Orice autovehicul care se deplaseaza pe drumurile publice trebuie sa aiba asigurare. Asigurarea auto RCA este obligatorie, iar in lipsa acesteia, folosirea autovehicului devine ilegala. Afla care sunt cele mai utile informatii despre asigurarea auto obligatorie RCA din acest articol.

Ce inseamna RCA. Informatii pe care ar fi bine sa le stii despre acest tip de asigurare
Cuprins:
1. Ce este asigurarea RCA?

Daca te intrebi adesea ce este polita RCA, trebuie sa intelegi faptul ca aceasta reprezinta un tip de asigurare obligatorie in Romania, spre deosebire de asigurarea CASCO care este facultativa. Asigurarea obligatorie RCA se incheie la inscrierea in circulatie a autovehiculului si acopera daunele provocate de un accident produs din vina asiguratului, catre o parte terta.

Aceasta asigura atat protectia financiara a celui vinovat de accident, cat si a persoanei pagubite, care va putea beneficia de reparatiile necesare autoturismului, dar si de acoperirea daunelor de ordin moral.

Totusi, trebuie sa stii ca daca ai, pe numele tau, doua sau mai multe autoturisme care vor fi implicate intr-un accident, pagubele produse nu sunt acoperite de asigurarea RCA, indiferent de persoanele care s-ar afla la volan. Astfel, asiguratorul te poate ajuta doar in cazul in care accidentul implica un alt autoturism, inmatriculat pe numele altei persoane.

Polita RCA poate fi incheiata pe o perioada de 6 sau 12 luni, fiind necesara reinnoirea sa in momentul in care expira. De asemenea, ea trebuie incheiata in momentul in care o noua masina este inscrisa in circulatie. Este important sa stii intotdeauna cand urmeaza sa iti expire polita RCA, pentru a o putea reinnoi din timp.

Ce este asigurarea RCA
2. Cateva lucruri esentiale de cunoscut despre asigurarea auto RCA

Acum ca ai luat la cunostinta cateva informatii de baza despre polita RCA, trebuie neaparat sa te pui la curent si cu anumite detalii ale acesteia, precum clasa BM (bonus-malus) care ajuta la stabilirea tarifului asigurarii.

Ce inseamna clasa BM la RCA?

Sistemul bonus-malus (BM) porneste de la categoria de baza, si anume B0. Aceasta categorie este atribuita unui asigurat nou, care nu are istoric de asigurare. Pornind de la B0, pe baza istoricului de daune, un asigurat beneficiaza de 8 categorii de clase bonus malus. In momentul calcularii primei de asigurare, se iau in considerare istoricul de daune si clasa de bonus malus. In functie de acestea, prima de asigurare poate varia, tinand cont de nivelul de bonus malus, care poate urca de B0 la B8, precum si de accidentele cauzate de catre persoana asigurata in anul precedent inceperii noului contract RCA.

Alti doi factori care influenteaza pretul asigurarii auto RCA sunt varsta proprietarului si capacitatea cilindrica a motorului.

Ce inseamna decontare directa la RCA?

Decontarea directa presupune un serviciu auxiliar, care, in situatia in care masina ta a suferit daune, vei putea fi despagubit de catre propriul tau asigurator RCA. Este necesar sa stii ca este un serviciu optional, iar daca iti doresti sa beneficiezi de el, trebuie sa optezi pentru acesta in momentul semnarii contractului. Mai mult decat atat, pentru ca decontarea directa sa fie valabila, este necesar sa fie indeplinite o serie de conditii.

De asemenea, este important de cunoscut ce inseamna RCA in vederea inmatricularii.

In momentul in care achizitionezi o masina noua, pentru a o putea inmatricula, este obligatoriu sa semnezi contractul pentru polita RCA. Vestea buna este ca poti incheia o astfel de polita chiar si online, fara sa fii nevoit sa te deplasezi fizic intr-o anumita locatie.

Compara intotdeauna avantajele pe care ti le poate aduce o polita de asigurare cu situatia in care ceva neplacut se va intampla si nu ai parte de aceasta acoperire. Vei deveni, astfel, constient de importanta asigurarii. Ia in considerare, in plus, serviciul auxiliar de decontare directa care te poate scuti de multe batai de cap in viitor.

Sursa foto: Pixabay.com