Daca nu ai asigurare auto, ce se intampla? Informatii esentiale pentru soferii romani

Aproximativ un sfert din proprietarii de masini inmatriculate in Romania nu au incheiata o asigurare auto obligatorie. Daca cei care nu le folosesc pentru a circula pot sa stea cat de cat linistiti, cei care ies cu masina pe strada, chiar si pana la magazinul din colt, risca amenzi usturatoare.

Pentru a evita situatiile neplacute, dar si pentru siguranta ta, incheie o polita de asigurare cat mai curand posibil, pentru a putea circula in legalitate!

1. Daca nu ai asigurare auto, ce se intampla?

Circulatia pe drumurile publice din Romania este complet interzisa de lege, daca nu ai o polita de asigurare obligatorie incheiata pentru masina inmatriculata si functionala pe care o folosesti in trafic. In cazul in care nu mai doresti, din varii motive, sa platesti polita de asigurare, este obligatoriu ca placutele de inmatriculare sa fie predate la Politie.

2. Ce se intampla daca nu ai asigurare RCA?

Lipsa asigurarii obligatorii RCA poate fi constatata si in cadrul unui control de rutina al reprezentantilor legii, chiar daca nu ai incalcat vreo regula de circulatie si fara sa fi fost implicat intr-un accident rutier. Politistii iti pot solicita dovada incheierii acesteia in orice moment in care te afli in trafic, conducand masina respectiva.

Este util sa verifici, din cand in cand, daca nu cumva perioada de valabilitate a expirat. Multi soferi sunt amendati doar pentru ca nu au acordat atentie acestui amanunt, asigurarea expirand fara ca acestia sa isi fi dat seama. Chiar daca detii o polita obligatorie auto RCA valida, insa nu o ai in posesie in momentul verificarii, tot e posibil sa existe o sanctiune contraventionala.

Sanctiunile contraventionale prevazute de lege sunt:

  • amenda de la 1.000 la 2.000 de lei (conform articolului 37, alineatul 9 din Legea 132/2017 privind asigurarile auto);
  • retinerea talonului;
  • retinerea placutelor de inmatriculare.

Daca de la data la care polita RCA a expirat au trecut mai mult de 3 luni, atunci te poti gasi inclusiv in situatia de a-ti fi suspendata posibilitatea de inmatriculare a autovehiculului.

De la data la care a avut loc constatarea Politiei ca nu detii asigurare, ai la dispozitie 30 de zile in care sa inchei o polita. In caz contrar, masina ta poate fi radiata din circulatie. Masinile care nu au incheiata o asigurare RCA si sunt parcate pe domeniul public pot fi chiar confiscate de catre politisti, fiind considerate bunuri abandonate.

masina

Pe langa aceste sanctiuni legale si consecintele derivate, mai exista o situatie foarte neplacuta pe care trebuie sa o iei in calcul, si anume responsabilitatea in cazul producerii unui accident de circulatie. Fara sa ai o polita RCA valida, vei suporta integral daunele produse, iar costurile pot fi foarte ridicate. Soferii implicati in accidente auto soldate cu avarii sau daune sunt scutiti de cheltuieli considerabile, daca au o asigurare obligatorie incheiata, pentru ca aceasta poate acoperi partial sau integral (dupa caz) pagubele produse.

In loc sa risti astfel de situatii, indiferent de cat de bine ai conduce si cat de mult ai evita incidentele din trafic, contacteaza o companie de asigurare, care te poate ajuta sa achiti polita chiar si in rate, inclusiv online.

Chiar si masinile inmatriculate in alte tari trebuie sa aiba o asigurare aflata in perioada de valabilitate, la momentul la care masina se afla in circulatie, si anume Cartea Verde.

3. Ce se intampla daca nu ai asigurare CASCO?

Desi nu este obligatorie, deci nu risti sa fii sanctionat de Politie daca nu o ai, polita facultativa CASCO iti poate acoperi o serie de daune in plus, fata de cele pe care le asigura polita obligatorie.

In functie de optiunile tale, o asigurare CASCO poate sa iti usureze viata din perspectiva financiara inclusiv in caz de furt, acte de vandalism sau de avarierea autovehiculului in urma unor evenimente meteo extreme.

masina2

Asadar, nu sta pe ganduri: chiar daca multi soferi se plang de preturile mai mari ale politelor de asigurare auto RCA, care au crescut intr-o oarecare masura fata de anii precedenti, evita situatia in care ajungi sa platesti sume colosale, in cazul unei verificari sau al unui accident!

Sursa foto: Pixabay.com