Romania este o tara aflata intr-o zona cu risc seismic ridicat, de-a lungul timpului avand loc numeroase cutremure care au provocat pagube materiale uriase si pierderi de vieti semnificative. Cel mai recent cutremur de anvergura a avut loc in anul 1977, pe data de 4 martie, cand in zona Vrancea a avut loc o miscare seismica ce a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter si care a dus la pierderea a peste 1500 de vieti omenesti. Aproximativ 35000 de locuinte s-au prabusit, cele mai multe dintre ele din cauza modului deficitar in care au fost construite. Dupa anul 1990, guvernantii au incercat sa rezolve situatia cladirilor ce erau in pericol sa sufere pagube in cazul producerii unui nou cutremur prin introducerea conceptului de risc seismic.
In articolul de mai jos vei afla informatii utile despre ce sunt clasele de risc seismic ale cladirilor, despre documentele legislative care reglementeaza problema si despre principalele clase de risc seismic aplicabile in practica. In plus, vei descoperi cum se face stabilirea claselor de risc seismic, care este situatia la momentul actual a cladirilor aflate in pericol de prabusire in cazul producerii unui cutremur major si ce masuri se pot lua pentru a preveni pagubele.
Cutremurul din 1977 a constituit un punct de cotitura cu privire la modul in care se construiesc cladirile, aplicandu-se reguli stricte cu privire la rezistenta acestora in cazul unor cutremure de mare intensitate. Majoritatea cladirilor construite dupa anul 1978 au respectat in mare parte regulile impuse pentru a nu aparea probleme majore in caz de cutremur, ceea ce face ca acestea sa fie considerate in prezent sigure si cu risc minim de pagube materiale si victime umane.
Problemele serioase apar in cazul cladirilor construite inainte de 1977. Proiectele acestora nu prevedeau norme specifice de rezistenta la cutremur, ceea ce face ca in prezent acestea sa nu corespunda si sa constituie zone cu potential maxim de daune in caz de miscare seismica. Pentru remedierea situatiei s-a decis expertizarea cladirilor pentru stabilirea riscului la care sunt supusi locuitorii in cazul aparitiei unui cutremur asemanator celui din 1977.
Organele legislative ale statului roman s-au preocupat de situatia cladirilor aflate in pericol de prabusire in caz de cutremur prin realizarea mai multor acte cu caracter legislativ.
Legislatia prevede existenta a patru clase de risc seismic, in care pot fi incluse cladirile construite inainte de 1977. Prin expertiza realizata de specialisti cladirile pot fi incluse in una dintre aceste clase de risc seismic.
Cladirile construite dupa anul 1978 sunt incluse in categoria de risc seismic 4, fiind proiectate si construite prin respectarea principiilor de rezistenta in caz de seism. Constructiile de dinainte de 1977 sunt susceptibile de a suferi pagube in cazul unui cutremur major si, de aceea, este recomandat ca acestea sa fie expertizate din punct de vedere tehnic pentru stabilirea clasei in care vor fi incluse. Legea nu prevede o obligativitate a proprietarilor, persoane fizice, de a realiza o astfel de expertiza, obligatia fiind doar in cazul cladirilor cu destinatie publica.
Expertiza tehnica pentru stabilirea clasei de risc seismic este realizata de catre specialiasti cu cunostinte in domeniul constructiilor, autorizati pentru a face astfel de proceduri. Pentru stabilirea clasei de risc seismic, expertiza are in vedere urmatorii factori:
La stabilirea clasei de risc seismic se au in vedere, asadar, rationamente ingineresti, interpretate in mod corect, ce arata cu probabilitate maxima daca, in cazul unui cutremur major, vor aparea sau nu pagube semnificative.
Desi Romania se afla intr-o zona seismica activa, iar istoria a aratat o anumita periodicitate a cutremurelor majore, autoritatile statului roman au luat masuri considerate improprii in ceea ce priveste limitarea riscurilor la care sunt expusi locuitorii din cladirile cu risc seismic. In ultimii 30 de ani, numarul expertizelor la nivel national a fost destul de redus.
O statistica exacta nu este disponibila la nivel de tara, cele mai multe cladiri aflate in situatie de risc seismic fiind in Bucuresti. Astfel, in Capitala sunt expertizate aproape 1000 de cladiri, din care 363 sunt in clasa 1 de risc, 363 in clasa a doua de risc si 112 in clasa a treia de risc. Dintre acestea, doar 95 de imobile au fost consolidate pana in prezent, un numar infim fata de necesitati. Cu siguranta, numarul cladirilor este mult mai mare, avand in vedere ca in Romania exista un numar impresionant de cladiri rezidentiale construite inainte de impunerea unor norme de rezistenta la seism.
De exemplu, statisticile arata ca in Romania sunt peste 30000 de cladiri rezidentiale construite inainte de 1946, din care aproape 300 au mai mult de 4 etaje, acestea aflandu-se in cel mai mare pericol de prabusire in caz de cutremur major.
Cateva studii au demonstrat ca, daca ar avea loc un cutremur asemanator celui din 1977, pagubele materiale si umane ar fi mult mai mari decat in cazul acestui cutremur. Este posibil ca numarul de victime sa depaseasca 10000, pagubele materiale cifrandu-se la zeci de miliarde de euro.
Motivele ar tine de degradarea cladirilor petrecuta dupa cutremurul din anul 1977, dar si de multiplele modificari aduse dupa anul 1990 in apartamentele din diverse orase, fara a se tine cont de problemele structurale ce ar putea aparea. Cu toate ca au avut loc campanii de informare, multi dintre locuitorii Romaniei nu stiu ce trebuie sa faca in caz de cutremur, existand chiar si cazuri in care fortele de interventie nu sunt dotate corespunzator si nu stiu cu exactitate ce au de facut in cazul unui eveniment seismic nedorit.
Seismologii sunt convinsi ca, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, in Romania va avea loc, din pacate, un cutremur major. Datele arata ca tensiunile seismice acumulate vor trebui ca la un moment dat sa se elibereze intr-un mod exploziv prin aparitia unui cutremur major, unul de peste 7 grade pe scara Richter. Cetatenii trebuie sa tina cont de aceste predictii si sa se pregateasca in mod corespunzator pentru limitarea pagubelor in caz de cutremur si pentru evitarea pierderilor de vieti umane. Printre masurile ce pot fi luate in acest sens se numara si cele prezentate mai jos, dupa cum urmeaza:
In concluzie, cunoasterea situatiei de risc seismic a cladirilor este importanta nu doar din punct de vedere juridic, ci si ca metoda eficienta de recunoastere a riscurilor la care se expun persoanele ce locuiesc sau care lucreaza in cladiri ce pot suferi pagube structurale grave in timpul unui cutremur de intensitate crescuta.
Surse foto: ro.pinterest.com.