Foto cover Coasigurarea in sistemul privat cum poti sa iti protejezi intreaga familie printr-o decizie responsabila

Coasigurarea este modalitatea prin care o persoana asigurata, atat la sistemul de stat, cat si la cel privat, poate sa ofere acelasi statut unui membru al familiei. Pentru a putea beneficia de acest statut, precum si de toate avantajele acestuia, co-asiguratul trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Vei afla din acest articol ce este coasigurarea si care sunt conditiile, care sunt criteriile pentru a deveni co-asigurat, precum si care sunt tipurile de asigurari in care poti beneficia de acest statut. De asemenea, vei putea citi despre cat e de important sa ai o asemenea asigurare impreuna cu cineva drag.

1. Coasigurarea ce trebuie sa stii

In calitate de asigurat intr-un sistem privat poti avea multe avantaje in functie de pachetul pe care il consideri potrivit pentru tipul tau de viata. Cu atat mai mult, poti extinde aceste beneficii catre intreaga familie, ajungand astfel la o decizie care va va proteja, indiferent ca este vorba de asigurarea de sanatate sau asigurare de viata pentru familie.

1.1. Ce este coasigurarea?

Coasigurarea este reglementata in sistemul public de stat prin Legea nr. 95/2006 (Legea sanatatii). Aceasta prevede posibilitatea ca o ruda de gradul I, aflata in intretinerea persoanei asigurate in sistem de a beneficia de servicii medicale, fara a avea obligatia de a plati contributii la sistemul de stat.

In sistemul privat, coasigurarea ofera beneficii multiple, avantajele sale acoperind o arie mult mai vasta. De exemplu, in cazul unei asigurari de viata, aceasta asigura impotriva celor mai frecvente riscuri care pot aparea in cazul unui accident sau a unei imbolnaviri. In acest caz, cei asigurati vor beneficia de sprijin financiar prin indemnizatiile de asigurare prevazute in contract si platite de asigurator.

Practic, statutul de co-asigurat ofera persoanei respective aceleasi beneficii stipulate de asigurator in contractul incheiat cu titularul de cont. Dincolo de beneficiile concrete, exista unul poate la fel de important: sentimentul ca faci tot ce tine de tine pentru fericirea familiei tale.

1.2. Cine poate fi co-asigurat?

Pentru ca o persoana sa poata incheia o asigurare trebuie sa ai varsta cuprinsa intre 16 si 64 ani impliniti. Pot fi inclusi in asigurarea de sanatate co-asigurat sotul sau sotia asiguratului, precum si copilul acestora, cu varsta cuprinsa intre 1 si 18 ani. In cazul in care studiaza intr-o unitate de invatamant de zi, acreditata de Ministerul Educatiei si Cercetarii si este in intretinerea parintilor, varsta se poate extinde pana la 25 ani

Este important de retinut ca relatia de grad I nu ofera automat si statutul de co-asigurat daca acesta din urma nu se incadreaza in reglementarile asiguratorului. De exemplu, nu sunt incluse persoanele care sunt in urmatoarele situatii: invaliditatea permanenta preexistenta incheierii contractului de asigurare (respectiv o invaliditate mai mare de 50%), persoane care nu au cetatenie Romana sau rezidenta in Romania. De asemenea, nu sunt elibigile persoanele care au boli sau afectiuni preexistente incheierii contractului de asigurare sau care vor sa opteze pentru tratamente de infrumusetare.

2. Tipuri de coasigurari

2. Tipuri de coasigurari

Exista doua tipuri de asigurari de care pot beneficia si cei drag din statutul de co-asigurat: asigurarea de sanatate si asigurare de viata pentru familie. In continuarea acestui articol vei putea citi care sunt riscurile incluse in fiecare tip de asigurare, precum si care sunt restrictiile de acoperire.

2.1. Coasigurarea de viata

O asigurare facultativa de viata este gandita sa te protejeze pe tine si pe membrii familiei tale impotriva celor mai frecvente riscuri care pot aparea in cazul unui accident sau a unei imbolnaviri. In aceasta situatia, beneficiarul contractului este asigurat in timp ce ceilalti membri ai familiei sunt numiti co-asigurati.

Asigurarea de viata cuprinde urmatoarele riscuri: deces din orice cauza, spitalizare din orice cauza, precum si interventii chirurgicale din orice cauza. Exista si optiuni suplimentare care pot acoperi urmatoarele riscuri: cheltuieli medicale din orice cauza, Invaliditate permanenta din accident sau din orice alta cauza, fracturi sau arsuri din accident, precum si boli sau afectiuni grave.

Exista si variante in care poti combina aceste doua componente, de viata si sanatate. De exemplu, Sana Family este un produs de asigurare de sanatate, cu componenta de viata, care protejeaza persoana asigurata, cat si membrii familiei.

2.2. Coasigurarea de sanatate

O asigurare privata de sanatate iti poate oferi acces la servicii medicale complete de diagnosticare si tratament in sistemul privat. De asemenea, pot fi inclusi in asigurarea de sanatate co-asigurat sot sau sotie si copil. Chiar daca toata lumea isi doreste sa nu ajunga sa treaca prin situatii medicale dificile, din pacate aceste lucruri se intampla in viata de zi cu zi, fara sa ai neaparat un control asupra acestor evenimente neplacute. Si atunci, unul dintre cele mai responsabile lucruri pe care le poti face este tocmai incheierea unei astfel de asigurari de sanatate.

Acest tip de asigurare acopera cele mai importante riscuri pe care tu sau un membru al familiei tale il poate avea. Printre acestea, se pot mentiona: acoperirea pachetului de ambulatoriu, consultatii medicale, investigatii medicale (analize de laborator, explorari functionale), investigaţii imagistice (EKG, Ecografii, CT, RMN, etc), precum si transport cu ambulanta. De asemenea, o asigurare privata de sanatate acopera costurile procedurilor chirugicale in ambulatoriu, respectiv spitalizare de zi, precum si servicii stomatologice generale si de urgenta.

De asemenea, poti opta pentru servicii suplimentare cum ar fi pachet de spitalizare si interventii chirurgicale, spitalizare si interventii chirurgicale in spital privat, spitalizare in spital de stat, monitorizarea bolilor cronice si pre-existente, tratamente Stomatologice extinse, vaccinari sau acoperirea pentru boli sau afectiuni grave.

3. De ce sa alegi o asigurare care include si coasigurarea

3. De ce sa alegi o asigurare care include si coasigurarea

O asigurare de viata sau de sanatate este o decizie importanta pe care o iei atat pentru tine si bunastarea ta, cat si pentru intreaga familie. Nu este doar o investitie in viitorul vostru, ci si in sentimentul acela de siguranta ca orice s-ar intampla va veti descurca impreuna.

Sunt nenumarate beneficii pe care le poti avea prin incheierea unei polite de asigurare, indiferent ca alegi o asigurare de viata sau una de sanatate. Cu atat mai mult, daca alegi una care ofera varianta ca o ruda de gradul I sa beneficieze de statutul de co-asigurat.

Cu siguranta, atunci cand inchei o asigurare de sanatate individuala sau una de viata este o modalitate prin care ai grija de familia ta in cazul in care treci printr-o situatie nefericita. Dar statutul de co-asigurat ofera protectie pentru toti membrii familiei, ceea ce inseamna, fara indoiala, o liniste pe care nu o poti acoperi intr-un alt fel.

De exemplu, una dintre cele mai complete variante pe care le gasesti pe piata de profil din Romania este asigurarea de viata Global Forte. Aceasta este asigurare de viata care te protejeaza pentru riscurile de baza, supravietuire si deces, oferindu-ti alte 9 acoperiri suplimentare pentru familia ta. Dincolo de avantajele multiple stipulate, mai exista unul extrem de important in zilele noastre: esti protejat de efectele inflatiei prin clauza de indexare automata sau indexare la cerere a primelor de asigurare.

4. concluzii Coasigurarea in sistemul privat cum poti sa iti protejezi intreaga familie printr-o decizie responsabila

Indiferent de care este alegerea ta de asigurare pentru a te proteja pe tine si pe cei dragi, este esential sa fii constient de faptul ca acest tip de actiune este una dintre putinele asupra careia poti avea control. In lumea in care traim, cu provocarile de zi cu zi si in vremuri de pandemie, incheierea unei asigurari private si implicit, acoperirea riscurilor de evenimente nedorite, este una dintre cele mai responsabile decizii pe care le poti face pentru bunastarea si linistea familei tale. Ofera-le statutul de co-asigurat si bucurati-va de fiecare zi impreuna.

Sursa foto: Shutterstock.com