Certificat de daunalitate: Dobandirea si utilitatea acestui document pentru posesorii auto poza cover

Una dintre principalele obligatii ale unui posesor de autovehicul, indiferent ca este vorba despre o persoana fizica sau juridica, este incheierea unei polite auto RCA. Pentru aceasta este nevoie de pregatirea unui set de documente, iar certificatul de daunalitate poate veni in sprijinul celor care au nevoie de el la stabilirea clasei bonus malus pe teritoriul Romaniei, dar si in afara tarii pentru obtinerea unei asigurari.

Certificatul de daunalitate este util in mai multe situatii si poate fi solicitat atat de persoane fizice, cat si de societati pentru stabilirea unui pret corect pentru asigurarea RCA si nu numai. Utilitatea sa, insa, se extinde si in afara clasificarii bonus malus.

Ce este certificatul de daunalitate si cum poate fi obtinut? Articolul de mai jos, prezinta informatii importante despre acest document si importanta sa in asigurarea obligatorie auto.

1. Ce este certificatul de daunalitate

Ce este certificatul de daunalitate

Pentru a intelege utilitatea unui certificat de daunalitate, trebuie sa stii ca orice proprietar de autoturism, autoutilitara, precum si alte tipuri de vehicule trebuie sa incheie o polita de asigurare de raspundere civila auto, cunoscuta simplu ca RCA. Acest document va fi folosit pentru a despagubi un alt posesor de masina in cazul unui accident.

Valoarea RCA este stabilita incepand din anul 2010 si in baza unui sistem bonus malus care are 8 categorii si care presupune acordarea unor bonificatii sub forma unor reduceri aplicate politei de asigurare proprietarilor auto in cazul in care nu sunt implicati in accidente, respectiv unor preturi mai mari in cazul celor care au avariat alte autoturisme.

Pentru incadrarea RCA-ului in clasa bonus malus corespunzatoare, in unele cazuri, este nevoie de un certificat de daunalitate – un document emis de Biroul asiguratorilor de autovehicule din Romania (BAAR). Acesta poate fi folosit in diferite scopuri, atat in tara, cat si in strainatate.

Acest document este cunoscut si ca certificatul de daunalitate RCA sau BAAR. El este emis atat in limba romana, cat si in engleza si poate fi folosit de:

  • persoanele fizice sau firmele care trebuie sa incheie polite de asigurari auto in alte tari;
  • persoanele fizice sau firmele care doresc sa incheie polite in strainatate;
  • persoanele fizice sau firmele care solicita incheierea de polite RCA si au nevoie ca asiguratorul sa stabileasca daunalitatea in scopul clasificarii bonus malus, deci si a unui pret corect a asigurarii.

Trebuie precizat si ca acest tip de document nu este valabil in cazul asigurarilor facultative de tip CASCO, deoarece acestea nu se bazeaza pe sistemul bonus malus.

Asadar, daca doresti sa obtii un certificat de daunalitate te poti adresa BAAR unde vei depune o cerere in acest sens.

2. Certificatul de daunalitate RCA: cum se poate obtine

Certificatul de daunalitate RCA cum se poate obtine

Pentru a obtine un certificat de daunalitate de la BAAR trebuie depusa o cerere care sa cuprinda:

  • numele, in cazul persoanelor fizice sau denumirea, in cazul firmelor;
  • CNP-ul pentru persoanele fizice, respectiv CUI-ul in cazul celor juridice;
  • datele autovehiculului;
  • seria si numarul politei RCA-ului, precum si valabilitatea acesteia;
  • clasa bonus malus inscrisa pe asigurare;
  • data producerii accidentului si data la care s-a efectuat plata daunei;
  • despagubirile oferite in cazul vatamarii sau decesului unei persoane (daca este cazul);
  • aplicarea clauzelor de decontare directa si/sau rascumparare (daca este cazul).

Pe langa aceasta cerere, trebuie depuse si alte documente, mai precis o copie a cartii de identitate in cazul persoanelor fizice.

Pentru persoane juridice, sunt necesare certificatul constatator emis de Oficiul National al Registrului Comertului si copia cartii de identitate a imputernicitului care ridica documentul (daca este cazul).

Trebuie mentionat ca certificatul de daunalitate poate fi emis de catre BAAR atat timp cat RCA-ul emis de firma de asigurare contine datele posesorului politei.

Informatiile de pe polita sunt corelate in baza de date administrata de BAAR, cunoscuta drept AIDA (Administrare Istoric Date Asigurari Auto). De aceea, uneori documentul emis poarta si numele de ceritificat de daunalitate AIDA.

Certificatul este emis in 15 zile de la depunerea actelor care poate fi facuta pe email sau trimise prin posta.

Un alt lucru util legat de certificatul de daunalitate RCA este ca acesta va indica istoricul de daune din ultimii 5 ani.

3. Certificat de daunalitate BAAR – validare

Certificat de daunalitate BAAR validare

In prima faza, certificatul de daunalitate AIDA este emis fara stampila si semnatura, insa va avea un numar de inregistrare si un cod de validare.

Validarea certificatului se face la o adresa web indicata in cerfiticat, care este imprimat si pe document.

Un model de certificat de daunalitate poate fi gasit pe site-ul BAAR.

Certificatul de daunalitate este un document folositor atunci cand vrei sa ai obtii un pret corect pentru polita de asigurare RCA, dar si pentru a incheia polite in alte tari. Acesta poate fi solicitat de persoane fizice si societati si este eliberat de Biroul asiguratorilor de autovehicule din Romania in maximum 15 zile de la depunerea cererii. El contine informatii despre istoricul de daune din ultimii 5 ani al masinii pentru care a fost eliberat.

Sursa foto: Pexels.com