In cat timp primesti banii de la asigurari si cum ii obtii

Atunci cand iti faci o asigurare, trebuie sa stii de la bun inceput in cat timp vei primi sumele, atunci cand se produce o dauna sau are loc un eveniment care intra in contractul aferent acesteia. De asemenea, este important sa stii si ce proceduri va trebui sa intreprinzi, pentru a intra in cele mai bune conditii in posesia banilor.

Termenul de primire a banilor din asigurari depinde de obiectul acestora, precum si de tipul lor. In continuare, poti afla mai multe despre acest lucru, precum si despre modul de obtinere a sumelor necesare pentru decontarea unor daune. In continuare, poti afla in cat timp te despagubeste asigurarea obligatorie sau facultativa.

1.Obtinerea despagubirii pentru asigurarile obligatorii

Termenul de solutionare a cererii de eliberare a sumei asigurate depinde de tipul asigurarii obligatorii, astfel:

Asigurare RCA

Plata pentru asigurarea RCA se face in cel mult 10 zile de la data acceptarii de catre asigurat a unei oferte de despagubire a asiguratorului. Dupa depunerea cererii de catre asigurat, el primeste o oferta, in maximum 30 de zile.

Asigurarea obligatorie a locuintei PAD

Plata sumei asigurate PAD se face de catre PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), in termen de 5 zile de la data la care asiguratorul a trimis centralizatorul realizat pe baza documentelor primite de la asigurat pentru constatarea pagubei si a sumei ce ii revine pentru reparatii si alte proceduri de aducere a locuintei la conditiile precedente.

In cat timp primesti banii de la asigurari 1

2. In cat timp primesti banii de la asigurarile facultative pentru persoane fizice

Fiecare companie de asigurari are propriile reglementari privind rapiditatea cu care poti primi banii de la asigurari. De aceea, este important ca, inainte de incheierea unui contract, sa obtii toate informatiile necesare legate de acest aspect. Iata la ce te poti astepta:

Asigurarea pentru locuinta si CASCO

Despagubirile pentru cele doua se platesc in maximum 15 zile de la depunerea documentatiei pentru solutionarea pagubei si semnarea cererii de despagubire de catre asigurat, prin care acesta isi da acordul pentru sumele ce ii pot reveni.

In cazul asigurarii pentru locuinta, poti sa ceri solutionarea in regim de urgenta a cererii, daca depui documentele necesare constatarii pagubei online. Astfel, vei primi in maximum doua zile un raspuns cu privire la posibilitatea ca cererea ta sa fie rezolvata electronic.

Asigurarea de viata

Solutionarea cererii de asigurare de viata se face in decurs de 60 de zile, in cazul decesului. Cererea trebuie sa fie depusa de catre mostenitorul asiguratului, impreuna cu documentele necesare pentru constatarea riscului asigurat, dupa caz (in afara de polita de asigurare, o copie dupa actul de identitate al asiguratului, o copie a chitantei pentru ultima plata, copia certificatului de mostenitor și cea a certificatului de deces):

  • procesul-verbal prin care se constata producerea accidentului de munca;
  • fisa medicala, in cazul decesului din cauza unei boli;
  • decizia medicala care atesta incadrarea intr-un grad de invaliditate ce duce la incapacitatea permanentă de munca.

Asigurarea de calatorie

Sumele disponibile conform contractului de asigurare sunt disponibile in termen de 40 de zile calendaristice de la data in care a fost necesara asistenta medicala sau alte tipuri de asistenta sau de la data la care s-a produs un eveniment asigurat.

Acest lucru este valabil pentru contactarea in maximum 24 de ore de la producerea evenimentului, inainte de efectuarea oricarei cheltuieli. In cazuri de urgenta, in care asiguratul sau un reprezentant al acestuia nu au putut sa contacteze in acest termen compania de asigurari, suma poate fi rambursata daca se prezinta urmatoarele documente:

  • polita de asigurare (in original);
  • copie dupa actul de identitate al asiguratului;
  • copie dupa chitanta de plata a primelor;
  • copii ale documentelor care atesta producerea evenimentului asigurat;
  • documente care atesta platile efectuate in vederea rezolvarii problemelor aferente acestuia;
  • fisa medicala.

In acest caz, plata sumei asigurate se face tot in decurs de 40 de zile calendaristice de la necesitatea asistentei medicale sau a altor proceduri prevazute in contractul de asigurare.

In cat timp primesti banii de la asigurari 2

Acestea sunt termenele de plata pentru sumele asigurate, prevazute in cazul unor situatii diverse. Indiferent daca este vorba despre o asigurare obligatorie sau facultativa, este esential sa stii cum poti intra in posesia banilor, atunci cand este nevoie de acestia.

Sursa foto: Pixabay.com