CONSTATAREA AMIABILA 1

Cand are loc un accident de masina, primele ganduri sunt la siguranta tuturor celor implicati. Dupa aceea, este posibil sa apara ingrijorarile referitoare la modul in care gestionezi chestiunile legate de asigurari si de a decide cine este vinovat pentru accident. Deoarece majoritatea dintre noi suntem - din fericire - in foarte putine accidente, cei mai multi nu sunt siguri daca ar trebui sunat la politie chiar atunci sau trebuie facuta doar o constatare amiabila si oferit asigurari.

Daca stii ce sa faci dupa un accident, acest lucru te poate ajuta sa scapi de stres, permitandu-ti sa te concentrezi asupra lucrurilor importante.

1. Ce inseamna constatarea amiabila

Constatarea amiabila este, de fapt, un proces verbal amiabil. Acesta ar fi de preferat sa fie completat chiar la locul unde a avut loc accidentul. Asta inseamna ca toti soferii ar trebui sa aiba acces usor si rapid la un astfel de formular. Constatarea amiabila prin completarea acestui formular de catre ambii soferi ajuta la clarificarea situatiei. Practic, scopul acestuia este de a furniza informatiile necesare despre accident companiei de asigurari pentru a identifica responsabilitatea fiecaruia, dar si defectiunile masinilor celor in cauza. Completata corect, o constatare buna poate duce la o compensare rapida.

Intr-un proces verbal amiabil, trebuie precizate cat mai clar imprejurarile producerii accidentului si eventualele avarii aparute de partea autovehiculelor implicate. De asemenea, sunt specificate informatii despre politele de asigurare si, desigur, identitatea soferilor. Acesta furnizeaza companiei de asigurari toate informatiile despre evenimente si, de aceea, trebuie completat in prealabil de fiecare sofer.

2. Cand se aplica intelegerea amiabila

Intelegerea amiabila se face in momentul in care soferii nu vor sa implice organele de politie. Legile din Romania spun, insa, ca in anumite circumstante este obligatoriu sa fie anuntata politia. Si atunci in ce situatii se poate face amiabila?

In primul rand, pentru a putea incheia o intelegere pe cale amiabila, pagubele trebuie sa cuprinda doar daune materiale. Soferii trebuie sa se puna de acord asupra partii vinovate. Formularul de constatare necesita semnatura ambelor parti. Daca nu se poate ajunge la un acord, ambele parti trebuie sa se prezinte la cel mai apropiat departament de politie in termen de 24 de ore.

Pentru ca situatia sa se rezolve rapid si fara alte complicatii, este necesara indeplinirea catorva conditii:

  • Nu exista vatamari corporale;
  • Sunt implicate maximum 2 masini;
  • Ambele masini au asigurari RCA valabile.

Este recomandat sa faci cateva fotografii prin care sa surprinzi deteriorarea masinilor chiar la locul accidentului. Asta inainte de a scoate masinile de pe carosabil.

CONSTATAREA AMIABILA 2

Pentru a te asigura ca totul decurge conform legii in vigoare, inainte de a parasi locul incidentului, tine cont de cateva aspecte si detalii despre accident. De exemplu, noteaza locatia exacta in care a avut loc, inclusiv puncte de reper, cum ar fi directia de deplasare a ambelor vehicule, numarul placutei de inmatriculare si culoarea celeilalte masini. De asemenea, tine minte ora producerii accidentului, numele celuilalt sofer si, eventual, martorii oculari din apropiere, daca exista

2.1. Intelegerea amiabila pentru accidentele usoare

Un accident de masina usor, sau minor, inseamna de obicei un impact cu miscare lenta, care cauzeaza daune sau rani minime oricarei masini sau oricarei persoane implicate. In acest caz, daca ambii soferi sunt de acord, se poate face un proces verbal amiabil. Acesta include schimbul de detalii cerut in formular cu cei implicati in accident si informarea asiguratorului despre acel minor incident.

Spre exemplu, una dintre situatii este aceea cand nu se pastreaza distanta corespunzatoare dintre doua vehicule si, la oprirea la un semafor, acestea se tamponeaza usor. Intr-un astfel de caz, daca soferii discuta si cad de comun acord, pot face amiabila si astfel nu sunt implicate organele de politie.

Ce trebuie sa faci mai exact in cazul unui accident minor?

2.2. Pasii spre amiabila intr-un accident minor

Pana sa ajungi in punctul in care decizi impreuna cu celalalt sofer daca recurgeti de comun acord la constatarea amiabila, iata ce trebui sa faci:

  • Incetineste si opreste masina. Esti obligat prin lege sa te opresti la locul accidentului si sa iei masuri pentru a te ingriji adecvat pe tine si pe cei implicati. Asadar, trage imediat pe dreapta. Inainte de a iesi din masina, incearca sa respiri adanc de cateva ori pentru a-ti mai reveni din soc. Oricat de mic sau mare este accidentul, acesta reprezinta, totusi, un soc mai puternic sau mai putin puternic.
  • Trage frana de mana, aprinde luminile de avarie si plaseaza triunghiul de avertizare in spatele masinii pentru a avertiza ceilalti soferi din trafic de faptul ca a avut loc un incident.
  • Verifica daca este cineva ranit. In primul rand, fii atent la pasagerii din masina ta si la tine, iar apoi verifica daca in cealalta masina este cineva care are nevoie de ajutor specializat. In cazul unor rani mai serioase, nu ezita sa chemi ambulanta.
  • Discuta cu celalalt sofer implicat despre cauzele si factorii care au dus la acel accident si decideti impreuna daca este cazul sa recurgeti la o intelegere amiabila. In cazul in care accidentul a fost provocat de catre tine, atunci adopta o atitudine corespunzatoare si admite acest lucru. In cazul in care nu ai fost tu cel vinovat, adopta aceeasi atitudine corecta si asculta ceea ce are de spus soferul. Iar apoi discutati despre cele doua optiuni disponibile: amiabila sau anuntarea organelor de politie
  • Incheierea formularului de constatarea amiabila. Daca s-a ajuns la acest acord, completati impreuna procesul verbal (de preferat atunci sau in maximum 24 de ore de la accident) si luati legatura cat de repede cu asiguratorul care va despagubi persoana nevinovata. Faceti schimb de date de contact si comunicati in legatura cu orice modificare apare pe parcurs.

2.3. Intelegerea amiabila pentru accidentele grave

Un accident grav implica cel putin doua vehicule (dar pot fi mai multe – accident in lant), dintre care cel putin unul este dauna totala. Pe langa aceasta situatie, aparitia unor rani grave sau chiar decese in randul pasagerilor clasifica, de asemenea, accidentul ca fiind unul foarte grav. Astfel ca, daca intr-un accident sunt implicate mai mult de 2 masini, daca cel putin una dintre ele poate fi declarata dauna totala sau daca exista persoane ranite sau chiar decedate, constatarea amiabila nu este acceptata.

Conform legislatiei din Romania, in aceste cazuri este obligatoriu sa fie anuntate autoritatile. Prin urmare, primul lucru care trebuie facut este verificarea pasagerilor din toate masinile implicate si chemarea ambulantei. Iar urmatorul pas este acela de a suna la politie sau de a merge la cea mai apropiata sectie de politie, daca situatia permite deplasarea. Este crucial ca in aceste cazuri oamenii legii sa fie anuntati si lasati sa isi faca meseria.

3. La ce trebuie sa fii atent in cazul unei intelegeri amiabile

Iata cateva informatii referitoare la ce sa urmaresti in cazurile de intelegere amiabila, daca natura accidentului permite incheierea acesteia

3.1. Ce informatii trebuie sa includa intelegerea amiabila

Sunt cateva informatii esentiale care trebuie completate in formular:

  • Detalii despre accident. Acestea fac referire la data, ora, localitatea producerii accidentului sau existenta martorilor oculari
  • Informatiile cele mai detaliate sunt cele despre polita de asigurari: datele personale ale persoanei pe care este facuta asigurarea, informatii despre masina (marca, model, numar de inregistrare), date despre compania de asigurari
  • Date personale despre soferi
  • Ce avarii au suferit ambele masini
  • Schema producerii accidentului desenata de fiecare sofer in parte.
  • Culpabilitatea ambilor soferi
  • Completarea sectiunii pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a produs accidentul

Acest formular este compus din 2 pagini autocopiative. Fiecare sofer trebuie sa pastreze cate una dintre aceste foi, ambele avand aceeasi valoare juridica, indiferent daca este originalul sau copia.

CONSTATAREA AMIABILA 3

3.2. Doua lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a semna intelegerea amiabila dupa accident

Inainte de a semna pe linia punctata, iata doua lucruri pe care trebuie sa le stii despre intelegerile pentru solutionarea unui accident de masina:

  • Trebuie sa acopere toate circumstantele desfasurarii accidentului si, de asemenea, toate daunele, de orice fel, produse in urma acestuia. Dupa un accident de masina, adrenalina preia controlul si s-ar putea sa nu realizezi ca esti ranit. Daca semnezi un formular pentru constatarea amiabila inainte de a realiza ca ai suferit o leziune la spate sau la gat, de exemplu, renunti, implicit, la dreptul de a considera leziunea respectiva o consecinta a accidentului si nu mai poti sa fii despagubit pentru ea. Tine minte! In cazul unor rani de orice fel, trebuie chemata ambulanta si nu se poate face amiabila.
  • Este definitiva. Nu poti anula sau retrage o semnatura dintr-un astfel de acord de intelegere amiabila. Odata ce este semnat de ambele parti, formularul este definitiv.

4. Avantaje ale constatarii amiabile

Intr-o posibila situatie in care o astfel de constatare se poate face, aceasta aduce cu sine anumite avantaje:

  • Economisirea timpului – intelegerea amiabila este un procedeu care se poate solutiona rapid, fara prea mult timp pierdut (timp de asteptare dupa organele de politie sau timp petrecut cu deplasarea la cel mai apropiat punct de politie).
  • Aceasta procedura amiabila pentru accidente se poate face pe drumurile publice, dar nu numai. Chiar daca accidentul a avut loc pe un drum cunoscut, circulat, cu acces publicului sau pe un drum forestier, muntos sau care nu este deschis pentru circulatie, atat timp cat cei doi soferi implicati in accident sunt de acord, acestia pot recurge la constatarea amiabila.
  • Reducerea birocratiei. Nu doar timpul este economisit, ci si hartia. Procesul birocratic este unul anevoios in tara noastra. In cazul in care exista toate conditiile si factorii necesari unei intelegri amiabile, intreaga birocratie este mult redusa. Asta pentru ca partile implicate in procesul constatarii sunt doar soferul nevinovat, pagubit, si asiguratorul soferului vinovat.
  • Procesul se poate desfasura indiferent de locul in care te afli. Spre exemplu, daca ai surprins pe cineva lovindu-ti masina in parcare sau avariind-o in orice fel, in urma discutiilor poti recurge la constatarea amiabila.
  • Amenzile mari si alte penalitati ce ar putea sa fie considerate o consecinta pentru soferul vinovat sunt eliminate.

Accidentele de masina se pot solutiona cu o constatare amiabila doar in cazuri speciale – atunci cand este vorba despre un accident minor, fara victime si daunele sunt doar materiale. In caz contrar, este obligatoriu sa fie anuntata politia. De asemenea, formularul de intelegere amiabila este un document care ar trebui sa fie la indemana oricarui sofer. Nu poti sa stii niciodata ce iti rezerva drumul pe care il ai de facut si este bine sa te asiguri ca ai acces rapid la un astfel de formular, in caz de orice eveniment. Totodata, el trebuie completat de ambii soferi implicati in accidentul rutier si trimis la compania de asigurari.

Sunt numeroase avantaje ale incheierii unui astfel de acord, insa nu intotdeauna soferii implicati sunt pentru completarea acestuia. In cazul in care unul dintre soferi refuza completarea procesului verbal amiabil, atunci el nu poate fi obligat sa o faca si singura solutie este anuntarea politiei. Cea mai sigura cale de a se ajunge la o intelegere intre cei doi soferi este comunicarea asertiva. Cel vinovat ar fi de preferat sa isi recunoasca vinovatia si sa-i ofere celui nevinovat asigurarea pentru despagubire. Ambii soferi trebuie sa isi asculte versiunea de poveste si sa decida daca pot cadea de comun acord pentru a simplifica solutionarea accidentului cu o intelegere amiabila.

Pana la urma, in trafic se pot intampla multe lucruri, iar incidente minore se pot intampla oricui. De aceea, merita incercata solutionarea pe cale amiabila. Insa, inainte de a ajunge aici, soferii ar trebui sa se urce in masina cu gandul de a ajunge in siguranta la destinatie, oricat de departe ar fi aceasta. Iar un astfel de gand te poate face sa fii mai precaut si sa eviti cat mai multe riscuri. Verifica intotdeauna valabilitatea politei RCA si, daca vrei un grad sporit de protectie, opteaza pentru asigurarea CASCO.

Sursa foto: Freepik.com, Shutterstock.com