RCA

CASCO vs RCA sau intrebarile legate de RCA si CASCO sunt comune, deoarece foarte multe persoane isi doresc sa aleaga cea mai buna sau cele mai bune polite de asigurare pentru masina sau masinile lor, astfel incat sa nu fie nevoiti sa isi faca griji in cazul in care apar accidente neplacute. De cele mai multe ori, la intrebarea “RCA sau CASCO?” raspunsul se afla in functie de nevoile tale, motivele pentru care conduci, tipul de masina pe care il conduci si alte considerente legate de nevoile tale de calatorie cu automobilul.

Desigur, sa te deplasezi cu automobilul in siguranta trebuie sa fie intotdeauna o prioritate, de aceea asigurarile RCA si CASCO sunt binevenite oricand, astfel incat sa conduci fara stres si sa respecti intotdeauna legislatia in vigoare legata de asigurari. Daca iti doresti sa afli mai multe despre diferenta dintre cele doua, am pregatit pentru tine un mic ghid care sa te ajute!

1. Asigurare RCA sau CASCO: ce trebuie sa stii despre fiecare

asigurare rca sau casco

Ambele polite sunt pentru asigurarea automobilelor, insa exista diferente fundamentale intre ele:

Asigurarea RCA este prescurtarea de la Raspundere Civila Auto si este o asigurare ce acopera daunele persoanei vatamate, in cazul in care tu faci un accident. Este obligatoriu ca fiecare persoana fizica sau juridica ce conduce un autovehicul pe teritoriul Romaniei sa aiba incheiata o polita de asigurare RCA, exact asa cum asigurarea PAD este obligatorie pentru toti proprietarii de locuinte. Iata ce spune legea despre obligativitatea incheierii unei astfel de asigurari:

“Art. 3. - Obligativitatea incheierii contractului RCA Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale prevazute la art. 2 pct. 18. Art. 4. - Exceptii de la obligatia incheierii contractului RCA Nu sunt obligate sa incheie un contract RCA persoanele fizice si juridice care utilizeaza vehicule exclusiv in scopul antrenamentelor, curselor, intrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce deriva din aceste activitati, proprietarii de vehicule sau organizatorii competitiei se pot asigura facultativ.” (extras din Legea nr. 132/2017)

Asadar, exista doar cateva exceptii de la asigurarea RCA, printre care se numara masinile pentru antrenamente, curse sau raliuri. In cazul acestor vehicule, se poate intotdeauna opta pentru asigurarea CASCO, tipul de asigurare ce nu este obligatorie prin lege.

Poti incheia o asigurare RCA pentru perioade de timp cuprinse intre o luna si un an, insa preturile pot varia. Spre exemplu, poti descoperi ca este mai avantajos sa alegi o polita pe 12 luni, comparativ cu o polita pe o luna, platita lunar timp de 12 luni. Desigur, trebuie intotdeauna sa tii cont de nevoile tale si de ce tip de plata sau sistem de plata ti se potriveste cel mai bine.

Cand inceteaza un contract de asigurare RCA?

Exista trei situatii in care poate inceta un contract de asigurare RCA si anume: atunci cand proprietarul decide sa vanda autovehiculul si alte persoane fizice sau persoane juridice devin proprietari ai masinii, atunci cand automobilul este radiat si, in ultima instanta, in momentul in care contractul de asigurare atinge termenul de expirare. Spre exemplu, daca inchei o polita RCA pentru 3 luni incepand din data de 10.04.2022 si ca termen de finalizare al contractului gasesti data de 09.07.2022, atunci 09 iulie 2022 va fi ultima zi in care beneficiezi de asigurare RCA. De obicei, daca exista nelamuriri, un consilier sau consultant in asigurari iti poate oferi lamuriri asupra datelor exacte cand expira polita si te poate sfatui cand anume sa revii sau sa platesti online o noua asigurare.

Exista asigurare multipla?

Atunci cand decizi sa inchei mai multe polite RCA, trebuie sa anunti asiguratorii. Daca se intampla sa ai mai multe polite RCA deschise la momentul unui accident, toti asiguratorii vor suporta costurile de despagubire in mod egal. Acest lucru va functiona in urmatorul fel: tu te vei adresa unui singur asigurator, care va acoperi initial daunele, iar acest asigurator va obtine ulterior, in urma unor proceduri, de la ceilalti asiguratori, partile care i se cuvin. Este o idee buna, totusi, sa optezi pentru o singura polita RCA, aceasta fiind suficienta pentru a respecta in intregime legislatia in vigoare si pentru a putea oferi daune partilor vatamate in caz de accident.

Ce se intampla in cazul accidentelor de culpa comuna?

In cazul in care are loc un accident din culpa comuna, fiecare RCA va asigura despagubiri direct proportionale cu daunele provocate de fiecare dintre soferi. Daca nu se poate stabili ce dauna a provocat fiecare dintre vinovati, atunci despagubirile totale se vor imparti egal catre cei doi soferi.

Cum se notifica asiguratorul in cazul producerii unui accident?

Articolul 15 din legea 132/2017 trateaza modul in care trebuie sa notifici dauna auto in cazul in care are loc un accident:

“Art. 15. - Notificarea asiguratorului RCA in cazul producerii unui eveniment asigurat (1) Ca urmare a producerii unui accident de vehicule, asiguratul notifica asiguratorul RCA cu privire la aceasta in termen de 5 zile lucratoare de la producerea accidentului. (2) Asiguratul furnizeaza asiguratorului RCA informatii cu privire la cauzele si imprejurarile producerii accidentului si documentele necesare instrumentarii cazului. (3) Asiguratul instiinteaza asiguratorul RCA in termenul prevazut la alin. (1), cu privire la faptul ca: a) partea prejudiciata a solicitat despagubirea de la acesta; b) procedurile penale sau administrative au fost indreptate impotriva lui in legatura cu evenimentul produs si informeaza asiguratorul RCA imediat cu privire la desfasurarea acestor proceduri si rezultatul acestora; c) partea prejudiciata si-a exercitat dreptul de a fi despagubita prin inaintarea unei cereri catre o instanta judecatoreasca sau catre o alta autoritate, in situatia in care contractantul afla despre acest lucru; d) informatiile inscrise in contractul RCA au suferit modificari intervenite in timpul derularii contractului.” (extras din articolul 15, legea 132/2017)

asigurare rca sau casco 2

In ce caz poate asiguratorul RCA sa nu acorde despagubiri?

Exista anumite situatii in care asiguratorul politei RCA poate sa nu acorde despagubiri, iar printre acestea se numara cazurile de forta majora, cazurile in care o a treia persoana se face vinovata exclusiv de producerea accidentului sau daca vina este exclusiv a soferului ce a fost prejudiciat. De asemenea, daca soferul nu poate face dovada ca avea o polita RCA valabila la data accidentului sau daca prejudiciul depaseste limitele inscrise in contractul de asigurare, atunci nu se vor acorda despagubiri. De asemenea, in cazul in care autovehiculele se folosesc pentru desfasurarea unor activitati comerciale sau pentru serviciu, asiguratorul nu va putea despagubi accidentele produse in timpul de incarcare si descarcare marfa sau produse din cauza manipularii si folosirii unor substante periculoase, cum ar fi combustibilii, substantele radioactive, explozive sau corozive.

Ce riscuri acopera asigurarea RCA?

Din nou, riscurile acoperite de polita de asigurare RCA sunt bine definite de legislatia in vigoare:

“Art. 11. - Riscurile acoperite (1) Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile dovedite suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat. (2) Fara a se depasi limitele de raspundere prevazute in contractul RCA, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (4) si (5) si in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a contractului RCA, asiguratorul RCA acorda despagubiri in bani pentru: a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial; b) prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere si inmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuarii valorii vehiculului dupa reparatii, dovedite cu acte sau expertiza; c) costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat, dovedite cu documente emise prin sisteme specializate sau prin documente emise in conditiile legii; d) prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului, pe baza optiunii persoanei prejudiciate; e) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata sau cheltuieli aferente in cazul solutionarii alternative a litigiului daca solutia este favorabila persoanei prejudiciate; f) cheltuielile legate de transportul vehiculului avariat, apartinand tertului pagubit, de la locul accidentului la locatia in care se gaseste centrul de constatare daune, la unitatea reparatoare aleasa de pagubit in vederea repararii vehiculului, cel/cea mai apropiat/apropiata de locul producerii accidentului sau de domiciliul persoanei prejudiciate, dupa caz, daca respectivul vehicul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii, iar asiguratorul nu asigura transportul.” (extras din articolul 11, legea 132/2017)

Asigurarea CASCO este o polita de asigurare auto facultativa care ofera despagubiri pentru autovehiculul tau in cazul in care se produce un accident din vina ta. In functie de tipul de polita pe care il alegi, polita CASCO te poate despagubi si in cazul unor avarii provocate de fenomene naturale sau de vandalism, dar si in cazul furtului. In anumite situatii, asigurarea CASCO poate fi o conditie obligatorie daca vrei sa iei o masina in leasing sau in cazul masinilor oferite de firme catre angajati.

Daca nu stii cum sa procedezi pentru a-ti incheia polite auto, este o idee buna sa inchei intotdeauna o asigurare RCA, deoarece fara aceasta risti amenzi mari, retinerea placutelor de inmatriculare si a talonului auto, dar este posibil si sa fii nevoit sa platesti in intregime daunele rezultate in urma unui accident. Mai apoi, daca iti doresti sa iti asiguri si propriul autovehicul, poti alege sa faci o asigurare CASCO. Aceasta poate fi pe termen lung o alegere mai buna, comparativ cu suportarea daunelor asupra propriului automobil in caz de fenomene naturale extreme, vandalism sau accident.

2. RCA vs CASCO: ce greseli sa eviti atunci cand iti inchei politele de asigurare

rca vs casco

Atunci cand decizi sa optezi pentru polite de asigurare, trebuie sa acorzi atentie anumitor aspecte, pentru a nu risca sa inchei polite neconforme sau false:

  • Alege un asigurator de incredere.Nu opta pentru orice fel de polita de asigurare gasesti pe internet, in special daca acestea au preturile mult mai mici comparativ cu pretul pietei sau comparativ cu competitorii. Asiguratorii de incredere iti pot oferi suport, consiliere si, cu siguranta, nu va trebui sa iti faci griji ca ramai fara acoperire in cazul unui accident.
  • Colaboreaza cu brokeri de incredere.Daca decizi sa colaborezi cu un broker de asigurari, verifica daca acesta este certificat pentru a desfasura un astfel de tip de activitate si incearca sa obtii recenzii de la alti clienti, pentru a fi sigur ca nu urmeaza sa faci parte dintr-o inselatorie.
  • Verifica contractul pe care urmeaza sa il semnezi.Conform legii 132/2017, “Contractul RCA contine informatii privind: numarul si data incheierii contractului, partile contractului RCA, perioada de valabilitate, limitele maxime de raspundere stabilite de catre asiguratorul RCA, prima de asigurare, numarul ratelor, scadenta ratelor, intermediarul, clasa bonus/malus, numarul de inmatriculare/inregistrare si numarul de identificare a vehiculului, precum si statele in care acest document are valabilitate.” Citeste intotdeauna contractul cu atentie si asigura-te ca toate aceste informatii figureaza, scrise corect, in el.
  • Intereseaza-te de prejudiciul maxim acoperit in cazul asigurarii CASCO.Asigurarea CASCO ar trebui sa iti ofere siguranta, nu sa te faca sa platesti o suma de bani lunar ori anual pentru a acoperi un prejudiciu maxim care pe tine nu te multumeste. De aceea, analizeaza cu atentie atunci cand alegi polita CASCO pentru masina, exact cum ai face si in cazul unei polite de asigurare de sanatate sau de viata.

Dezbaterea RCA vs CASCO nu este dificil de solutionat. Totul depinde de nevoile tale si de ceea ce iti doresti de la o polita de asigurare. In primul rand, asigurarea RCA este obligatorie, ceea ce inseamna ca nu poti ocoli aceasta responsabilitate, ci doar poti alege un asigurator serios si de incredere. Mai apoi, asigurarea CASCO te poate ajuta in cazul in care iti avariezi automobilul, fie intr-un accident, fie din cauza fenomenelor meteo sau a vandalismului.

Sursa foto: Pexels.com