Foarte multe persoane se intreaba daca asigurarea casco este obligatorie, insa raspunsul este nu. Ea este complet facultativa pentru soferi, insa reprezinta un avantaj foarte mare pentru daunele care ar putea sa apara in mod neprevazut. Multe persoane sunt sceptice inainte sa apeleze la o astfel de asigurare, dar nu ar fi mai bine sa stii ca esti acoperit in caz de incidente involuntare?

Asigurarea CASCO  ce este si de ce este necesara pentru fiecare autoturism poza cover
Cuprins:
1. Asigurarea CASCO - ce este?

CASCO este un acronim pentru “Casualty” si “Collision”, mai exact „accidente” si „coliziuni”.
Este o asigurare 100% facultativa, adica nu reprezinta o obligatie prin lege, asa cum este cea de raspundere civila auto (RCA). Din acest motiv, foarte multi soferi nu se gandesc sa incheie o astfel de polita, crezand ca este suficienta cea impusa de autoritati. Totusi, riscurile de avarii neprevazute sunt la fiecare colt, iar o siguranta in plus nu ar trebui sa reprezinte o problema atat de mare pentru soferi, ci din contra.
Indiferent ca este vorba de contidii meteo foarte serioase, fenomene ale naturii neprevazute sau persoane care conduc fara atentie, toate acestea pot provoca daune masinii tale, iar ele la randul lor atrag preturi extrem de costisitoare pentru depanare. Fara o astfel de polita, tu esti singurul individ responsabil de raparatii si va trebui sa suporti toate cheltuielile, care iti pot afecta serios bugetul.

Asigurarea CASCO se poate defini ca o polita incheiata intre proprietarul unei masini si o societate de asigurari. Aceasta este facultativa, doar in cazul in care detii o masina pe persoana fizica, deoarece, daca ea este in proprietatea unei societati de leasing, devine obligatorie.

In urma incheierii contractului, va trebui sa platesti o anumita suma in rate, in functie de specificatiile masinii tale si de perioada pe care ai facut polita. Aceasta poate sa difere de la o societate de asigurari la alta si in functie de autoturismul pe care il conduci, varsta pe care o ai si multe alte aspecte. Poti face acest lucru foarte simplu, prin crearea unui cont de myAsirom.

In cazul in care masina ta este avariata, furata sau are daune din diferite cauze care nu tin neaparat de tine, societatea de asigurare te va despagubi cu o anumita suma de bani si va suporta cheltuielile in ceea ce priveste reparatia. Toate aceste lucruri sunt valabile numai in cazul in care autoturismul tau are toate reglementarile legale la zi: inmatriculare, RCA, inspectie tehnica periodica valabila.

De aceea, toate riscurile nu merita asumate, mai ales daca incidentele nu se intampla din cauza ta. Astfel, beneficiile pe care ti le ofera asigurarea CASCO, chiar daca nu este impusa prin legislatie, trebuie luate in considerare extrem de serios.

1.1. Cum se calculeaza asigurarea CASCO

Inainte de a incheia o polita de asigurare, compania la care apelezi trebuie sa efectueze o inspectie de risc. Aceasta ii ajuta pe ei sa determine suma la care se poate ajunge sa iti fie inmanata, daca masina ta are nevoie de despagubiri si reparatii. Daca detii o masina noua, nu vei mai fi obligat sa faci aceasta procedura. In cazul in care suma este una destul de mare si pretul politei va fi ceva mai ridicat.

In timpul acestei inspectii, o persoana calificata va verifica toate functiile masinii tale si se va asigura ca acestea sunt in stare perfecta: motorul, caroseria, documentele masinii, airbaguri, sistemul audio, centurile si toate dotarile in general. De obicei, orice avarie deja existenta pe masina la momentul incheierii politei este notata si nu va fi acoperita de CASCO.

Un avantaj foarte mare pentru soferi este faptul ca acum iti poti face aceasta inspectie direct in mediul online, fara sa mai fi nevoit sa stai la cozi sau sa pierzi timp. Poti accesa chiar de pe telefon sau desktop, simplu si rapid:

  • intri pe site;
  • completezi numarul de polita sau oferta;
  • adaugi seria de sasiu a masinii;
  • completezi datele personale si cele despre masina asigurata;
  • alegi daca vrei sa fi contactat prin email sau telefon;
  • realizezi singur fotografiile masini conform indicatiilor de pe site;
  • incarci pozele autoturismului;
Cum se calculeaza asigurarea CASCO

Dupa ce ai completat aceste lucruri, poti fi sunat de un reprezentant pentru a oferi mai multe detalii.

Pentru a calcula o asigurare CASCO este important sa adaugi toate informatiile despre masina ta regasite in talon si sa selectezi riscurile pe care le doresti acoperite de polita.

1.2. Cum se face asigurarea CASCO

In primul rand, trebuie sa apelezi la o societate competenta, care se ocupa cu aceasta activitate. Completarea ei se poate face fizic, sau in format online, in functie de preferintele tale. Desigur, ultima varianta este excelenta pentru persoanele ocupate, care isi doresc sa se bucure de beneficiile unui proces realizat simplu si rapid. Acum poti cumpara online o asigurare CASCO cu doar cativa pasi simpli:

  • te asiguri ca ai inteles toate informatiile despre polita care urmeaza sa fie incheiata;
  • adaugi detalii despre masina ta;
  • finalizezi oferta ta;

Un lucru foarte important pe care trebuie sa il cunosti este faptul ca asigurarea CASCO online se poate realiza atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice. Aceasta se accepta in cazul in care detii un autoturism sau vrei sa achizitionezi unul nou, insa nu in leasing. Astfel, se poate incheia polita online prentru:

  • masinile care au o vechime de maxim 10 ani;
  • orice autovehicul si autoturism de teren;
  • orice vehicul care are suma asigurata de maxim 50.000 de Euro;

In cazul masinilor folosite in scopuri comerciale, Car sharing, Taxi, Rent, etc, vei avea nevoie pentru asigurarea de acceptarea unei fransize aplicate in cazul unei daune. Aceasta este e suma pe care trebuie sa o suporte proprietarul masinii.

De asemenea, exista si cateva categorii de autovehicule care nu se pot asigura:

  • cele care au in acte informatia "Autovehicul declarat furat";
  • masinile cu post de conducere si volan existent pe partea dreapta;
  • autovehiculele decapotabile;
  • cele folosite pentru curse, teste de anduranta, raliuri sau intreceri sportive;
  • autoturismele care au acoperis fabricat din piele sau alte materiale textile;

Atunci cand masina ta este noua, valoarea la care se asigura autoturismul este chiar cea din momentul achizitiei, numita si „valoarea de nou”. In cazul in care nu ai o masina nou cumparata, din aceasta se va scade toate elementele uzate, care ofera „valoarea reala” a autovehiculului din acel moment.

2. Asigurarea CASCO - ce acopera?

Aceasta polita, chiar daca nu este obligatorie este la fel de utila ca si un RCA si chiar mult mai buna intr-o multime de contexte. In general, o asigurare CASCO cuprinde acoperirea mai multor avarii provocate de:

  • ciocniri, loviri, izbiri, zgarieturi, caderi de corpuri pe autovehicul, derapari, rasturnari, inundatie, incendiu;
  • vandalism, riscuri civile, avarii produse in parcare de autori necunoscuti, substante chimice sau corozive.
Asigurarea CASCO - ce acopera

De asemenea, daca ai nevoie de asigurarea unor riscuri suplimentare, iti poti personaliza singur polita in fuctie de preferinte. Astfel, poti apela la:

  • asigurare in caz ca masina este furata;
  • asistenta rutiera extinsa;
  • transport gratuit al masinii intr-un service;
  • autoturism la schimb;
  • acoperirea pierderii sau furtul cheilor;
  • clauza pentru circulatia in afara drumurilor publice;
  • clauza de circulatie pe drumuri inundate;
  • asigurare in caz de daune realizate suprafetelor vitrate;
  • acoperirea marfurilor transportate;
  • daune produse anvelopelor si jantelor;
  • asigurarea in caz de accident a conducatorilor de autoturisme si a persoanelor transportate;

Mai mult decat atat, ai in plus foarte multe beneficii gratuite care sunt deja incluse in polita ta, precum:

  • cheltuieli pentru daunele pe care alti soferi le produc autoturismului tau;
  • beneficiezi de asistenta rutiera de urgenta;
  • ai asigurate cheltuielile pentru descarcerare sau salvarea masinii;
  • limitarea pagubelor in caz de recuperare sau furtul autoturismului;

In cazul unui eveniment neplacut este indicat sa contactezi asiguratorul pentru a putea deschide un dosar de dauna, iar acesta din urma trebuie aprobat de departamentul de constatari in termen de 24 de ore.

3. Cat costa o asigurare CASCO si unde să o faci?

Costurile unei asigurari CASCO diferta de la un autoturism la altul, iar daca vrei sa afli care ar fi suma estimativa, iti poti crea propriul portal, prin care sa cumperi online o astfel de polita.

In ceea ce priveste societatea la care sa apelezi, rapsunsul este simplu. Trebuie sa te orientezi catre o firma de asigurari care are o experienta vasta pe piata asigurarilor. De asemenea, beneficiile oferite au o importanta deosebita. Unele firme nu acopera daunele decat pe teritoriul Romaniei, in timp ce altele iti ofera posibilitatea de a beneficia de aceste lucruri si in timpul calatoriilor prin alte tari.

Nu in ultimul rand, ar trebui sa cauti o societate de asigurari care iti ofera posibilitatea de a-ti rezolva online toate nevoile. De exemplu, accesand contul myAsirom poti sa iti verifici oricand asigurarea casco, statusul dosarului de dauna si sa iti platesti ratele politei.
Desigur, pretul este si el un factor important si trebuie luat in calcul, insa de cele mai multe ori o asigurare mai ieftina, nu inseamna un beneficiu mai mare.

Asigurarea CASCO nu ar trebui vazuta ca o cheltuiala in plus, ci ca o economisire a multor resurse, atat financiare, cat si de timp. In plus, ea poate fi achitata in mai multe rate pentru ca tu sa nu iti faci griji cu privire la platirea unor sume mult prea mari.

4. De ce este bine sa ai o asigurare CASCO auto

O masina auto nu este un un lucru foarte ieftin si in cazul multor persoane se fac eforturi mari de a cumpara un autovehicul. Cu siguranta nu iti doresti ca dupa ce ai economisit bani sa se intample ceva cu ea. Mai mult de atat este un mijloc de transport indispensabil care te ajuta sa calatoresti, sa mergi la job, sa ii duci pe cei mici la scoala si multe altele.

De aceea, o asigurare facultativa CASCO iti va proteja masina iubita de foarte multe riscuri, de la furt, la zgarieturi si lovituri, pana la lucruri pe care nu le poti controla, precum fenomenele meteo sau incendiile. Aceasta se adreseaza tuturor persoanelor care isi doresc sa isi protejeze un bun atat de important.

Lucrurile mici, precum avarierea jantelor sau a anvelopelor, intrarea apei la motor sau alte intamplari asemanatoare se pot petrece oricand si pot aduce pagube destul de mari bugetului tau. De asemenea, de cate ori nu ai auzit ca un prieten sau o cunostinta si-a gasit masina zgariata sau lovita peste noapte, cat timp statea in parcare, iar aceste lucruri sunt extrem de comune. Daca nu poti dovedi cine ti-a produs o anumita avarie, tu esti singurul responsabil de reparații. Totusi, cu un CASCO, poti scapa de aceasta problema.

Asigurarea obligatorie a locuintei si a bunurilor personale

Este foarte important ca atunci cand alegi o asigurare de acest fel sa acorzi o mare atentie in ceea ce priveste acoperirile ei. De exemplu, daca locuiesti intr-o zona unde sunt foarte multi copaci, trebuie sa iei in calcul acest risc. Daca ai un garaj sau un spatiu protejat pentru masina, despagubirea in caz de furt poate nu te va interesa. In ceea ce priveste fenomenele naturale care pot crea pagube majore autovehiculului este indicat sa le iei in calcul, mai ales ca nu pot fi anticipate toate conditiile meteo.

Chiar daca despre asigurarea casco se spune ca este facultativa, orice sofer ar trebui sa o ia in considerare, indiferent ca masina este folosita zilnic sau nu, pentru ca o multime de intamplari nefericite se pot intampla si in timp ce aceasta sta in parcare.

Asadar, nu minimiza importanta unei asigurari CASCO si gandeste-te serios daca autoturismul tau are nevoie de o astfel de polita. Ia in considerare sfaturile si informatiile de mai sus si nu ezita sa iti protejezi masina!

Sursa foto: Shutterstock.com