Unde fac asigurare medicala de calatorie? Informatii utile pentru deplasari in siguranta

Societatea de astazi, mereu in miscare, este una in care apar diferite situatii imprevizibile, aproape in orice moment, mai ales ca tot mai multi romani se deplaseaza la mari distante nu doar in tara, ci si in strainatate. Situatiile imprevizibile aparute in astfel de calatorii pot fi preintampinate cu ajutorul unei asigurari medicale de calatorie, care reuseste, practic, sa relaxeze persoana care a incheiat-o, in asa fel incat sa se bucure de timp de calitate. Pentru a gasi o asigurare medicala de calatorie buna, este important sa se cerceteze cu atentie piata si sa se aleaga varianta potrivita.

In articolul de mai jos vei descoperi ce este o asigurare medicala de calatorie, care sunt motivele pentru care trebuie sa inchei o astfel de polita, ce riscuri sunt acoperite si care sunt avantajele de care te vei bucura dupa semnarea ei. De asemenea, vei afla unde poti incheia asigurarea si cum sa o alegi.

1. Ce inseamna o asigurare medicala de calatorie?

1 asigurare medicala de calatorie

Asigurarea medicala de calatorie este o polita care acopera riscurile ce ar putea sa apara inainte si in timpul unui voiaj, indiferent ca este facut din placere sau in interes de serviciu. Riscurile acoperite sunt diverse, de la neplaceri mici si pana la intarzierea bagajelor sau pierderea legaturilor intre zboruri. In functie de suma asigurata, se va acoperi valoarea pagubelor suferite. Aceasta asigurare este potrivita pentru persoane cu varsta cuprinsa intre 1 si 75 de ani, de regula, insa se poate realiza o majorare a primei de asigurare, astfel incat sa se adreseze si persoanelor mai in varsta. Exista pe piata si polite care se adreseaza persoanelor de orice varsta, asa ca se poate face putina cercetare si in acest sens inainte.

Exista mai multe tipuri de astfel de asigurari, in functie de firma care le ofera: pentru vacante unde se practica sporturi de mare risc, in functie de tipul de transport utilizat pentru deplasare, in scop profesional, pentru studiile efectuate in strainatate. In strainatate, serviciile medicale ajung sa coste sume enorme, asa ca este indicat sa se ia in considerare incheierea unei astfel de polite, altfel persoana in cauza va fi nevoita sa plateasca toate cheltuielile. In general, toate aceste asigurari acopera o durata intre 2 si 365 de zile.

1.1. Motivele incheierii unei asigurari medicale de calatorie

Motivele care determina o persoana inteleapta si dornica de a se relaxa in vacanta de a incheia o asigurare medicala de calatorie sunt:

  • o protejeaza financiar impotriva eventualelor costuri cu cheltuieli medicale ce ar putea aparea pe parcursul calatoriei sale;
  • poate sa beneficieze de asistenta de urgenta 24 de ore din 7 zile;
  • ii sunt asigurate bagajele;
  • acopera si riscurile pentru diferite sporturi pe care le va practica peste hotare.

1.2. Riscurile acoperite de o asigurare medicala de calatorie

Pentru a avea rezultatele scontate, asigurarea medicala de calatorie trebuie neaparat sa acopere diferite riscuri, cum ar fi:

  • imbolnavirea neasteptata si imprevizibila a persoanei in cauza;
  • ranirea accidentala pe durata calatoriei;
  • acoperirea in caz de accident in urma practicarii diferitelor sporturi cu risc mediu (mai putin pentru sporturile extreme);
  • in cazul decesului asiguratului;
  • acopera vizite medicale, medicamentele necesare si spitalizarea;
  • transportul cu ambulanta pana la cea mai apropiata clinica;
  • aducerea in tara a bolnavului sau a decedatului;
  • tratament stomatologic de urgenta (daca asiguratul are dureri, nu pentru a trata diferite probleme preexistente);
  • invaliditatea permanenta a persoanei, stare provenita din accident;
  • daunele suferite de bagajele personale;
  • cheltuieli legate de anularea calatoriei (polita storno);
  • cheltuielile pe care le-a suferit persoana in cauza pentru inlocuirea documentelor, in cazul in care au fost furate, pierdute sau distruse.

1.3. Avantajele oferite de o asigurare medicala de calatorie

O asigurare medicala de calatorie incheiata inaintea plecarii intr-o vacanta peste hotare poate avea numeroase avantaje. Astfel, se observa ca exista o flexibilitate in acoperirea in functie de destinatie si de scopul calatoriei, de componenta grupului ca numar si de perioada asigurata. De asemenea, pot fi mentionate si asistenta medicala si nonmedicala, inexistenta cheltuielilor suplimentare, posibilitatea de a folosi un numar de telefon dedicat etc.

1.4. Riscuri ce nu sunt acoperite de o asigurare medicala de calatorie

Toate asigurarile medicale de calatorie oferite de diverse firme de asigurare mentioneaza si riscuri pe care nu le acopera, asa ca este important ca viitorul asigurat sa citeasca atent toate aceste mici detalii pentru a sti exact la ce sa se astepte. Din acest motiv, este nevoie de o cercetare minutioasa a mai multor oferte de pe piata, in asa fel incat sa se ia cea mai buna decizie in cunostinta de cauza.

Printre riscurile ce nu sunt acoperite si alte detalii importante se numara:

  • cheltuielile care sunt efectuate in afara perioadei de valabilitate a contractului;
  • diferite tratamente stomatologice, altele decat cele de urgenta (doar pentru calmarea durerilor acute);
  • cheltuieli ce ar putea aparea din cauza unei boli existente inainte de incheierea contractului;
  • cheltuieli oftalmologice sau de chirurgie plastica, altele decat cele aparute din cauza unui accident;
  • cheltuielile efectuate pentru recuperare sau pentru ingrijire terapeutica;
  • invaliditatea permanenta existenta inainte de a incheia polita;
  • costurile ce au fost facute de tratamentele realizate de o ruda a asiguratului;
  • persoanele care nu au cetatenie romana sau nu sunt rezidenti in Romania etc.

In plus, este bine de stiut faptul ca totalul sumelor platite nu poate sa depaseasca sumele asigurate aferente fiecarui risc si care sunt specificate in contractul de asigurare incheiat.

1.5. Care sunt obligatiile asiguratului pentru o asigurare medicala de calatorie

In calitatea de asigurat, persoana care isi doreste sa incheie o polita medicala de calatorie va avea si anumite obligatii care, neindeplinite, pot duce la anularea contractului sau la negarantarea acoperirii asigurarii:

  • Astfel, este esential ca in momentul in care sunt completate toate datele in cererea facuta, persoana sa raspunda sincer, deoarece cu ajutorul lor se va evalua riscul. De asemenea, trebuie sa fie furnizate toate documentele cerute de asigurator;
  • Pe perioada in care este asigurata, persoana in cauza trebuie sa instiinteze asiguratorul de orice modificare aparuta in ce priveste imprejurarile esentiale privind riscurile asigurate;
  • Daca se intampla sa se produca un eveniment asigurat, atunci asiguratul trebuie sa informeze Societatea de Asistenta, apoi sa urmeze intocmai indicatiile acesteia. In plus, va anexa la cererea de plata toate documentele de care va fi nevoie si va declara care au fost imprejurarile in care s-a produs evenimentul cu pricina.

2. Unde se poate face o asigurare medicala de calatorie

2 asigurare medicala de calatorie

O astfel de polita se poate face la orice agentie de asigurari si trebuie sa fie cumparata inainte de a parasi tara. Practic, ea poate fi incheiata in mediul online sau in biroul asiguratorului, in functie de dorintele si de necesitatile persoanei in cauza. Este bine de tinut cont de faptul ca succesul unei calatorii va fi dat de analiza cu atentie a tuturor variantelor de polite pe care asiguratul le are la dispozitie, in asa fel incat sa se protejeze de surprize neplacute ce ar putea aparea.

2.1. Incheierea unei asigurari medicale de calatorie in mediul online

In acest sens, este vital ca persoana care vrea sa incheie asigurarea medicala de calatorie sa intre pe un site al unei agentii de asigurari cunoscute si sa se informeze in detaliu asupra modalitatii in care poate sa incheie polita in mediul online. In cazul in care nu se poate descurca singura, atunci poate sa sune la call center si sa beneficieze de ajutorul unei persoane avizate.

Cei care stiu cum sa foloseasca tableta, telefonul, laptopul si sa navigheze pe Internet, vor lua in considerare urmatorii pasi. Pe site exista un buton “Cere oferta”, care trebuie apasat cu un simplu click. Se vor completa datele personale cu exactitate. Se va alege tipul de asigurare dorit (in fapt, asigurarea medicala de calatorie), iar apoi persoana va fi contactata de un agent.

2.2. Incheierea unei asigurari medicale de calatorie la biroul asiguratorului

In cazul in care persoana care vrea sa se deplaseze in strainatate nu se descurca foarte bine cu tehnologia si navigarea pe Internet, atunci poate sa mearga direct la sediul fizic al agentiei de asigurari, unde i se va explica pas cu pas ce trebuie sa faca, primind informatiile rapid si sigur. Va completa apoi actele necesare si, in scurt timp, polita va intra in functiune. Asigurarea de raspundere civila va ajuta asiguratul sa faca fata tuturor evenimentelor neprevazute ce pot aparea.

3. Cum alegi o asigurare de calatorie?

	3 asigurare medicala de calatorie sfaturi

Cea mai buna asigurare de calatorie este cea care se muleaza pe necesitatile specifice ale persoanei aflate in situatia de a pleca in vacanta peste hotare sau in interes de afaceri si se gandeste sa aiba parte de liniste si relaxare pe durata sejurului. Multe persoane aflate intr-o astfel de situatie isi pun intrebarea “Ce asigurare de calatorie sa aleg?”, astfel incat este nevoie de putina cercetare in acest sens. Sfaturile specialistilor sunt de mare folos, parerile altor clienti multumiti de alegerea facuta la fel, insa trebuie sa se tina cont si de cateva aspecte importante, precum:

  • Incheierea politei de asigurare la o firma cunoscuta. Desi multi sunt tentati sa apeleze la firme obscure pentru ca au preturi mici si acestea se muleaza mai degraba pe bugetul de familie, totusi, specialistii recomanda prudenta maxima si alegerea unei firme cunoscute, care sa poata sa achite cheltuielile in cazul in care polita trebuie sa intre in functiune. Cativa banuti in plus vor evita producerea unor astfel de situatii nedorite;
  • Vor fi citite cu atentie acoperirile politei, dar si situatiile care nu sunt acoperite. Informarea corecta este esentiala in acest sens, in acest fel viitorul asigurat va sti exact cu ce probleme nu trebuie sa se confrunte pentru ca nu va fi acoperit;
  • Nevoile din timpul calatoriei. Cea mai buna polita trebuie sa acopere dorintele si necesitatile persoanei in cauza, indiferent ca este vorba despre distractie, sanatate sau durata sejurului;
  • Numarul de persoane care se afla in calatorie cu asiguratul. Cei care vor sa mearga in vacanta cu familia trebuie sa se gandeasca la faptul ca ar putea sa obtina anumite discounturi si reduceri interesante mai ales daca merg cu mai multi membri;
  • Pretul asigurarii medicale de calatorie. Acest aspect variaza in functie de agentia care vinde polita, de tipurile de riscuri acoperite, de durata calatoriei, de destinatie, varsta asiguratului, precum si de suma asigurata. Bugetul asiguratului este foarte important, mai ales daca este vorba despre realizarea unei calatorii pentru care s-a economisit o suma mare. Astfel, acesta are nevoie de o polita completa, flexibila din punct de vedere financiar.

In cazul in care se va produce un eveniment asigurat (imbolnavire subita sau orice alt eveniment), persoana aflata in aceasta situatie trebuie sa contacteze in cel mai scurt timp (telefonic) asiguratorul, apoi va urma indicatiile privitoare la gestionarea evenimentului, prezinta personalului medical polita sau comunica numarul de contract scris pe ea si primeste banii in cont dupa finalizarea dosarului (cheltuielile se platesc direct furnizorului de servicii).

In concluzie, cine are nevoie de o asigurare medicala de calatorie trebuie sa se informeze in cele mai mici detalii si sa aleaga polita care se muleaza pe nevoile sale. O asigurare medicala de calatorie adecvata trebuie sa ii protejeze optim pe cei care calatoresc in strainatate impotriva eventualelor probleme ce ar putea sa apara.

Sursa foto: Shutterstock.com, Ro.pinterest.com