masina avariata

O asigurare CASCO este cea care, pe langa acoperirea daunelor aduse tertilor, include si daunele proprii. In plus, in momentul in care decizi sa achizitionezi o astfel de polita, ai de ales daca vei incheia polita cu fransiza sau fara. Pentru a lua decizia potrivita, trebuie sa stii care este diferenta si cum te poate influenta aceasta.

1. Asigurarea CASCO: categoriile de riscuri pe care le acopera + ce este o fransiza?

Asigurarea CASCO acopera riscuri care pot fi impartite in patru mari categorii:

  1. Daunele partiale: sunt daune ale caror cost nu depaseste un anumit plafon, care este stabilit de firma de asigurare si pot fi cauzate de evenimente din trafic sau de avarii produse in parcare;
  2. Daunele totale: cand autovehiculul a fost avariat intr-un mod in care nu mai poate fi adus la standardele de siguranta stabilite de producator, asiguratorul stabileste ca este nevoie de inlocuirea acesteia, in baza unor documente emise de un service specializat;
  3. Furt partial: atunci cand anumite componente ale vehiculului sunt furate sau avariate in timpul unei incercari de furt;
  4. Furt total: cand masina este furata cu totul.

Ce este o fransiza?

Fransiza reprezinta partea din despagubire pe care o plateste asiguratul in momentul in care masina are o dauna. Astfel, aceasta micsoreaza pretul pe care asiguratorul trebuie sa-l plateasca atunci cand il despagubeste.

Totodata, pentru ca acest lucru sa fie avantajos pentru ambele parti, in cazul in care asigurarea este cu fransiza, pretul primei de asigurare CASCO este mai mic. Prima de asigurare se numeste taxa platita de persoana care incheie o polita. Prin urmare, o asigurare fara fransiza va fi mai costisitoare decat una cu frasiza.

2. CASCO cu fransiza sau fara?

In aceste conditii, prima intrebare ar fi „cu cat scade pretul asigurarii in cazul in care este aleasa varianta cu fransiza”. Sunt mai multe variante.

Cand te gandesti care optiune, cu sau fara fransiza, ar fi mai buna pentru tine, trebuie sa iei in considerare doua elemente. Primul dintre ele este valoarea primei de asigurare, daca pentru o fransiza de 100 de euro, de exemplu, primesti o reducere de 400 de euro la prima, atunci este rentabil sa alegi varianta cu fransiza.

Totodata, trebuie sa iei in calcul si eventualele evenimente din trafic si cam de cate reparatii ar avea nevoie masina ta pe parcursul unui an. Acesta este un exemplu pentru fransiza fixa.

Mai exista si fransiza procent din dauna, care se poate aplica doar in anumite situatii si este practicata de anumiti asiguratori. Aceasta presupune ca asiguratul se obliga sa plateasca 30% din dauna, atunci cand este un sofer cu varsta sub 27 de ani si a provocat un accident. In acest fel, compania de asigurari incearca sa-si limiteze pagubele, prin evitarea unor situatii potential mai periculoase, ca in cazul unei masini conduse de o persoana tanara, care are mai putina experienta. La acest tip de asiguratori, fransiza este obligatorie, lucru care este important de stiut inainte sa alegi aceasta oferta.

O alta categorie de fransize este cea progresiva, care se aplica la pagubele partiale. Acest lucru inseamna ca la prima reparatie nu trebuie sa scoti bani din buzunar, la a doua dauna trebuie sa platesti 100 de euro, la a treia vei plati 200 de euro, iar de aici in sus cate 300 de euro de fiecare data.

Ultima categorie de fransiza este cea procent din suma asigurata. Acest lucru inseamna ca automobilul tau a fost asigurat, la dauna totala, la suma de 30.000 de euro, iar valoarea fransizei este de 10%. In cazul in care vehiculul ti se fura sau este total avariat, tu vei achita 10% din valoarea asigurata, adica 3.000 de euro, iar compania de asigurari va plati diferenta, adica 27.000 de euro.

Asadar, fransiza poate fi o suma fixa, una progresiva sau un procent din dauna sau din suma asigurata. De asemenea, se poate diferentia in functie de evenimentul din trafic si de categoria de utilizatori.

Cand esti pus in fata acestei alegeri, trebuie sa te gandesti foarte bine care varianta este mai rentabila pentru tine. De asemenea, e bine sa cunosti toate variantele, pentru a putea alege o companie de asigurari care iti ofera serviciile de care ai nevoie. Nu uita de faptul ca asigurarea CASCO nu o inlocuieste pe cea RCA, ci o completeaza.

Sursa foto: Pixabay.com