Asigurarea de viata este metoda prin care ai siguranta ca cei apropiati sunt protejati in cazul in care tu nu vei mai fi prezent langa ei. Exista mai multe caracteristici cheie ale acestor polite, dar si diferite tipuri. In cazul in care esti in cautarea unei asigurari de viata, insa nu esti inca familiarizat cu modul in care aceasta functioneaza, vei gasi in acest articol informatii care sa iti vina in ajutor.

Asigurarea de viata - aspectele pe care fiecare roman trebuie sa le cunoasca
Cuprins:
1. Ce este asigurarea de viata - definitie si cele mai importante elemente
Asigurarea de viata - aspectele pe care fiecare roman trebuie sa le cunoasca

Asigurarea de viata are la baza un concept relativ simplu. Tu platesti asiguratorului o taxa lunara, iar daca ceva se intampla cu tine, persoana sau persoanele ramase in viata, pe care tu le alegi, pot folosi suma de bani atunci cand considera ca este momentul potrivit si o pot folosi in orice scop doresc. Asigurarea de viata este la fel de importanta precum asigurarea auto RCA sau asigurarea locuintei, mai ales daca ai si persoane care depind de tine, precum: copii, sot/sotie fara loc de munca sau parinti in varsta. Trebuie sa stii ca, in general, in politele pentru asigurarile de viata vei regasi urmatoarele elemente:

Asiguratorul: o companie care poate oferi asigurarea de viata
Titularul politei: poate fi o persoana fizica sau juridica, cum ar fi familia sau afacerea ta
Asiguratul: persoana a carei viata este asigurata
Prestatia de deces: suma pe care asiguratorul o va plati in cazul decesului asiguratului
Beneficiarii: persoanele fizice sau juridice care primesc prestatia de deces
Durata asigurarii: perioada in care asiguratorul convine sa plateasca prestatia de deces

2. Principalele doua tipuri de asigurari de viata

Printre primele decizii pe care trebuie sa le faci atunci cand optezi pentru o asigurare de viata sunt cele in legatura cu tipul de polita. Exista trei tipuri principale de asigurari de viata: pe termen limitat, pe termen nelimitat si mixta.

Asigurarea de viata pe termen limitat prevede acoperirea pe o anumita perioada de timp, prestabilita. Aceasta este, adesea, cea mai ieftina varianta, acoperind doar riscul de deces. Bineinteles, poti reinnoi asigurarea dupa expirarea termenului.

Asigurarea de viata pe termen nelimitat sau permanenta ofera o acoperire care dureaza intreaga viata, avand, totusi, limita de 100 de ani.

Sunt si alte optiuni dintre care poti alege, astfel ca nu exista doar asigurari de viata clasificate dupa perioada, ci si asigurari de viata mixte. Poti discuta cu un agent de asigurari pentru a-i comunica nevoile si asteptarile tale. Asigurarile sunt versatile si vei gasi, cu siguranta, una care sa iti acopere toate cerintele.

Asigurarea de viata - aspectele pe care fiecare roman trebuie sa le cunoasca
3. Cat costa asigurarea de viata?

Costul asigurarii de viata variaza in functie de mai multi factori, astfel ca plata lunara va depinde de:

  • varsta pe care o ai
  • sanatatea si stilul de viata
  • storicul medical (atat al tau, cat si al membrilor familiei)
  • durata contractului
  • ocupatia ta

Dupa aceste criterii, fiecare persoana poate fi incadrata intr-o anumita categorie de risc. Evident, preturile variaza in functie de categoria de risc in care te afli. Este important sa oferi asiguratorului toate informatiile despre starea ta de sanatate sau alte informatii de acest tip.
Daca esti tanar si santos, merita sa iei in considerare incheierea unei polite de acest fel, intrucat, costurile pe care le vei avea de achitat vor fi mai mici.

Asigurarea de viata este utila pentru cei apropiati atunci cand ti se poate intampla tie ceva si poate fi potrivita daca in familia ta exista persoane dependente financiar de tine, precum copii, un partener care se bazeaza pe venitul tau sau chiar in cazul in care familia ta locuieste intr-o casa achizitionata cu credit ipotecar.

Daca vrei sa fii pregatit pentru lucruri neasteptate, dar inca nu ti-a trecut prin minte sa iti asiguri cel mai valoros lucru, viata, este timpul sa o faci. Fiecare polita de asigurare de viata este diferita, iar legile privind reglementarea lor sunt diferite de la un stat la altul. Spre exemplu, politele sunt diferite in tari precum Germania sau UK. Este indicat sa te consulti cu un profesionist inainte de a-ti achizitiona asigurarea de viata. Informeaza-te cu temeinicie pentru a cunoaste cu exactitate care sunt lucrurile acoperite in polita pe care iti doresti sa o alegi.

Sursa foto: Pexels.com