Sa detii propria locuinta este un lucru cu adevarat minunat. Dar ai luat toate masurile posibile pentru a o proteja? Asumarea unei polite de asigurare a locuintei este un pas crucial catre securizarea casei, mai ales in Romania, unde toti proprietarii sunt obligati prin lege sa isi protejeze locuintele prin intermediul asigurarilor PAD. Ce sunt acestea si cum iti protejeaza caminul? Afla mai multe in acest articol!

Asigurarea locuintei obligatorie

1. Asigurarea obligatorie a locuintei

Potrivit statisticilor PAID, in Romania au fost incheiate peste 1,8 milioane de asigurari pentru locuinte prima parte a anului 2021, reprezentand o crestere de peste 60%, comparativ cu cifrele din ultimul deceniu. Astfel de asigurari sunt esentiale pentru protejarea imobilului, mai ales in caz de inundatii, cutremure si alte dezastre naturale.

1.1. Ce este asigurarea obligatorie a locuintelor

Polita de asigurare obligatorie este extrem de importanta pentru protejarea locuintei, mai ales in Romania, unde dezastrele naturale afecteaza mii de case in fiecare an. Astfel, rolul PAD este acela de a acoperi daunele care pot avea loc in urma inundatiilor, alunecarilor de teren sau cutremurelor din mediile urbane si rurale.

Asigurarea locuintei este obligatorie pentru toate imobilele private situate pe teritoriul Romaniei si este destinata atat persoanelor fizice, cat si juridice. Apartamentele care sunt parte a cladirilor cu ‘bulina rosie’, incadrate in clasa 1 de risc seismic nu sunt incluse in obiectul asigurarii.

Asigurarea obligatorie a locuintei este de doua tipuri, in functie de materialele din care a fost contruita cladirea, dupa cum urmeaza:

  • Locuintele de tip A. Casele sau apartamentele incadrate in aceasta categorie sunt reprezentate de cladiri care au structura de rezistenta din materiale precum beton armat, metal ori lemn, si cu pereti exteriori care au fost construiti din materiale obtinute in urma unui proces termic sau chimic. Suma asigurata este de 20.000 euro, prima de asigurare anuala fiind de 20 euro.
  • Locuinte tip B. Constructiile cu pereti exteriori din materiale nesupuse unui tratament chimic sau termic, precum caramida nearsa sau chirpici. In cazul acestui tip de asigurare, contractul prevede o acoperire de 10.000 de euro, prima anuala fiind de 10 euro.

1.2. Asigurare obligatorie locuinta - acte necesare

Inainte de a aplica pentru asigurarea PAID, este esential sa-ti incadrezi locuinta in una dintre cele doua categorii obligatorii. Contractul de asigurare poate fi incheiat atat la sediul asiguratorului, cat si la domiciliul clientului. Pentru acest tip de asigurare, Asirom iti poate face legatura cu un broker specializat in domeniu sau cu un agent, care sa iti prezinte si personalizeze oferta.

Odata ce ai ales varianta potrivita nevoilor tale, poti incepe procesul de aplicare. Documentele necesare sunt:

  • Cartea de identitate a persoanei care incheie asigurarea;
  • Actul de proprietate;
  • Certificatul de mostenitor, daca este cazul.

De asemenea, nu este obligatoriu ca proprietarul sa fie cel care incheie aceasta polita; copiii sau alte persoane imputernicite, de pilda, pot fi insarcinate sa realizeze procedura de incheiere a contractului.

Persoanele fizice si juridice care sunt proprietare de locuinte si nu respecta polita de asigurare obligatorie risca sa fie sanctionate cu o amenda de pana la 500 de lei de catre primaria orasului in care se afla imobilul.

Asigurare obligatorie locuinta - acte necesare

2. Asigurarea locuintei - tipuri de asigurari facultative

Asigurarea obligatorie este necesara pentru a-ti proteja casa de calamitati naturale, precum cutremure si inundatii. Insa, pentru a avea parte de protectie totala, aplica pentru una dintre asigurarile facultative oferite de Asirom!

Asigurarea locuintei include 3 pachete, si anume baza, complet si extins, care acopera:

  • riscul de incendiu
  • catastrofe naturale
  • fenomene atmosferice
  • furt
  • inundatie provocata de conducte

Acest tip de asigurare facultativa te ajuta sa iti protejezi absolut toate bunurile din casa, de la mobilier pana la bijuterii si alte lucruri de valoare, care se afla in incinta imobilului. Mai mult, in functie de pachetul ales, poti proteja persoane si poti avea parte de sprijin temporar in cazul in care locuinta este afectata de incendiu sau alte calamitati acoperite de polita.

Asigurarea facultativa Caminul meu are o serie de avantaje incomparabile, deoarece iti poate proteja locuinta de toate riscurile, de la calamitati naturale, pana la furturi si daune provocate de animale sau vandalism. In plus, nu doar imobilul tau este protejat, ci si alte persoane implicate.Spre exemplu, daca se sparge conducta in apartamentul tau si se inunda vecinul de jos, aceasta polita poate acoperi toate prejudiciile.

Pentru ambele tipuri de asigurari optionale poti aplica atat online, cat si la sediile Asirom din Romania.

3. Asigurarea de locuinta - avantaje

Asigurarea, atat cea obligatorie, cat si facultativa, iti protejeaza casa in cazul in care se intampla ceva neasteptat. Fara acoperire, risti sa platesti sume foarte mari pentru inlocuiri sau reparatii daca se intampla ceva cu locuinta sau cu bunurile din casa. De exemplu, daca sunt deteriorate in urma unui incendiu sau a unei inundatii. Avantajele unei polite de asigurari imobiliare sunt:

  • Protectie financiara. In cazul in care locuinta nu mai este considerata locuibila din cauza unor daune grave, o polita de asigurare a locuintei iti va oferi despagubiri pentru cheltuielile de trai temporare, pana cand casa va fi reparata sau reconstruita. Majoritatea politelor de asigurare a locuintei vor oferi tie si familiei tale, inclusiv animalelor de companie domestice, un loc unde sa stati daca nu este sigur sa ramaneti in casa.
  • Obtinerea unui credit ipotecar. Asigurarea imobilelor este obligatorie si in cazul creditelor ipotecare. Proprietatea constituie, astfel, garantia creditorului ipotecar asupra imprumutului, astfel incat creditorul va dori sa isi protejeze interesele financiare asigurandu-se ca proprietatea este asigurata impotriva daunelor. Acest lucru se poate fi aplicat in cazul incendiilor, furtunilor sau inundatiior.
  • Acoperire impotriva riscurilor si accidentelor. incendiu, explozie, fenomene meteo sau calamitati naturale, pana la furt si talharie, vandalism, daune provocate de animale sau inundatie, de la apa de conducta de la vecini si de la instalatiile interioare;
  • Urgente la domiciliu. Prin intermediul raspunderii civile a proprietarului esti asigurat pentru prejudicii produse tertilor, cat si pentru raspunderea civila a chiriasului fata proprietar si viceversa. De asemenea, daca s-a spart o teava sau usa a fost fortata in cazul unei tentative de furt, vei dori, probabil, sa le repari cat mai repede. Acoperirea de urgenta la domiciliu iti ofera acces la serviciile aferente, adesea printr-o linie de asistenta 24/7. Acoperirea de urgenta la domiciliu este inclusa in asigurarea facultativa “Caminul meu”, oferita de Asirom.
  • Compensatie pentru pierderi. Daca te intrebi de ce este importanta asigurarea locuintei, afla ca aceasta ofera o compensatie pentru pierderi. Acest lucru este deosebit de important in caz de daune cauzate de factori incerti, cum ar fi dezastrele naturale, cutremure si furtuni. Acestea sunt evenimente incerte, care nu pot fi prezise. Daca articolele din interiorul casei sunt asigurate, vei primi despagubiri pentru a-ti recupera pierderile in astfel de scenarii. Compensatia primita de la o polita de asigurare a locuintei poate fi utilizata pentru reparatii si pentru completarea articolelor din casa. Avand in vedere cresterea calamitatilor naturale in toata tara, investitia intr-o asigurare de locuinta este necesara.
  • Este accesibila. O polita de asigurare a locuintei este una dintre cele mai accesibile polite de asigurare. O polita tipica de asigurare a locuintei poate acoperi pierderile de pana la 20.000 de euro, prima anuala fiind de 20 de euro, suma variind in functie de articolele acoperite. Aceasta mica investitie iti va proteja casa impotriva pierderilor.
  • Este flexibila. Include atat cladirea locuita, curtea si terenul din jurul casei, cat si spatiile de folosinta comuna.
Asigurare optionala

Asigurarea locuintei este o investitie esentiala, mai ales atunci cand vine vorba de siguranta caminului si a familiei tale. Aceasta ofera o anumita acoperire, in functie de optiunea aleasa, pe care o poti folosi pentru a reconstrui casa in caz de dezastru.

Casa ta este, poate, unul dintre cele mai valoroase bunuri pe care le detii. Motivul pentru care asigurarea este atat de importanta consta in faptul ca, in cazul unor daune, este putin probabil sa detii finantele pentru reparatiile ulterioare. Desi Romania nu este predispusa la intemperii precum uraganele sau tornadele, inundatiile fac ravagii in mod regulat in sezonul ploios. Dezastrele naturale iti pot distruge locuinta, iar pentru a o reconstrui ai nevoie de fonduri si de un loc provizoriu in care sa stai pana cand renovarile sunt gata.

Asadar, desi aceste dezastre nu pot fi mereu prevenite, este totusi important sa-ti protejezi locuinta cu o asigurare pentru imobile, dar si continutul din interior (mobilier, bijuterii etc) care sa includa acoperire pentru un astfel de eveniment.

Deci, inainte de a alege pachetul potrivit pentru tine, ia in considerare urmatoarele aspecte:

  • O polita standard are acoperire in caz de incendiu, fenomene naturale sau vandalism;
  • Asigurarea imobilului poate acoperi absolut toate elementele unei proprietati, de la ușa de la intrare și pereți, până la obiecte și bunuri de decor;
  • Asigurarea pentru interior poate acoperi toate bunurile pe care le detii: bijuterii, electronice, aragaz, mobilier si multe altele. Daca doresti o acoperire si mai mare, tine minte ca ofertele de asigurare pot include si obiectele care nu sunt tinute mereu la interior, precum bicicleta sau telefonul mobil.
  • Asigurarea pentru interior mai include, de asemenea, despagubiri in caz de incendii si efractii. In plus, poate acoperi daunele accidentale si furtul de articole atunci cand esti departe de casa. Asiguratorul va plati fie pentru inlocuirea articolelor, fie pentru valoarea de piata a acestora.

Drept urmare, asigurarea casei ofera un sentiment de liniste, permitandu-ti sa te bucuri de locuinta ta fara griji, alaturi de familie si cei dragi. Asirom ofera asigurari pentru locuinte, cat si pentru continutul acestora, asa ca obtine oferta de pe site si bucura-te de siguranta in fiecare zi!

Surse foto: Shutterstock.com, Pexels.com.