Fisa de inmatriculare - masini care circula

Detinerea unui autoturism reprezinta o responsabilitate, iar daca ai achizionat recent un asemenea bun, atunci trebuie sa stii ca exista o serie de pasi pe care trebuie sa ii respecti pentru a fi in perfecta legalitate. Dupa ce au fost semnate actele in vederea achizitionarii autoturismului si ai intrat in posesia acestuia, a documentelor si a contractului de vanzare-cumparare, trebuie sa ai in vedere inmatricularea vehiculului, dar si dobandirea anumitor acte, potrivit legilor in vigoare. Desi poate parea o birocratie care necesita mult timp, este necesar ca masina sa fie inscrisa si recunoscuta de organele legale. Trebuie sa retii faptul ca este un act specific, individual, ce contine date clare despre autoturism si proprietar.

Fisa de inmatriculare a unei masini reprezinta un document care nu trebuie sa iti lipseasca sub nicio forma. In caz contrar, va atrage sanctiuni dure asupra persoanei care nu detine un asemenea act. Iata mai jos, in acest material, ce reprezinta o fisa de inmatriculare, cum poti intra in posesia acesteia, cum trebuie sa o completezi si care este necesitatea reala a unui astfel de document.

1. Ce este fisa de inmatriculare auto si de unde o poti lua?

Ce este fisa de inmatriculare - persoana care completeaza o foaie

Odata ce te decizi sa achizitionezi o masina, trebuie sa ai in vedere toate actele de care ai nevoie pentru a putea rula autoturismul in perfecta legalitate. Unul dintre cele mai importante documente pe care trebuie sa le detii este fisa de inmatriculare, care reprezinta un formular tipizat. Insa, ce este fisa de inmatriculare a vehiculului? Aceasta reprezinta un document care contine informatii despre vehiculul tau. Fisa de inmatriculare va contine date precum numele tau sau al persoanei care este noul proprietar al autoturismului, numele proprietarului anterior, in conditiile in care masina a fost cumparata de la o alta persoana sau firma. De asemenea, tot in fisa de inmatriculare vor fi regasite si date specifice despre autoturismul in cauza. In acest sens, vor exista date precum:

  • Tipul de caroserie pe care o are masina (berlina, SUV, break, coupe etc);
  • Categoria din care face parte autoturismul;
  • Anul in care a fost fabricat vehiculul;
  • Seria masinii;
  • Ce tipologie de capacitate cilindrica detine masina;
  • Puterea motorului;
  • Ce dimensiuni au pneurile;
  • De cate locuri dispune autoturismul, in functie de modelul ales.

Toate aceste date sunt extrem de importante, motiv pentru care vor aparea in fisa de inmatriculare. Insa, daca te intrebi de unde iei fisa de inmatriculare auto, raspunsul este foarte simplu. Poti face rost de fisa de inmatriculare la DRPCIV. Mai mult decat atat, poti regasi fisa de inmatriculare auto in format PDF, chiar pe site-ul oficial al Directiei Generale Permise de Conducere si Inmatriculari. Exista mai multe tipuri de cereri de inmatriculare a vehiculului de care trebuie sa tii cont, in functie de caz.

Dupa ce ai aflat cine elibereaza fisa de inmatriculare auto, este timpul sa demarezi dosarul pentru inscrierea autoturismului. In primul rand, daca vehiculul se afla la prima inmatriculare in Romania, fiind achizitionat din alta tara sau din alt stat UE, dar nu a fost niciodata inmatriculat, atunci exista anumiti pasi pe care trebuie sa ii parcurgi, si anume:

  • Cererea solicitantului;
  • Dovada prin Directia de Taxe si Impozite ca vehiculul iti apartine, acum, tie;
  • Dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare;
  • Actul tau de identitate sau, dupa caz, documente ce atesta dobandirea personalitatii juridice;
  • Copie dupa polita RCA;
  • Cartea de identitate a masinii (original si copie);
  • Dovada platii contravalorii pentru placutele cu numarul de inmatriculare.

In conditiile in care vehiculul a fost primit mostenire si trebuie emis un nou certificat de inmatriculare, vei avea nevoie de:

  • Cererea solicitantului;
  • Certificat de inmatriculare in original;
  • Certificat de atestare fiscala;
  • Placutele cu numarul de inmatriculare;
  • Copie dupa polita RCA;
  • Dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare;
  • Actul de identitate al persoanei care solicita acest lucru.

Totodata, daca autoturismul tau este achizitionat din afara UE si nu a fost vreodata inmatriculat, atunci vei avea nevoie de urmatoarele acte, pe langa cele care au fost enumerate anterior:

  • Actul in urma caruia se dovedesc formalitatile vamale de import definitiv sau temporar, dupa caz, pentru inmatriculare.

De asemenea, fisa de inmatriculare se va schimba si in momentul in care autoturismul va suferi transformari (serie sasiu, culoare, serie C.I.V. sau alte modificari). In acest sens, vei avea nevoie de cartea de identitate a masinii cu modificarile omologate de RAR.

De asemenea, trebuie sa mai tii cont de un alt aspect la fel de important. Este obligatorie incheierea politei RCA, pentru a putea inmatricula o masina. La inceput se va incheia o asigurare in vederea inmatricularii. Acest tip de polita acopera daunele care pot fi provocate in urma unui accident rutier care a fost produs din vina asiguratului unei terte parti. O astfel de asigurare poate fi facuta atat de o persoana fizica, cat si de o persoana juridica. Persoana in cauza, care a produs accidentul, va putea beneficia, prin intermediul asigurarii RCA, de despagubiri din partea companiei de asigurari. Soferii care nu detin un astfel de document risca atat amenzi, cat si retinerea certificatului de inmatriculare a masinii. Acest lucru poate fi consultat in Legea 132/2017, in articolele 10 si 11 (Legea RCA). Persoanele care nu au RCA-ul valabil pot fi amendate cu sume intre 1.000 si 2.000 de lei.

De altfel, trebuie sa retii faptul ca dosarul pentru inmatricularea vehiculului poate diferi de la caz la caz. Este important sa retii ca vei avea nevoie, in primul si primul rand, de cartea de identitate a masinii, polita RCA, certificatul de atestare fiscala, dar si o dovada a faptului ca ai platit pentru documentul care va fi emis. In plus, vei avea nevoie si de o copie dupa contractul de vanzare – cumparare a masinii. DRPCIV este locul unde gasesti fisa de inmatriculare pentru autoturismul tau si in acelasi loc vei depune toate actele, pentru a fi in perfecta legalitate.

Nu uita faptul ca, pentru inmatriculare, vehiculul achizionat sau dobandit trebuie sa aiba si inspectia tehnica periodica (ITP) la zi. In conditia in care vehiculul este achizitionat in afara tarii, pentru inmatriculare este necesara efectuarea reviziei RAR, in urma careia se dobandeste si noua carte de identitate a masinii, in limba romana.

Masinile care circula pe teritoriul Romaniei trebuie sa intruneasca toate reglementarile si sa fie functionale din punct de vedere tehnic. Pentru a efectua un ITP, soferul trebuie sa prezinte cartea de identitate a masinii, certificatul de inmatriculare, buletinul si RCA-ul. Service-ul unde se efectueaza aceasta inspectie va verifica nivelul de poluare, sistemul de franare si elementele de siguranta.

2.Cine elibereaza si completeaza fisa de inmatriculare auto si care sunt datele pe care trebuie sa le introduci?

Cine completeaza fisa de inmatriculare auto - 2 persoane care semneaza acte

Este recomandat ca persoana care completeaza fisa de inmatriculare auto sa fie chiar proprietarul direct al masinii. Insa, daca nu este posibil acest lucru, se poate face inscrierea printr-o persoana imputernicita legal. In locul unde obtii fisa de inmatriculare auto se va depune si dosarul in vederea intrarii in rulare a masinii pe teritoriul tarii.

In conditiile in care o alta persoana sau entitate va depune fisa de inmatriculare auto, atunci este necesara o procura speciala autentificata de notarul public, care sa ateste acest lucru.

Iata ce sectiuni contine o fisa de inmatriculare auto si care sunt datele pe care trebuie sa le completezi:

  • Sectiunea A: date despre cumparator;
  • Sectiunea B: viza fiscala pentru cumparator;
  • Sectiunea C: semnatura/stampila cumparator si semnatura/stampila vanzator, dar si alte date care vor fi completate de cumparator;
  • Sectiunea D: datele vanzatorului;
  • Sectiunea E: viza fiscala pentru vanzator;
  • Sectiunea F: date despre vehicul.

Trebuie sa te asiguri ca datele introduse sunt cele corecte si reale, fiind indicat sa verifici documentele inainte de a le depune.

Intocmirea dosarului cu actele necesare si completarea fisei de inmatriculare a masinii pot fi realizate si de catre birouri sau entitati specializate in oferirea de astfel de servicii. Acest lucru ar putea reprezenta un avantaj, mai ales in conditia in care vinzi sau cumperi simultan un numar mare de vehicule. Aceste entitati iti ofera, inclusiv, posibilitatea de a te reprezenta pentru depunerea fizica a dosarelor de inmatriculare, precum si pentru ridicarea placutelor cu numerele de inmatriculare si a actelor vehiculelor.

Ce este fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare?

Fisa de inmatriculare are doua sectiuni dedicate atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator, pentru viza circumscriptiei financiare. In aceste sectiuni, fiecare circumscriptie financiara de care apartine cu domiciliul atat vanzatorul, cat si cumparatorul, isi va pune viza corespunzator, pentru scoaterea din evidenta fiscala a autovehiculului (in cazul vanzatorului) si pentru luarea in evidenta fiscala a noului proprietar. Aceste vize sunt strict necesare.

Odata ce digitalizarea a luat amploare, acum cetatii au posibilitatea de a se programa online pe site-ul oficial al DRPCIV, pentru a-si inmatricula vehiculul. Insa, daca te decizi sa te programezi online, sa ai in vedere ca dosarul tau sa fie complet, in momentul in care vei merge sa il depui la ghiseu.

3. De ce ai nevoie de fisa de inmatriculare pentru masina ta?

Fisa de inmatriculare - masini in parcare

Dupa ce ai aflat de unde primesti fisa de inmatriculare a masinii si ce acte iti sunt necesare pentru a putea demara intregirea si depunerea dosarului, trebuie sa afli si care este necesitatea reala a unui astfel de act. Orice vehicul care este achizitionat si urmeaza sa ruleze pe drumurile publice trebuie sa existe in baza de date a autoritatilor. Indiferent de starea in care se afla vehiculul, nou sau second-hand, acesta trebuie inregistrat la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari a Vehiculelor – DRPCIV. In conditiile in care autoturismul nu este inmatriculat, atunci proprietarul risca sanctiuni. In Codul Rutier este stabilita clar aceasta prevedere, si anume faptul ca persoanelor le este interzis sa circule pe drumurile publice cu vehicule care nu sunt inmatriculate. Iar, potrivit Codului Penal, se poate face inchisoare de la un an si pana la 3 ani pentru aceasta fapta. De asemenea, legea se aplica si in cazul celor care nu au remorca inmatriculata. Soferii respectivi ar putea fi pedepsiti cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.

Mai exista un alt aspect pe care trebuie sa il ai in vedere, dupa ce autoturismul tau a fost inmatriculat. Este important de retinut faptul ca vehiculul trebuie sa aiba ambele placute cu numarul de inmatriculare montate. In caz contrar, daca una dintre placute lipseste, atunci soferul ar putea sa fie sanctionat cu retinerea certificatului de inmatriculare si intre 9 si 20 puncte-amenda, plus 6 puncte de penalizare.

De asemenea, pe langa polita RCA, care reprezinta un document obligatoriu pentru un sofer, mai poti opta pentru o asigurare facultativa CASCO, pentru vehiculul tau inmatriculat in Romania. Acest tip de asigurare iti ofera protective extinsa si iti acopera riscurile de baza care pot fi provocate in urma unor incidente precum furt, ciocniri, loviri, zgarieturi, dar si derapaj, caderi de corpuri si rasturnarea vehiculului. Totodata, vei fi asigurat si in fata altor riscuri, precum incendiile, vandalismul, calamitatile naturale si chiar fenomene atmosferice. In urma unei astfel de asigurari, se poate oferi atat masina la schimb, cat si asistenta rutiera de urgenta.

Nu in ultimul rand, daca vrei sa verifici care este situatia inmatricularii unui autoturism, ai posibilitatea aceasta accesand site-ul DRPCIV, la categoria “Servicii online”. Acolo va trebui sa introduci un e-mail, seria sasiului si numarul de inmatriculare. De asemenea, tot in aceeasi sectiune poti verifica disponibilitatea unui numar de inmatriculare.

Inmatricularea unui vehicul este un fapt pe care trebuie sa ti-l asumi, in conditia in care doresti sa devii proprietarul unui astfel de bun. In acest sens, oricat de stufoasa ar putea parea procedura de inmatriculare si birocratia, aceasta este una foarte simpla si punctuala, daca ai in vedere ca la depunerea dosarului de inmatriculare sa detii toate actele mentionate de autoritatile in cauza.

Sursa foto: Pixabay.com.