ilustratie cu autoturism pe doua fisicuri de monede aurii

Conducerea unui autoturism este deja o necesitate mai mult decat un lux pentru o mare parte dintre oameni. Dar, odată cu autovehiculul vin si o serie de responsabilitati suplimentare precum si o serie de cheltuilei la care trebuie sa faci fata pentru a circula in conditii de legalitate si siguranta.

Astfel, pe langa faptul ca vei plati anual impozitele aferente capacitatii cilindrice si modelului de autoturism pe care il detii, este obligatorie si plata unei polite RCA de raspundere civila obligatorie care are rolul esential de a despagubi pe cei afectati daca se produce un accident din vina conducatorului auto.

De multe ori, un conducator auto diligent va apela si la o polita CASCO pentru a se proteja in eventualitatea unor accidentari sau a altor evenimente cu impact negativ asupra patrimoniul.

Odata cu scumpirea acestor produse financiare de asigurare, devine logica dorinta multor dintre proprietarii de autovehicule de a cauta mijloace de reducere a costurilor cu detinerea masinilor, sau, cel putin pentru a recupare o parte dintre acestea atunci cand, de exemplu, vehiculul este vandut in perioada de valabilitate a politelor.

Tocmai de aceea, in acest articol vei afla cateva modalitati de recuperare a banilor din asigurarile masinii sau de transfer a asigurarilor auto catre noul proprietar.

1. Recuperarea banilor pe asigurarea auto RCA la schimbarea proprietarului autovehiculului

Recuperare bani asigurare - ilustratia cu strangere de maini si autoturism in fundal

Un proprietar al unui autovehicul ar trebui sa stie ca nu va pierde banii platiti pe o polita RCA achitata integral sau, cel putin, va fi indreptatit sa recupereze o parte din acea suma dupa vanzarea masinii.

Sediul legal al materiei in domeniul recuperarii banilor pe asigurarea auto RCA la schimbarea proprietarului unui autovehicul se afla in Legea 132/2017 a asigurarilor RCA. Astfel, legislatia mentionata prevede ca “atunci când asiguratul a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptățit să o recupereze proporțional cu perioada neexpirată a contractului RCA”.

Prin urmare, dreptul asiguratului de a recupera partial banii achitati pe RCA la vanzarea masinii se naste atunci cand contractul RCA avut cu firma asiguratoare inceteaza. Incetarea, in acest caz, este momentul la care asiguratul notifica companiei de asigurari faptul ca dreptul de proprietate asupra autovehiculului a fost transmis unui tert. Desigur, alaturi de notificare trebuie produse si documente doveditoare in acest sens.

De asemenea, dreptul de recuperare partiala se poate naste nu doar la vanzarea acestuia, dar si la data la care autovehiculul a fost radiat din circulatie inainte de expirarea termenului de valabilitate a politei RCA.

Merita mentionat ca recuperarea partiala a banilor platiti pe o polita RCA in cazul vanzarii autovehiculului inainte de expirarea politei este grevata de doua aspecte esentiale:

  • Recuperarea se acorda numai in situatia in care polita RCA nu a fost folosita in sensul acoperirii unor pagube din cauza culpei asiguratului.
  • Calculul diferentei de bani de recuperat porneste de la data la care cel care a cumparat masina o inmatriculeaza, iar nu de la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare. Prin urmare, intarziearea inmatricularii masinii vandute pe numele noului proprietar intarzie acordarea diferentei de bani de la asigurator catre fostul proprietar si diminueaza, in acelasi timp, cuantumul sumelor prin simpla curgere a timpului.

Procedura de recuperare a sumelor partiale de pe asigurare RCA la schimbarea proprietarului implica respectarea unei serii de pasi.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa primesti de la noul proprietar al masinii confirmarea faptului ca masina vanduta a fost inmatriculata. Abia acum te poti adresa brokerului de asigurare sau companiei de asigurari care ti-a emis polita RCA in vederea solicitarii restituirii sumei de bani ce reprezinta contravaloarea perioadei de valabilitate ramase pana la expirarea politei.

In acest sens, vei avea nevoie de:

  • O cerere tip de restituire completata;
  • Copia actului de identitate sau, in cazul persoanelor juridice, copia actului de identitate al persoanei imputernicite sau a reprezentantului legal, dupa caz, alaturi de copia certificatului unic de inregistrare (CUI);
  • Copie dupa certificatul de radiere emis de Politia Rutiera;
  • Copie dupa cartea de identitate a autovehiculului;
  • Asigurarea RCA si chitanta sau alte document doveditor (ordin de plata, extras de cont) privind achitarea politei;
  • Copie dupa contractul de vanzare-cumparare al autovehiculului sau, in cazul persoanelor juridice, factura fiscala de vanzare, care, in ambele cazuri, trebuie stampilate si semnate de institutia locala de taxe si impozite;
  • In cazul masinilor casate inaintea termenului de expirare al RCA se va depune la dosarul cererii de restituire un document emis de firma care se ocupa de casare.

Prin cererea de restituire a primei de asigurare RCA solicitantul declara pe propria raspundere ca vehiculul asigurat prin polita indicata in cerere nu a fost implicat in evenimente rutiere in perioada de valabilitate a asigurarii. Totodata, cererea de restituire tine loc si de angajament ca in cazul in care societatea de asigurari ar fi obligata sa achite eventuale despagubiri in baza politei care face obiectul cererii, solicitantul sa restituie asiguratorului, intr-un anumit termen, contravaloarea primei restituite sub sanctiunea suportarii daunelor sau prejudiciilor produse.

In urma primiri si inregistrarii cererii, societatea de asigurari va proceda la restituirea sumei de bani corespunzatoare perioadei din durata politei RCA ramase nefolosite in termen de 7 zile de la momentul solicitarii oficiale a platitorului.

Un aspect demn de mentionat in cazul masinilor vandute este transferul clasei de bonus malus. Astfel, daca vanzatorul unei autovehicul achizitioneaza unul nou dupa ce l-a vandut sau casat pe primul dintre ele, clasa de bonus malus inscrisa pe vechea polita de asigurare se poate transfera pe noua polita incheiata pentru noua masina inmatriculata pe acelasi nume.

Este, desigur, o posibilitate logica pe care legiuitorul a prevazut-o deoarece clasa de bonus castigata de un sofer de-a lungul a mai multor ani de comportament disciplinat la volan, fara incidente cauzate este de fapt un drept castigat care, la orice vanzare a automobilului s-ar reduce altfel la zero, cu alte cuvinte s-ar produce o anulare fara temei a dreptului conducatorului auto de a beneficia de tarife reduse conform legii la plata viitoarelor polite RCA.

2. Transferul asigurarii auto CASCO la vanzarea autovehiculului

Spre deosebire de polita RCA care este obligatorie, impusa prin legislatie, politele de asigurare auto facultativa sau CASCO acopera o multime de riscuri de baza din gama lovirilor, zgarieturilor, caderilor de corpuri, derapaj sau rasturnari, fenomene si calamitati naturale cu impact negativ, incendiu si vandalism alaturi de riscuri suplimentare precum furtul masinii.

In mod similar cu cazul politelor RCA, la vanzarea sau la casarea unei masini in perioada in care asigurarea CASCO este valabila, titularul acesteia poate solicita de la societatea de asigurari recuperarea banilor platiti pentru perioada ramasa de valabilitate a politei.

De exemplu, in cazul vanzarii autoturismului, prima platita catre asigurator pentru polita CASCO va fi recalculata doar pentru intervalul de timp pentru care titularul platitor a fost asigurat, iar diferenta ii va fi restituita. Desigur, ca si in cazul politei RCA, restituirea va putea fi efectuata doar in cazul in care nu exista daune inregistrate sau avizate care sa greveze asigurarea CASCO.

3. Excepții de la recuperarea banilor pe un RCA valabil daca se schimba proprietarul

Recuperare bani asigurare - ilustratie autotursim si doua maini impreunate

Desigur, recuperarea banilor achitati pentru o polita RCA care mai este in termen de valabilitate atunci cand ai vandut masina prezinta si o serie de exceptii.

In primul rand, orice sofer ar trebui sa stie ca daca este implicat intr-un accident care va rezulta in folosirea politei RCA, iar ulterior vinde autovehiculul nu-si va mai putea recupera costul platit pe lunile ramase din valabilitatea politei.

Cu titlu de exemplu, sa presupunem ca ai achizitionat o polita RCA la data de 1 ianuarie a anului in curs si ai provocat un accident soldat cu pagube care au necesitat folosirea RCA-ului la data de 30 iunie a aceluiasi an. In luna a 8-a a anului ai vandut masina si doresti sa beneficiezi de recuperera pretului politei pentru lunile ramase pana la expirarea acesteia.

Din pacate demersul tau va fi inutil, intrucat resituirea banilor pe asigurarea auto RCA se acorda numai in cazul in care istoricul tau rutier pana la instrainarea definitiva a masinii nu este grevat de accidente care au impus folosirea politei.

O alta exceptie de la recuperarea banilor pe un RCA valabil la vanzarea intervine in cazul in care autovehiculul a fost achizitionat in leasing. In acest caz este vorba de simpla logica juridica deoarece in cazul contractelor de leasing proprietarul vehiculului este, de fapt compania de leasing, pana la incheierea duratei acestuia si la transferul efectiv al dreptului de proprietate. Astfel, chiar daca ai instrainat masina prin cedarea leasingului, cel care a preluat contractul este doar un alt utilizator pe numele caruia va fi necesara intocmirea unei noi polite RCA.

In concluzie, prevederile legislative care fac posibila recuperarea banilor pe asigurarile obligatorii sau facultative in domeniul auto sunt de bun augur pentru soferii care se afla in situatia de a vinde sau casa masinile pe care le detin si evita astfel plata unor sume de bani fara a beneficia de serviciile astfel achitate.

Sursa foto: pixabay.com