Cover Photo Evaluare risc seismic Clase de risc, metode de expertiza si modalitati de asigurare

Riscul seismic cuantifica eventualele degradari si avarii care pot aparea in structura unei constructii, in urma unui cutremur. Astfel, in functie de gradul de risc existent, cladirea respectiva poate fi mai vulnerabila sau mai rezistenta din punct de vedere seismic. Exista mai multe clase de risc seismic in care poate fi incadrata o constructie si, de asemenea, exista si metode specifice prin care se efectueaza aceasta expertiza. In plus, este bine de stiut ca ai la dispozitie si cateva metode prin care iti poti asigura locuinta pentru un eventual cutremur. Asadar, daca te intereseaza aceste informatii, citeste in continuare acest articol!

1. Ce inseamna categoriile de risc seismic 1, 2, 3 si 4?

In legislatia din Romania, riscul seismic este clasificat in 4 categorii, numite in felul urmator: R1 (Rs I), R2 (Rs II), R3 (Rs III), R4 (Rs IV). Constructiile care se incadreaza in categoria R1 sunt cele care au un risc major de prabusire la un cutremur, iar cele din clasa R2 sunt cele care pot suferi, intr-o astfel de situatie, degradari structurale serioase, dar care, cel mai probabil, nu isi vor pierde stabilitatea. In clasa R3 sunt incluse cladirile care, din cauza unui cutremur, pot suferi degradari structurale care, insa, nu afecteaza siguranta structurii in mod semnificativ (in acelasi timp, degradarile adiacente si nestructurale pot fi grave si serioase). In clasa R4 se incadreaza constructiile care nu vor fi afectate la cutremur si care vor avea un raspuns seismic similar cu cel prevazut in proiectul initial de constructie.

Expertiza tehnica seismica se realizeaza prin mijloace specifice, care au scopul de a evalua rezistenta betonului si a eventualelor avarii existente de la cutremure anterioare. In urma acestor cercetari, se da un punctaj cuprins intre 1 si 100, pe baza caruia se va efectua incadrarea propriu-zisa a respectivei cladiri (orice bloc sau constructie) intr-una dintre cele 4 clase de risc seismic.

2. Ce inseamna risc seismic U1, U2 si U3?

In anul 1992 s-au efectuat o serie de evaluari care au clasificat cladirile in functie de regimul de urgenta (U1, U2, U3). Aceste categorii erau stabilite in functie de mai multe aspecte care aveau legatura nu doar cu rezistenta la cutremur, ci si cu importanta imobilului, pozitia sa, structura etc. Astfel, in raport cu aceasta clasificare, respectivele imobile urmau sa fie consolidate intr-un termen de timp specific: cladirile incadrate in clasa U1 urmau sa fie consolidate in 2 ani, cele din U2 in 5 ani, iar U3 in 10 ani.

Astfel, in prezent, cladirile incadrate anterior in clasele de urgenta U1, U2 si U3 (cu scopul de a fi consolidate rapid, intr-un termen de maximum 10 ani de la efectuarea evaluarii) sunt, cel mai probabil, incadrare in R1 sau R2, dupa normele actuale.

2 Ce inseamna risc seismic U1, U2 si U3

Dupa ce ai luat la cunostinta gradul de risc seismic la care este supus imobilul respectiv, trebuie sa iei in calcul varianta unei asigurari. Este bine sa stii ca exista o asigurare obligatorie a locuintei, pe care trebuie sa o inchei (conform legii 243/2013). Aceasta poate fi emisa fie de PAID, fie de catre societati de asigurare autorizate care emit polita PAD.

De asemenea, exista si o asigurare facultativa pentru locuinta, pentru care poti opta (precum polita Caminul Meu). Acestea iti pot proteja bunurile personale de diferite tipuri si pot fi personalizate in functie de nevoile tale. De exemplu, polita poate asigura atat cladirea in care locuiesti, cat si anexele (garaj, foisor, etc.). In plus, poti beneficia de asistenta tehnica la domiciliu sau de raspundere civila pentru familia ta, in functie de pachetul pe care alegi sa-l selectezi.

3 Evaluare risc seismic Ce metode de asigurare a locuintei exista

In concluzie, riscul seismic este un element important pe care trebuie sa-l iei in calcul, mai ales atunci cand vrei sa achizitionezi o locuinta. Evaluarea acestui aspect este esentiala si trebuie sa reprezinte o prioritate. Cutremurele pot afecta, insa, orice fel de imobil, generand avarii mai grave sau mai usoare – de aceea, pentru a putea preveni aceste posibile neplaceri, este important sa-ti asiguri locuinta impotriva riscului seismic.

Sursa foto: pixabay.com.