Schimbare proprietar auto

Schimbarea proprietarului auto, care rezulta in urma mai multor actiuni, precum: procesul de vanzare-cumparare, transferarea catre un membru al familiei sau mostenirea, implica un proces destul de complex, precum si o serie de documente ce trebuie intocmite, iar mai apoi depuse la anumite institutii publice. Perioada de timp care incepe de la cateva zile, se poate extinde pana la cateva luni, in functie de fiecare demers in parte. Situatia care implica cele mai multe proceduri, dupa cum urmeaza sa observi in continuare, este schimbarea proprietarului auto in urma aducerii autovehiculului in tara noastra, deoarece este nevoie de cateva acte si investigatii suplimentare. Asa cum am mentionat anterior, chiar si transferul catre un membru al familiei necesita un intreg proces, si nu doar predarea bunului, chiar daca nu este implicata o suma de bani.

Spre deosebire de alte bunuri pe care le poti instraina, o masina vine la pachet cu mai multe acte care trebuie modificate, cu placutele de inmatriculare, unde exista posibilitatea fie de pastrare, fie de schimbare, ceea ce prelungeste procesul, iar situatia ideala implica si o verificare tehnica, pentru transparenta completa. Astfel, daca urmeaza sa-ti achizitionezi o masina, vrei sa scapi de cea pe care deja o detii sau este implicata o mostenire ori un cadou din partea celor dragi, citeste cu atentie urmatoarele informatii, pentru a sti exact care sunt actele de care ai nevoie in fiecare dintre aceste situatii, ce se intampla cu polita RCA si celelalte taxe achitate de catre vechiul proprietar sau care sunt aspectele pe care nu trebuie sa le neglijezi.

1. Acte necesare schimbare nume proprietar auto in mai multe situatii

Conditiile pentru schimbarea proprietarului auto difera in functie de fiecare situatie individuala, in care pot sa fie implicate doua persoane care doresc sa incheie un contract de vanzare-cumparare, doi membri ai familiei care vor sa transfere bunul pe numele celuilalt sau o persoana care primeste o masina drept mostenire. Primul caz invocat, cel care implica un contract de vanzare-cumparare, are la randul sau mai multe ramuri, deoarece procesul este diferit atunci cand ambele parti ale contractului au cetatenie romana, iar masina este deja inmatriculata la noi in tara, fata de situatia in care doresti achizitionarea masinii intr-un alt stat, fie el in Uniunea Europeana, fie din afara acesteia.

Vei descoperi toate aceste detalii in urmatoarele randuri, astfel ca iti poate fi de folos sa-ti notezi fiecare act de care ai nevoie pentru schimbarea proprietarului masinii, in cazul tau.

1.1. Acte necesare schimbare proprietar auto pentru vanzare

Pentru inceput, trebuie sa intelegi care sunt partile implicate, pentru a nu exista niciun fel de confuzie pe parcursul explicatiilor. Proprietarul auto este persoana care figureaza in actele masinii, chiar daca nu este intotdeauna si conducatorul acesteia. Spre exemplu, foarte multe persoane aleg, din diferite considerente, sa inregistreze masina pe un alt membru al familiei, astfel incat, desi ele sunt tot timpul in posesia ei si o conduc zilnic, nu au niciun drept asupra procesului de vanzare a acesteia.

Urmeaza apoi cele doua parti ale contractului, respectiv vanzatorul, cel care are vehiculul initial si urmeaza sa-l instraineze prin vanzarea lui, si cumparatorul, care va ajunge sa fie noul proprietar dupa intocmirea tuturor actelor necesare. Acum ca avem toate aceste notiuni clare, este timpul sa trecem la partea de birocratie, iar prima intrebare este: ce acte trebuie pentru schimbarea proprietarului auto?

Dupa ce ai postat anuntul de vanzare si ai gasit o persoana interesata de autoturismul tau, este timpul sa va intalniti si sa incheiati contractul de vanzare-cumparare, in cinci exemplare. Fiecare exemplar are o alta destinatie, iar acesta se poate incheia fie in fata unei persoane autorizate, fie in cadrul unui birou a carui activitate se focuseaza pe actele auto. Toate aceste 5 exemplare trebuie sa fie semnate atat de cumparator, cat si de vanzator. Urmatorul pas, care trebuie realizat de catre vanzator, este eliberarea fiscalului, care se obtine de la autoritatile competente, dupa ce acesta a achitat toate taxele si impozitele aferente anului in curs, sau restantelor daca este cazul, atat pe celelalte bunuri ale sale, cat si pe masina.

Ultimul pas pe care trebuie sa il faca vanzatorul este sa inmaneze toate actele masinii noului proprietar, respectiv: cartea masinii si talonul, atat in original, cat si in copie, ideal impreuna cu o copie dupa buletinul sau. Din acest moment, responsabilitatea se muta asupra cumparatorului, care este nevoit sa faca o noua serie de acte pentru inregistrarea in evidenta fiscala pe numele sau si eliberarea unor placute noi de inmatriculare, in termen de 90 de zile.

1.2. Documente pentru schimbarea proprietarului auto in familie

In cazul in care deja ai achizitionat noua masina pe numele tau, insa doresti schimbarea de proprietar auto in familie, poti lua in calcul mai multe variante posibile. O prima varianta este contractul de vanzare-cumparare despre care am vorbit anterior si a caror documente necesare pentru schimbare raman aceleasi, la fel si procedura explicata.

O alta varianta este intocmirea unui contract de donatie pentru autovehicul. Prin aceasta procedura, proprietarul cedeaza dreptul asupra masinii, in mod gratuit si, daca nicio alta exceptie nu este mentionata in textul contractului, irevocabil. Acesta trebuie semnat in fata unui notar autorizat, fiind nevoie de actele de identitate ale ambelor persoane, cartea de identitate a masinii, precum si celelalte acte aferente acesteia, certificatul fiscal, care trebuie sa dovedeasca si in acest caz plata la zi a taxelor si impozitelor, precum si o taxa incasata de catre notar, care cel mai adesea este mai mica de 100 lei.

Mai poate fi luata in calcul si o varianta care nu este la fel de populara, si anume contractul de comodat. Acesta stabileste regulile in mod diferit fata de variantele prezentate anterior, prin prisma faptului ca persoana care devine comodatar, are drept de utilizare asupra automobilului pe o perioada stabilita de timp, insa nu are si dreptul de instrainare a acestuia. Actele necesare pentru schimbarea proprietarului auto in acest caz sunt: actele de identitate ale celor doua parti, cartea masinii, impreuna cu talonul, certificatul fiscal, iar in cazul persoanelor juridice se mai adauga si un act constitutiv, impreuna cu hotararea Adunarii Generale a Actionarilor.

Acte necesare schimbare nume proprietar auto

1.3. Schimbare proprietar masina in caz de deces sau mostenire

Daca te afli intr-o situatie mai putin placuta, in care proprietarul masinii pe care o conduci in acest moment a decedat, probabil vrei sa stii care sunt actele necesare pentru schimbarea proprietarului unui autoturism in acest caz specific. Ei bine, exista si aici mai multe variante, in functie de existenta unei mosteniri testamentare sau a uneia legale. In cazul primei mosteniri, lucrurile sunt extrem de simple, intrucat defunctul este cel care a stabilit clar proprietarul de drept, iar acest lucru nu poate sa fie schimbat sau contestat de catre alti membri ai familiei.

In cazul unei mosteniri legale, organele competente sunt cele care stabilesc ce cote primeste fiecare mostenitor in parte, astfel ca este posibil ca masina sa fie impartita in mod egal intre mai multi membri. Daca se intampla acest lucru la succesiune, atunci este ideal ca celelalte persoane sa-si cedeze drepturile sau tu sa cumperi partea lor de drept, pentru ca masina sa aiba un singur proprietar, iar demersurile sa fie mult mai simple. Exista posibilitatea ca un singur autovehicul sa aiba mai multi proprietari, insa va fi mult mai greu sa intocmesti toate actele, mai ales in fata serviciului de inmatriculari care accepta doar in cazuri exceptionale varianta de inscriere a unui proprietar si a unui utilizator separat pe talon.

Astfel, trebuie sa te gandesti foarte bine la fiecare scenariu in parte, pentru a putea lua la final cea mai buna decizie pentru tine, in care economisesti atat timp, cat si resurse financiare.

2. Ce se intampla cu polita RCA la schimbarea proprietarului

Acum ca ai aflat care sunt acele acte necesare pentru schimbarea proprietarului unui autoturism, este momentul sa stii ce se intampla cu asigurarea RCA la schimbarea proprietarului auto. Avand in vedere ca polita RCA se incheie atat pe baza specificatiilor masinii, cat si pe varsta si experienta proprietarului auto, ea nu mai este valida atunci cand se face transferul catre cumparator. Singura taxa care ramane valabila si nu trebuie reinnoita este rovinieta, chiar si atunci cand circuli cu noile placute de inmatriculare, deoarece controlul se efectueaza cu ajutorul seriei de sasiu. Inspectia tehnica periodica indeplineste acelasi principiu, fiind nevoie sa o repeti doar la data inscrisa in documente.

Prin urmare, in calitate de nou proprietar al masinii, esti obligat sa inchei o noua asigurare, inainte de depunerea actelor la ghiseul de inmatriculari. Trebuie sa fii atent, pentru ca nu poti solicita o asigurare pana cand nu ai inregistrat bunul in evidenta fiscala aflata pe raza domiciliului tau. Asigurarea va fi incheiata apoi fara probleme, insa avand in vedere faptul ca va fi eliberat un nou talon, trebuie sa mai faci o vizita ulterioara asiguratorului, pentru a transcrie toate datele. Acest lucru este absolut necesar daca urmeaza sa parasesti tara, astfel ca este bine sa nu neglijezi acest ultim pas. In cazul in care te gandesti sa dai in folosinta masina unui prieten sau a unui membru al familiei, trebuie sa stii ca asigurarea se va extinde si asupra acestuia, in cazul unui accident.

chimbarea politei RCA se datoreaza introducerii claselor bonus-malus, care sunt gandite special fie pentru a recompensa asiguratii prin trecerea anual la o clasa superioara, plecand de la B0, fie pentru taxarea acelora care au avut daune decontate, si care vor regresa. Orice persoana care incheie pentru prima data o astfel de polita, va incepe de la nivelul B0, iar clasele bonus sunt in numar de 8, la fel ca cele malus.

Acte necesare schimbare proprietar auto

3. Ce alte aspecte trebuie sa ai in vedere inainte de a semna actele de schimbare a proprietarului auto

In textul acestui articol am cuprins cele mai frecvente situatii pentru schimbarea proprietarului auto fara radiere si informatiile cele mai comune de care ai nevoie, precum asigurarea obligatorie, actele necesare sau valabilitatea rovinietei. Pe langa toate acestea, exista si cazuri care presupun o documentatie mai stufoasa sau o atentie sporita asupra starii tehnice a masinii.

Vom incepe cu primul aspect pe care trebuie sa il ai in vedere, si anume tara de provenienta a vehiculului. Daca alegi sa il achizitionezi din Romania, atunci deja ai aflat toti pasii pe care trebuie sa ii faci, insa daca viitoarea ta masina provine dintr-o alta tara a Uniunii Europene, atunci ai nevoie de informatii cu privire la ce acte sunt necesare la RAR pentru schimbarea proprietarului. In cadrul acestei inspectii, se va elibera cartea de identitate a vehiculului, astfel ca este nevoie de actul tau de identitate, in calitate de solicitant, de o cerere de activitate RAR si, nu in ultimul rand, de documentul de inmatriculare emis in tara de provenienta, impreuna cu certificatul de conformitate.

Un alt lucru pe care e bine sa nu-l neglijezi inainte de semnarea actelor, este starea tehnica a masinii. Cea mai buna modalitate prin care o poti verifica este sa mergi, impreuna cu vanzatorul, la un service autorizat, dar care sa aiba o pozitie neutra fata de fiecare parte implicata. Daca vanzatorul refuza acest lucru, atunci este momentul sa-ti pui anumite intrebari si sa nu te grabesti cu decizia. De altfel, exista mai multe site-uri prin care poti verifica, cu ajutorul seriei de sasiu, istoricul masinii, de obicei contra unei sume modice. Iti recomandam sa parcurgi si aceasta etapa, pentru ca poti afla daca kilometrajul este real sau a fost modificat, daca autovehiculul a fost implicat in accidente si care au fost pagubele provocate etc.

' Schimbare proprietar auto in familie

Asadar, avand in vedere faptul ca ai aflat toate aceste lucruri despre procesul de schimbare a proprietarului auto, esti pregatit sa faci primul pas catre achizitia masinii dorite. Asigura-te ca ai toate actele necesare si alege sa faci tranzactia doar dupa ce ai verificat din punct de vedere tehnic autoturismul, pentru a evita viitoarele situatii neplacute.

Sursa foto: unsplash.com