Pentru ca o polita de asigurare a unui autoturism sa poata fi incheiata, este necesar ca asiguratorul tau sa stie in ce plaja se inscrie suma pe care ar trebui sa o acopere in cazul unui eveniment nefericit. Inspectia de risc este o etapa ce precede incheierea unui contract de asigurare si are un rol bine definit, fiind obligatorie pentru anumite tipuri de polite. Aceasta poate fi realizata de un specialist sau chiar de catre proprietarul masinii asigurate, in cazul in care compania respectiva ofera o asemenea optiune. In continuare, vei descoperi mai multe detalii despre acest procedeu.

Inspectia de risc - ce este si ce rol are pentru asigurarea CASCO

1. Inspectia de risc - ce este

Inspecția de risc are ca principal obiectiv determinarea stării generale a autovehiculului, astfel încât asiguratorul să poată estima probabilitatea și costurile pe care le-ar avea de suportat în cazul producerii unor evenimente acoperite de asigurare.

Inainte de a oferi o polita de asigurare, compania in cauza trebuie sa evalueze bunul care urmeaza sa fie asigurat si riscurile la care acesta este supus. Prin urmare, au loc mai multe proceduri prin care se stabilesc urmatoarele:

  • starea generala a autovehiculului;
  • scopul si frecventa utilizarii vehiculului;
  • numarul de kilometri parcursi;
  • eventualele evenimente la care ar putea lua parte acesta;
  • informatii despre sofer.

Astfel, in functie de factorii de mai sus, se stabilesc riscurile care vor fi acoperite de polita de asigurare, sumele disponibile pentru despagubiri si conditiile contractuale.

2. Inspectia de risc - cum se realizeaza

Pasii ce trebuie parcursi pentru realizarea unei inspectii de risc includ evaluari detaliate ale functionalitatii masinii. Prin urmare, se verifica starea acestuia, prin mai multe modalitati: fotografii si rapoarte de inspectie ce includ date tehnice.

Asigurarea

Starea generala a masinii se constata astfel:

  • prin pornirea motorului pentru a veridica daca autovehiculul este in stare functionala;
  • prin inspectarea caroseriei, in vederea identificarii diverselor avarii, precum lovituri, zgarieturi si altele;
  • prin verificarea conformitatii documentelor oferite de persoana care doreste asigurarea si care contin informatiile de siguranta: cartea de identitate, seria caroseriei, numarul de sasiu, precum si cel de inregistrare;
  • prin analizarea sistemelor de siguranta ale masinii, cum ar fi airbag-urile sau centurile;
  • prin evaluarea starii anvelopelor, a sistemului de alarma sau a oricaror altor dotari pe care le prezinta masina ( de exemplu, sistemul audio-video).

Dupa ce constatarile au fost inregistrate in raportul de inspectie, se poate emite polita de asigurare, pe baza acestuia si a unei cereri speciale.

3. Inspectia de risc si asigurarile auto

Inspectia de risc are loc in mai multe cazuri, daca situatia o cere. Ea poate avea loc inainte ca polita de asigurare sa fie incheiata si emisa, insa retine ca masinile noi nu necesita aceasta etapa. Exista si posibilitatea ca inspectia sa aiba loc pe parcursul perioadei de valabilitate a politei, spre exemplu, daca asiguratul doreste sa extinda lista de riscuri acoperite.

De asemenea, mai poate avea loc daca polita a expirat si necesita reinnoire, ori daca firma de asigurare considera ca acest pas este necesar la un moment dat in intervalul in care asigurarea este inca valabila. Exista si cazul in care se aduc modificari vehiculului sau se adauga echipamente suplimentare, ceea ce face necesara o noua evaluare.

Inspectia de risc asupra autovehiculului va fi efectuata intotdeauna inainte de incheierea unei polite CASCO. Trebuie sa retii ca daca masina prezinta avarii care au avut loc inaintea evaluarii, acestea vor fi consemnate si ele nu vor putea fi acoperite de asigurare.

Dat fiind faptul ca aceasta inspectie are loc asupra masinii pe care o detine asiguratul, pentru emiterea unei polite RCA nu este obligatoriu acest pas, deoarece acest tip de asigurare se incheie pentru a acoperi pagubele ce au fost provocate asupra unor terti.

Asigurarea RCA si CASCO

Inspectia de risc mai poate fi realizata rapid si simplu, online, in functie de fiecare asigurator in parte. Completarea formularului si incarcarea fotografiilor dureaza foarte putin si astfel scutesti timp pretios. Acestea vor fi verificate si aprobate de un specialist.

Prin urmare, pentru a beneficia de o polita de asigurare CASCO pentru autovehiculul tau, este necesara realizarea unei inspectii de risc, care va furniza asiguratorului tau toate datele necesare pentru stabilirea termenilor politei, a riscurilor acoperite si a sumelor disponibile pentru despagubiri. Avand ca obiectiv principal evaluarea starii generale a autoturismului, inspectia de risc contine imagini si informatii despre acesta si despre sofer.

Sursa foto: Unsplash.com