Foto cover Ce acopera RCA-ul? - Informatii utile despre avantaje, daune acoperite sau nu si limite de despagubire

Majoritatea oamenilor moderni au un autoturism in proprietate sau unul pe care il folosesc zi de zi la serviciu, iar acest lucru aduce cu sine si diferite cheltuieli in plus, legate de intretinerea vehiculului, de protejarea lui sau a propriei persoane fata de eventualele accidente ce pot aparea. Accidentele rutiere sunt tot mai dese in ultima vreme, Romania incadrandu-se, din pacate, in randul tarilor cu multe victime si pagube materiale imense din cauza acestor evenimente. Din acest motiv, tot mai multi soferi au inteles ca au nevoie de incheierea unei asigurari civile de raspundere auto sau a unei polite RCA. In acest fel nu vor fi obligati sa plateasca daune in cazul in care sunt implicati din vina lor intr-un incident rutier.

In articolul de mai jos vei descoperi ce este asigurarea RCA si care sunt avantajele sale, de ce sa inchei o astfel de polita si de ce este obligatorie pentru soferii din Romania, pe ce perioada de timp se incheie asigurarea si care este pretul ei. De asemenea, vei afla care sunt daunele acoperite si ce daune nu se acopera prin aceasta polita, precum si limitele de despagubire.

1. Asigurarea RCA si avantajele sale

daune asigurare RCA

Asigurarea RCA este diferita de CASCO (polita facultativa) pentru ca nu se adreseaza titularului, ci despagubeste persoanele care au suferit pierderi in urma unui accident provocat de titular. Legislatia din Romania considera obligatorie existenta politei RCA pentru toate masinile care circula pe soselele din tara, indiferent daca este vorba despre persoane fizice sau despre persoane juridice.

Polita trebuie neaparat sa fie incheiata la o companie autorizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Avantajele sale sunt:

  • pagubitul primeste suma pentru a-si repara autoturismul avariat;
  • polita acopera cheltuielile de reparare, spitalizare sau de judecata;
  • ofera o clauza suplimentara pentru confortul si siguranta asiguratului, si anume decontarea directa (in caz de dauna din partea unui tert, asiguratul se poate adresa propriului asigurator RCA care va recupera de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate sumele care i se datoreaza).

Problemele legate de RCA ar putea proveni din diferite cauze:

  • polita nu apare in baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei;
  • modul de solutionare al dosarului de dauna;
  • daunele in cazul in care asiguratul a fost pagubit de un autovehicul inmatriculat si asigurat in strainatate, lipsa asigurarii RCA din partea celui care a provocat accidentul.

1.1. De ce sa inchei o asigurare RCA?

Asigurarea RCA ofera linistea de care are nevoie conducatorul auto. Din pacate, exista unii soferi care circula fara sa incheie aceasta polita obligatorie, prevazuta de lege, crezand ca nimic rau nu li s-ar putea intampla si ca nu are rost sa plateasca pentru acest serviciu. Asigurarea trebuie incheiata, insa, pentru ca asa spune legea, fiind obligatorie, dar si pentru ca in cazul in care soferul este oprit de Politie trebuie sa faca dovada platii asigurarii (chiar si in format electronic). Daca nu este asigurat, atunci va plati o amenda usturatoare si i se vor opri certificatul si placutele de inmatriculare.

1.2. De ce este obligatorie polita RCA?

Asigurarea RCA este obligatorie in Romania pentru ca ea ofera posibilitatea ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele pe care le-a suferit, indiferent de starea materiala a asiguratului din vina caruia a avut loc evenimentul in cauza.

1.3. Perioada de timp pentru care se incheie o polita RCA

Legea prevede ca asigurarea RCA sa fie platita pentru o durata de minim 30 de zile si maxim un an. Raspunderea asiguratorului incepe din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea contractului RCA anterior. Contractul inceteaza la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului, însoţită de documente justificative, sau la data la care vehiculul este radiat din circulaţie. De asemenea, acest lucru se mai poate intampla si la împlinirea termenului stabilit în contractul RCA.

1.4. Pretul unei asigurari RCA

Costurile acestei polite vor tine cont de anumiti factori:

  • perioada dorita;
  • informatii tehnice despre vehicul;
  • informatii legate de sofer.

Plata primei de asigurare se face anticipat si integral pentru perioada asigurata. Se accepta si plata primei de asigurare in rate.

Asigurarea RCA poate fi cumparata doar de la societati autorizate, interzicandu-se vanzarea ei la tarabe, in piete sau masini vechi. Pentru a fi sigur de incheierea unei polite RCA legale, asiguratul trebuie sa verifice inainte autorizatia vanzatorului, prin consultarea bazei de date a ASF.

1.5. Obligatiile asiguratului RCA

Asiguratul are anumite obligatii dupa ce incheie aceasta polita:

  • daca produce un accident, atunci va anunta asiguratorul in termen de 5 zile lucratoare de la data evenimentului;
  • va furniza informatiile corecte cu privire la cauzele si imprejurimile in care s-a produs accidentul;
  • va oferi documentele necesare pentru instrumentarea cazului;
  • va instiinta asiguratorul daca partea vatamata a cerut despagubirea, daca se desfasoara impotriva sa proceduri penale sau administrative;
  • va transmite partii vatamate informatiile necesare pentru formularea pretentiilor de despagubire.

2. Daunele acoperite si daunele neacoperite de polita RCA

2 daune asigurare rca

Riscurile neincheierii unei asigurari RCA sunt destul de importante, asa ca nimeni nu trebuie sa uite aceasta polita ce poate deveni rapid un adevarat colac de salvare, ajutand soferii sa iasa cu bine dintr-o situatie nedorita, de altfel. RCA acopera unele daune foarte importante, insa este util sa se cunoasca si ce daune nu vor fi luate in considerare.

2.1. Daunele acoperite de polita RCA

Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate in Romania trebuie sa incheie o astfel de asigurare RCA, exceptie facand persoanele care folosesc vehiculele doar pentru antrenamente, curse, intreceri, raliuri, evident organizate in conformitate cu legislatia romaneasca (acestia din urma se pot asigura facultativ).

Prejudiciile care sunt acoperite prin incheierea asigurarii RCA sunt:

  • ranirea corporala sau decesul, inclusiv prin prejudicii fara caracter patrimonial;
  • pagube materialecosturi de radiere si inmatriculare, cheltuieli cu taxa de timbru, cu limitarea prejudiciului, cheltuieli aferente diminuarii valorii vehiculului dupa reparatii, care sunt dovedite cu acte;
  • costuri pentru readucerea vehiculului la starea de dinaintea accidentului;
  • cheltuielile care sunt legate de transportul vehiculului care a suferit avarii pana la serviciul ales de asigurat daca acesta nu se mai poate deplasa ca urmare a defectiunilor suferite;
  • cheltuielile legate de judecata in vederea solutionarii litigiului.

2.2. Daunele neacoperite de polita RCA

Cunoasterea informatiilor cuprinse in polita RCA se refera inclusiv la daunele care nu sunt acoperite si de care soferul trebuie sa fie constient. Astfel, nu se vor acorda despagubiri in urmatoarele cazuri:

  • daca soferul sau utilizatorul vehiculului nu are raspundere civila si daca accidentul a fost produs din vina persoanei prejudiciate sau a unei terte persoane;
  • nu sunt despagubite pagubele produse bunurilor ce apartin conducatorului vinovat si cele produse ca urmare a vatamarii corporale sau a decesului acestuia (nici pagubele produse propriului vehicul);
  • nu sunt acoperite daunele aduse bunurilor ce apartin persoanelor fizice sau juridice daca au fost realizate de o masina asigurata RCA, care se afla in proprietatea aceleiasi persoane, condusa de un prepus al acesteia sau de o alta persoana pentru care raspunde asiguratul;
  • daca vehiculul asigurat apartine in comun sotilor, atunci prejudiciul bunului avariat nu este acoperit;
  • de asemenea, nu este acoperit prejudiciului bunului avariat daca este utilizat de proprietarul vehiculului care a produs accidentul;
  • nu vor fi acoperite amenzile si cheltuielile penale ale celui care a produs prejudiciul;
  • nu sunt despagubite cheltuielile realizate in procesul penal de persoana care a produs prejudiciul (chiar daca in cadrul procesului penal a fost solutionata si latura civila);
  • nu sunt acoperite prejudiciile produse acelor bunuri care au fost transportate daca exista un raport contractual la data producerii evenimentului;
  • de asemenea, nu sunt luate in considerare prejudiciile cauzate unei masini folosite in timpul unui atac terorist sau in perioada unui razboi, daca vehiculul are legatura directa cu astfel de evenimente.

3. Limite de despagubire a asigurarii RCA

3 daune asigurare rca

Despagubirea este acea suma pe care o acorda asiguratorul pentru a acoperi pagubele suferite. Suma se plateste de catre asiguratorul RCA in cel mult 10 zile de la data acceptarii de catre asigurat a ofertei de despagubire formulata de asigurator sau de la data hotararii judecatoresti definitive / de la data solutionarii alternative a litigiului.

Limitele de despagubire sunt pentru pagubele materiale contravaloarea in lei a valorii de 1220000 de euro si pentru vatamari corporale si decese contravaloarea in lei a valorii de 6070000 de euro.

4. Informatii noi cu privire la asigurarea RCA si la daunele acoperite de aceasta

Pentru a reusi sa beneficieze de toate serviciile unei astfel de polite, asiguratul trebuie sa fie permanent la curent cu toate informatiile ce l-ar putea ajuta in cazul unor evenimente nefericite:

  • Politei RCA i se poate verifica valabilitatea consultand baza de date aflata pe Internet;
  • Daca se va plati o prima de asigurare suplimentara, atunci asiguratorii RCA pot stabili limite de despagubire mai mari decat cele prevazute de lege;
  • Dauna inseamna prejudiciu material si moral care a rezultat in urma avarierii vehiculelor sau a altor bunuri ce apartin persoanei vatamate, chiar si in cazul decesului acesteia;
  • Contractul RCA este obligatoriu de prezentat la inmatricularea vehicului pentru circulatie, atunci cand sunt efectuate unele modificari in certificat sau in cartea de identitate a masinii, dar si la realizarea ITP-ului (verificarea tehnica periodica);
  • Asigurarea RCA este diferita de CASCO. Aceasta din urma este o polita facultativa, care ofera despagubiri doar pentru asigurat, iar RCA-ul este o polita obligatorie prin lege si ofera despagubiri celor prejudiciati de catre asigurat;
  • In cazul in care proprietarul sau utilizatorul vehiculului incheie o asigurare CASCO, asta nu inseamna ca poate renunta la RCA. Polita aceasta este obligatorie pentru orice autovehicul;
  • Este important ca asiguratul sa cunoasca bine data expirarii politei, sa o noteze undeva daca o uita cumva si sa verifice daca nu cumpa asigurarea a depasit termenul limita;
  • In ultima vreme a fost introdusa o notiune noua, cea de asigurat cu risc ridicat (i se ofera un tarif de prima de N ori mai mare decat tariful de referinta);
  • Daca la data producerii unui accident, masina este acoperita de mai multe asigurari RCA, atunci cuantumul total despagubirii este unic, iar despagubirea este platita in parti egale de catre toti asiguratorii;
  • Daca a existat o culpa comuna in cazul producerii unui accident, atunci ambii proprietari de autovehicule vor fi penalizati si vor primi o majorare a primei RCA in anul urmator platii daunei;
  • Asiguratorul trebuie sa inregistreze toate documentele depuse la dosarul de dauna;
  • Daca se intampla ca asiguratorul sa nu isi indeplineasca obligatiile legale de plata sau daca o face, dar defectuos, atunci va fi nevoit sa plateasca penalitati de 0,2% pe zi de intarziere calculate la nivelul sumei de despagubire cuvenita sau la diferenta neachitata;
  • In cazul in care exista unele nelamuriri si asiguratul nu stie exact cum sa procedeze in situatia cu care se confrunta, exista o line gratuita prin intermediul careia poate afla raspunsurile de care are nevoie;
  • Constatarea amiabila de accident se poate folosi doar atunci cand accidentul s-a produs pe teritoriul Romaniei, iar in urma lui au rezultat doar pagube materiale intre doua autovehicule (nu mai multe).

In concluzie, persoanele care doresc sa conduca un autovehicul pe teritoriul romanesc, in deplina legalitate, trebuie neaparat sa incheie asigurarea obligatorie RCA, altfel ar putea intampina diferite probleme legate de recuperarea daunelor (in cazul in care au fost implicate intr-un accident fara voia lor) sau s-ar putea confrunta cu sanctiuni usturatoare, amenzile fiind unele foarte mari in cazul lipsei RCA.

Surse foto: shutterstock.com, ro.pinterest.com