De ce sa-ti asiguri locuinta - simplu si sigur.

Asigurarea locuintei nu este un lux, este o necesitate. Exista numeroase motive pentru a-ti asigura locuinta, cel mai important fiind faptul ca iti protejeaza casa si bunurile impotriva daunelor sau a furtului.

Asigurarea pentru proprietari, cunoscuta si sub denumirea de asigurare de locuinta, este o polita de asigurare a proprietatii care ofera acoperire pentru o resedinta privata, fiind impartita in polita de asigurare a locuintei PAD si polita de asigurare facultativa a locuintei. Aceasta acopera de obicei pierderile si daunele aduse resedintei personale, dar poate asigura si mobilierul si anumite bunuri din locuinta ta. Poate oferi, de asemenea, acoperire de raspundere civila impotriva anumitor tipuri de accidente care au loc in locuinta sau pe proprietatea ta.

In prezent, asigurarea de locuinta facultativa reprezinta o forma de asigurare extrem de importanta, dar care nu este utilizata pe cat de des ar fi necesar.

1. Motive pentru asigurarea locuintei

De ce sa-ti asiguri locuinta

Cumpararea unei case este poate cea mai mare cheltuiala pe care o face o persoana de-a lungul vietii. Avand in vedere numarul mare de riscuri pe care le acopera o asigurare de locuinta, achizitionarea acestei protectii este cu atat mai esentiala.

Daca te intrebi de ce sa-ti asiguri locuinta, atunci poti afla ca aceasta poate proteja mult mai mult decat casa ta, oferind protectie si pentru articolele de pret din interiorul casei. Acest lucru inseamna ca o polita cuprinzatoare de asigurare a locuintei acopera si pierderile cauzate de furt si efractie. Avand in vedere ca fiecare gospodarie tinde sa pastreze un numar de obiecte de valoare la indemana, este practic sa investesti intr-o polita care sa acopere aceste articole.

Asigurarea facultativa de locuinta acopera o varietate de riscuri, cum ar fi: deteriorarea fizica a casei, daune cauzate de dezastre si calamitati naturale (inundatii, furtuni, cutremur etc), daune datorate incendiilor, efractie si furt de obiecte din interiorul casei etc.

De ce ar trebui sa-ti asiguri locuinta

De asemenea, exista posibilitatea sa optezi pentru raspunderea civila a familiei care, pe langa cei dragi, protejeaza si persoanele care te sprijina in treburile casnice - cum ar fi bona copiilor, gradinarul sau orice alta persoana. Mai mult, primesti ajutor pentru deteriorarea accidentala a unei alte proprietati sau ranirea unei persoane.

2. De ce ar trebui sa-ti asiguri locuinta

De ce ar trebui sa-ti asiguri locuinta 2

Daca te intrebi de ce este importanta asigurarea de locuinta, aspectul de baza este cel cu privire la faptul iti ofera o compensatie pentru pierderile care vor avea loc in cazul daunelor cauzate de factori incerti, cum ar fi dezastrele naturale, cutremure, furtuni, inundatii etc.

Acestea sunt evenimente care nu pot fi prezise si, avand o asigurare de locuinta pentru daune, precum si pentru obiectele din interiorul casei, iti vor fi oferite despagubiri pentru a recupera pierderile in astfel de scenarii, dupa ce vei notifica daunele produse. Despagubirea primita dintr-o polita de asigurare de locuinta poate fi folosita pentru reparatii si pentru inlocuirea obiectelor din casa.

De asemenea, dupa un eveniment neprevazut, exista situatii in care reparatiile nu se pot realiza imediat si, pentru aceste situatii, s-ar putea sa ai nevoie sa acoperi plata costurilor de trai temporar, precum si de cazare. Aceasta parte a asigurarii iti va rambursa chiria, camera de hotel etc. pe care le suporti in timp ce astepti ca locuinta ta sa fie reparata pentru a te putea intoarce inapoi acasa. O asigurare facultativa a locuintei iti poate acoperi plata acestor costuri sau cheltuieli urgente.

De asemenea, toate bancile care ofera credit ipotecar cer debitorilor sa aiba o acoperire de asigurare pentru valoarea totala sau justa a unei proprietati - adica pretul de cumparare - si nu vor face un imprumut sau nu vor finanta o tranzactie imobiliara rezidentiala fara dovada acesteia.

In unele cazuri, nici macar nu trebuie sa detii casa pentru a avea nevoie de asigurare, pentru ca multi proprietari solicita chiriasilor sa mentina acoperirea de asigurare.

In concluzie, polita de asigurare a locuintei are anumite elemente standard pe care asiguratorul le va acoperi in cazul in care se produce un eveniment neprevazut, dar, de asemenea, exista pachete facultative care pot fi concepute special pentru nevoile tale si pentru riscurile in fata carora iti doresti sa te protejezi.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com