Talon auto – informatii esentiale importante si curiozitati

Dupa varsta de 14 ani, fiecare persoana trebuie sa-si faca buletin. Este actul de identitate cel mai pretios pe care il au oamenii si este obligatoriu sa fie la purtator, indiferent de cat de scurt sau lung este drumul pe care trebuie sa-l faci dupa ce pleci de acasa. Ei bine, asa stau lucrurile si in cazul talonului auto. Mai putin varsta de 14 ani.

Acesta este ca un buletin al masinii. Se primeste imediat dupa inmatricularea uneia si trebuie tinut si el la purtator – in torpedou, in interiorul cotierei sau oriunde decizi tu ca este locul potrivit – indiferent daca pleci cu masina 500 m, 300 sau 1500 km. Acest act, impreuna cu permisul de conducere si buletinul, sunt printre cele mai importante trei acte pe care politia le va cere in cazul in care vei fi oprit. Pe langa acestea, politistii pot verifica si asigurarea masinii. Nu neaparat asigurarea CASCO (pentru ca este optionala), ci asigurarea obligatorie RCA.

Prin urmare, talonul auto este un act obligatoriu pe care masina trebuie sa-l aiba. Iata mai multe informatii despre acesta.

1. Talon auto – ce este acesta?

Dupa ce este cumparata, o masina trebuie inmatriculata. Acest lucru certifica oficial faptul ca acel vehicul poate fi condus pe drumurile publice si face legatura intre stat si proprietar. Fiecare tara cere ca vehiculele sa fie inregistrate si fiecare locatie are regulile proprii, dar ceea ce reprezinta un factor comun este talonul masinii sau certificatul de inregistrare.

Regulile si legislatia fiecarei tari difera in ceea ce priveste modul in care se elibereaza certificatul de inmatriculare. In unele acesta este o hartie in care sunt trecute toate informatiile importante despre masina, in altele vine sub forma de card. Mai sunt tari, cum este si Romania, in care talonul arata ca o brosura de dimensiuni mici, dar oricare ar fi forma lui, acesta este, fara doar si poate, un document oficial pe care sunt trecute informatii foarte importante:

  • Numarul care se regaseste si pe placutele de inmatriculare – numarul de inmatriculare a masinii;
  • Talonul auto contine in mod obligatoriu data primei inmatriculare a masinii, daca aceasta nu este noua;
  • Vor mai fi scrise date personale ale proprietarului – numele, adresa acestuia sau, in cazul unei companii, trebuie notata adresa sediului acesteia;
  • Alte informatii despre masina: marca si modelul, descrierea comerciala, greutatea admisa in masina, greutatea masinii, data ITP-ului si cat timp este valabil acesta, categoria din care face parte masina, seria de sasiu, numarul omologarii masinii, seria si numarul cartii de identitate a masinii, numele soferului – daca este diferit de cel al proprietarului - ce fel de motor are, ce putere, ce fel de combustibil foloseste, ce culoare are, de cate locuri dispune si autoritatea care a emis talonul auto

2. Descrierea unui talon auto

Un talon de masina arata ca o brosura de mici dimensiuni cu trei foi. Daca este impaturit, talonul are doar 114 mm x 70 mm. Daca este despaturit, acesta masoara 114 mm x 210 mm.

Suportul de hartie pe care este tiparita informatia din talon are elemente de securitate, deoarece este un document oficial extrem de important.

  • In interiorul talonului se poate observa foarte bine desenata stema tarii noastre;
  • Hartia filigran din care este facut contine niste fibre incorporate in ea, acestea fiind vizibile in lumina ultraviolet;
  • Daca te vei uita atent, scrisul este tiparit in relief si este de dimensiuni foarte mici (microscriere);
  • Seria imprimarii talonului se observa tiparita pe toate filele;
  • Fundalul talonului este facut astfel incat sa fie rezistent la contrafacerea prin metode cunoscute, precum scanarea. Acesta nu are culori primare, clasice, ci are cel putin doua culori speciale;
  • Pe talon exista unele elemente fluorescente destul de vizibile.

3. Cum trebuie folosit un talon de masina?

Cum trebuie folosit un talon de masina - se pune folie pe masina

Talonul auto este un document pe care trebuie sa-l aiba in mod obligatoriu masina. Acesta trebuie prezentat organelor de politie atunci cand te opresc.

Pe langa acest aspect, talonul mai are o intrebuintare: este suport pentru orice modificare adusa masinii. Cu alte cuvinte, orice modificare de culoare, de numar de inmatriculare, de emblema (daca doresti sa-i schimbi culoarea) trebuie trecuta pe talon. Inspectiile tehnice periodice sunt, de asemenea, trecute acolo in mod obligatoriu. Daca detinatorul nu mai conduce masina din anumite motive si aceasta ajunge la altcineva, dar ramane pe numele proprietarului, datele noului sofer trebuie schimbate pe talon. Orice modificare aparuta in ceea ce priveste masina trebuie sa sa potriveasca cu ceea ce scrie in talonul ei, pentru ca, asa cum a fost precizat mai sus, acesta este ca actul de identificare al masinii si este nevoie ca pe el sa se gaseasca aspectele legate de autoturism exact asa cum sunt in realitate.

3.1. Ce trebuie sa faci atunci cand pierzi talonul masinii?

La fel cum nu ai voie sa mergi pe strada fara buletin, nici masina nu are voie sa circule fara talon. Astfel ca, daca l-ai pierdut sau consideri ca a fost furat, NU ai voie sa conduci in continuare acea masina. In primul rand,in cazul unui furt poti apela la politie, dar este necesar sa te deplasezi si la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru a depune dosarul in vederea obtinerii unui nou talon auto. In acest dosar trebuie sa ai urmatoarele documente:

  • O cerere tip prin care soliciti schimbarea talonului;
  • Fisa care atesta inmatricularea masinii;
  • Cartea tehnica in care trebuie sa apara modificarile tehnice suferite de masina, modificari care trebuie sa fie omologate de Regia Autonoma Registrul Auto Roman;
  • Buletinul tau;
  • Un document care dovedeste achitrea taxei talonului;
  • Talonul vechi;
  • O copie dupa contractul RCA pe care il ai cu firma de asigurari, contract care trebuie sa fie, desigur, valabil.

3.3. Situatii in care poti ramane fara talonul auto

Situatii in care poti ramane fara talonul auto - cineva face poza la un far spart

Daca a ramane fara permis este o situatie des intalnita, a ramane fara talonul auto e ceva mai rar, dar sunt situatii in care politistii iti pot retine acest certificat de inmatriculare. Cel mai des intalnit caz este lipsa concordantei intre informatiile de pe talon si cele din realitate.

  • Numere de inmatriculare diferite pe talon fata de masina;
  • Personalizarea placutelor de inmatriculare;
  • Culoare a masinii diferita;
  • Folii inchise la culoare pe geamuri, folii care sa nu fie omologate de RAR;
  • Lipsa valabilitatii asigurarii RCA;
  • Dimensiunea diferita a anvelopelor in talon fata de realitate;
  • Farurile sau stopurile sunt arse;
  • Defectiuni la sistemul de franare – siguranta este pe primul loc si de aceea orice defectiune a acestui sistem are drept consecinta retinerea talonului;
  • Deplasarea cu anvelope de iarna vara sau anvelope de vara pe timpul iernii;
  • Expirarea inspectiei tehnice periodice;
  • Montarea pe sau in masina a oricaror dispozitive noi care nu sunt omologate de cei de la RAR;
  • Motorul masinii emite un nivel de noxe mult mai ridicat decat limita maxima admisa de lege.

Uneori, ti se poate retine talonul cu tot cu permis si cu siguranta vei primi o amenda. Sunt situatii in care chiar placutele de inmatriculare pot fi retinute de catre politie. Nici in acest caz nu poti circula cu masina.

In oricare dintre aceste situatii, cea mai rapida modalitate de a recupera talonul auto este de a repara defectiunea, daca aceasta exista, sau de a elimina dispozitivele sau accesoriile neomologate existente pe masina. Apoi trebuie sa mergi la RAR pentru ca acestia sa faca o verificare masinii.

Pentru a putea recupera talonul masinii, va trebui sa mergi la Serviciul Politiei Rutiere cu buletinul, cartea tehnica, dovada care atesta faptul ca talonul ti-a fost oprit si documentele care sustin rezolvarea problemelor din cauza carora ti-a fost ridicat talonul.

In concluzie, certificatul de inmatriculare este un document extrem de important pentru masina. El contine foarte multe informatii atat despre aceasta, cat si despre proprietar sau conducatorul auto. Este un act fara de care nu ai permisiunea sa circuli cu acest vehicul, astfel ca trebuie sa fii atent la conditiile de pe drum, la regulile de circulatie, la modificarile pe care iti doresti sau esti nevoit sa le aduci masinii pentru a avea garantia ca iti vei pastra talonul auto atunci cand va fi nevoie.

Sursa foto: pexels.com