Foto cover Asigurarea de studii pentru copii Caracteristici si beneficii

Asigurarea de studii pentru copii este o solutie pentru parintii care prefera sa se asigure ca vor avea cu ce sa achite cheltuielile pentru studiile copiilor, in cazul in care acestia nu vor intra la o facultate cu care ofera cursuri gratuite. In Romania, doar universitatile de stat ofera locuri pentru studii gratuite, iar acestea sunt limitate. Nimeni nu poate avea garantia ca va trece de examenul de admitere si ca va reusi sa ocupe un astfel de loc. Mai ramane, deci, varianta universitatilor private, care ofera cursuri contra cost. Iar pentru o astfel de situatie, este mult mai confortabil sa existe un depozit sau o asigurare cu aceasta destinatie precisa.

1. Asigurare de studii pentru copii: ce este si ce utilitate are?

1 Asigurarea de studii pentru copii Caracteristici si beneficii

Asigurarea de studii pentru copii functioneaza ca orice alt tip de asigurare: se incheie o polita ale carei prime vor avea un cuantum stabilit de la bun inceput, la fel ca si perioada maxima, respectiv termenii si conditiile aferente.

Pentru parinti, nu este intotdeauna usor sa suporte taxele de studii, mai ales daca au doi sau mai multi copii. Nu se poate sti dinainte nici catre ce domeniu se va indrepta copilul peste ani si ani, si nici daca va fi suficient de bine pregatit la momentul admiterii astfel incat sa faca fata concurentei si sa acceada la locurile oferite cu titlu gratuit in universitatile de stat sau ca va putea beneficia de o bursa de merit sau de studii.

In plus, mai exista inca o posibilitate, si anume ca tanarul sau tanara studenta sa opteze pentru a urma studiile unei facultati din strainatate, ori este bine cunoscut faptul ca astfel de cursuri pot fi extrem de costisitoare.

Pentru a elimina stresul legat de posibilitatea de a nu-ti putea sustine financiar copiii pe parcursul studiilor au fost create asigurarile de studii pentru copii.

Daca inchei o astfel de asigurare inca de cand copiii sunt mici, atunci nu iti vei mai face probleme legate de viitor, din aceasta perspectiva.

De fapt, incheind o astfel de asigurare, nu faci altceva decat sa economisesti niste sume destinate de la bun inceput exclusiv studiilor copilului tau.

Sistemul de invatamant este in permanenta schimbare, si nu poate fi exclusa in viitor nici posibilitatea ca intregul invatamant superior de stat sa devina cu taxa, nu doar o parte dintre locuri.

Perioada in care se vor achita primele va fi stabilita dinainte, prin contract, iar la momentul in care tanarul isi va incepe studiile (inclusiv varsta maxima pana la care va putea face acest lucru va fi stabilita prin contract), asiguratorul iti poate pune la dispozitie suma integral sau o poate achita sub forma de renta acordata regulat. aceasta va fi esalonata in functie de durata studiilor.

Asigurarea pentru studiile copilului este mult mai rentabila, per total, fata de contractarea unui credit bancar, de exemplu, care presupune perceperea unor dobanzi destul de ridicate. asigurarea, in schimb, functioneaza similar unui depozit.

2. Asigurarea de studii – se poate converti intr-un alt tip de asigurare?

2 Asigurarea de studii pentru copii Caracteristici si beneficii

In nicio situatie, nici chiar daca vor interveni evenimente neprevazute (inclusiv deces), sumele asigurate nu se vor pierde. Acestea se vor intoarce catre beneficiar sau catre beneficiar intr-o forma sau alta, integral sau esalonat. Eventual, asigurarea poate fi convertita intr-un alt tip de asigurare, spre exemplu de viata.

Desigur, nimeni nu vrea sa faca proiectii negative asupra viitorului, insa intotdeauna este mai sanatos sa fii precaut si sa iei masuri preventive chiar si pentru eventualele situatii nedorite care pot sa apara pe parcursul unei vieti, oricat de putin probabile ar putea fi acestea.

Exista multe tipuri de asigurari destinate in mod special copiilor – prescolari, scolari, liceeni sau studenti. Printre acestea se numara si Educational asig Plus, care este un tip de asigurare de viata pentru incidentele care pot aparea pe parcurs si care poate fi incheiata de persoanele juridice.

Insa asigurarea pentru studii este singura care se adreseaza in mod expres laturei educationale.

3. Renta de studii pentru copii – alternativa la asigurarea de studii

O varianta similara de asigurare pentru perioada studiilor copilului este Renta Master, care este de fapt o asigurare de viata, dar care la un termen anume, stabilit in contract, se transforma in renta de studii pentru copil. Asigurarea poate fi incheiata pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 20 de ani.

Despre asigurarile pentru studii se poate spune ca sunt inca „tinere” in tara noastra si ca nu se bucura in acest moment de aceeasi popularitate pe care au castigat-o, de exemplu, asigurarile de sanatate sau de viata. Insa situatia economica amenintata de instabilitate si viteza cu care se modifica lucrurile la nivel de societate si la nivel administrativ indeamna la mai multa prudenta.

Sursa foto: Pixabay.com