Foto cover Fransiza Ce este cum functioneaza avantaje si dezavantaje

Fransiza sau franciza, cum este corect? Ambii termeni sunt corecti si, in ciuda faptului ca sunt foarte asemanatori, au sensuri diferite. Termenul de „franciza” defineste dreptul pe care o companie de renume i-l acorda alteia, contra cost, de a-i folosi numele, retetele, serviciile sau produsele in scop comercial. Un contract de franciza se incheie in domeniul dreptului proprietatii. Pe de alta parte, cuvantul „fransiza” se refera la clauza dintr-un contract care prevede o suma pe care o persoana (sau o firma) o va plati din resurse proprii in cazul in care un bun pentru care a incheiat o polita de asigurare va suferi daune.

1. Ce inseamna fransiza – definitie

1 Fransiza Ce este cum functioneaza avantaje si dezavantaje

Fransiza iti ofera avantajul ca vei plati sume mai mici pentru primele de asigurare. Asadar, in loc sa platesti o suma mai mare de la bun inceput pentru o asigurare complexa, vei plati mai putin pentru una mai simpla, dar care nu iti va acoperi eventualele daune in totalitate.

Fransiza nu este obligatorie, ci facultativa. Ea se poate aplica oricarui tip de asigurare (asigurarea facultativa a locuintei, asigurarea facultativa CASCO, asigurarea de sanatate, asigurarea de viata etc.), insa politicile de risc difera de la o societate de asigurare la alta.

Este bine sa stii, de asemenea, ca nu exista – cel putin deocamdata – limite minime sau maxime pentru valoarea fransizei. Fie ca aceasta va fi reprezentata de o suma fixa sau de un anumit procent, ea va fi negociata, respectiv convenita de cele doua parti: societatea de asigurari si asiguratul, persoana fizica sau juridica.

2. Fransiza in asigurari

2 Fransiza Ce este cum functioneaza avantaje si dezavantaje

Fransiza in asigurari este de doua feluri: fie va fi o suma cu valoare fixa, fie va reprezenta un procent din valoarea daunei sau a sumei asigurate. De asemenea, in functie de firma de asigurare cu care ai decis sa inchei o polita, ea poate fi impusa de catre asigurator sau poate fi negociata inainte de semnarea unei polite.

Asadar, in functie de prevederile acestei cauze contractual convenite intre asigurator si asigurat, cel din urma va vedea de la bun inceput care sunt situatiile in care va putea sau nu va putea beneficia de acoperirea daunelor in totalitate.

3. Fransiza deductibila si fransiza atinsa

3 Fransiza Ce este cum functioneaza avantaje si dezavantaje

Clauzele cu privire la fransiza pot fi diferite si din perspectiva cuantumului despagubirii acordate de compania de asigurari in cazul producerii unui eveniment cauzator de daune. Spre exemplu, asiguratorul poate stabili o anumita suma pentru valoarea prejudiciului pana la care clientul isi va asuma plata partiala a acestuia. Daca valoarea daunelor va depasi limita acestei sume, atunci societatea de asigurari va acoperi integral daunele. Acest tip de prevedere contractuala poarta numele de fransiza atinsa.

Cealalta varianta este aceea in care clientul isi asuma suportarea partiala a daunelor, indiferent de valoarea la care se ridica ele. Aceasta se mai numeste si fransiza deductibila.

In cazul in care ai incheiat sau vrei sa inchei un contract de asigurare cu clauza de fransiza, trebuie sa stii cum se procedeaza si in situatia nedorita in care chiar ajungi sa te confrunti cu o situatie generatoare de daune.

Sa presupunem ca ti-ai asumat prin clauza de fransiza a unui contract de asigurare facultativa a locuintei suportarea unei sume echivalente cu un procent de 10% din valoarea totala a daunelor. In acest caz, dupa ce vei notifica dauna (acest lucru se poate face foarte simplu si online), va trebui sa achiti tu primul suma aferenta procentului de 10% in contul companiei asiguratoare. Apoi, aceasta va solutiona dosarul de dauna si va plati restul de 90%

Unul dintre principalele avantaje pe care le au clientii atunci cand opteaza pentru o polita cu fransiza este ca platesc sume mult mai mici ca prime de asigurare, fata de cele care ar trebui achitate pentru politele fara clauza de fransiza.

De cealalta parte, asiguratorii agreeaza acest tip de polite din doua motive. Unul este ca pot fi scutiti astfel de plata integrala a daunelor, iar celalalt este ca in acest fel clientul este stimulat sa fie mai atent, mai precaut, in ceea ce priveste prevenirea situatiilor cu potential periculos pentru bunul asigurat.

In concluzie, desi nu este obligatoriu sa ai si o clauza de fransiza in contractul tau de asigurare, in functie de veniturile si cheltuielile tale poti lua in calcul si aceasta optiune. Trebuie sa tii cont, insa, de faptul ca in cazul producerii unui prejudiciu nu vei primi suma necesara pentru acoperirea daunelor de la asigurator decat dupa ce iti vei achita partea ta, in cuantumul convenit in contract.

Sursa foto: Pixabay.com