Ce teritorii acopera polita RCA si cea de calatorie_ Afla ce trebuie sa stii despre RCA in alta tara

Circulatia pe drumurile din Romania si din cele mai multe tari ale lumii poate fi desfasurata numai prin detinerea unei polite de asigurare specifice. Este vorba despre asigurarea de Raspundere Civila Auto, cunoscuta publicului larg cu denumirea de asigurare RCA. Aceasta are un rol foarte important si contribuie la crearea unui climat sigur pentru toti participantii la trafic. Acest lucru este posibil datorita faptului ca o polita RCA nu protejeaza proprietarul, ci persoana sau persoanele care ar putea avea de suferit ca urmare a actiunilor acestuia din trafic. Insa despre rolul si obligativitatea politei RCA vei afla mai multe pe parcursul acestui articol. De asemenea, vei putea descoperi si care este puterea de acoperire a unei polite RCA.

Cand vine vorba despre tari si valabilitatea RCA, in discutie pot intra si asigurarile de calatorie. O asigurare personala de calatorie poate sa acopere o multime de riscuri si iti va fi extrem de utila atunci cand parasesti teritoriul Romaniei. In cele ce urmeaza, vei afla mai multe despre acest tip de polita, de ce merita sa o achizitionezi inainte de a calatori si ce tip de riscuri sunt incluse intr-un contract pe care il inchei cu o societate de asigurare profesionala. Iata care sunt prevederile legale cu privire la asigurarea RCA si asigurarea de calatorie, ce trebuie sa stii despre capacitatea de acoperire RCA si cand ai nevoie de o asigurare de calatorie.

1. Acoperire RCA: ce spune legea despre obligativitatea RCA

Pentru a putea fi utilizat pe drumurile din Romania, orice autoturism trebuie sa detina o polita de asigurare RCA. Aceasta se incheie de catre proprietar si este obligatorie prin lege. Asigurarea se poate incheia pe o perioada limitata si trebuie reinnoita ori de cate ori expira. De altfel, exista un cadru legal clar prin care se stabileste specificul unei astfel de polite.

Legea pentru asigurarea RCA

In Romania, obligativitatea incheierii unei polite de asigurare de tip RCA, pentru ca un automobil sa poata circula pe drumuri publice, in incinte si pe drumurile private, este definita prin legea nr. 132/2017. Printre cele mai importante pasaje din lege este cel care defineste contractul de asigurare RCA ca fiind acel contract prin care se atesta existenta asigurarii pentru prejudicii produse unor terte persoane, ca urmare a unui accident auto. De asemenea, prin aceasta lege este stabilita si valabilitatea unei polite de asigurare RCA.

Un astfel de contract trebuie sa se incheie pe o perioada care poate sa varieze de la o luna, pana la 12 luni, cu multiplu de o luna. De altfel, in Romania, cele mai populare variante de polite RCA sunt cele incheiate pe un an, urmate de cele care se incheie pentru o perioada de sase luni. Legea nr. 132/2017 stabileste si cine este obligat sa incheie o polita din aceasta categorie pentru fiecare autoturism pe care il detine, precum si persoanele care sunt exceptate de la regula.

RCA acoperire_Legea pentru asigurarea RCA

Cine este obligat sa detina polita si cine este exceptat de la regula?

In cadrul articolului 3 al legii se stabileste ca au obligatia de a se asigura pentru cazurile de raspundere civila, in urma producerii de prejudicii prin accidente de vehicule, toate persoanele fizice sau persoanele juridice care au in proprietate masini inregistrate sau inmatriculate in Romania. De asemenea, sunt mentionate si persoanele care detin tramvaie aflate in aceeasi situatie.

In acelasi timp, articolul 4 din aceeasi lege subliniaza faptul ca persoanele fizice si juridice care utilizeaza masinile in anumite scopuri sunt exceptate de la incheierea unui contract RCA. Este vorba despre: curse, intreceri, raliuri si antrenamente organizate legal. Pentru riscurile care pot aparea ca urmare a practicarii acestui tip de activitati, proprietarii de masini precum si organizatorii de competitii au posibilitatea de a se asigura in mod facultativ.

Cum functioneaza sistemul de asigurari RCA?

Mecanismul de functionare a politei RCA este unul simplu si definit prin aceeasi lege. Mai exact, in cadrul articolului 5 se mentioneaza care sunt obligatiile asiguratului (proprietarul autovehicului pentru care s-a incheiat polita), respectiv cele ale asiguratorului (compania la care s-a incheiat polita). Asiguratul are obligatia de a achita prima de asigurare, adica pretul pe care compania de asigurari l-a stabilit pentru contractul ales, in vreme ce compania se obliga sa acorde despagubiri tertului prejudiciat in urma unui accident provocat de catre persoana asigurata.

Asadar, o polita RCA protejeaza persoanele care au de suferit in urma unui accident care nu este produs din vina lor. Cum toti proprietarii de autoturisme au obligativitatea de a incheia un astfel de contract, rezultatul este reprezentat de un sistem in care toata lumea este protejata de o astfel de asigurare atunci cand se inscrie in trafic. Inclusiv in situatia in care un sofer provoaca un accident usor, el si persoana pagubita pot incheia un formular de constatare amiabila, iar apoi pot face schimb de polite RCA.

2. Acoperirea RCA: acoperire si excluderi

Pentru a avea o imagine si mai clara cu privire la utilitatea pe care o are sistemul de asigurari de raspundere civila auto, este necesar sa cunosti si tipurile de riscuri pe care le poate acoperi un astfel de contract. De asemenea, este important de stiut ca valabilitatea unei polite RCA depinde nu doar de tipurile de incidente in urma carora au rezultat pagube, ci si de locul in care s-au produs acestea.

Ce riscuri sunt acoperite prin RCA?

Pentru ca polita RCA sa fie valabila, este necesar sa existe cel putin doua parti implicate intr-un accident. Prin ordinul nr. 14 din 2011 sunt enumerate toate riscurile si pagubele pe care le acopera asigurarea obligatorie de raspundere civila, ca urmare a accidentelor in care sunt implicate vehicule. In cadrul articolul 26 din acest ordin, sunt mentionate ca fiind acoperite de o polita RCA urmatoarele tipuri de riscuri:

  1. Pagube materiale;
  2. Pagube rezultate ca urmare a lipsei de folosita a vehiculului avariat;
  3. Cheltuielile de judecata suportate de catre persoana prejudiciata;
  4. Prejudicii fara caracter patrimonial, vatamari corporale sau deces.

De asemenea, exista si situatii speciale in care pot aparea prejudicii. Acestea tin de elementele de personalizare ale autoturismului care provoaca daunele, precum si de situatia conducatorului auto vinovat pentru producerea accidentului. Asigurarea obligatorie RCA este valabila inclusiv in situatia in care:

  • pagubele au fost produse de instalatii din dotarea vehiculului, precum remorci, semiremorci sau atas;
  • conducatorul auto a condus vehiculul fara a avea acordul persoanei pe numele careia s-a incheiat polita de asigurare;
  • conducatorul auto nu detine permis care sa ii permita sa conduca vehiculul in cauza;
  • conducatorul auto nu a luat masurile legale pentru a garanta siguranta vehiculului in cauza;
  • pagubele au rezultat ca urmare a caderilor sau scurgerilor de substante, obiecte sau materiale transportate;
  • pagubele au aparut in urma deschiderii usilor autoturismului in timpul circularii sau a stationarii, fara a se asigura ca nu exista alti participanti la trafic care ar putea fi pusi in pericol prin acest gest.
RCA acoperire_Ce riscuri sunt acoperite prin RCA

Asadar, riscurile acoperite printr-o polita RCA sunt numeroase, insa trebuie subliniat faptul ca aceasta polita despagubeste exclusiv persoana prejudiciata. Proprietarul vehiculului asigurat sau utilizatorul acestuia nu este vizat de un contract de asigurare RCA. Pentru ca acestia sa poata beneficia de despagubiri in cazul unor incidente precum accidentele in care nu este implicat un alt autoturism sau o alta persoana, este necesar sa detina o polita de asigurare CASCO. Aceasta este facultativa.

In ce zone este valabila polita incheiata in Romania?

Un alt element foarte important care defineste asigurarea de raspundere civila auto este cel referitor la locul producerii riscurilor acoperite de contract. Altfel spus, locul in care se produc accidentele in urma carora au rezultat pagubele care pot fi acoperite de compania asiguratoare. O alta lege importanta referitoare la asigurarea RCA este legea nr. 136 din 1995, in cadrul careia se ofera si raspuns clar la intrebarea “Cu RCA pot iesi din tara?“. Din fericire pentru posesorii de autoturisme, se poate utiliza polita RCA in alta tara, insa exista anumite limitari.

In cadrul articolului 48 din legea nr. 136 din 1995, se indica faptul ca asigurarea de raspundere civila auto acopera pagubele care se produc in “limitele teritoriale de acoperire“. Aceste limite sunt definite si ele tot prin aceeasi lege, in articolul 1, punctul 7. Este vorba despre:

  • teritoriul Romaniei;
  • teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene;
  • teritoriul statelor apartinand Spatiului Economic European - este vorba despre toate tarile membre ale Uniunii Europene, carora li se adauga Norvegia, Liechtenstein si Islanda. De retinut ca Marea Britanie si Gibraltar nu mai sunt membre ale SEE (Spatiul Economic European) incepand cu data de 1 ianuarie 2021;
  • teritoriul statelor care leaga doua tari membre ale Uniunii Europene in care nu exista birou national.

Asadar, la capitolul acoperire, RCA este un tip de polita care permite acces la despagubiri pe mai multe teritorii, nu doar pe cel al Romaniei. In plus, mai trebuie mentionat ca polita RCA acopera nu doar efectele accidentelor produse in trafic, ci si pe cele aparute in cazul unui tehicul care era in stationare.

3. Plec in strainatate: ce asigurare imi trebuie?

In situatia in care decizi sa calatoresti cu autoturismul, atat timp cat o faci pe raza teritoriilor mentionate in contractul de asigurare RCA, polita este valabila si iti garanteaza respectarea legii in timp ce esti in trafic. In acelasi timp, exista si multe alte riscuri pe care le poti asigura, atunci cand calatoresti. Acestea pot fi acoperite cel mai eficient cu ajutorul unei polite de asigurare pentru calatorie. La fel ca o asigurare de viata, o astfel de asigurare poate fi incheiata pentru orice persoana fizica domiciliata sau rezidenta in Romania, cu varsta intre o luna si 90 de ani.

RCA acoperire_ Plec in strainatate_ ce asigurare imi trebuie

Este foarte util sa detii o polita de asigurare de calatorie, pentru ca aceasta poate sa acopere o multime de riscuri si iti poate garanta despagubiri importante in momentul in care calatoresti. De pilda, asigurarea Easy Travel de la Asirom este disponibila in doua pachete si ambele pot sa acopere teritorii din Europa, dar si din restul lumii, exceptand SUA si Canada. Poti beneficia de despagubiri de pana la 100.000 de euro, fiind acoperite urmatoarele categorii de cheltuieli si riscuri:

  • Probleme de ordin medical (consultatii, investigatii, imagistica, tratamente medicale in ambulatoriu, interventii chirurgicale, spitalizare, medicamente si dispozitive medicale, tratamente stolatologice, tratament medical de urgenta cu ambulanta);
  • Cheltuieli pentru cautarea si / sau salvarea persoanei asigurate;
  • Cheltuieli funerare;
  • Deces din orice alta cauza, cu exceptia suicidului;
  • Cheltuieli de repatriere;
  • Intarzierea sau pierderea bagajelor din cauza companiei de transport;
  • Pierderea, deteriorarea sau furtul documentelor;
  • Intarzierea zborului pentru mai mult de 12 ore;
  • Probleme cauzate de practicarea sporturilor de agrement (suplimentar);
  • Acoperire pentru anularea calatoriei - Storno (suplimentar).

In functie de pachetul de asigurare pe care il alegi, exista limite diferite de sume care sunt acoperite cu ajutorul politelor. Insa a investi intr-o asigurare personala de calatorie, inainte de a pleca pe teritoriul pe care vrei sa il vizitezi, indiferent de scopul calatoriei tale, este una dintre cele mai bune decizii pe care le poti lua. Un avantaj important pe care trebuie sa il cunosti este reprezentat de faptul ca procesul de incheiere a unei astfel de polite este foarte usor de desfasurat, nefiind necesare deplasari la sediile companiei asiguratoare.

3. RCA acoperire_Plec in strainatate_ce asigurare imi trebuie

Totodata, trebuie sa stii si ca o polita de asigurare personala de calatorie trebuie incheiata inainte ca persoana asigurata sa paraseasca teritoriul Romaniei. In plus, persoana asigurata nu trebuie sa fie insarcinata, sa consume substante interzise sau medicamente in mod abuziv si nici sa stie ca urmeaza sa inceapa un tratament pe parcursul perioadei in care este valabila asigurarea.

Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com, Pexels.com