Ce pasi trebuie urmati in cazul unui accident din culpa comuna si cum poti pune siguranta pe primul loc

Culpa comuna in accidentele de circulatie inseamna ca cele doua parti implicate sunt ambele vinovate de producerea daunelor. Desigur, in cazul in care sunt mai multe parti implicate, culpa comuna se refera la implicarea tuturor partilor sau a unora dintre acestea. Un bun exemplu de culpa comuna la un accident rutier este atunci cand unul dintre soferi nu opreste la culoarea rosie a semaforului, ciocnindu-se cu un alt sofer, care se afla sub influenta bauturilor alcoolice. In acest caz, ambii soferi se fac vinovati de producerea accidentului. Exista cativa pasi ce trebuie urmati in cazul unui accident rutier din culpa comuna, dar si moduri de a pune siguranta pe primul loc.

1. Accident rutier din culpa comuna: ce pasi trebuie urmati?

Accident rutier din culpa comuna

Un numar foarte mare de accidente din cele ce au loc atat in oras, cat si pe autostrazi, drumuri judetene sau drumuri nationale au loc din culpa comuna. Atunci cand un accident rutier produce daune, este de datoria Politiei, in general, sa stabileasca incadrarea accidentului, insa in anumite cazuri, acest lucru il poate face si Societatea de Asigurare, cea cu care s-a incheiat polita RCA sau CASCO.

De asemenea, exista si un cadru legislativ pentru scopul asigurarilor RCA in culpa comuna:

,,(1)În situaţia în care persoana prejudiciată a contribuit, din culpă, la producerea accidentului sau la mărirea prejudiciului, cel chemat să răspundă va fi ţinut răspunzător numai pentru partea din prejudiciu care îi este imputabilă. În astfel de situaţii întinderea răspunderii fiecărei persoane va fi cea constatată prin orice mijloc de probă.

(2)În situaţia în care nu se poate stabili întinderea răspunderii fiecărei persoane, aceasta se va stabili în cote egale, în raport cu numărul părţilor implicate în accident, fiecare parte având dreptul la despăgubire în proporţia în care nu s-a făcut răspunzătoare de producerea accidentului.” (Legea 132/2017, art. 13)"

In general, asigurarea RCA va acoperi jumatate din daunele produse, iar asigurarea CASCO te poate ajuta sa acoperi si cealalta jumatate a daunelor, pentru a nu plati din buzunarul propriu. De obicei, cei mai importanti pasi in accidentele din culpa comuna sunt constatarea oferita de Politie si, mai apoi, contactarea firmei de asigurari pentru a primi instructiuni clare legate de pasii de parcurs in obtinerea despagubirilor.

2. Culpa comuna in accidentele de circulatie: cum poti pune siguranta pe primul loc?

Culpa comuna in accidentele de circulatie

Siguranta este cel mai important aspect in cazul tuturor participantilor la trafic. Pentru a evita accidentele, exista cateva masuri pe care fiecare sofer le poate adopta, astfel incat sa isi sporeasca atat siguranta sa, cat si pe a celorlalti participanti la trafic:

  • Purtarea centurii de siguranta.Acest lucru nu este neaparat un mod de a preveni accidentele, ci mai degraba de a preveni efectele grave ale acestora. Centura de siguranta poate face diferenta in cazul unei coliziuni, atat pentru sofer, cat si pentru ceilalti pasageri din masina.
  • Atentia la conditiile de drum.Prudenta poate fi salvatoare atunci cand conditiile de drum nu sunt prielnice, de aceea este important sa conduci cu atentie atunci cand ploua, vizibilitatea este redusa sau drumul este acoperit de zapada ori polei
  • Respectarea limitei de viteza si a distantei fata de celelalte masini.Respectarea limitei de viteza este esentiala pentru a preveni accidente grave, ce se pot solda cu victime. De asemenea, pastrarea distantei fata de celelalte masini iti poate permite sa franezi brusc fara a exista riscul de coliziune si reduce riscul de accidente in lant.

Accidentele din culpa comuna sunt frecvente, atat in orase, cat si pe drumuri nationale sau judetene. Pentru a preveni astfel de accidente, cele mai bune solutii sunt respectarea indicatoarelor, normelor de viteza si a regulilor generale rutiere. Totusi, daca un accident din culpa comuna are loc, asigurarea RCA si asigurarea CASCO te pot ajuta sa nu platesti din buzunarul propriu pentru repararea daunelor. Incheierea unei polite RCA este obligatorie, altfel risti amenzi usturatoare, dar si retinerea placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare. De asemenea, polita facultativa CASCO te poate salva din multe situatii neplacute in cazul unor tipuri de accidente si daune.

Sursa foto: Pexels.com