Odata ajuns la varsta maturitatii si responsabilitatii, esti nevoit sa lasi in spate distractiile continue si sentimentul de relaxare resimtit in anii adolescentei si sa te ocupi si de aspecte ale vietii care, desi nu par la fel de interesante, sunt absolut necesare atunci cand devii adult. Cel mai probabil, detii o casa a ta, o masina personala si ai un job care iti aduce atat satisfactie personala si profesionala, cat si financiara. Acestea nu sunt insa de ajuns, deoarece trebuie sa te interesezi si de tipurile diferite de asigurari existente pe piata, menite sa iti confere siguranta si protectie. Unele dintre ele sunt obligatorii prin lege, precum asigurarea obligatorie de raspundere civila RCA sau asigurarea medicala de stat, dar exista si asigurari facultative si private, precum CASCO, decontarea directa RCA sau asigurarea de sanatate privata, printre altele.

Decontare directa RCA ce reprezinta aceasta si ce beneficii iti poate aduce
Cuprins:
1. Decontare directa RCA - ce tip de asigurari auto exista si care este diferenta dintre RCA si CASCO?

Daca esti fericitul posesor al unui carnet auto si al unei masini personale, cu siguranta stii ca aceste privilegii nu inseamna doar sa ajungi la mare, la festivalurile preferate ale verii, la job sau in oras cu prietenii, ci ca implica si o mare doza de responsabilitate si maturitate. Odata ce detii un autovehicul, pe langa benzina sau motorina, inmatriculare si ITP, asigurarea auto este un pas esential. Exista doua tipuri de asigurari auto: RCA, care este obligatorie prin lege, si CASCO, care este o asigurare optionala, dar pentru care oamenii opteaza adesea, datorita beneficiilor pe care le aduce asiguratului.

Asigurarea obligatorie de raspundere civila RCA este obligatorie, impusa de lege, pentru totalitatea autovehiculelor inregistrate sau inmatriculate in Romania, indiferent ca se afla sau nu in uz, iar persoanele care nu detin aceasta asigurare risca sanctiuni din partea politistilor rutieri. In plus, asigurarea RCA poate fi achizitionata atat de o persoana fizica, cat si de una juridica, avand ca scop acoperirea daunelor produse de catre asiguratul RCA unei terte parti implicate intr-un accident. In alte cuvinte, atunci cand esti vinovat pentru producerea unui accident si ai avariat o alta masina, proprietarul autovehicului accidentat isi va plati daunele produse pe baza asigurarii tale RCA, fara ca tu sa beneficiezi de vreun ajutor din partea acestei asigurari.

Costul pentru asigurarea RCA nu este unul fix, ci depinde de mai multi factori, printre care compania de asigurari aleasa, varsta ta, experienta de condus pe care o ai, dar si masina detinuta.

Avariile si pagubele produse propriului vehicul sau vehiculele utilizate exclusiv in scopul antrenamentelor, raliurilor, curselor si intrecerilor nu sunt asigurate, dar ce se asigura mai exact? Care sunt acele daune pentru care asiguratul RCA trebuie sa acorde despagubiri in momentul in care cauzeaza un accident?

  • Vatamari corporale sau deces
  • Daune materiale care pot fi dovedite cu ajutorul unor acte
  • Daune aduse in urma nefolosirii masinii avariate, inclusiv inlocuirea temporara a acesteia
  • Costuri care tin de readucerea masinii la starea initiala, cea de dinaintea intamplarii accidentului
  • Cheltuieli legate de transportul vehiculului avariat
  • Cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata

Pe de alta parte, asigurarea CASCO este o asigurarea facultativa a autovehiculelor, in caz de avarii si furt, pe care o faci exclusiv pentru tine, comparativ cu asigurarea obligatorie RCA, incheiata cu scopul de a proteja ceilalti participanti in trafic. Aceasta acopera daunele produsele propriului tau autovehicul, adresandu-se tuturor persoanelor fizice si juridice, care au o masina inmatriculata pe teritoriul Romaniei.

CASCO nu asigura dotarile suplimentare pe care le aduci autovehicului tau si care nu au fost declarate sau omologate si nici fransizele prevazute in contract. In schimb, CASCO iti ofera asigurare si protectie pentru cele mai frecvente riscuri ce pot provoca daune masinii tale: avarii provocate de ciocniri, zgarieri, loviri, inundatii, incendii, caderi de corpuri pe autovehicul, vandalism, riscuri civile, substante chimice si corozive. Totodata, primesti si asistenta rutiera dupa un accident, iar in cazul in care iti doresti, poti opta si pentru cateva riscuri asigurate suplimentar, precum:

  • Furt sau tentativa de furt
  • Asistenta rutiera extinsa
  • Autoturism la schimb
  • Acoperirea pierderii sau furtul cheilor
  • Daune produse exclusiv anvelopelor si jantelor
  • Daune produse ca urmare a circulatiei pe drumuri inundate
  • Asigurarea pentru circulatie in afara drumurilor publice

Dar cum functioneaza asigurarea CASCO? In cazul producerii unui risc asigurat de polita CASCO, primul pas il reprezinta constatarea pagubelor, de acest aspect ocupandu-se fie inspectorii de daune ai companiei de asigurari la care ai incheiat contractul, fie ofiterii Politiei Rutiere. Apoi, va fi deschis un dosar de dauna, in urma caruia exista doua posibilitati:

  • Cea mai convenabila varianta este sa iti duci masina intr-un service recomandat de compania de asigurari unde ai polita CASCO incheiata, deoarece exista contracte de decontare directa intre service si asigurator, iar tu iti vei putea recupera masina imediat dupa ce reparatia necesara a fost efectuata.
  • Poti sa mergi si intr-un service auto la alegere, insa exista posibilitatea ca intre acesta si asigurator sa nu existe un contract de decontare directa. In acest caz, ori astepti ca asiguratorul sa plateasca catre service costul reparatiei, ori achiti singur reparatia, urmand apoi sa faci o cerere prin care sa primesti de la asigurator suma platita catre service.
Decontare directa RCA ce tip de asigurari auto exista si care este diferenta dintre RCA si CASCO
2. RCA decontare directa - ce presupune acest tip de clauza al politei de asigurare obligatorie RCA?

Faptul ca asigurarea RCA este obligatorie nu mai reprezinta o noutate, insa putini oameni cunosc faptul ca pot sa opteze pentru o clauza suplimentara atunci cand achizitioneaza RCA-ul, aceasta numindu-se decontare directa. Clauza nu a fost introdusa de mult timp in legislatia din Romania, fiind prezenta din anul 2017, si presupune ca, dupa un accident rutier, proprietarul masinii avariate sa aiba optiunea de a merge la asiguratorul propriu RCA pentru despagubiri. Decontarea directa iti ofera astfel un mare avantaj: lucrezi direct cu asiguratorul tau, in care ai deja incredere, fara a mai fi nevoie sa contezi pe RCA-ul soferului vinovat. Reparatia masinii se face direct pe RCA-ul tau, urmand ca asiguratorul tau sa recapete suma platita de la asiguratorul soferului care a produs accidentul.

Aceasta clauza poate fi achizitionata doar la momentul emiterii unei polite de asigurare RCA, neputand fi cumparata individual. Decontarea directa RCA iti permite sa iti platesti reparatiile masinii direct la asiguratorul tau, daca nu esti vinovat de producerea accidentului, si daca indeplinesti o serie de conditii in mod simultan. Nu esti obligat sa cumperi clauza de decontare directa, aceasta fiind una suplimentara, insa companiile de asigurare RCA sunt obligate sa ti-o oferteze. Daca iti doresti sa beneficiezi de ea, va trebui sa ii mentionezi asta agentului sau brokerului tau de asigurari sau sa bifezi aceasta optiune in cazul in care iti faci asigurarea online. Decontarea directa presupune si niste costuri suplimentare, care pornesc de la cateva zeci de lei si pot ajunge pana la sute de lei, insa totul depinde de compania de asigurari de la care achizitionezi RCA-ul.

2.1. Ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de avantajele decontarii directe RCA?

Este important de retinut faptul ca decontarea directa nu poate fi folosita pentru orice fel de dauna. Aceasta poate fi utilizata doar in cazul in care toate conditiile de mai jos sunt indeplinite in mod simultan:

  • Accidentul auto a fost produs pe teritoriul Romaniei
  • Autovehiculele implicate in accident sunt inmatriculate sau inregistrate in Romania
  • Prejudiciile din urma accidentului sunt produse in mod exclusiv vehiculelor
  • Ambele vehicule implicate in respectivul accident au asigurarea obligatorie RCA valabila la data evenimentului
  • Nu exista vatamari corporale ale persoanelor implicate in accident

Daca toate aceste conditii nu sunt indeplinite simultan, atunci va trebui sa apelezi la RCA-ul soferului vinovat pentru a iti putea repara masina.

2.2. Cum trebuie sa procedezi in cazul unui accident daca vrei sa folosesti decontarea directa?

Daca iei parte la un accident care nu a fost produs din vina ta si vrei sa folosesti decontarea directa RCA, trebuie sa te asiguri, in primul rand, ca toate conditiile clauzei sunt indeplinite cumulativ, iar asiguratorul tau trebuie notificat in cel mult 5 zile lucratoare de la producerea accidentului.

In cazul in care toate cele cinci conditii nu sunt indeplinite in mod simultan, trebuie sa te adresezi direct soferului vinovat, in vederea obtinerii reparatiilor de care ai nevoie de pe urma RCA-ului acestuia.

In schimb, daca toate conditiile sunt indeplinite, asiguratorul tau trebuie sa primeasca documentele de constatare ale accidentului, indiferent ca este vorba despre un proces verbal sau despre o constatare amiabila. Explica-i acestuia imprejurarile in care s-a produs accidentul, iar asiguratorul iti va detalia toti pasii ulteriori pe care va trebui sa ii faci.

2.3. RCA decontare directa vs CASCO - care este diferenta dintre cele doua si pentru care este mai bine sa optezi?

Decontarea directa RCA poate fi folosita doar atunci cand toate conditiile acestei clauze, expuse anterior, sunt indeplinite simultan, si doar pentru daunele survenite in urma unui accident auto. Avantajul acesteia este reprezentat de faptul ca apelezi la propriul tau asigurator, in care ai deja incredere, fara a mai fi nevoie sa te complici cu RCA-ul soferului vinovat pentru producerea accidentului.

Cu toate acestea, polita CASCO iti protejeaza masina de mai multe riscuri, precum accidente in care nu sunt intrunite toate conditiile prevazute pentru a putea aplica clauza decontarii directe RCA, furturi, accidente in trafic, indiferent ca au fost produse din vina ta sau nu, vandalism, avarii accidentale, daune rezultate in urma unei tentative de furt, incendii, explozii, fenomene naturale sau alte riscuri.

La final, tu esti singurul care poate decide ce asigurare auto este mai potrivita pentru tine sau, de ce nu, poti opta pentru amandoua daca iti doresti sa ai un grad ridicat de protectie si siguranta! Nu ezita sa vorbesti deschis cu un agent de asigurari si sa lamuresti impreuna cu acesta toate neclaritatile pe care le ai, pentru ca doar asa vei ajunge sa iei decizia cea mai buna!

3. Decontare directa - ce parere au oamenii despre aceasta clauza suplimentara a politei obligatorii RCA?

Oamenii au pareri diverse despre toate subiectele posibile, dar te intrebi oare ce parere au acestia despre decontarea directa RCA si ce experiente au avut ei cu aceasta clauza suplimentara?

Printre avantajele pe care oamenii le vad la decontarea directa RCA se numara:

  • Faptul ca este o optiune excelenta in cazul in care nu detii asigurarea CASCO;
  • Posibilitatea de a alege in plus serviciul de asistenta rutiera.

Desigur, oamenii considera ca exista si dezavantaje, precum:

  • Costul suplimentar pe care trebuie sa il achiti;
  • Faptul ca decontarea nu este valabila in cazul vatamarilor corporale sau in cazul unui accident cu un vehicul care nu are nevoie de asigurare (caruta, bicicleta, trotineta electrica etc.);
  • Necesitatea indeplinirii cumulative a tuturor celor cinci conditii.
RCA decontare directa vs CASCO care este diferenta dintre cele doua si pentru care este mai bine sa optezi
3.1. RCA decontare directa pareri - merita RCA decontare directa?

Cel mai important lucru atunci cand te gandesti sa achizitionezi clauza de decontare directa RCA este sa ramai intotdeauna informat! Pune-i cat mai multe intrebari agentului sau brokerului tau de asigurari, vorbeste cu apropiatii tai care detin o astfel de clauza facultativa, citeste despre parerile altor oameni pe internet si informeaza-te din surse sigure, credibile si actualizate! Parerile vor fi mereu impartite in legatura cu orice, insa doar tu esti cel care poate stabili daca decontarea directa este potrivita pentru tine si merita costul suplimentar pe care il presupune!

In concluzie, RCA-ul reprezinta asigurarea obligatorie impusa de lege, acea asigurare facuta de tine in scopul protejarii celorlalti soferi, insa, daca iti doresti sa iti oferi si tie mai multa siguranta in momentul in care iesi pe strada, opteaza pentru o asigurare facultativa, precum CASCO sau decontarea directa RCA. Alegerea este a ta, insa nu uita sa ramai intotdeauna informat din surse sigure!

Sursa foto: Shutterstock.com