Polita de asigurare - ce inseamna, de cate tipuri este si cum sa alegi cea mai buna firma de asigurari poza cover

Politele de asigurare au devenit un lucru obisnuit in viata multor persoane, insa exista tineri care nu s-au mai intalnit cu acest concept pana nu si-au achizitionat propria masina sau o locuinta. De asemenea, pentru ca sunt de mai multe tipuri, oricine trebuie sa fie la curent cu ce inseamna si cu ce servicii acopera o polita de asigurare. De aceea, articolul de mai jos vine in ajutorul tau cu o multime de informatii care te vor ajuta in deciziile viitoare cu privire la acoperirea bunurilor tale.

1. Polita de asigurare - definitie

Polita asigurare - definitie

Indiferent de cat de mult viata oamenilor a evoluat, lucrurile mai putin placute care se intampla in jur, cu sau fara intentia unei persoane, nu pot fi controlate. Zilnic sunt prezentate stiri despre accidente, catastrofe naturale, talharii si multe alte probleme care provoaca pagube. Mai mult decat atat, unele dintre ele au legatura cu sanatatea, calatoriile sau, in cazul companiilor, cu riscurile muncii si securitatea marfurilor. Tocmai de aceea, au aparut polite de asigurari ale unor companii care preiau ingrijirea acestor riscuri in schimbul unei sume. Chiar daca ele nu pot preveni eventualele evenimente neprevazute, au posibilitatea de a salva statutul financiar al unui individ sau a unei firme.

Daca te-ai intrebat vreodata ce este polita de asigurare, trebuie sa stii ca ea se poate defini ca un contract stabilit de comun acord intre doua parti: societatea de asigurari si persoana asigurata. Acesta poate fi in suport electronic sau pe hartie si cuprinde mai multe clauze la care partile au inteles sa se oblige.

De exemplu, daca o persoana incheie o asigurare pentru autoturismul sau, ea va plati societatii o anumita suma, in schimbul anumitor servicii de acoperire a riscurilor. Astfel, in cazul unei daune provocate masinii, firma colaboratoare va asigura suma totala sau partiala a reparatiilor, in functie de clauzele prestabilite in contract.

O polita de asigurare poate fi incheiata atat de catre o persoana fizica, cat si de o persoana juridica. De asemenea, aceasta trebuie sa aiba 18 ani impliniti si domiciliul pe teritoriul Romaniei. Desigur, in functie de polita aleasa, pot aparea diferite criterii de acordare.

Unde se gaseste numarul politei de asigurare?

De obicei, numarul si seria asigurarii se regasesc intr-un chenar, pozitionat in coltul superior din stanga sau dreapta politei, insa, fiecare contract este diferit, de la o firma la alta. Totusi, el poate fi reperat foarte usor.

Ce servicii acopera polita de asigurare?

Exista mai multe polite de asigurari, impartite pe categorii si nevoi, fiecare dintre ele acoperind diverse riscuri. De exemplu, in ceea ce priveste locuintele, PAD te protejeaza pentru riscul de cutremur, inundatie si alunecari de teren. Atunci cand vine vorba de ingrijirea autoturismelor, RCA-ul acopera daunele provocate de un accident produs din vina asiguratului, catre o parte terta. Acestea sunt printre cele obligatorii, deoarece, asigurarile facultative pot avea chiar mai multe avantaje.

2. Tipuri de polite de asigurare: obligatorii si facultative

Daca vrei sa stii ce reprezinta polita de asigurare, trebuie sa cunosti in detaliu tipurile acesteia si cum te poate ajuta fiecare in parte. Pentru ca sunt de mai multe feluri, fiecare dintre ele are diferite avantaje, costuri, garantii si riscuri pe care le acopera.

Polita de asigurare obligatorie este cea pe care toate persoanele trebuie sa o incheie la o societate de asigurari, acest lucru fiind prevazut prin lege. Cea facultativa, dupa cum ii spune si numele, nu este obligatorie, insa poate fi un ajutor financiar enorm in situatii de criza. Chiar daca presupune o cheltuiala in plus, iar majoritatea romanilor amana mereu aceasta achizitie, ea trebuie luata in considerare, pentru ca poate salva afaceri de la faliment, dar nu numai. Trebuie privita ca economisirea a multor resurse, atat financiare, cat si de timp.

Cele mai importante tipuri de polite sunt RCA-ul si CASCO pentru autoturisme, cele pentru locuinta si de viata. Totusi, cele mai multe persoane nu stiu ca exista, de exemplu, o asigurare privata de sanatate. Ea este facultativa, insa ofera nenumarate avantaje:

  • Consultatii medicale;
  • Investigatii medicale, percum analize de laborator;
  • Investigatii imagistice, precum EKG, RMN, Ecografii, CT;
  • Transport cu ambulanta;
  • Proceduri chirugicale in ambulatoriu/ spitalizare de zi;
  • Servicii stomatologice generale, extinse si de urgenta;
  • Monitorizarea bolilor cronice;
  • Vaccinari;
  • Acoperire pentru afectiuni grave;
  • Retea nationala de peste 900 de clinici si locatii partenere;
  • Call center dedicat;
  • Programare la medic online;
Tipuri de polite de asigurare

De asemenea, asigurarea de calatorie este mai putin cunoscuta de publicul larg, insa nu ar trebui minimizat impactul benefic pe care il poate avea asupra vietii tale si situatiei financiare. Aceasta poate fi personalizata in functie de nevoile unei persoane, iar indiferent ca vei merge intr-un concediu de relaxare sau intr-o calatorie de afaceri, ai siguranta ca orice eveniment neprevazut vei intalni poate fi rezolvat.

3. Polite de asigurare - exemple si informatii

Pentru a intelege cat mai bine diferenta dintre o polita de asigurare obligatorie si una facultativa, este necesar sa cunosti avantajele si dezavantajele fiecareia. De cele mai multe ori, cea de-a doua este mult mai complexa si acopera mai multe riscuri, dar implica si sume aditionale pe care trebuie sa le achiti.

Cea obligatorie este reglementata prin lege, iar nerespectarea ei atrage dupa sine amenzi si sanctiuni destul de grave. De exemplu, un autoturism nu poate fi inscris in circulatie fara sa aiba o polita RCA, insa soferul nu este conditionat sa incheie si o polita CASCO. Tocmai de aceea, mai jos vei regasi informatii valoroase care sa te ajute in achizitionarea unei asigurari potrivite pentru tine din toate punctele de vedere.

RCA vs CASCO

Polite de asigurare - exemple - RCA vs CASCO

Despre RCA

Asigurarea obligatorie RCA trebuie incheiata la momentul inscrierii in circulatie a unui autovehicul si acopera daune provocate din vina asiguratului, adica a soferului, catre o parte terta. Ea poate fi achizitionata atat de persoane juridice, cat si de persoane fizice pe o perioada de la 1, pana la 12 luni. De asemenea, este important sa stii ca orice masina, aflata sau nu in uz, care este inregistrata in Romania, trebuie sa o aiba. RCA-ul te protejeaza si de drumurile din afara tarii, prin Cartea Verde, care este un document international valabil in toate statele membre ale Spatiului Economic European, dar si pe teritoriul Confederatiei Elvetiene.

Totusi, exista si o exceptie de la aceasta regula. Contractul nu poate fi incheiat de persoanele fizice sau juridice care utilizeaza vehicule in scopul curselor, raliurilor, antrenamentelor sau intrecerilor organizate legal. Pentru aceste riscuri, conducatorii auto pot apela la politele facultative. De asemenea, nu acopera avariile si pagubele produse propriului vehicul.

Asiguratorul acopera despagubiri in bani pentru:

  • Vatamari corporale sau deces;
  • Prejudicii materiale, precum costuri de radiere, inmatriculare, cheltuieli aferente diminuarii valorii masinii dupa reparatii etc.
  • Costuri pentru repararea vehiculului si aducerea la starea de dinaintea accidentului;
  • Prejudicii aduse din lipsa de folosinta a autovehiculului avariat;
  • Inlocuirea temporara a vehiculului;
  • Decontarea transportului masinii avariate pana la unitatea de service;
  • Cheltuieli de judecata etc.

Despre CASCO

Asigurarea facultativa CASCO ofera masinii tale protectia de care are nevoie. Orice persoana cu un autovehicul inmatriculat pe teritoriul Romaniei, poate apela la o astfel de polita care te asigura pentru riscurile de baza provocate de ciocniri, loviri sau zgarieturi, dar iti ofera si o multime de alte beneficii, precum:

  • Asigurarea masinii in caz de furt sau tentativa de furt;
  • Asistenta rutiera de urgenta;
  • Asistenta rutiera extinsa;
  • Autoturism la schimb;
  • Are grija de masina ta daca ajungi pe drumuri cu probleme prin clauza pentru circulatia in afara drumurilor publice;
  • Iti protejeaza masina de fenomene meteo neprevazute prin clauza de circulatie pe drumuri inundate;
  • Clauza de pierdere / furt chei;
  • Cheltuieli pentru limitarea pagubelor;
  • Avarii produse in parcare de autori necunoscuti etc.

Asadar, acesta este un exemplu de doua tipuri diferite de polite care au in grija autoturismul tau, insa iti pot aduce beneficii diferite. Asigurarea CASCO reprezinta un ajutor de nadejde pentru toti conducatorii auto care isi doresc sa aiba grija de investitiile lor, masina fiind una dintre ele.

PAD vs Caminul Meu

Polite de asigurare - exemple - PAD vs Caminul Meu

Despre PAD

Conform legii 243/2013, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia o polita de asigurare PAD. Aceasta trebuie sa fie emisa de societatile autorizate printr-un protocol de colaborare incheiat cu Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale sau emisa chiar de PAID. Desi majoritatea persoanelor cunosc legea, un procent foarte mic dintre romani s-au conformat cu ea.

Locuinta este unul dintre cele mai importante bunuri pe care un individ le detine, iar catastrofele naturale o pot afecta extrem de mult sau distruge complet. De aceea, o astfel de polita nu trebuie ignorata. Asigurarea te protejeaza cand vine vorba de riscul de inundatie, cutremur si alunecari de teren. De asemenea, ea este de doua tipuri si trebuie aleasa in functie de structura cladirii caminului tau:

  • Locuinte de tip A - au o structura din beton armat, lemn sau metal cu pereti exteriori din caramida arsa, piatra sau alte materiale obtinute in urma unui tratament chimic sau termic. La incheierea acestui contract, suma asigurata este de 20.000 de euro, iar prima de asigurare anuala de 20 de euro.
  • Locuinte de tip B - acestea au pereti exteriori din materiale care nu au un tratament chimic sau termic, precum este caramida nearsa. La incheierea acestui contract, suma asigurata este de 10.000 de euro, iar prima de asigurare anuala de 10 euro.

Despre Caminul Meu

Acest tip de polita este facultativa. Ea iti protejeaza casa si bunurile de un numar mai mare de riscuri. Poate aplica pentru o astfel de asigurare orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, indiferent daca este proprietar sau chirias, cu o proprietate achizitionata cu sau fara credit bancar. Asigurarea facultativa a locuintei Caminul Meu te protejeaza de:

  • incendiu;
  • explozie;
  • trasnet;
  • fenomene meteo;
  • calamitati naturale;
  • furt si acte de talharie;
  • daune provocate de animale;
  • daune provocate de inundatii;
  • vandalism;
  • daune provocate de conducta de apa a vecinilor sau de la instalatiile interioare;

Mai mult decat atat, esti asigurat prin raspundere civila pentru diferite prejudicii produse tertilor, dar nu numai. Polita include atat constructia locuintei, cat si a corpurilor din jurul acesteia. In plus, bunurile tale sunt asigurate, de la haine, pana la mobila, electrocasnice si electronice.

Asadar, ambele asigurari au avantaje, fiind esentiale pentru o viata linistita si un confort sporit, chiar daca acest lucru presupune o cheltuiala in plus.

4. Cum sa alegi o firma pentru politele de asigurari

Inainte de a incheia o polita obligatorie sau facultativa, cel mai important lucru este sa alegi o firma de asigurari competenta, care iti pune la dispozitie toate informatiile de care ai nevoie si iti ofera transparenta totala. Mai mult decat atat, aceasta trebuie sa aiba in portofoliu toate tipurile de asigurari, de la cele generale (auto, locuinta, bunuri, raspundere civila, IMM), pana la cele de viata si sanatate si sa se adreseze atat persoanelor fizice, cat si celor juridice.

De asemenea, simplificarea produselor si a serviciilor este o nevoie pe care o are orice persoana. De aceea, prin crearea unui simplu cont online, poti beneficia de posibilitatea de a incheia orice polita rapid, fara a fi nevoie sa te deplasezi fizic la sediul firmei.

Ai ocazia de a accesa serviciile oricand si oriunde, folosind dispozitivele tale cu conexiune la internet. Cu un simplu click poti plati prima de asigurare, poti solicita incheierea sau incetarea unei polite, poti verifica oricand asigurarile tale, statusul dosarului de dauna si multe altele.

Asadar, polita de asigurare este o nevoie a tuturor persoanelor si un ajutor de nadejde in cele mai grele situatii. Ia in considerare sfaturile si informatiile de mai sus si alege o firma de asigurari care sa fie un partener de incredere, mereu disponibil pentru nevoile tale.

Sursa foto: Shutterstock.com