Dauna totala economica – Informatii, sfaturi si recomandari utile

Dauna totala economica poate fi declarata doar in anumite circumstante – de aceea, este important sa te informezi cu privire la acest aspect, pentru a sti la ce sa te astepti in cazul in care te vei confrunta cu o astfel de situatie. Pe scurt, dauna totala economica se declara in momentul in care, in urma producerii unui accident, reparatiile necesare pentru un autovehicul avariat depasesc valoarea acestuia pe piata. Insa, sunt si alte detalii pe care este bine sa le stii despre acest subiect – vei afla toate aceste amanunte utile in continuarea acestui articol!

1. Ce inseamna dauna totala economica?

In cazul in care autovehiculul a fost implicat intr-un accident care s-a soldat cu avarii, acestea vor fi evaluate de catre asigurator, pentru a vedea cat de grave sunt acestea si ce costuri implica reparatia lor. Dauna totala economica poate fi declarata atat pentru avarii serioase, cat si pentru avarii minore – totul depinde de valoarea pe care o au acestea. Astfel, daca piesele componente si costurile aferente reparatiei sau inlocuirii acestora au o valoare mai mare decat valoarea pe care o are pe piata autovehiculul, in momentul respectiv, asiguratorul va declara dauna totala economica.

Dauna totala economica – Informatii, sfaturi si recomandari utile-1

2. Dauna totala economica – Definitie si proceduri

Asigurarea RCA este obligatorie si acopera daunele care sunt provocate in urma unui accident produs din vina unei persoane asigurate de o terta parte. Aceasta este valabila atat in interiorul tarii, cat si in afara ei (in Spatiul Economic European si pe teritoriul Confederatiei Elvetiei, prin Cartea Verde). Prin aceasta polita de asigurare se acopera prejudiciile care se dovedesc in urma unui accident, iar asiguratorul poate acorda despagubiri in bani pentru diverse situatii. Prin urmare, orice sofer trebuie sa aiba o asigurare RCA pentru a circula pe drumurile publice. Insa, chiar daca, de regula, avariile sunt acoperite de catre asigurare, exista si situatii in care se poate declara dauna totala economica. Prin Legea RCA (132/2017) se defineste dauna totala economica astfel: situatia unui vehicul sau a unui bun avariat, a carui valoare de reparatie depaseste valoarea de piata a acestuia.

Astfel, daca te afli intr-o asemenea situatie, trebuie sa stii care sunt pasii pe care ii va face asiguratorul si care sunt solutionarile care iti pot fi puse la dispozitie in acest caz. Pentru a notifica o dauna, trebuie sa contactezi asiguratorul si sa comunici toate detaliile legate de accidentul la care ai luat parte. In ceea ce priveste procedurile oficiale care se demareaza in momentul declararii unei daune totale economice, iata care sunt etapele pe care asiguratorul le va parcurge in acest proces:

  • Se va stabili valoarea de piață a automobilului – în cazul daunei totale economice, asigurătorul trebuie să evalueze autovehiculul avariat utilizând sisteme de evaluare specializate, pe baza unor documente oficiale, care respectă normele legislative și care pot determina valoarea de piață din momentul producerii avariilor.
  • În urma evaluării, poate fi oferită o sumă egală cu valoarea de piață, cu scopul de a fi folosită la efectuarea reparațiilor.
  • Dacă mașina avariată este scoasă la licitație, asigurătorul poate oferi asiguratului drept despăgubire suma obținută în urma acestei licitații, plus diferența (dacă ea există) corespunzătoare până la valoarea de piață stabilită.

In functie de concluziile care vor fi trase in urma acestei evaluari, pagubitul poate opta pentru demararea reparatiilor corespunzatoare (fara a depasi valoarea de piata a vehiculului) sau pentru declararea daunei totale, obtinand, astfel, plata diferentei dintre valoarea automobilului avariat si valoarea de piata.

Dauna totala economica – Informatii, sfaturi si recomandari utile-2

In concluzie, dauna totala economica este o situatie cu care te poti confrunta in urma unui accident care s-a soldat cu avarii. Insa, daca ai o asigurare RCA valabila, vei putea discuta cu asiguratorul pentru a clarifica orice nelamuriri pe care le ai referitoare la evaluarea starii automobilului, la optiunile pe care le ai la dispozitie si cu privire la etapele pe care trebuie sa le parcurgi in acest sens. Asadar, indiferent de context, vei putea sa apelezi la ajutorul specialistilor, care iti vor comunica toate informatiile de care ai nevoie in acel moment. De asemenea, este important sa fii la curent cu legislatia in vigoare si sa te asiguri ca ai la indemana toate documentele necesare!

Sursa foto: pixabay.com