vor face cateva fotografii cu telefonul, care pot dovedi ceea ce spune. Pozele vor lua capturi cu pozitia masinii, dar si cu parcarea in care s-a intamplat evenimentul nefericit;
  • De obicei, autorul incidentului isi lasa numarul de telefon pe parbrizul masinii, asa ca este obligatoriu ca proprietarul sa sune imediat, pentru ca asa va afla datele asigurarii RCA a soferului vinovat. Daca acesta din urma se afla in apropiere si isi accepta vina, oferindu-se sa plateasca suma de bani cuvenita, proprietarul masinii trebuie sa nu uite sa faca pozele doveditoare, pentru ca nu stie niciodata cand ii vor trebui mai tarziu, in caz ca vinovatul se va “razgandi” si va sustine contrariul. Politetea este foarte importanta in aceste momente, pana la urma toata lumea greseste si e bine sa se aiba in vedere acest lucru;
  • In automobil ar trebui sa se gaseasca in orice moment un formular de intelegere amiabila, care se va completa in cazul in care soferii au ajuns la un comun acord;
  • Nu in ultimul rand, este vital sa fie instiintata societatea de asigurare, chiar si atunci cand nu se va face o cerere de despagubire, altfel s-ar putea ca soferul (chiar daca nu este vinovat) sa observe ca i s-a anulat polita.

1.2. Masina lovita in parcare de autor necunoscut

Uneori, din diferite motive, autorul ramane necunoscut, fugind de la locul faptei sau poate nebagand de seama ca a realizat un accident usor. In aceste conditii este indicat sa se apeleze la camerele de supraveghere care ar fi putut capta incidentul sau chiar la o camera de bord (in cazul in care ramane activata pe durata parcarii). Daca nu exista astfel de camere, atunci exista posibilitatea de a nu-l prinde niciodata pe faptas. Din pacate, intr-o astfel de situatie asigurarea CASCO ramane singura solutie reala pentru acoperirea daunelor.

1.3. Masina lovita in parcare de portiera altei masini stationate

Foarte multi soferi s-au intalnit cu situatia in care sa se dea jos din masina si portiera sa se izbeasca de cealalta masina parcata langa. Acest tip de incident, cand niciunul dintre automobile nu se afla in miscare, nu este declarat accident de circulatie, asa ca nu se va incadra in decontarea pagubelor de catre asigurarea RCA (art. 75 din OUG nr. 195/2002). Rezolvarea unui astfel de litigiu se poate face pe cale amiabila (se incheie intelegerea amiabila) sau pe cale judecatoreasca (trebuie multa atentie la acest pas, deoarece aici vor fi platite si cheltuielile de judecata).

2. Conditii de despagubire in cazul in care masina este lovita in parcare

2 masina lovita in parcare

Conform legislatiei din Romania, orice accident trebuie declarat in cel mult 24 de ore, iar persoanele implicate nu pot parasi locul. Daca este vorba despre o masina lovita in parcare, atunci acest lucru presupune din start ca autorul faptei sa ia legatura cu proprietarul acestui automobil. Este bine de stiut ca din 2011 nu mai este nevoie sa se raporteze la Politie accidentele usoare. Se va face intelegerea amiabila, apoi fiecare sofer isi va vedea de drum. Despagubirile vor fi recuperate in anumite situatii.

Astfel, este util sa se invete foarte bine pasii de urmat pentru incheierea constatarii amiabile. Pentru completarea formularului va fi nevoie de cartea de identitate, talonul auto, permisul de conducere, polita de asigurare RCA. Se poate recurge la aceasta intelegere daca nu sunt complicatii: nu sunt victime, in accident sunt implicate doar doua automobile sau daca nu sunt alte daune rezultate (garduri, parapeti, semne de circulatie, borduri distruse).

Formularul trebuie completat corect, de ambii soferi implicati, pe prima pagina, cu majuscule. El trebuie trimis catre societatea de asigurare in maxim 24 de ore. Daca cei doi soferi nu ajung la intelegere, se apeleaza la Politie. Dupa completarea amiabilei nu se va mai apela la Politie.

Campurile ce trebuie completate pe formular sunt:

  • data la care a avut loc incidentul nedorit, ora si minutul;
  • locul in care s-a intamplat lovirea (tara, localitate, strada, parcarea);
  • daca exista sau nu vatamari corporale (se va bifa NU in cazul in care nu exista);
  • pagubele materiale ce rezulta la alte masini decat cele doua implicate (este bine sa se stie ca daca exista mai mult de doua autovehicule implicate in accident, atunci nu se va mai completa formularul, ci trebuie anuntata Politia);
  • martorii care exista la fata locul si datele lor personale (inclusiv numerele de telefon);
  • numele asiguratului / detinatorului politei;
  • marca masinii si numarul acesteia;
  • numele societatii de asigurari;
  • numele si datele conducatorilor vehiculelor;
  • pagubele vizibile (se enumera tot ce se poate observa);
  • sunt mentionate imprejurarile in care s-a produs incidentul;
  • se face schita incidentului;
  • sunt mentionate diferite observatii, pe scurt, cu privire la producerea acestui incident;
  • conducatorii auto implicati vor semna constatarea amiabila.

2.1. RCA pentru masina lovita in parcare

Cele mai multe firme care pot incheia RCA sunt partenere la un fond special care se ocupa cu victimele strazii si cu despagubirea in caz de astfel de accidente nedorite. Banii vin, astfel, de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, un organism al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Pentru a beneficia de el este esential ca soferul sa aiba RCA si ITP valabil.

Plangerea se depune le Serviciul Rutier, va primi un numar de inregistrare, apoi se vor astepta actele pentru eliberare. Acestea vor fi oferite Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania. Procedura dureaza, totusi, dar despagubirea va veni cu siguranta in anumite cazuri. Este posibil ca uneori incidentele cu autori necunoscuti sa ramana nesolutionate. FPVS intervine, de obicei, atunci cand soferul vinovat nu are RCA.

2.2. Decontarea directa pentru masina lovita in parcare

De foarte multe ori s-a observat faptul ca soferii vinovati de producerea unui accident in parcare se fac nevazuti de la locul faptei, iar posibilitatea de a recupera daunele devine tot mai greoaie. In astfel de situatii se recomanda apelarea la serviciul de decontare directa prin asigurarea RCA. Acest tip de serviciu poate fi solicitat la incheierea politei RCA. Societatea de asigurari va acoperi prejudiciul, apoi se va angaja in recuperarea sumei de la asiguratorul soferului care s-a facut vinovat de incidentul din parcare.

Decontarea directa a devenit o solutie mult mai rapida si mai confortabila, care are tot mai mare succes in ultima vreme. Aceasta extensie RCA ofera posibilitatea de protejare a proprietarilor care sufera daune materiale, dar fara sa existe victime umane implicate.

2.3. Asigurarea CASCO pentru masina lovita in parcare

Atunci cand proprietarii masinilor au avut inspiratia de a incheia o asigurare CASCO, au putut observa cum isi recupereaza foarte usor daunele suferite, deoarece aceasta polita acopera si pagubele realizate de autori necunoscuti. Este important ca inainte de incheierea ei sa se citeasca atent informatiile, deoarece nu toate societatile de asigurare au cuprinsa aceasta clauza. Mai ales soferii care sunt proprietari de masini noi ar putea sa ia aceasta solutie ca pe un lucru absolut necesar, care sa le garanteze linistea de care au nevoie zi de zi.

Asigurarea CASCO este facultativa, dar protejeaza masina impotriva tuturor daunelor ce le poate suferi, indiferent daca proprietarul se face sau nu vinovat de producerea lor. Practic, in aceasta situatie, cine isi gaseste automobilul zgariat, cu ajutorul CASCO poate sa-l readuca in aceeasi stare de dinainte de producerea acestui eveniment nefericit.

3. Sfaturi utile daca iti gasesti masina lovita in parcare

3 masina lovita in parcare

Masinile sunt lovite foarte des in parcare din cauza neatentiei sau a lipsei de indemnare a unor soferi incepatori, asa ca specialistii recomanda cunoasterea catorva informatii si sfaturi utile, care sa ii ajute intr-o astfel de situatie nedorita:

  • Soferul care nu anunta incidentul in 24 de ore de la producerea lui poate sa fie amendat, iar permisul sa-i fie suspendat pentru 30 de zile. De asemenea, aceasta situatie aduce cu sine si contraventie;
  • In cazul in care nu are o asigurare CASCO sau aceasta nu acopera evenimente de acest gen, soferul trebuie sa recurga la reparatii pe cont propriu;
  • Daca un sofer a lovit o alta masina in parcare, atunci trebuie obligatoriu sa lase in geamul acesteia numarul de telefon pentru a putea fi contactat;
  • Chiar daca accidentul a dus la aparitia unor avarii minore, este esential ca proprietarul sa ia legatura cu societatea de asigurari si sa le declare;
  • Daca autorul ramane neidentificat si nu s-au soldat victime cu deces sau vatamari corporale grave (care sa necesite spitalizare timp de 60 de zile, de exemplu), atunci FPVS nu ofera daune;
  • Daca autorul este identificat si se observa ca nu are RCA, desi legislatia din Romania obliga proprietarii de autoturisme sa incheie aceasta polita, atunci FPVS plateste integral dauna.

In concluzie, este imperios necesar ca toti soferii sa cunoasca foarte bine legile si recomandarile specialistilor in cazul in care trec printr-o astfel de situatie nedorita, dar care se intampla destul de des in Romania, din pacate. Despagubirile in cazul in care masina este lovita in parcare pot deveni realitate pentru conducatorii auto amatori sau profesionisti cu ajutorul asigurarii RCA si a politei facultative CASCO.

Surse foto: shutterstock.comm, ro.pinterest.com