Dezastre naturale – definitii, exemple si termenii asigurarilor

Romania este o tara bine pozitionata in Europa, care nu se poate „lauda” cu dezastrele naturale care se intampla, uneori, anual, in intreaga lume. Nu suntem expusi tsunamiurilor, de exemplu. Sau cutremurelor de mare intensitate la fel ca alte tari. Desigur, in istoria noastra a existat, la un moment dat, un cutremur care a adus pagube uriase si multe pierderi de vieti omenesti: cutremurul din 1977. Si pe langa acesta, au fost altele si mai vechi.

Tara noastra a suportat si ea calamitati naturale de cand exista sub aceasta forma, insa in comparatie cu zonele de coasta ale Americii sau cu Australia, unde fenomenele naturale sunt des intalnite, putem spune ca Romania este putin mai in siguranta. Desi numerele pierderilor de vieti omenesti, a caselor distruse si a oraselor inundate de-a lungul existentei si istoriei tarii sunt mari, adevarul este ca in alte locuri ale lumii fenomenele extreme sunt aproape la ordinea zilei.

De-a lungul ultimului secol, Romania a suferit 13 cutremure majore care au luat vietile a peste 2.600 de oameni si au afectat peste 400.000 de alte persoane. In 1977, peste 35.000 de familii au ramas fara adapost in urma cutremurului catastrofal care a provocat pierderi de peste 1,8 miliarde EUR in 55 de secunde. Astazi, Bucurestiul pastreaza in continuare cel mai inalt profil de risc seismic dintre toate capitalele UE. De asemenea, tara sufera cele mai multe inundatii din UE, pierderile provocate de inundatii depasind de pana la 20 de ori pierderile cauzate de cutremurele din regiunile rurale ale Romaniei.

In plus, schimbarile climatice maresc frecventa si severitatea evenimentelor meteorologice extreme, de la incendii de vegetatie, la secete si inundatii fulgeratoare. Bucurestiul ocupa locul trei dintre cele mai mari 58 de orase ale Uniunii Europene unde temperaturile au crescut cel mai rapid – o realitate serioasa.

Desi la noi in tara nu au loc astfel de evenimente atat de des precum in alte zone ale Terrei, oamenii calatoresc foarte mult. Astazi, este usor sa ajungi dintr-un colt in altul al lumii. De aceea, asigurarile pentru masini, mai ales, care acopera daunele provocate de dezastrele naturale, sunt mai mult decat binevenite.

1. Generalitati despre catastrofele naturale

Calamitatile naturale in lume nu sunt atat de neobisnuite si sunt chiar infricosatoare. Asta deoarece sunt extrem de periculoase pentru oameni. Nu tin cont de rasa, varsta sau gen. Dezastrele – naturale sau provocate de om – reprezinta o forta importanta in modelarea ecosistemului Pamantului. Acestea au avut loc cu mult inainte ca oamenii (din orice epoca istorica) sa locuiasca pe planeta si probabil vor continua atata timp cat va exista Pamantul. Evolutia oamenilor si dezvoltarea multilaterala de care avem parte zi de zi a afectat, de asemenea, ecosistemul.

1.1. Ce sunt dezastrele naturale

Dezastrele naturale sunt evenimente catastrofale cu origini atmosferice, geologice si hidrologice care pot provoca decese, daune materiale si perturbari sociale ale mediului. Dezastrele naturale apar atunci cand echilibrul natural al fortelor care influenteaza pamantul este perturbat. Cea mai comuna cauza a tuturor dezastrelor naturale sunt conditiile meteorologice extreme, cutremurele si inundatiile. Aceste dezastre naturale afecteaza fiecare tara din lume, intr-un procent mai mare sau mai mic.

1.2. Dezastrele naturale – exemple

Catastrofe naturale pot lovi oricand Pamantul, dar exista cateva dezastre principale care apar mai frecvent. Acestea sunt uragane, taifunuri, cicloane tropicale, tornade si furtuni de grindina. Printre astfel de calamitati naturale se numara si cutremurele, alunecarile de teren, eruptiile vulcanice, inundatiile, fulgere si trasnete, incendii de padure sau tsunamiurile. Un dezastru natural poate fi un eveniment primar – este natural si asa se intampla, nu este cauzat de om – sau poate include un eveniment secundar – de exemplu, un cutremur poate provoca un tsunami.

Dezastru natural 2

1.3. Ce pagube produc calamitatile naturale in lume

Fenomenele naturale extreme sunt in afara controlului uman, dar consecintele lor se suprapun cu consecintele unui razboi sau a unei lupte aprige. In ambele contexte exista multa suferinta umana cauzata de daunele rezultate in urma dezastrului. Aceste daune sunt aduse vietii, proprietatilor personale, dar si infrastructurii. Familiile sunt nevoite sa se mute din casele lor, multe dintre victime pierzandu-si adapostul. Acest lucru este complicat si mai mult de lipsa imensa de alimente si apa potabila.

Problemele medicale si psihologice care apar in randul victimelor sunt consecinte majore in urma furiei naturii. Supravietuitorii dezastrelor naturale se confrunta cu impacturi grave, dar putin intelese, asupra sanatatii fizice si psihice. Trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare stat investigarea tendintelor de expunere la pericolele naturale, care populatii sunt cele mai vulnerabile si care sunt cele mai eficiente practici pentru reducerea vulnerabilitatii.

Exemple de daune provocate de calamitati naturale :

  • particulele din incendii reduc calitatea aerului si provoaca morbiditate si mortalitate din cauza bolilor cardiorespiratorii;
  • inundatiile pot provoca contaminarea biologica a surselor de apa, deplasari si traume;
  • furtunile de coasta mai intense, combinate cu cresterea nivelului marii si pierderea sistemelor de bariere de coasta (paduri de mangrove, recife de corali si zone umede), genereaza o amenintare tripla pentru locuitorii zonelor de coasta joase.

Dezastrele naturale au un impact semnificativ asupra sanatatii publice si bunastarii populatiilor afectate. Efectele negative asupra sanatatii pot fi directe (de exemplu, ranile provocate in timpul dezastrului) sau indirecte (de exemplu, malnutritie si cresterea numarului bolilor infectioase). In urma unui dezastru natural, aceste probleme de sanatate sunt agravate de daunele aduse sistemelor de sanatate si infrastructurii de apa si canalizare.

Deplasarea comunitatii este destul de comuna dupa catastrofele naturale din cauza lipsei mari de adaposturi. Imediat dupa un dezastru, majoritatea populatiilor traiesc in adaposturi temporare, aglomerate cu putin sau deloc acces la apa si hrana, mai ales in primele zile. Astfel de conditii de viata sunt ideale pentru raspandirea bolilor infectioase crescand morbiditatea si mortalitatea in randul populatiei. Exista multe boli infectioase despre care se stie ca se raspandesc in astfel de medii aglomerate, inclusiv boli diareice, rujeola, meningita bacteriana, boli respiratorii acute, malarie si tetanos, printre altele.

In tarile in care au loc cel mai des, dezastrele naturale cauzeaza, de asemenea, o carenta economica uriasa. Costul ridicat al catastrofelor naturale este atribuit distrugerii de catre acestea a infrastructurii esentiale (de exemplu, drumuri si cladiri). In ceea ce priveste sanatatea si pierderile economice, tarile cu venituri mici sunt afectate in mod disproportionat de un asemenea dezastru. Chiar daca tarile cu venituri mari au pagube industriale mai mari atunci cand au loc calamitati naturale, proportia pierderilor in raport cu produsul national brut demonstreaza o carenta financiara mult mai mare pentru tarile cu venituri mici.

2. Asigurarea impotriva dezastrelor naturale + care sunt termenii asigurarii pentru catastrofele naturale

Catastrofele naturale pot lasa urmari grave atat asupra caselor, cat si asupra masinilor. Astfel ca pentru a fi complet asigurat impotriva unor astfel de calamitati, este necesar sa inchei o polita de asigurare care sa cuprinda si dezastrele naturale.

Care sunt termenii asigurarii pentru catastrofele naturale

  • Pentru casa: asigurarile facultative pentru locuinta cresc gradul de confort si siguranta in cazul unor calamitati. Exista mai multe pachete dintre care poti alege in functie de nevoile tale. Poate fi acoperit riscul de incendii, fenomene naturale extreme, catastrofe naturale, furt, inundatii. Si nu doar pentru casa, cat si pentru anexele pe care le detii si bunurile pe care le ai.
  • Pentru masina: asigurarea CASCO iti protejeaza masina de orice risc provocat de fenomene atmosferice, incendii sau alte catastrofe provocate de natura. Asta pe langa alte optiuni de asigurare a masinii in caz de furt, de exemplu, sau in cazul in care ajungi sa circuli pe drumuri inundate sau care nu se incadreaza in categoria drumuri publice.
Dezastru natural 3

3. Ce trebuie sa faci in urma unui dezastru natural

Experienta unui dezastru natural poate fi devastatoare, mai ales daca ai o casa care a suferit daune colosale sau daca ai suferit pierderi personale foarte mari. Pentru a ramane in siguranta in timpul unei catastrofe naturale, pregateste un kit de urgenta care sa fie la indemana si gata de utilizare. In functie de locul in care locuiesti, poti folosi saci cu nisip si alte materiale de constructie, cum ar fi placaj, pentru a preveni intrarea apei in casa sau a vantului puternic care poate sparge ferestrele sau usile.

De asemenea, este o idee buna sa discuti cu compania de asigurari pentru a afla ce tip de acoperire ai, pentru a vedea ce dezastre naturale sunt acoperite si daca asigurarea este potrivita pentru daunele cauzate de calamitati. Daca exista daune dupa o catastrofa naturala, evalueaza situatia, notifica dauna cat mai curand posibil, urmareste cheltuielile si efectueaza reparatiile temporare, daca sunt necesare, in asteptarea expertului de daune.

In concluzie, dezastrele naturale nu sunt mici fenomene meteorologice care nu merita luate in considerare. Sunt fenomene care au facut, din pacate, istorie. Omenirea a avut foarte mult de suferit in urma unor astfel de calamitati in diferite parti ale lumii. Tsunamiuri care au inecat orase, eruptii vulcanice care au inghitit sate intregi, inundatii care au luat pe apa toata munca oamenilor – nu sunt aspecte pe care sa le ignoram. Sunt lucruri reale care se intampla anual sau sezonier in anumite locuri din lume.

Daunele provocate de aceste catastrofe nu se pot masura sau explica in cuvinte. Pierderile de vieti omenesti, locuinte si gospodarii distruse pot lasa urme severe asupra sanatatii fizice si emotionale a unui om. Un cutremur, un incendiu sau un tsunami nu produce o distrugere masiva a unei case si atat. Produce o distrugere masiva a unor vieti si a sanatatii psihice. Actiunea lor in viata omului este foarte serioasa si severa. De aceea, este bine sa fii asigurat. Sa iti asiguri casa, masina si chiar si pe oamenii dragi din viata ta pentru ca ei sa fie protejati de orice pericol. Pe site-ul nostru gasesti informatii esentiale referitoare la asigurarile facultative pe care ti le punem la dispozitie in functie de nevoile tale si ale familiei.

Sursa foto: Shutterstock.com