Asigurarile sunt elemente foarte importante in mediul social si economic, fiind esentiale atat pentru clienti individuali, cat si pentru firme. Avantajele oferite de asigurari sunt multiple si ele trebuie luate in considerare in permanenta. Insa, pentru a intelege mai bine care este modalitatea de functionare a acestora, este necesar sa cercetezi in amanunt care sunt functiile pe care le are procesul de asigurare. Exista o varietate considerabila de produse de asigurare pe piata, insa, indiferent de zona pe care acestea o acopera, ele se aseamana printr-o serie de elemente care tin de reglementari, organizare si legi.
Cele mai importante functii ale asigurarilor sunt: functia de repartitie, functia de control, functia de prevenire si functia de compensare.
Functia de repartitie este principala functie a asigurarilor si are legatura cu modul in care se formeaza un fond de asigurare, in raport cu prima care este suportata de persoana asigurata. In acest proces se constituie si se repartizeaza fondul de asigurare. Astfel, se creeaza metode si posibilitati potrivite pentru diverse situatii, precum: refacerea unor bunuri avariate, apararea avutiei nationale, repararea unor prejudicii etc. Societatea de asigurare decide care este modul prin care aceste masuri sunt implementate, conform necesitatilor si conform contractului incheiat intre asigurat si asigurator. Tot prin functia de repartitie, societatile asiguratoare au obligatia de a dirija impozitele si contributiile datorate catre bugetul de stat.
Functia de control este considerata a fi o functie complementara, care are ca scop urmarirea si cercetarea modului in care se incaseaza veniturile societatii de asigurare, dar si a modului prin care sunt gestionate cheltuielile. Asadar, prin aceasta functie se doreste urmarirea corecta si determinarea concreta a drepturilor care li se cuvin asiguratilor, dar si modul de gestiune a fondului de asigurare si a rezervelor constituite. Supravegherea oficiala a acestor proceduri este realizata, in Romania, de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care are responsabilitatea de a pune in aplicare legislatia in vigoare, astfel incat piata asigurarilor sa fie echilibrata.
Functia de prevenire se refera la prevenirea riscurilor si la atenuarea eventualelor efecte distructive ce pot afecta bunurile personale, publice sau private. Astfel, fiecare societate are un program de activitate care presupune preventie, dar si limitarea sau combaterea eventualelor riscuri si daune care pot aparea in proces.
Functia de compensare presupune plata despagubirilor si acoperirea financiara a pagubelor produse de calamitati ale naturii sau de accidente. Daca este vorba despre asigurari de persoane, compensarea se face prin plata unor sume asigurate. Astfel, se urmareste refacerea situatiei financiare a asiguratului, in urma unor evenimente care s-au soldat cu daune de diferite tipuri (materiale, morale etc.).
Aceste functii-cheie care functioneaza in lumea asigurarilor se aplica in toate tipurile de asigurari care exista pe piata. Insa, in functie de categoria din care face parte asigurarea respectiva, notiuni precum pagube, daune, prima de asigurare sau alti termeni similari capata un sens mai bine definit.
De aceea, exista diferite categorii de asigurari: asigurarea CASCO, asigurarea RCA, asigurarea facultativa pentru locuinta, asigurarea de sanatate, dar si alte tipuri de polite. CASCO si RCA vizeaza asigurarea autoturismelor, cea pentru locuinta se refera la protectia casei si asigurarea ei in caz de calamitati, jaf sau alte situatii asemanatoare, iar cea pentru sanatate include o serie de servicii medicale, care sunt adaptate nevoilor asiguratului. Toate aceste tipuri de asigurari sunt raportate la cele patru functii principale, care au ca scop dobandirea unui proces eficient si echilibrat, care este avantajos si pentru asigurator, si pentru asigurat.
In concluzie, functiile asigurarilor sunt foarte importante, intrucat pe baza lor se desfasoara toate procedeele de asigurare. Pentru a intelege cum functioneaza acestea in detaliu, trebuie sa tii cont de specificul fiecarei categorii de asigurari, dar si de maniera in care societatea de asigurari alege sa gestioneze procedurile. Asigurarile sunt necesare in lumea contemporana, deoarece creeaza un suport functional si un sistem care protejeaza consumatorul in fata anumitor factori imprevizibili ce pot cauza daune si pagube. Acest suport este accesibil tuturor, fiind destinat atat persoanelor fizice, cat si celor juridice.
Sursa foto: Pixabay.com