Atunci cand esti copil, visezi sa ajungi adult, sa devii independent si sa traiesti dupa propriile reguli. Insa, odata cu varsta maturitatii, ajungi sa constientizezi ca viata de adult nu inseamna doar independenta, libertate si distractie, ci implica si foarte multa responsabilitate. Esti nevoit sa iti castigi existenta, sa ai o casa a ta, sa platesti taxe, impozite si facturi, sa te ocupi de birocratie si sa iti intemeiezi o familie pe care sa ai posibilitatea de a o intretine. Printre toate acestea, dorinta de siguranta si confort ti se amplifica odata cu inaintarea in varsta, astfel ca, pe langa asigurarile obligatorii, precum asigurarea medicala de stat si RCA, incepi sa apelezi si la asigurarile private, ca cea de sanatate, care iti aduce o serie de beneficii.
Asigurarile medicale fac parte din sistemul de sanatate al oricarei tari, avand ca scop compensarea partiala sau totala a costurilor medicale pe care le are persoana asigurata. Acestea se impart in 2 categorii: asigurarile medicale de stat, care sunt obligatorii, si asigurarile de sanatate private, prin care poti sa iti alegi serviciile medicale de care sa beneficiezi.
Orice persoana care are venituri este obligata sa plateasca contributii la stat, sub forma de taxe si impozite, o parte din aceste contributii mergand lunar spre asigurarea medicala de stat. Aceasta le permite asiguratilor sa se inscrie la un medic de familie si sa beneficieze de medicina primara si asistenta medicala, analize, medicamente sau dispozitive medicale. De aceasta asigurare beneficiaza atat cetatenii romani cu resedinta in tara, cat cetatenii straini care au sedere temporara sau au domiciliul in Romania, insa este gratuita pentru cateva categorii de oameni. Printre acestea, se numara copiii, tinerii intre 18 si 26 de ani care sunt studenti sau provin din sistemul de protectie a copilului, persoanele cu handicap, femeile insarcinate, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj sau cele care nu au venituri proprii, dar se afla in intretinerea unei persoane asigurate.
Asigurarea de sanatate privata nu este una obligatorie, insa a devenit din ce in ce mai cautata, aceasta oferindu-ti o serie de beneficii contra unei taxe lunare. Poti beneficia de ea indiferent ca persoana fizica sau persoana juridica si iti doresti sa le oferi angajatilor tai o asigurare de sanatate privata, care sa creasca nivelul de confort al acestora, atat din punct de vedere al sanatatii, cat si financiar. Atunci cand iti alegi o asigurare de sanatate privata, trebuie sa te gandesti la mai multe aspecte pe care sa le iei in calcul: de ce fel de servicii medicale vrei sa beneficiezi, dar si seriozitatea si notorietatea firmei de asigurari la care aplici. De asemenea, citeste cu atentie contractul pe care urmeaza sa il semnezi si nu ezita sa pui intrebari in cazul in care ai neclaritati. Nu alege cea mai ieftina polita, pentru ca vrei totusi sa beneficiezi de cele mai bune servicii, si alege o asigurare flexibila, care sa iti dea voie sa o personalizezi in functie de nevoile care ar putea sa apara in viitor!
In cazul asigurarii medicale de stat, asiguratii pot beneficia de servicii medicale de urgenta, ingrijiri medicale la domiciliu, pachetul de servicii de baza, tratamente fizioterapeutice si de recuperare, dispozitive medicale precum ortezele si protezele, asistenta stomatologica sau servicii medicale in ambulatorii si spitale care se afla in relatie cu casa de asigurari de sanatate. De asemenea, ei isi pot alege casa de asigurari la care se inscriu, precum si medicul de familie, pe care il pot schimba dupa cel putin 6 luni de la inscrierea la acesta.
Daca optezi pentru asigurarea de sanatate privata Confort MED, vei beneficia de servicii complete de diagnosticare si tratament in sistemul privat, daca ai intre 16 si 64 de ani si esti cetatean roman sau ai domiciliul in Romania. Prin aceasta asigurare, iti oferi atat tie, cat si membrilor familiei tale protectie, acestia putand fi trecuti cu drept de coasigurati. Asigurarea de sanatate invidiuala de baza include servicii precum: analize de laborator, consultatii medicale, investigatii imagistice, transport cu ambulanta sau servicii stomatologice. Acoperirile ce pot fi incluse suplimentar sunt tratamentele stomatologice extinse, vaccinurile, monitorizarea bolilor cronice, spitalizarea si interventiile chirurgicale.
Cu toate acestea, exista si cateva excluderi si restrictii de acoperire in cazul asigurarii de sanatate privata. Aceasta nu asigura costurile pentru bolile preexistente incheierii contractului, pentru tratamentul necesar in urma practicarii unor sporturi extreme sau pentru serviciile din categoria medicinii alternative, homeopate si naturiste. De asemenea, tratamentul cancerului, hemofiliei, tuberculozei pulmonare sau a bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv SIDA, nu sunt incluse in pachetul de beneficii.
In concluzie, asigurarea de sanatate medicala de stat se dovedeste a nu fi una suficienta pentru toate nevoile pe care le-ai putea avea, astfel incat o asigurare medicala privata te poate scapa de multe cheltuieli. Alege sa ai grija de tine si de sanatatea ta si a celor dragi!
Sursa foto: Shutterstock.com.