Sursa foto: Shutterstock.com
In ultima vreme activitatea de freelancer a capatat o tot mai mare amploare, mai ales in randul tinerilor care vor sa-si valorifice aptitudinile intr-un mod flexibil si adaptabil la propriile necesitati. Din dorinta de a scapa de rutina muncii de la birou si de a avea un stil de munca mai independent si mai creativ, unii romani opteaza pentru freelancing, considerand ca li se potriveste mult mai bine acest stil de a lucra.
Avantajele muncii de freelancer cantaresc foarte mult, asa ca, desi exista unele provocari ce nu trebuie uitate, totusi, autonomia, diversitatea, flexibilitatea cantaresc foarte mult cand vine vorba despre alegerea meseriei in societatea de azi. Freelancing-ul ofera nu doar o sursa de venit considerabila, ci si libertatea profesionala si posibilitatea de a echilibra viata personala cu munca.
In articolul de mai jos vei descoperi ce este un freelancer si ce face el, vei afla ce activitati specifice si ce domenii de lucru se preteaza la o astfel de activitate, care sunt avantajele ei si de ce este important sa se faca fata cu brio unei serii de provocari.
Imagine de Christopher Gower pe Unsplash.com
Freelancerii reprezinta o categorie numeroasa pe piata muncii moderne. Desprinsi de conventiile traditionale ale angajarii, aceste persoane prefera sa lucreze independent pentru diferiti clienti, indiferent ca au in desfasurare proiecte de lunga sau de scurta durata. Conceptul de freelancing se bazeaza pe posibilitatea de a alege si de a gestiona responsabil propria cariera, dar si de a fi mult mai conectati cu pasiunea si interesul lor autentic.
Un freelancer este acea persoana care lucreaza pe cont propriu, fara sa fie angajata permanent de o companie. El ofera servicii specializate clientilor, isi stabileste propriul program de lucru, alege proiectele pe care le doreste, negociaza tarifele direct si activeaza in domenii multiple. Activitatile variaza de la proiecte tehnice complexe la activitati creative si de consultanta.
Alegerea acestei cariere ofera anumite avantaje si este dedicata celor care vor sa fie stapani pe timpul lor si sa-si urmeze pasiunile fara sa aiba parte de anumite constrangeri pe care le aduce cu sine un loc de munca traditional. Freelancing-ul este considerat a fi o alegere atractiva si plina de satisfactii, fiind nevoie, insa, de anumite capabilitati pentru a face fata gestionarii diferitelor provocari cu care se poate intalni freelancerul in drumul sau.
Freelancerii pot lucra independent intr-o serie de domenii de activitate, fara sa fie angajati intr-o companie pe termen lung, precum:
Imagine de Luke Peters pe Unsplash.com
Alegerea de a fi freelancer poate fi o adevarata provocare pentru unii profesionisti, dar rezultatele pot fi extrem de satisfacatoare. Aceasta cale, desi diferita de cea traditionala, este considerata atractiva de persoanele care vor ceva mai mult decat un simplu loc de munca clasic. De ce aceasta activitate este atat de avantajoasa pentru multi profesionisti din diferite domenii de activitate? Raspunsurile la aceasta intrebare vor fi gasite mai jos.
Un avantaj foarte important, de altfel, este cel care se refera la castigul pe care il are un freelancer. Este vorba despre castiguri variate, in functie de domeniul in care activeaza si de experienta acumulata. Sumele sunt diferite si fluctueaza, pentru ca se au in vedere diferite aspecte, cum ar fi: tipul de proiect abordat, complexitatea lui, cererea de piata, modul in care freelancerul isi negociaza tariful.
Printre cei mai bine platiti freelanceri sunt cei care activeaza in domeniul IT. Posibilitati considerabile de castig au si specialistii in design grafic. In functie de experienta si de complexitatea proiectelor, sume semnificative pot castiga freelancerii de marketing digital si de optimizare pentru motoarele de cautare, mai ales daca au un portofoliu de succes demonstrabil desigur. Castiguri considerabile au si freelancerii ce ofera servicii de consultanta, mai ales daca sunt unele de top sau in domenii foarte nisate. Pentru a castiga foarte bine este vital ca freelancerii sa aiba un portofoliu solid si o reputatie foarte buna.
Un alt avantaj important al activitatii de freelancer se refera la programul si locul de munca. Practic, freelancerul nu are un program rigid si poate sa aleaga exact cand sa munceasca si cand sa-si rezerve timp pentru viata personala. Aceasta autonomie se pare ca sporeste satisfactia personala si pe cea profesionala.
Freelancerul nu este limitat de necesitatea de a merge zilnic la birou. Poate sa-si desfasoare activitatea acasa, la biblioteca, intr-o cafenea sau oriunde isi doreste. In acest mod castiga timp pretios pierdut cu naveta si reduce stresul, crescand satisfactia profesionala. Controlul asupra ritmului de lucru este complet, freelancerul adaptand activitatea in functie de stilul de viata sau de preferinte. Libertatea de a alege ora si locul de munca ofera eficienta sporita si productivitate maxima.
Foarte interesant este faptul ca un freelancer are posibilitatea continua de dezvoltare personala si profesionala. Practic, acesta are acces la o diversitate mare de proiecte si de clienti, fiecare venind cu sine cu o serie de provocari, si in acest mod isi largeste bagajul de cunostinte si devine mai versatil.
Aceasta activitate aduce dupa sine si dezvoltarea spiritului antreprenorial, deoarece freelancerul trebuie sa fie responsabil de toate aspectele activitatii sale. In acest sens se poate observa ca treptat isi dezvolta abilitati precum comunicarea, negocierea, planificarea strategica, gestionarea resurselor, rezolvarea problemelor. Nu de putine ori s-a observat ca aceasta activitate a dus la o lansare spectaculoasa in cariera antreprenoriala de succes.
Un avantaj este faptul ca freelancerul poate sa aloce timp si resurse in dezvoltarea propriei persoane atat pe plan personal, cat si profesional, participand la cursuri, workshop-uri, conferinte relevante, fara a fi limitat de un program strict de munca sau de restrictiile emise de angajator.
Freelancerul poate alege cu cine sa lucreze, fara sa fie nevoit sa accepte sarcinile si proiectele atribuite de un superior. Practic, acesta poate opta pentru proiectele care-l motiveaza, care se aliniaza intereselor sale, poate selecta proiectele care ii stimuleaza creativitatea si care ii permit sa invete lucruri noi si sa-si dezvolte abilitatile. De asemenea, clientii pentru care alege sa lucreze sunt persoane care ii impartasesc valorile, care au reputatie buna si cu care va comunica foarte usor. In acest mod va evita situatiile dificile si stresante.
Un alt beneficiu extrem de important este faptul ca activitatea de freelancer aduce echilibru intre viata profesionala si cea personala. Programul de munca poate fi adaptat in functie de necesitatile personale si familiale, gestionand mai eficient timpul in perioadele stresante din viata. Timpul pierdut cu naveta poate fi dedicat familiei sau diferitelor activitati necesare in viata de zi cu zi. Un aspect esential al obtinerii acestui echilibru este faptul ca sunt imbunatatite foarte mult relatiile personale. In acest mod freelancerul poate participa la evenimente importante din viata sa si poate gestiona situatiile neprevazute, fara a-si simti afectata negativ munca.
Acest stil de munca independent vine cu numeroase beneficii, dar si cu unele provocari, cum ar fi lipsa unui angajator care sa ofere protectie sociala, gestionarea timpului si stresului, construirea si mentinerea unei retele de clienti si de colaboratori. Astfel, pentru a obtine protectie si siguranta personala frelancerul trebuie sa tina cont de cateva aspecte foarte importante.
In mediul de munca traditional, angajatorii se ocupa cu asigurarea unor beneficii, precum asigurarea privata de sanatate Confort MED, asigurarea de viata, pensia sau alte protectii sociale. Freelancerul trebuie sa-si asigure singur aceste lucruri. Pentru a obtine confortul necesar in diferite situatii neprevazute prin care poate trece trebuie sa aiba in vedere si urmatoarele tipuri de asigurari de sanatate si de viata:
Incheierea acestor polite este vitala pentru freelancerii care vor sa isi protejeze securitatea personala si financiara, contribuind la mentinerea unui echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala si facilitand succesul in aceasta cariera.
In concluzie, activitatea de freelancer este o oportunitate adevarata pentru persoanele care cauta flexibilitate, autonomie si oportunitati de dezvoltare profesionala si personala. Totusi, este important de retinut faptul ca freelancing-ul necesita si responsabilitate in protejarea bunastarii si in gestionarea riscurilor.