Sanatatea reprezinta conform sondajelor cea mai mare grija a romanilor. Pentru a atinge acest scop majoritatea persoanelor fac eforturi maxime pentru ca ele si cei dragi sa beneficieze de o profilaxie si de o ingrijire corecta, in cazul in care apar probleme de sanatate. Este adevarat ca majoritatea oamenilor detin o asigurare de sanatate de stat, dar, de multe ori, spitalele din reteaua nationala nu reusesc sa raspunda rapid si nici sa furnizeze servicii de cea mai buna calitate. Din aceste cauze cei preocupati de bunastarea lor apeleaza la solutii alternative, printre acestea numarandu-se abonamentul medical si asigurarea de sanatate privata. Cele doua solutii mentionate se diferentiaza prin serviciile furnizate, din acest motiv fiind necesara cunoasterea diferentei dintre ele si a avantajelor aduse beneficiarilor.
In articolul de mai jos vei afla care sunt principalele diferente intre asigurarea de sanatate si abonamentul medical in ceea ce priveste riscurile acoperite, preturile implicate si avantajele sau dezavantajele fiecarei optiuni. De asemenea, vei putea consulta cateva criterii recomandate de specialisti, de care trebuie sa se tina cont in momentul alegerii unei asigurari private de sanatate sau a unui abonament medical privat.
Serviciile medicale private puse la dispozitie cetatenilor romani au cunoscut in ultimii ani o dezvoltare exploziva, numeroase retele de clinici private si mari asiguratori de pe piata romaneasca si de pe cea internationala oferind celor interesati instrumente moderne, ce pot fi utilizate cu succes in protejarea sanatatii.
Dintre aceste optiuni se remarca, prin numarul mare de beneficiari, asigurarea medicala privata de sanatate si abonamentul medical. Ambele pun la dispozitia clientilor servicii benefice. In privinta alegerii optiunii potrivite trebuie sa se tina cont de ofertele pachetelor si de interesul persoanelor interesate de aceste servicii.
Specialistii recomanda sa se apeleze la ambele solutii, daca este posibil, deoarece serviciile oferite sunt complementare. Este adevarat ca acest lucru ar insemna realizarea unui efort financiar suplimentar. O alta varianta ar fi sa se opteze pentru unul dintre cele doua servicii, alegerea fiind facuta in functie de disponibilitatea financiara si de problemele de sanatate existente.
Asigurarea medicala este un serviciu pus la dispozitia persoanelor, ce presupune realizarea unor investigatii, tratamente si interventii, in cazul in care apare o astfel de necesitate in viata lor. Cei mai multi romani au o astfel de asigurare din partea statului roman, insa exista si posibilitatea suplimentarii serviciilor prin incheierea unei polite medicale private.
Pe piata asiguratorilor din Romania exista astfel de servicii puse la dispozitia clientilor de catre multe firme, dintre care se remarca Asirom prin pachetul asigurarii de sanatate Confort MED, disponibil pentru cetatenii romani cu varsta intre 16 si 64 de ani impliniti. Printre avantajele de care se poate beneficia se numara: acoperirea stomatologica inclusa, asigurarea fara coplati (nu se solicita plati suplimentare sub nicio forma), call center dedicat si acoperirea nationala in peste 900 de clinici si locatii partenere.
Majoritatea asigurarilor medicale ofera servicii asemanatoare in numeroase centre medicale, nu doar din Romania, ci si din afara tarii. In schimbul unei investitii variabile, situata intre 50 de lei si 500 de lei pe luna (sau chiar mai mult), se pot contracta pachete variate, de la cele de baza care acopera doar consultatiile, analizele si tratamentele de baza, pana la cele cu pachete suplimentare, ce acopera toata gama de interventii, inclusiv cele pentru boli grave.
Asigurarea de sanatate privata nu este identica asigurarii de accidente, pentru ca clientul nu are de platit nimic in cazul necesitatii vreunei interventii, asiguratorul achitand direct contravaloarea prestatiei medicale catre clinica unde aceasta s-a efectuat. In cazul asigurarii de accident, clientul isi achita prestatiile medicale, iar apoi solicita despagubirea acestora de la asigurator.
Abonamentele medicale au devenit in ultimii ani servicii oferite de catre numerosi angajatori privati ca metoda de fidelizare. Exista si posibilitatea incheierii unor astfel de abonamente de catre persoanele fizice interesate in preventia si investigarea starii de sanatate proprii sau a starii de sanatate a persoanelor dragi.
Abonamentele medicale sunt puse la dispozitia clientilor de catre diverse retele de clinici private, care incearca in acest mod sa atraga o baza de clienti cat mai larga si sa ofere in acelasi timp servicii medicale de calitate. Un astfel de abonament cuprinde, de regula, un pachet minim de consultatii si de analizele uzuale, realizate de cateva ori pe an.
Serviciul este un instrument medical si nu unul financiar. Principalul rol al sau este preventia realizata prin monitorizarea sanatatii la intervale regulate de timp, urmata de recomandarea unor investigatii si tratamente personalizate.
Asigurarea privata de sanatate este diferita de abonamentul medical. In primul rand, aceasta diferenta se refera la categoria de servicii din care face parte. Asigurarea privata de sanatate este un serviciu financiar, ceea ce inseamna ca societatea de asigurari preia riscurile aparitiei unei probleme de sanatate, in schimbul unei plati lunare sau anuale. Abonamentul medical este un serviciu medical oferind clientilor accesul facil la servicii de baza.
In al doilea rand, cele doua servicii se diferentiaza prin posibilitatea accesarii unor investigatii diverse ca valoare. Abonamentul medical face posibila pentru clienti apelarea la analize cu valoare relativ scazuta, pe cand asigurarea privata acopera investigatii complete (RMN, computer tomograf, interventii chirurgicale sau medicatii de ultima generatie).
Asigurarile private de sanatate exista pe piata de mai bine de zece ani, insa nu au reusit sa reprezinte un procent important in randul asiguratilor, majoritatea preferandu-le pe cele de stat. Clientii care aleg, totusi, sa contracteze un astfel de serviciu au la dispozitie o retea de clinici moderne, din intreaga lume, in care se pot realiza diferite tipuri de analize si interventii necesare pentru abordarea unei probleme de sanatate mai simpla sau mai grava.
Printre avantajele contractarii unei astfel de asigurari se numara si cele de mai jos:
Principalul dezavantaj al asigurarii private de sanatate este pretul destul de prohibitiv, mai ales daca se opteaza pentru pachete cu optiuni suplimentare. Un alt dezavantaj este ca in cazul in care apare necesitatea unei interventii platite de asigurator, la incheierea urmatoarei asigurari va fi solicitata o plata mai mare, sistemul functionand din acest punct de vedere la fel ca in cazul raspunderii civile auto. Se poate mentiona si faptul ca persoanele cu varsta mai inaintata sau cu anumite probleme de sanatate vor trebui sa plateasca un tarif mai mare decat cei tineri si sanatosi.
Abonamentele medicale sunt disponibile in numeroase retele de clinici medicale din Romania, numarul de clienti fiind destul de insemnat. Acestia beneficiaza de numeroase avantaje printre care se numara si cele prezentate mai jos:
Optiunea intre cele doua servicii este destul de dificil de realizat. Ideal ar fi sa se apeleze la ambele, deoarece impreuna ar putea sa ofere cea mai buna acoperire, indiferent de situatia de sanatate care va aparea in viitor. Pentru alegerea serviciului potrivit, potentialii clienti trebuie sa tina cont de urmatoarele criterii:
In concluzie, diferentele dintre abonamentul medical si asigurarea de sanatate sunt majore, cele doua servicii oferind clientilor optiuni diferite in ceea ce priveste sanatatea personala. Primul este indeosebi un instrument profilactic, cel din urma fiind mai ales destinat pentru tratarea unor probleme de sanatate grave.
Surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com