siguranta financiara

Siguranta financiara reprezinta mult mai mult decat o suma de bani castigata lunar, cu care reusesti sa-ti acoperi cheltuielile, fara a fi nevoit sa renunti la anumite placeri precum iesiri in oras, calatorii, sau diverse cumparaturi. Siguranta financiara vine in momentul in care reusesti sa stabilesti un control asupra vietii tale, care sa-ti ofere libertatea de a trai asa cum iti doresti, indiferent de situatiile economice prin care trecem. Este, de fapt, momentul in care te eliberezi de stresul cauzat de bani, stiind ca nu mai trebuie sa-ti faci griji pentru situatia ta financiara sau pentru bunurile pe care le detii. Economiile sunt o parte importanta din aceasta siguranta, precum si pasii pe care ii parcurgi pentru asigurarea fiecarui bun al tau.

Gandeste-te doar ca maine, sau anul viitor, un eveniment neprevazut, pe care nu-l poti controla, ar face ca locul tau de munca sa dispara, sau casa ta sa fie distrusa in totalitate. Crezi ca ai ajuns in punctul in care astfel de situatii sa nu te doboare si sa ai incredere ca poti avea totul sub control? Daca nu, este timpul sa descoperi ce inseamna cu adevarat siguranta financiara, care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a ajunge acolo si ce obiective trebuie sa iti stabilesti pentru a obtine acest lucru.

1. Siguranta financiara: ce este si cum poti ajunge mai aproape de ea?

Te intrebi ce este siguranta financiara? Este momentul in care nu iti mai faci griji pentru bani, dar asta nu inseamna ca ai castiguri extrem de mari, ci ca inveti sa gestionezi cat mai bine fiecare suma din contul tau, astfel incat reusesti fara probleme sa-ti acoperi cheltuielile, si-n acelasi timp ai ocazia de a economisi. Pe scurt, siguranta financiara include trei factori cheie: existenta unui cont de economii pentru situatiile de urgenta, o sursa de venit care sa-ti acopere cheltuielile si nevoile zilnice, precum si lipsa datoriilor. Acestia te conduc catre o noua abordare pe care o ai asupra vietii tale. Cel mai important lucru este ca nu te vei mai confrunta cu situatii de stres sau panica in momentul in care treci printr-un esec financiar, iti poti programa oricand o vacanta sau iti poti indeplini mici dorinte care te fac fericit. Aceasta siguranta iti ofera ocazia de a experimenta in cariera, nefiind constrans de locul de munca actual, astfel incat poti oricand sa aplici pentru un nou post sau sa iei o pauza in care sa incerci o noua directie.

Siguranta financiara suna extrem de bine, insa nu uita ca banii nu aduc automat acest lucru. Orientarea spre viitor, obiectivele financiare si pasii mici care trebuie urmati in directia aceasta iti vor garanta o siguranta. Altfel, neglijand aceste aspecte, banii se pot pierde extrem de repede, creand situatii neprevazute. Haide sa vedem cum poti sa-ti construiesti un plan financiar solid, incepand cu cateva schimbari mici.

Pentru ca fiecare banut economisit conteaza, incepe chiar acum sa pui deoparte. Economisirea de la o varsta frageda este o metoda perfecta pentru a-ti cladi siguranta financiara, insa niciodata nu este prea tarziu. Suma din contul de economii trebuie sa ramana acolo pentru situatile de urgenta, sau de ce nu, pentru perioada pensionarii. Evita sa scoti bani din acest cont periodic sau alege sa investesti acolo unde vezi posibilitatea depozitarii pe un termen lung, precum se intampla la bursa, acolo unde poti cumpara actiuni la diferite companii listate. Pentru a ajunge la economisire, ai nevoie de un plan care sa-ti arate exact cati bani incasezi si care sunt cheltuielile tale. Incearca sa notezi fiecare cheltuiala, pentru a tine cat mai bine evidenta banilor tai. In caz contrar, o sa ai tendinta de a cumpara lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie sau pe care le poti achizitiona la preturi mult mai mici.

Daca ai datorii, asigura-te ca scapi de ele inainte de orice altceva, pentru ca acestea sunt o mare piedica in siguranta ta financiara. Daca ai rate, poti face un plan simplu prin care sa calculezi timpul cel mai scurt in care poti achita totul, prioritizand datoriile care au o dobanda mai mare de achitat. Dupa plata datoriilor poti incepe sa economisesti aceste sume de bani lunar. Din momentul in care incepi sa economisesti, asigura-te ca ai o paleta larga in care banii tai se regasesc. De ce este important acest lucru? Deoarece riscurile scad atunci cand nu iti focusezi toate sumele intr-o singura directie. Spre exemplu, sa presupunem ca doresti sa investesti in imobiliare, insa riscurile de a aparea o situatie neprevazuta sunt extrem de ridicate. Atunci, investeste o parte din economii in imobiliare, iar o alta parte indreapt-o catre achizitionarea de actiuni la o firma existenta de mult timp pe piata. Totodata, nu uita sa incluzi in cheltuielile tale si serviciile medicale. Ele tind sa fie neglijate, de cele mai multe ori, desi sunt sanse foarte mari sa ai nevoie de asistenta si ingrijire medicala la un moment dat.

Nu in ultimul rand, tine cont de faptul ca stilul tau de viata se poate schimba, fiind o idee buna sa-ti reevaluezi cheltuielile si planul de economii la o anumita perioada de timp, pentru a face modificari acolo unde este necesar. Cele mai comune schimbari sunt incheierea unei datorii, aparitia unui nou membru in familie sau obtinerea unui loc de munca platit diferit. Prin aceasta reevaluare vei vedea daca este nevoie sa economisesti mai mult sau daca cheltuielile au crescut considerabil si este nevoie de redirectionarea unei sume de bani mai mica catre celelalte conturi.

cum obtii siguranta financiara

2. Cum sa obtii siguranta financiara?

Am mentionat anterior faptul ca siguranta financiara nu inseamna doar incasarea unei sume mari de bani, ci mai ales construirea unui plan bine pus la punct, in care sa introduci cheltuielile, si economiile pentru situatii neprevazute. Acestea din urma, desi nu sunt prioritare pentru multi, sunt cele care cauzeaza cu adevarat probleme, pe care le putem evita foarte usor. Printre situatiile neprevazute se afla si: izbucnirea unui incendiu in locuinta, o inundatie care nu este observata la timp si distruge bunurile din casa, o problema de sanatate, care necesita o interventie medicala costisitoare sau chiar situatii care ne pun viata in pericol. Pentru toate acestea exista o solutie simpla, pe care trebuie sa o luam inainte de orice: asigurarea.

2.1 Asigurarea casei pentru siguranta financiara

Primul bun pe care oamenii tind sa-l protejeze, prin intermediul unei asigurari facultative CASCO, este automobilul detinut. Insa, un lucru mult mai important decat acesta este chiar casa in care traiesti. Asigurarea facultativa a locuintei va elimina riscurile neprevazute, precum sunt dezastrele naturale sau riscul de furt si alte tipuri de deteriorari, pastrand in siguranta locul in care sunt pastrate toate amintirile tale, zona ta de relaxare si confort, precum si adapostul familiei tale. Acest tip de asigurare se poate incheia fie ca vorbim despre o locuinta noua, fie ca ne raportam la o casa mai veche si, in plus, poti incheia o astfel de asigurare chiar si in calitate de chirias. Acest aspect este foarte important, deoarece orice prejudiciu adus locuintei in care stai cu chirie este asigurat. Aici se ia in calcul inclusiv o eventuala inundatie, care poate aduce prejudicii apartamentelor vecine.

Asigurarea locuintei trebuie luata in calcul pentru protejarea acesteia, dar exista planuri care includ si terenul pe care aceasta este construita, inclusiv alte anexe, atunci cand ele exista, dar si asigurarea bunurilor care se afla la interior, si anume electrocasnice, mobila, obiecte vestimentare sau obiectele de arta. Aceasta asigurare trebuie adaugata in planul tau financiar, in contextul in care ai acordat o suma consistenta de bani pentru casa ta, iar o eventuala distrugere va genera pagube materiale uriase, pe care cel mai probabil nu le vei putea suporta intr-un timp scurt. Pentru a verifica daca polita de asigurare iti acopera toate nevoile, urmareste cativa factori care trebuie sa se regaseasca in textul acesteia: asigurarea in caz de incediu sau alte calamitati naturale (furtuna, explozie, grindina, alunecari de teren); asigurarea intregii structuri, inclusiv pereti, podea, vopsea si alte accesorii; asigurarea bunurilor aflate in interiorul casei; sau chiar includerea daunelor accidentale, sau cele ce apar in urma unui furt. Astfel, compania de asigurari va plati suma aferenta acestora, sau va dispune inlocuirea lor, in functie de contract.

siguranta financiara ce este

2.2 Siguranta financiara oferita de asigurarea de sanatate

O alta modalitate prin care sa obtii siguranta financiara este incheierea unei asigurari de sanatate. Nevoia de a apela la servicii medicale vine atunci cand te astepti mai putin, iar o astfel de asigurare, pentru care tu depui o anumita suma lunar, te va scapa de costuri mari, neprevazute si o sa-ti ofere o serie de beneficii importante. Aceasta este de multe ori oferita de catre angajator, mai ales atunci cand vorbim despre marile companii, insa daca lucrezi pe cont propriu sau nu beneficiezi din partea angajatorului, poti decide oricand sa apelezi la o astfel de polita.

Este timpul sa descoperi beneficiile unei asigurari de sanatate. In primul rand, este vorba despre beneficiile financiare. Aceasta acopera facturile medicale, astfel incat eviti sa te indatorezi atunci cand apare o problema de sanatate ce implica costuri mari, care nu au fost incluse in planul tau financiar. Astfel, este mult mai usor sa setezi o suma pe care esti dispus sa o acorzi anual catre serviciile medicale, avand posibilitatea de a alege ce beneficii sa incluzi. Exista anumite planuri special concepute pentru femeile care-si doresc sa devina mame, si sa beneficieze de servicii private, dar si planuri care includ serviciile stomatologice. In al doilea rand, intervin beneficiile pentru sanatate, datorita carora vei avea o viata mult mai linistita. Analizele periodice devin o obisnuinta, la fel si controalele de rutina, iar acest lucru are un aport major in descoperirea prematura a bolilor, si tratarea acestora. Nu in ultimul rand, o asigurare de sanatate te va ajuta sa te simti mai linistit, fara a fi presat de faptul ca nu beneficiezi de acces la ingrijire medicala. Nu uita sa iei in calcul aceasta asigurare atunci cand calatoresti!

2.3 Asigurare de viata, un pas important pentru siguranta financiara

Asigurarea de viata poate avea mai multe forme, insa cea mai comuna dintre ele se refera la incheierea unui contract intre asigurator, si persoana asigurata, prin care este garantata acordarea unei sume de bani beneficiarilor mentionati, in cazul decesului persoanei asigurate. Un alt tip este asigurarea de viata Renta Master, care ofera posibilitatea investirii intr-un plan financiar pentru copilul tau, inca din primele zile de viata, astfel incat sa te asiguri ca poate sa urmeze facultate dorita, sau cursurile pentru specializare, atunci cand implineste varsta majoratului, insa include si anumite riscuri, precum accidentare, interventii chirurgicale, sau deces. Astfel de asigurari se pot incheia fie pe o perioada determinata, cu posibilitatea de prelungire dupa un scurt interval in care s-a renuntat la ea, fie poate avea o forma permanenta.

Stabilirea preturilor pentru o asigurare de viata se face tinand cont de mai multi factori, si anume: varsta, fiind unul dintre cei mai importanti factori; sexul, deoarece femeile tind sa atinga o varsta mai inaintata; dependentele pe care le ai, precum tutunul, sau alcoolul; starea de sanatate, care se determina prin efectuarea unor teste, si analize specifice; antecedentele medicale din familie; sau daca esti conducator auto/moto. De ce este atat de important sa inchei aceasta asigurare, pentru siguranta financiara a familiei? Pentru ca, in cazul unui accident, familia ta va beneficia de un suport financiar, nefiind nevoiti sa se confrunte, pe langa evenimentul neplacut, si cu datorii care sa-i incarce pe termen lung. Daca esti parinte, ai un motiv in plus pentru a face acest pas. Gandeste-te doar ca tu esti cel care ii ofera suport financiar celui mic, fiind singura sa sursa de venit, si sustinere, iar in cazul unui accident nefericit, intreg universul sau o sa fie spulberat.

3. Cum sa-ti protejezi siguranta financiara, odata ce ai obtinut-o?

Acum ca ai aflat ce inseamna siguranta financiara si cum poate sa fie obtinuta, este timpul sa te focusezi asupra modalitatilor prin care poti continua acest drum. Exista cateva linii generale, pe care trebuie sa le ai in vedere pentru mentinerea sigurantei financiare pe termen lung. In primul rand, continua sa economisesti, si sa ai un plan financiar in care sa incluzi cheltuielile, si sa le monitorizezi extrem de bine. Nu uita ca scopul tau este sa elimini toate cheltuielile care nu sunt necesare, sau nu aduc un plus in viata ta, iar cele care raman trebuie reduse, in functie de ofertele existente pe piata. In al doilea rand, nu te arunca cu capul inainte atunci cand vine vorba despre investitii, chiar daca ai ajuns in momentul in care ai o suma suficient de mare in contul de economii, si simti ca este momentul sa-ti asumi anumite riscuri. Decizile luate in graba pot sa te coste mult. In al treilea rand, nu te opri niciodata din cautarea noilor posibilitati de castig. Verifica mereu ofertele de locuri de munca existente in piata, participa la interviuri, si arata-ti asteptarile salariale, continua sa vanezi noi oportunitati chiar si in afara orelor de munca, poate chiar pe partea de freelancing. Nu in ultimul rand, asigura-te ca valorifici fiecare oportunitate care apare in viata ta, fara a o lasa sa treaca neobservata. Propunerile pot aparea oricand, si daca nu esti atent la discutii, sau prezent, poti rata sansa vietii tale.

2 siguranta financiara

Asadar, ce ai aflat aici sunt pasii catre stabilirea unei sigurante financiare, insa rezultatul final tine doar de tine. Este foarte important cum reusesti sa-ti gestionezi cheltuielile, veniturile, si cum iti asiguri viitorul, prin apelarea la diverse servicii, precum sunt asigurarile. Urmeaza cu strictete planul tau financiar, si vei vedea schimbarile.

Sursa foto: unsplash.com.